Glutensiz Bir Yaşam Otizm Üzerinde Olumlu Etkiler Yaratır


Çin Pekin Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma otizmli hastaları umutlandırdı. Araştırmacılar, yapmış oldukları incelemeler sonucunda glutensiz bir yaşamın otizm üzerinde olumlu etkiler yarattığını belirledi. Araştırma sonucuna göre, otizm hastaları için özel olarak belirlenmiş ve gluten içermeyen bir diyet programı sayesinde otizm hastaları iyileşebilecek. Uzmanlar, bu hastaların diyetlerini probiyotik veya prebiyotikle desteklemenin onların duyguyla ilişkili beyin bölgelerindeki aktiviteyi güçlendirdiği belirtti. Bu diyet programı sayesinde otizmli hastaların sosyal davranışları ve duyguları ifade etme yeteneği artacak.

images.jpg

Gluten nedir ?
Gluten, başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan bir protein grubudur.
Peki, gluten ne işe yarar?
Zararlı mıdır?
Glutensiz gıdalar neler?


Unlu mamullerin yapısını sağlayan madde olan gluten; çavdar, arpa ve yulaf gibi diğer tahıllarda da bulunur ancak bunların hiçbiri, buğdaydaki kadar etkili değildir.

Bazı insanların glutene karşı özel bir hassasiyeti vardır. Çölyak hastası yani gluten alerjisi bulunan kişiler glutenli gıdaları sindiremez, zamanla ince bağırsaklarındaki villusların (minik çıkıntılar) silinmesiyle besin emilimi bozulur ve rahatsızlanırlar.

Çocuklarda erken teşhis konulamazsa büyüme geriliklerine, büyüklerde ise kansızlığa ve kemik erimesine, bayanlarda adet düzensizlikleri ve kısırlığa neden olur.

Gluten alerjisi belirtileri neler?

Kabızlık
- Steatorrhea (yağın dışkıda görülmesi)
- Karın ağrısı
- Aşırı gaz
- Demir eksikliği anemisi
- Kronik yorgunluk
- Halsizlik
- Kilo kaybı
- Kemik ağrısı
- Kolay kemik kırıkları
- Deride karıncalanma ve uyuşma hissi
- Yanma
- Kaşınma
- Deride renk değişikliği
- Ödem
- Baş ağrısı
- Solgunluk
- Anksiyete ve duyarlılık
- Konsantrasyon güçlüğü

Glutensiz Yiyecekler

Pirinç ve pirinç unundan yapılan tatlılar, mısır, nohut, bezelye, soya, patates ve tüm sebzeler, meyveler, bakliyat grubu, et, tavuk, balık, yumurta, kuru yemişler, süt, yoğurt, peynir, ayran, şeker, bal, pekmez, mercimek, eytin yağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı, kanola yağı, sebze çorbası, et ve tavuk sularıyla hazırlanmış çorbalar.


GLUTENSİZ DİYET LİSTESİ

glutensiz diyet listesi - YASAK YİYECEKLER
- Buğday, çavdar, yulaf, arpa unlarından yapılmış ekmekler, kekler, bisküviler, börekler
- Tahıldan yapılmış içecekler.

(Boza gibi)
- Aşırı derecede kızartılmış yiyecekler
- Makarna, spagetti, erişte, bulgur, göce
- Bütün konserve çorbalar, hazır çorbalar, et suları, tarhana, unlu çorbalar, şehriye, un ilave edilmiş yayla çorbası
- Çok yağlı yiyecekler