Kalp kasının, çeşitli sebeplere bağlı olarak beslenememesi sonucu ortaya çıkan hastalıklara, iskemik kalp hastalıkları diyoruz.En sık rastlanan sebep, kalbi besleyen koroner damarların, halk arasında damar sertliği diye bilinen ateroskleroz nedeniyle tıkanma veya daralmasıdır. Bu tıkanma veya daralma sonucunda, kalp kendisi için gerekli olan oksijen ve besin maddelerini alamaz, böylece kalbin normal fonksiyonu bozulur ve çeşitli yakınma ve belirtilere yol açar.

Koroner kan akımı, ateroskleroz dışında başka nedenlerle de azalabilir. Koroner damarların ani kasılması (spazm), damar sisteminin herhangi bir yerinden kopup gelen bir pıhtı ile veya damar duvarındaki iltihabı değişiklikler sonucunda tıkanması, damarların doğumsal bozuklukları da koroner kan akımında azalmaya neden olabilir. Ayrıca, kalp duvarlarının yüksek tansiyon veya başka nedenler sonucu kalınlaşmasına bağlı olarak oksijen gereksiniminin artması da, benzer yakınmalara neden olabilir. Kalp kasının yetersiz beslenmesinin bir diğer nedeni de şiddetli kansızlıklarda olduğu. gibi kanın oksijen taşıma yeteneğinin azaldığı durumlardır.

İskemik Kalp Hastalığı Belirtileri Nedir?
Koroner damarlardaki tıkanma veya daralmanın derecesine göre klinik belirtiler ortaya çıkar. Kalp kasındaki beslenme bozukluğu sonucu ortaya çıkan bazı maddeler sinir uçlarını uyararak, göğüste baskı şeklinde, boyuna, sol kola, karnın üst bölgesine, çeneye, dişlere de yayılabilen ağrının ortaya çıkmasına neden olur.
Ağrının yanı sıra, nefes darlığı, çarpıntı, yorgunluk hissi gibi belirtiler de gözlenebilir.

UYGUN GIDALAR:
• Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, diyet lor, taze beyaz peynir, tuzu alınmış pey*nir, krem peynir, sütlü kremler.
• Et ve et ürünleri: Dana, kuzu, tavşan, keçi, balık, tavuk (tüm etler yağsız ol*malıdır).
• Un ve unlu mamuller: Beyaz ve kepek ekmeği, galeta, bisküvi, makarna, pi*rinç, buğday, irmik, yulaf ezmesi.
• Şeker ve şekerli ürünler: Şeker, reçel, tahin helvası, meyve suları.
• Yağlar: Ayçiçek yağı, zeytinyağı, mısır özü yağı, sınırlı miktarda tereyağı Sebzeler: Patates, domates, havuç, taze fasulye, bezelye, labada, ıspanak, nı.ıml, k.ıbak, kereviz, bamya, sınırlı miktarda lahana.
Meyveler: Her türlü meyve ve kuru yemiş, şeker pancarı, bal kabağı.
• Baharatlar: Maydanoz, dereotu, domates püresi, limon suyu, nane, kekik, ,11 ısı/ kırmızı toz biber, sirke.
• İçecekler: Kuşburnu, ıhlamur, papatya, nane çayları, leblebi kahvesi, açık Lılıve, kakao ve çay.

YASAK GIDALAR:
• Süt ve süt ürünleri: Tuzlu beyaz peynir, kaşar peyniri.
• Et ve et ürünleri: Tuzlu et ve balık konserveleri, salam, yağlı etler, pastırma, sı/dırma, havyar, tütsülenmiş balık.
• Un ve unlu mamuller: Mısır ve kepek unu ile hazırlanmış ürünler.
• Şeker ve şekerli ürünler: Çikolata ve diyete uygun ürünlerin dışında kalanlar.
• Yağlar: Diyete uygun yağlar dışında tüm yağlar.
• Sebzeler: Tuzlu turşular, turp, lahana, karnabahar, kuru fasulye, fazla soğan, pinıs.i ve sarımsak.
• Meyveler: Her tür meyveye fazla yenmemesi şartı ile İzin verilir.
• Baharatlar: Acılı kırmızı toz biber, karabiber.
• İçecekler: Her tür alkollü ve gazlı içecek, sigara.

GIDALARIN HAZIRLANMASI VE KULLANIMINDA GENEL KURALLAR:
• Beslenmede yer alan tüm besinler (ekmek dahil) tuzsuz kullanılmalıdır.
• Yemek yerken besinlerin ılık olmasına dikkat edilmelidir.
• 5-6 öğün şeklinde alınan gıdaların iyi çiğnenmesine dikkat edilmeli.