Engelliler.Gen.Tr Forumları Sitesine Hoşgeldiniz.
Sayfa 1 Toplam 3 Sayfadan 123 SonuncuSonuncu
Toplam 21 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Meslek hastalıkları için çalışmalar başladı (Slikozis hastaları)

  1. #1
    Fırtına
    Guest

    Meslek hastalıkları için çalışmalar başladı (Slikozis hastaları)






    Bakan Dinçer; Slikozis hastalarının içinde bulunduğu durum hepimiz için bir ayıp..

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonunda düzenlenen ''Türkiye'de Meslek Hastalıkları Konusunda Tespit, Tanı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonellerinin Duyarlılığının Artırılması Projesi''nin açılış toplantısına katıldı.

    ''KAPIM HER ZAMAN AÇIK...''

    Ömer Dinçer, açılış toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Dinçer, slikozis hastalarının eylemde olduklarının hatırlatılarak, ''Torba kanunda, engelli yoksullara tanınan bir imkan onlara da tanınıyor. Ama onlar 'biz işçiyiz ve meslek hastası olmalıyız, iş göremezlik ödeneği almamız gerekiyor' diyorlar. Onlarla görüşecek misiniz? Taleplerini karşılayacak mısınız?'' şeklindeki sorulara şu yanıtı verdi;

    ''Öncelikle benim kapım her zaman çalışma hayatının bütün aktörlerine, temsilcilerine açık oldu. Kim, hangi dergi varsa gelip bana anlatabildi. İnsanlar bana bir dert anlatmak istiyorlarsa kapım açık, gelip anlatabilirler. Gösteri yaparak seslerini bana duyurmaya ihtiyaçları yok. Belki kamuoyunun dikkatini çekmek için toplantı ve gösteri yapabilirler ama bana dert anlatmak istiyorlarsa evet, ben her zaman dinlerim, her zaman kapım açık.

    Slikozis hastalarımızın içinde bulunduğu durum hepimiz için bir ayıp. Hepimizin birlikte sorumluluk taşıması gereken bir durum. Orada insanlarımızın hem kayıt dışı çalışmış veya çalıştırılmış olmaları, hem de insan sağlığına uygun olmayan şartlarda çalıştırılmış olmaları bizim kendi kendimizi sorgulamamıza sebebiyet verecek kadar büyük bir sorun.'' Slikozis hastalarının, ilk önce sağlıkla ilgili sorunlarının çözümü için destek verdiğini anlatan Dinçer, Sosyal güvenlik sisteminde onların da bir takım teminatlarını almaları ve emeklilikle ilgili haklarını almaları için de çaba sarf ettiklerini vurguladı.

    Sosyal güvenlik sisteminin yardım yapan bir sistem olmadığına işaret eden Dinçer, şöyle devam etti;

    ''Slikozis hastalarımız maalesef kayıt dışı çalıştıkları için herhangi bir pirim ödemesi yapmamışlardı. Ayrıca şimdiye kadar onların çalıştıkları da ispat edilemedi. Önemli bir sorundur, eksikliktir bu. Biz çünkü çalıştığını ispat eden slikozis hastalarımıza normal diğer malul insanlarımız gibi emeklilik hakkı verdik. Şu anda, kendilerine hak verdiğimiz arkadaşlarımızın maalesef çalıştıkları tespit edilememiştir. Onların hastalıklarını bir karine olarak aldık ve onlara bir güvenlik sağladık. O zaman şu soruyu bana diğer işçiler sormayacaklar mı; 'Biz 30 yıla yakın pirim yatırdık ve iş kazasına duçar olduk ve malul olduk. Benimle onu aynı tutuyorsunuz' dediklerinde ben bir adaleti kollamak zorunda değil miyim? Ben slikozis hastalarımıza şunu ifade etmek istiyorum; bu ülke, imkanlarını ve şartlarını zorlayarak onlara bir şekilde sahip çıktı, imkanları iyileştikçe onların güvenlik imkanlarını da artırır ama en azından şimdiki gelişmenin önemli bir adım olduğunu görmeli ve teşekkür etmeliyiz. Bu konuda fedakarlık yaptığımızı, bir adım attığımızı düşünüyorum. İleride şartlarımız iyileştikçe onların imkanlarını da iyileştireceğiz.''

    Dinçer, başka bir gazetecinin ''Meslek hastalığının kapsamı, tanısı gibi konularda yeni düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine bugün başlatılan projenin de bunu gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi.

    ''Eğer basın mensubunun da bu noktada meslek hastalığıyla bağı kurulursa yıpranma hakkımızı geri vermeyi düşünür müsünüz?'' sorusuna karşılık Dinçer, ''Tabii, meslek hastalıklarıyla ilgili bağı kurulduğu müddetçe onun öngördüğü hakları da alırsınız. Ancak bu konuda bir inceleme yapmadan size söz veremem'' dedi.

    Bakan Dinçer, ''Asgari ücreti ne zaman açıklayacaksınız?'' sorusu üzerine de bunun bir süreç olduğunu ve kendi seyrinde devam ettiğini, yılbaşından önce açıklayacaklarını söyledi.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sayın Kasım Özer de projeyle iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulmasının hedeflendiğini dile getirdi. Özellikle birinci basamak hekimlerin dikkatinin bu konuya çekilmesini istediklerini belirten Özer, bu amaçla hazırlanan bir rehberin tüm birinci basamak hekimlere dağıtılacağını anlattı.



    samanyoluhaber


     


  2. #2
    Kategori Yöneticisi
    Üyelik tarihi
    Nov 2010
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    7,007
    Blog Entries
    75

    Türkiye'de bin 388 Silikozis hastası var

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 9 Temmuz 2010 itibariyle Türkiye'de bin 388 Silikozis hastası bulunduğunu belirterek, bu hastaların takip ve tedavilerinin devam ettiğini bildirdi.

    Hükümet Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu bünyesinde bulunan torba yasayla Silikozis hastalarıyla ilgili düzenleme öngörürken, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman'ın soru önergesine verdiği yanıt, Türkiye'deki Silikozis hastalarının sayısını ortaya koydu.

    Bakanlığının Silikozis hastalığının önlenmesi amacıyla 2008 ve 2009 yıllarında yayınladığı genelgeleri hatırlatan Bakan Akdağ, riskli iş kollarından biri olan kot giysilere uygulanan beyazlatma/yıpratma işlerinde, kumun püskürtme yöntemiyle kullanılmasını yasakladığını kaydetti.

    -"SİLİKOZİS'TE HEDEF 2030"-

    Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 1995 yılından bu yana ortak program yürütüldüğünü belirtirken hastalığın sıklığını azaltmak amacıyla başlatılan çalışmalar sonucunda 2030 yılında Silikozis hastalığının tamamen önlenmesinin hedeflendiğini bildirdi.

    Bakanlığının da bu kapsamda Silikozis Hastalığını Önleme Kontrol Programı başlattığını belirten Akdağ, Türkiye'deki hasta sayısı konusunda ise "Bakanlığımız hastaneleri, üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde 9 Temmuz 2010 tarihi itibariyle Silikozis hastalığı kayda alınmış olup, bu kişilerin takip ve tedavileri devam etmektedir" bilgisini verdi.

    Meclis'te bekleyen torba yasayı hatırlatan Bakan Akdağ, bu tür hastalığa tutulan ve çalıştıkları dönemde durumları tespit edilemeyenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için 2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

    Akdağ "Bu düşünceyle Silikozis meslek hastalığında kayıt dışı çalışmış olanların işyerleriyle çalışma ilişkisinin kurulamaması sebebiyle iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanamayanların primsiz ödeme kapsamında 2022 sayılı Kanundan yararlandırılarak sosyal güvenliklerinin sağlanması amaçlanmaktadır" dedi.(ANKA)

    (EG/ÖMR) (Ankara Haber Ajansı)


     


  3. #3
    Fırtına
    Guest

    Kot kumlama işçileri, Erdoğan'dan yardım istiyor (Silikozis)

    Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi Sözcüsü Yasemin Göksu, Torba Yasa Tasarısı'nda, kot kumlama işçilerinin özürlü kapsamına alınmasının öngörüldüğünü belirterek, bunun ''hem teknik, hem hukuksal, hem de insanı olarak yanlış olduğunu'' öne sürdü.

    Göksu, Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi'nde, Silikozis hastası bazı kot kumlama işçileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'de kot kumlama işçisi olarak çalıştıkları için genç yaşta Silikozis hastalığına yakalanan bin 300 civarında işçi olduğunu söyleyen Göksu, bunlardan 46'sının hayatını kaybettiğini belirtti.

    Sözcü Göksu, silikozis hastalığına yakalanan işçilerin, çocuk yaştan itibaren çalışmalarına rağmen sigortaları yapılmadığı için hiçbir sosyal güvenceleri olmadığını, bu nedenle çalışamaz duruma gelen işçilerin ve ailelerinin hastalık ve yoksullukla baş başa kaldıklarını anlattı.

    Kamuoyunun, kot kumlama işçilerinin dramından haberdar olmasının ardından, Sağlık Bakanlığı'nın kot kumlamayı yasakladığını ve Silikozis hastalarına ücretsiz sağlık hizmeti vermeye başladığını anlatan Yasemin Göksu, ayrıca TBMM'de Torba Yasa Tasarısı'na eklenen bir maddeyle, kot kumlama işçilerinin özürlü kapsamına alınmasının öngörüldüğünü söyledi.

    ''Torba Yasa Tasarısı'nın bizleri özürlü kapsamına alması hem teknik, hem hukuksal, hem de insani olarak yanlıştır'' diyen Göksu, şunları kaydetti;

    ''Biz özürlü değiliz. Tıpkı, sigortasız olduğu halde iş kazası geçirdiğinde malulen emekli edilen işçiler gibi malulen emekli olma hakkımızı istiyoruz. Bu tasarı, bize 100-300 TL özürlü aylığı bağlıyor. Üstelik bu maaş, kişinin ölümüyle birlikte kesiliyor. Bu sosyal güvenlik şemsiyesi değildir. Bunu kabul etmiyoruz. Biz, ailelerimiz, eşlerimiz ve çocuklarımızla birlikte sosyal güvenlik kapsamına girmek istiyoruz. Çünkü biz öldükten sonra ailelerimizin sigortası olsun istiyoruz. Bu maddenin düzeltilmesini talep etmek için bir haftadır Ankara'dayız. Bize tasarının yıl sonuna kadar yasalaşacağını söylemişlerdi. Biz de oksijen tüplerimizi, yorganlarımızı, döşeklerimizi alıp geldik. Bütçe görüşmeleri nedeniyle tasarı Ocak ayına ertelendi. Bir haftadır, iktidar ve muhalefet partilerinin temsilcileriyle görüşüyoruz. Nefesimiz yettiğince bu yanlışı ve taleplerimizi anlatıyoruz. Şimdi gidiyoruz. Tasarı, Genel Kurul'a gelmeden biz yine Ankara'ya geleceğiz. Nefesimiz yettiğince de anlatmaya devam edeceğiz.''

    -''MÜCADELEMİZ GERİDE KALANLAR İÇİN''-

    Silikozis Hastası Yılmaz Kartal, hasta olmasına rağmen hak aramak üzere defalarca Ankara'ya geldiğini ve hala sonuç alamadıkları için üzüntü içinde olduğunu belirtti.

    Ağır sağlık sorunlarının yanı sıra geçim sıkıntısı da çektiklerini dile getiren Kartal, ''Sayın Başbakanımıza sesleniyoruz; Bu çığlığı duyun. Kimse duymasa da Sayın Başbakanımız sesimizi duyacak ve sorunumuzu çözecektir. Eşlerimiz ve çocuklarımızın hiçbir sosyal güvenceleri yok. Mücadelemiz geride kalanlar için, ölen arkadaşlarımızın yetimleri için. Artık Ankara'ya gelmek istemiyoruz'' diye konuştu.

    Bir diğer Silikozis hastası Fethullah Şahin de solunum cihazına bağlık yaşam mücadelesi verdiğine dikkati çekerek, ''Ciğerlerimiz zaten paramparça. Geçim derdi çilemizi daha da büyütüyor. Elinizi vicdanınıza koyun, derdimize derman olun. Devlet büyüklerimize sesleniyorum; Bize umut, ışık verin. Geride kalan çocuklarımız perişan olmasın'' dedi.


    zaman


     


  4. #4
    Fırtına
    Guest

    Gündemi Sarsan Meslek Hastalığı

    Geçtiğimiz haftalarda kot kumlama işçilerinin eylemleriyle gündeme oturan bir hastalık var; Silikosiz.. Bu hastalık yüzünden hayatını bile kaybeden işçilerin sayısı artınca özellikle sosyal güvencesi olmayan işçiler için harekete geçilmesi gerekiyordu.

    Resmi gazetede yayımlanan değişiklik kararına göre sosyal güvencesi olmayan silikosiz hastaları artık sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek. Gelin, ölümcül nitelikte olan bu hastalığı biraz daha yakından tanıyalım.

    Göğüs Hastalıkları ve Tbc. Uzmanı Lale Yeprem, hastalığın nedenleri ve gidişatı üzerine bilgiler veriyor;

    “Silikozis fibrotik bir akciğer hastalığıdır. Silikozis için risk oluşturan klasik meslekler madencilik (taş ocağı, tünel yapımı) üretim (cam, çanak-çömlek, porselen, aşındırıcılar) ve kum püskürtme işidir. Hastalık gelişimi kişisel hassasiyete göre değişmektedir. Toz kontrolünün sağlandığı durumlarda hastalığın prevalansında azalma olduğu da görülmüştür. Risk altında çalışanların çok azında gerçekten silikozis gelişir.”

    Türleri ve Belirtileri;

    “Kronik silikozis diyebileceğimiz türü, klinik olarak 20 veya daha fazla yıl hastalığa sebep olan ortama maruz kalma sonucunda görülür. Diğer bir türü olan akselere silikozis ise 5-15 yıl aralığındadır. İki durumda da öksürük, balgam ve nefes darlığı belirtileri görülür.

    Akut silikozis denilen 3. türü ise 6-24 ay aralığında ortama maruz kalmayla gerçekleşir. Öksürük, kilo kaybı hızla gelişen nefes darlığı erken ölüme giden hızlı bir seyir gösterir. Akut silikozisde böbrek ve karaciğer tutulumu da tanımlanmıştır.”

    Tanı ve Tedavi;

    “Tanıda akciğer röntgeni önemli rol oynar. Biyopsi sadece tipik radyolojisi olmayan ya da medikal yasal işlemlerdeki kararsızlıklarda yapılır.

    Tedavi de mevcut etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Serbest silikaya maruziyetin önlenmesi ile hastalıktan korunma sağlanmalıdır.”


    hürriyetaile.com


     


  5. #5
    Fırtına
    Guest

    Silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı tanıyan madde kabul edildi

    ''Torba Tasarı''nın silikozis hastalarına malulen emekli olma hakkı tanıyan maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Zorunlu engelli çalıştırmayı yeniden düzenleyen hüküm ise tasarıdan çıkarıldı. Silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı tanıyan madde, AKP Manisa Milletvekili Recai Berber'in verdiği önergenin kabul edilmesiyle değiştirilerek kabul edildi. Buna göre, sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 40 kaybedenlere, Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanacak. Bu kişilerin, tasarının yasalaşıp yayımlanmasından itibaren 3 ay içinde başvurmaları gerekecek.

    Aylık almakta iken ölen silikozis hastasının eşine ve çocuklarına da aylık bağlanabilecek. Eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamı, hastanın kendisine bağlanan aylık tutarını geçemeyecek. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse eş ve çocukların aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılabilecek.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, düzenleme ile silikozis hastalarına 433 ile 557 TL arasında aylık bağlanacağını kaydetti.


    AA


     


  6. #6
    Fırtına
    Guest

    Cumhurbaşkanı Gül'den 'silikozis' sözü

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kot İşçileriyle Dayanışma Komitesi Heyeti'ni kabul ederek, bir süre görüştü.

    Komite üyeleri, Çankaya Köşkü'nde yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    Gazeteci-Yazar İclal Aydın, komitenin 3 yıldır kot işçilerinin sosyal haklarıyla ilgili çalışmalar yaptığını ve önemli adımlar attığını ifade etti.

    Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinde, kot taşlama sonucu ortaya çıkan silikozis hastalarına Özürlüler Yasası kapsamında yardım yapılmasını öngören Torba Tasarı ile ilgili endişeleri aktardıklarını ifade eden Aydın, Gül'ün de taleplerini ilgiyle dinlediğini söyledi.

    İclal Aydın, Gül'ün tasarıya ilişkin bir değerlendirmesi olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Uyarılarımız doğrultusunda eksikliklerin giderilmesi için elinden geleni yapacağını söyledi" dedi.

    Aydın, konuyla ilgili olumlu bir bekleyiş sürecine girdiklerini, ancak Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinden hemen sonra silikozis hastalığına yakalanan 47. işçinin de hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendiklerini belirtti.

    Komite üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan da çoğunluğu sigortasız çalışan kot işçilerine sosyal güvenlik hakkı tanınmasını istediklerini söyledi.

    Torba Tasarı'da silikozis hastalarına, yüzde 40'tan fazla iş göremez raporu alması halinde yardımda bulunulmasının öngörüldüğünü anımsatan Kılıçarslan, "Bu arkadaşlar özürlü değil, meslek hastalığına yakalanmış işçidir" dedi.

    Kot işçiliği nedeniyle silikozis hastalığına yakalananların 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasını ve bu yasanın sağladığı haklardan yararlanmasını istediklerini anlatan Kılıçarslan, Özürlüler Yasası'na göre yapılacak yardımın yüzde 40 iş göremezlik oranından itibaren başlayacağını, ancak 5510 sayılı yasaya göre yüzde 10 oranından itibaren meslek hastalığına yakalananların sosyal hakka sahip olduğunu ifade etti.

    Cumhurbaşkanı Gül'ün kot işçilerinin durumu hakkında bilgi sahibi olduğunu, silikozisi meslek hastalığı olarak gördüğünü gözlediklerini dile getiren Prof. Dr. Kılıçarslan, "Bu konunun güçlü bir şekilde takipçisi olacağı izlenimi aldık" diye konuştu.

    Kot işçisi Abdülhalim Demir ise görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül'e silikozis hastası olduğunu ve iş yeri koşulları hakkında bilgi verdiğini söyledi. Silikozis hastalığının "iş kazası" olarak görülmesini ve 5510 sayılı kapsama alınması talebini dile getiren Demir, hastalığın sürekli ilerlediğini de kaydetti.


    cnntürk


     


  7. #7
    Fırtına
    Guest

    Kot işçilerine (slikosiz hastalığı) Cumhurbaşkanı desteği

    'Tek kum tanesi bile ciğerlere ne yapar tahmin edebiliyorum'

    CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, slikosiz hastalığı ile mücadele eden Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyelerini kabul etti. İşçilerin durumuyla yakından ilgilenen Gül, “Biz bir süre Cidde’de yaşadık. Buzdolabının içinden bile kum temizlerdik. Bir kum tanesinin insan ciğerine ne yapabileceğini tahmin edebiliyorum” dedi.

    ‘BANA HASTALIĞI ANLATIN’

    Cumhurbaşkanı Gül dün, kot kumlama işçilerinin slikosiz hastalığına yakalanması nedeniyle tedavileri ve özlük haklarının düzeltilmesini talep eden komite üyelerini kabul etti. Aralarında aynı zamanda hasta olan Abdülhalim Demir, Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, avukat Gülçin Avşar ve İbrahim Gönen’den oluşan heyet kot kumlama işçilerinin sorunlarını ve çözüm için talepleri iletti.

    Gül’ün, görüşme öncesinde masasındaki kriptoları bir kenara bırakıp, “Bana bu hastalığı anlatın” diyerek hastalıkla ilgili bilgi aldığı öğrenildi. Hasta olan işçi Abdülhalim Demir ile yakından ilgilenen Gül, taleplerin yerine getirilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e talimat vereceğini bildirdi.


    haberturk


     


  8. #8
    Fırtına
    Guest

    Kot işçilerine 558 lira maaş

    Yıllardır ülkemizin kanayan bir yarasıydı onlar. Evet, kot taşlama (kumlama) işçilerinden bahsediyorum.

    Yıllarca 'merdiven altı' tabir edilen atölyelerde sosyal güvencesiz ve sağlıksız ortamlarda çalıştırıldılar.

    Verdikleri mücadele sonucu ilkel koşullarda kot taşlama işi yasaklandı ancak onlarda bir hatırası kalmıştı; slikozis hastalığı.. Solunum sistemini felç eden bu hastalık tam anlamıyla bir meslek hastalığıydı. Yani yaptıkları işin niteliğinden ve işverenlerin hoyratlığından kaynaklanıyordu. Bu hastalık nedeniyle neredeyse tamamen iş göremez hale geliyorlardı. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kendilerine sürekli işgöremezlik geliri bağlanması gerekiyordu. Fakat bu işçiler genelde kayıt dışı yani sigortasız çalıştırıldıklarından, hangi işyerinde ve ne kadar süreyle çalıştıkları ve hangi koşullarda çalıştıkları tespit edilemiyordu. Dolayısıyla SGK tarafından bağlanması gereken gelir de bir türlü bağlanamıyordu.

    Mevzuattaki boşluk sebebiyle bu işçilerin kaderlerine terk edilmesi 'sosyal devlet' ilkesiyle bağdaşmazdı. Nitekim yasa koyucu da böyle düşünmüş olacak ki, kamuoyuna Torba Kanun olarak bilinen 6111 Sayılı Kanun'la kot taşlama işçilerine aylık bağlanması öngörüldü. Böylece sosyal sigorta kapsamında olmasa bile sosyal yardım kaleminden bu işçilere aylık bağlanmış olacak.

    Şu an Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayı ve Resmi Gazete'de yayımlanmayı bekleyen kanun yürürlüğe girdiği takdirde kot işçileri ayda 434 ila 558 lira arasında aylığa kavuşmuş olacaklar.

    Kim ne kadar alacak?

    Hangi kot işçisinin ne kadar aylık alacağı, sağlık kurul raporunda belirtilen 'meslekte kazanma gücü kaybı'na bağlı..

    Meslekte kazanma gücü;

    - % 15 ila % 34 arasında kaybedenlere 434 lira,

    - % 35 ila % 54 arasında kaybedenlere 496 lira,

    - % 55 ve üzerinde kaybedenlere ise 558 lira maaş bağlanacak.

    Yalnız maaş bağlanabilmesi için işçilerin yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 3 ay içinde SGK'dan talepte bulunmaları gerekiyor. Ayrıca bağlanan bu aylıklar, işçilerin vefatı halinde eş ve çocuklarına da intikal edebilecek.

    Torba'ya kadar Bağ-Kur, Torba'dan sonra SSK..



    Sadettin Orhan


     


  9. #9
    Kategori Yöneticisi
    Üyelik tarihi
    Nov 2010
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    7,007
    Blog Entries
    75

    "Kot taşlama" olarak bilinen silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı getirildi

    Mevzuattan canı yanan engelli okurlarımız "Torba Yasa'da bizler için bir şey var mı? Acaba ucu bize dokunur mu?" diye soruyor. Biz de okurlarımızın isteğini kırmayıp torbanın ağzını açtık. Bakalım engelleri kaldıracak ne gibi yeni uygulamalar var? Yoksa yine sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek mi yiyecek, diyerek torbanın içine elimizi attık. İşte TBMM'de kabul edilip, Cumhurbaşkanı Gül'ün de onayladığı, 113 maddelik "Torba Yasa"daki yeni düzenlemeler:

    Kamuoyu tarafından "kot taşlama" olarak bilinen silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı getirildi. Yeni düzenlemeyle sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybedenlere SGK tarafından "iş görememezlik ücreti" adı altında aylık bağlanacak. Ayrıca yasa hükmüne göre maaş alırken ölen silikozis hastasının eşi ve çocukları da aylık alabilecek.

    Özürlü memurlara, isteği dışında gece nöbeti ve vardiyası yaptırılmayacak. Ayrıca memura, uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde 18 aya kadar, diğer hastalık hallerinde ise 12 aya kadar izin verilecek.

    Özürlülerin devlet memurluğuna alınma sınavları, merkezi olarak yapılacak.

    Görme engellilerin talep etmesi halinde, imza atarken şahit aranacak. Aksi takdirde görme engellilerin imzasını el yazısı ile atması yeterli olacak.
    Sabah Gazetesi Cemalettin Gürsoy Köşe Yazısıdır...


     


  10. #10
    Fırtına
    Guest

    Silikozis hastalarının sağlık raporu bedelini SGK karşılayacak

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), silikozis hastalarının, meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespiti ve kontrolüne ilişkin sağlık kurulu raporu çıkarılması amacıyla yapacakları harcamaların SGK tarafından karşılanacağını, bu nedenle başvuru sahiplerinin ayrıca hastanelere herhangi bir ödeme yapmamaları gerektiğini bildirdi.

    SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, 6111 sayılı ''Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Öngören Kanun''un 25 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

    Söz konusu Kanunla 2022 sayılı ''65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna'' geçici bir madde eklenerek silikozis hastaları için bazı haklar getirildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

    ''Yeni düzenleme ile sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan, sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık almayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybettiğine Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca karar verilen kişilere Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanması imkanı getirilmiştir.''

    Silikozis hastalarının iş ve işlemlerine dair kurumca hazırlanan 2011/27 sayılı Genelge'nin 15 Mart 2011 tarihinde yayımlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi;

    ''Buna göre kapsama giren silikozis hastalarının en geç 24 Mayıs 2011 tarihine kadar kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu müracaat üzerine hastalar, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine, Meslek Hastalıkları Hastanelerine veya Devlet Üniversiteleri Hastanelerine sevk edileceklerdir.

    Bu itibarla silikozis hastalarının en geç 24 Mayıs 2011 tarihine kadar ilk olarak kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine müracaat etmeleri, bunlara müracaat etmeden doğrudan hastanelere başvurmamaları gerekmektedir.

    Başvuru sahiplerinin meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespiti ve kontrolüne ilişkin sağlık kurulu raporu çıkarılması amacıyla yapacakları harcamalar Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanacaktır. Bu nedenle başvuru sahiplerinin ayrıca hastanelere herhangi bir ödeme yapmamaları gerekmektedir.''

    Anadolu Ajansı


     


 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Yüz Nakli İçin Geri Sayım Başladı
    By Fırtına in forum Sağlık Hakkında Genel Bilgiler - Soru / Cevap
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 01-14-2011, 15:22:44
  2. Tedavi için yüzmeye başladı, şimdi madalyaya doymuyor
    By gülümse_hayata in forum Engelli Sporları / Engelsiz Spor
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 01-11-2011, 15:51:48
  3. Diyaliz hastaları için evde bakım maaşı verilmiyor mu?
    By suat in forum Evde Bakım Maaşı / Hizmeti
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 12-24-2010, 21:55:29
  4. Retinitis Pigmentosa Hastaları İçin Büyük Buluş
    By Sağlık Teknikeri in forum Sağlık Hakkında Genel Bilgiler - Soru / Cevap
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11-04-2010, 18:57:31

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •