İşitme Engelliler İçin Türk İşaret Dili Sözlüğü

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Türkçeye özgü 1986 kelime ve deyimden oluşturulan sözsüz mesajlarla Türk İşaret Dili Sözlüğü hazırlandığını açıkladı.



Sözlük yakında kamuoyuna açıklanarak sivil toplum kuruluşları ve uzmanların görüşleri alınacak. Milli Eğitim Bakanı Dinçer, şunları söyledi:



Özel ekip kuruldu



“Türkiye’de işitme engelliler ile ilgili bir alfabe ve lügat yoktu. İşaret dili bilen sertifikalı öğretmen de yok. Bakan olduktan sonra bu konuya el attım. Bakanlık bünyesinde özel bir ekip kurdum. Türk Dil Kurumu, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve bakanlık uzmanları bir yıldır bu konu üzerinde çalışıyorlardı. Türk İşaret Dili Sözlüğü hazırladılar. Önümüzdeki günlerde bu taslağı kamuoyunun görüşüne açacağız. Gelen görüşlere göre taslak tamamlanacak ve yayınlanacak. Bu Türkiye’nin işaret sözlüğü olacak.



30 yıldır evinden çıkmayan engelliden etkilendim



İşitme engellilerle ilgili verilen eğitimlerde bu sözlük kullanılacak. Bugüne kadar işitme engelliler bazı şeyleri hep kendi kendine öğreniyorlardı. Başka ülkelerin sözlükleri kullanılıyordu. Şimdi biz kendimize özgü bir sözlük geliştirdik, belli standartlar getirdik. Türkiye’ye özgü bir işaret dili sözlüğü hazırlanmış oldu. Sözlüğün evrensel boyutu da var ama daha çok bize özgü sözsüz mesajlar içeriyor.



Bin 986 kelime ve deyimden oluşuyor. İşitme engellilerle ilgili eğitim veren okullarda doğru dürüst bir eğitim bile verilmiyordu. Sertifikalı öğretmen yok. Okullar Hayat Olsun projesi kapsamında Antalya’da işitme engellilere yönelik bir kurs düzenlemiştik. Orada işitme engelli olduğu için 30 yıl boyunca evinden çıkamayan biriyle tanıştım. Bundan çok etkilendim açıkçası.”
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Türk İşaret Dili Sözlüğü Görüşe Sunuldu

Türk İşaret Dili Sözlüğü çalışmalar tamamlanarak Türkiye’nin ilk resmi Türk İşaret Dili Sözlüğü kullanıcılara sunuldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın öncülüğünde ve Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu’nun işbirliğiyle hazırlanan Türk İşaret Dili Sözlüğü çalışmalar tamamlanarak Türkiye’nin ilk resmi Türk İşaret Dili Sözlüğükullanıcılara sunuldu.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin’in 2011’in son aylarında ÖMSS ile birlikte müjdesini verdiği bir diğer çalışma da başarıya ulaştı.



Ülkemizde yaşayan işitme engellilerin hayatına kolaylık getirmek amacıyla 2007 yılında Türkiye’de bir ilk olan Türk İşaret Dili Tercümanları kadrosunu açarak 81 ile 81 tercüman projesini başlatan ve bu konudaki çalışmalarına hız kazandıran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yeni bir ilke daha imza attı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın öncülüğünde ve Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu’nun işbirliğiyle sürdürülen ve işitme engelli bireylerin birbirleri, aileleri ve çevreleriyle daha rahat ve anlaşılabilir iletişim kurabilmeleri için tasarlanan Türk İşaret Dili Sözlüğü çalışmaları tamamlanarak kamuoyuna sunuldu.



Farklı derecelerde işitme engeli olan bireylerin kendi aralarında ve çevreleriyle olan iletişimlerini sağlamak amacıyla konuşma dilinden farklı, belli bir sistem içinde el ve vücut hareketleri ile mimiklerle ifade edilen görsel bir dil olan işaret dilinin eğitim ve öğretimi alanındaki yetersizliği gidermek amacıyla sürdürülen çalışmalar, bu alanda deneyimli eğitimcilerden bir komisyon kurularak başlanmıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle sürdürülen çalışmalar sonucunda, içerisinde 1870 işaret bulunanTürkiye’nin ilk resmi Türk İşaret Dili Sözlüğü hazırlandı.



Türk İşaret Dili Sözlüğü’nün oluşturulma aşamasında günlük konuşmalarda yoğun kullanılan kelimeler özenle seçilerek, farklı okul ve kurumlardan işaret dili hakkında görüşler ve yorumlar alınarak, çalışmaya eklendi. Her kelimenin işaretini anlatan bir veya birkaç resim, elin ayrıntıları ve işaretin sözel anlatımının bulunduğu Türkİşaret Dili Sözlüğü’nde kelimenin/cümlenin anlatımında öncelikle işaretin nerede yapılması gerektiği (yüz hizasında gibi), elin şekli (sağ el işaret parmağı açık, diğer parmaklar kapalı gibi), ardından nasıl hareket ettirilmesi gerektiği detaylı bir şekilde anlatıldı.



İşitme Engeliler arasında bir dil birliği sağlamak ve iletişimi kolaylaştırıp, yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan sözlük; her bir kavramın işaretini, açıklamasını, resmini ve el şekillerini beraber ifade edecek biçimde hazırlandı. İşitenlerin ve işitme engellilerin kolayca öğrenimini sağlayacak bir yöntemle hazırlanan Türk İşaret Dili Sözlüğü gelişmeye ve geliştirilmeye açık bir biçimde tasarlandı.



Türk İşaret Dili Sözlüğü, ilgililerin ve kullanıcıların görüş, eleştiri ve ihtiyaçları doğrultusunda yenilenmeye açık bir biçimde kullanıcıların hizmetine sunuldu.



Özürlülerin hayatını kolaylaştırmak ve sosyal hayata katılımını arttırmak amacıyla geliştirilen projelere öncülük eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu yoldaki çalışmalarına bir yenisini daha eklemiş oldu.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
30 yıldır evinden çıkmayan engelliden etkilendim...

İşte anahtar cümle bu :) Bir bakan bunu açıkca söyleyebilme cesaretini bulup açıklıyorsa işte kilidi açacak anahtar burada arkadaşlar. Dünyanın gelişmiş ülkeleriyle kıyaslanamayacak kadar çok gerideyiz ama bir gün mutlaka o gün gelecek, hayalim gerçek olacak... sayın bakanımız gibi diğerleri de harekete geçecek ve küçük küçük ilerlemeler oldukça bizler mutlu olmaya devam edeceğiz...

Bir sabah güneş bu topraklarda yaşayan tüm engelliler için doğacak ve o gün geldiğinde insanlar daha önce eşine rastlamadıkları kadar güzel bu insanları, gökkuşağını görecekler :)
 
Tekerlekli Sandalye
Üst