Doğanın temel parçacıkları mineraller, aynen vitaminler gibi vücudumuzda sayısız sürecin başlamasına veya düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Vücudun sıvı dengesinin düzenlenmesi, kasların çalışması ve sinir sisteminde uyarı iletiminde işlevleri vardır. Mineraller çoğunlukla vitaminlerle birlikte çalışarak vitaminlerin en fazla ihtiyaç duyulan bölgeye ulaşmalarını sağlarlar.

Hücre korunması ve sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir. Mineraller aynı zamanda kan basıncı, kalp ritmi, kas fonksiyonları, vücuttaki sıvı dengesinin muhafazası, üreme ve daha pek çok fonksiyonda önemli rol oynarlar.

Sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz üzerinde çok önemli etkileri bulunan mineralleri biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

KALSİYUM;

Yararları;

Kemik ve diş sağlığı, kalp kasları da dahil kasların kasılması, vücutta asit-alkali dengesinin sağlanması, cilt sağlığı, kanın pıhtılaşması,

Bulunduğu besinler;

Süt, peynir, yoğurt, küçük kılçıklı balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri, deniz bitkileri, soya fasulyesi, tofu, badem, kuru incir, su teresi,

Eksikliğinde görülen rahatsızlıklar;

Kas krampları veya seğirmeleri, uykusuzluk, sinirlilik, eklem ağrısı, diş çürümeleri, osteoporoz, yüksek tansiyon,

MAGNEZYUM;

Yararları;

Kemik ve dişleri güçlendirir, kasların gevşemesini sağlar, adet öncesi sendromu belirtilerini hafifletir, kalp kasları ve sinir sistemi için çok önemli. Enerji üretiminde görevli. Vücuttaki birçok işlemde yan görevleri var,

Bulunduğu besinler;

Tüm yeşil sebzeler, elenmemiş undan yapılmış ekmek, kakao, buğday kepeği, badem, fıstık, susam, baklagiller, bulgur, esmer pirinç, kuru incir ve kayısı,

Eksikliğinde görülen rahatsızlıklar;

Kas seğirmeleri, kas zayıflığı, iştahın azalması. Uykusuzluk, sinirlilik, yüksek tansiyon, kalbin düzensiz atması, kabızlık, hiperaktiflik, depresyon, böbrek ve safra kesesi taşları,

DEMİR;

Yararları;

Kana kırmızı rengini veren hemoglobin için gerekli, oksijen ve karbondioksiti hücre içi ve dışına taşır. Vücutta birçok enzimin yapısında bulunur, enerji üretimi için gereklidir,

Bulunduğu besinler;

Et, sakatat, kuru meyveler-özellikle kuru üzüm ve erik, kuru baklagiller, bal kabağı çekirdeği, maydonoz, badem, fıstık. Et ve sakatattaki demir vücutta en iyi emilebilen demir şeklidir,

Eksikliğinde görülen rahatsızlıklar;

Kansızlık, soluk cilt, halsizlik, kayıtsızlık, iştahsızlık, mide bulantısı, soğuğu dayanıksızlık,

FOSFOR;

Yararları;

Kemik ve diş yapısında bulunur, onların sertliğini sağlar. Hücrelerin yapısında da bulunur. Enerji üretiminde rolü vardır,

Bulunduğu besinler;

Tüm bitkisel ve hayvansal gıdalar. Genelde hayvansal gıdalarda daha fazla,

Eksikliğinde görülen rahatsızlıklar;

Kas zayıflığı, iştahsızlık, kemik ağrıları. Eksikliği nadir görülür,

POTASYUM;

Yararları;

Besinleri hücre içine alınıp, artık maddelerin hücrelerden uzaklaştırılmasını, kas ve sinirlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kalbin çalışmasında etkilidir. Bağırsak hareketlerini artırır. Vücutta sıvı dengesini ayarlar. İnsülin salınımında etkilidir,

Bulunduğu besinler;

Muz, kuru meyveler (kayısı, incir, üzüm), hurma, baklagiller, yeşil sebzeler, susam, avokado, ceviz, deniz sebzeleri, yağlı balıklar, mantar, domates, patates, meyve suları,

Eksikliğinde görülen rahatsızlıklar;

Kalbin düzensiz atması, kas güçsüzlüğü, karıncalanmalar, mide bulantısı, kusma, ishal, selülit, karın şişkinliği, çabuk kızma, dikkati toplayamama, sodyum-potasyum dengesinin bozulmasına bağlı tansiyon düşüklüğü,

SODYUM;

Yararları;

Vücutta su dengesini sağlar. Vücuttaki tüm sıvılarda, kanda bulunur. Kas ve sinir sisteminin çalışmasında etkilidir. Kalp kasının kasılmasında görevlidir. Besinlerin hücre içine alınmasını sağlar,

Bulunduğu besinler;

Sofra tuzu, konserveler, zeytin, peynir, kereviz, lahana, işlemden geçmiş hemen hemen tüm yiyecekler, cipsler, tuzlu çerezler,

Eksikliğinde görülen rahatsızlıklar;

Baş dönmesi, düşük tansiyon, çarpıntı, iştahsızlık, dikkati toplayamama, kas krampları, mide bulantısı, kusma, kilo kaybı, baş ağrısı, sıcağa dayanıksızlık,