1. #1
    gülümse_hayata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2010
    Şehir
    İstanbul
    Mesajlar
    16,301
    Blog Mesajları
    170
    Bahsedilme
    53 Gönderi
    Etiketleme
    11 Konu

    Çocuklarda Çölyak Hastalığı

    Sponsor Bağlantılar


    Bir sindirim hastalığı olarakta bilinen Çölyak hastalığından bahsedeceğiz. Özellikle çocuklarda nasıl belirtiler verir nasıl teşhis edilir aynı zamanda çölyak hastalığını tetikleyen diğer hastalıklar hakkında bilgilerin yer aldığı yazımızı sizlere sunuyoruz.


    c3a7ocuklarda-c3a7c3b6lyak-crop.jpg


    Çölyak hastalığı nedir?


    Çölyak hastalığı buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi yiyeceklerde bulunan bir protein olan glutene karşı allerjik reaksiyon gelişmesinden dolayı görülen bir sindirim hastalığıdır. Çölyak hastalığı nedeniyle ince bağırsaktan normal büyüme ve gelişme için gerekli olan besin maddeleri emilemez. Ailesinde bu hastalık bulunan çocuklarda bu bozukluğun görülme riski daha yüksektir.

    Çölyak hastalığına neden olabilen diğer hastalıklar


    Çölyak hastalığı bazı hastalıklar ile birlikte görülebilir ya da bazı hastalıklar çölyak hastalığı gelişimini tetikleyebilir.

    Otoiimün hastalıklar
    Tip 1 diyabetis mellitus
    Otoimmün tiroidit
    Jüvenil romatoid artrit
    Berger hastalığı (IgA nefropatisi)
    Otoimmün karaciğer hastalıkları
    Atrofik gastrit
    Addison hastalığı
    Vitiligo
    Down sendromu
    Turner sendromu
    Williams sendromu
    Selektif Iga eksikliği
    Akdeniz ateşi hastalığı (FMF) gibi hastalıklarda da çölyak hastalığı görülebilir ya da bu hastalıklar çölyak hastalığı gelişmine yol açabilir.

    Çocuklarda çölyak hastalığı belirtileri

    Çölyak hastalığı belirtileri çocuk gluten içeren besinler ile beslenmeye başladığında ortaya çıkar.

    Çocuk solgun ve halsiz görünümlüdür
    İştah kaybı ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara yatkınlık söz konusudur.
    Çocuğun karnı şiş olabilir ve aşırı gaz nedeniyle karın ağrısı görülebilir.
    İshal tablosu ciddi olabilir ve büyük miktarda açık renkli, yağlı ve kötü kokulu dışkılama olabilir.
    Besin maddelerinin emilememesi nedeniyle çocukta kilo kaybı, demir eksikliği anemisi, vitamin eksikliği ve büyüme geriliği vardır.
    İshal dehidratasyona (sıvı kaybına) ve ciddi hastalık haline sebep olabilir.
    Çocukta gastrointestinal sistem dışı (pubertenin gecikmesi, boy kısalığı, kızlarda adet görmeme, kırıkların oluşması, saç dökülmesi, dermatit, huzursuz davranış değişiklikleri, serebellar ataksi, nöropati, karaciğer enzimlerinde yükseklik gibi) belirtiler de görülebilir.
    Çocuk gluten içeren besinleri tükettiği sürece çölyak hastalığının belirtileri de devam edebilir.

    Çocuklarda çölyak hastalığı teşhisi


    Çocukta çölyak hastalığı belirtileri varsa çocuk doktoru kan ve dışkı tahlilleri ister. Hastalığın teşhisini doğrulamak için endoskopik yöntem ile bağırsak biyopsisi alınabilir. Son yıllarda biyopsi yapılmadan diyet uygulanması önerilmez.

    Hastalık teşhis edildikten sonra doktor çocuğun gluten içeren besinler alımına ara vermesini ister ve gluten içermeyen bu diyetten sonra belirtilerde gerilme oluyor ve gluten içeren besinler tüketilmeye başlandığında belirtiler şiddetleniyor ise hastalığın kesin tanısı konulur. Hastalığın teşhisinde genetik testler de önemlidir.

    Çocuklarda çölyak hastalığı tedavisi

    Çölyak hastalığında tek tedavi yöntemi hastanın yaşamı süresince glutenli besinlerden kaçınmasıdır. Gluten birçok çok yiyecek maddesinde bulunduğu için bir diyetisyen yardımıyla çocuğun diyetinin düzenlenmesi gerekir.

    Gluten içermeyen maddelerle beslenmek önemlidir. Gluten içermeyen bir diyet programını uygulamaya başladıktan birkaç hafta sonra çocuğun şikayetlerinin düzelmesi beklenir. Hasta tedavi başladıktan sonra düzenli olarak takip edilir.


  2. #2
    gülümse_hayata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2010
    Şehir
    İstanbul
    Mesajlar
    16,301
    Blog Mesajları
    170
    Bahsedilme
    53 Gönderi
    Etiketleme
    11 Konu

    Çölyak Hastalığı Diyeti

    Sponsor Bağlantılar


    Çölyak Hastalığı Diyeti, Çölyak Genel tanımı ile glüten içeren bir takım besinlere karşı vücudun hassasiyet göstermesi ve bağışıklık sistemini etkilemesi olarak tanımlanabilir. Çölyak hastalığı olan kişilerin glüten içermeyen besinler tüketmeleri ve beslenme düzenine önem vererek hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır. Aksi takdirde çok sinsi ilerleyen bu hastalığın bir çok sıkıntıları da beraberinde getirir. Genel itibari ile bu hastalığın belirtileri, demir eksikliğine bağlı olarak (anemi) kansızlık, ishal, kilo kaybı yada kilo alımı, şişlik, karın ağrısı, gaz ve halsizlik gibi rahatsızlıklardır. Bağırsakları çok olumsuz etkileyen bu hastalığın tedavisi bağırsakları faydalı olan besinler ile çalıştırmaktır. Beslenme düzenine dikkat edilmediği sürece nörolojik belirtiler de göstermektedir.

    Çölyak Hastalığı Diyeti:
    Diyette mutlaka glüten içermeyen besinler tercih edilmelidir. Buğday ve tahıl unu ile yapılan her türlü ekmek ve hamur işinden uzak durmalıdır. Ayrıca irmik ve nişastanın girdiği her türlü yemek ve tatlıdan da uzak durmalıdır. Kuru yemiş tüketmelidirler. Ancak paket içinde hazır işlenmiş kuru yemişler faydadan çok zarar verir. İşlenmiş etlerden (salam, sosis, sucuk, pastırma gibi) gıdalardan uzak durun. Ayrıca hazır ve konserve balıklarda da koruyu madde içerdiğinden zarar verir. Fast food beslenme tarzından uzak durulmalı ve çok doğal beslenilmelidir. Daha çok tahıllara ve ev yapımı yoğurtlara ağırlık verilmesi gerekir


    colyak-hastaligi-diyeti-87.jpg


    Çölyak Hastalığı Diyet Listesi

    Kahvaltı İçin: Bol ve sınırsız yeşillik, çiğ badem, kabuklu fıstık, kabuklu ceviz, çiğ ve işlenmemiş badem, kabuklu yer fıstığı, doğal ev yapımı tahin ve pekmez ve doğal ev yapımı yoğurt ( kek veya ekmek olmasını isteyenler, glüten içermeyen undan yada saf mısır unundan oluşan hamur işi tüketebilir.)

    Ara Öğün İçin: Glüten içermeyen unlardan hazırlanan hamur işi veya kek hazırlayabilirsiniz. İşlenmemiş kabuklu olan kuru yemiş tüketebilirsiniz. Ayrıca ev yoğurdu veya ev yapımı ayranda içebilirsiniz. Mevsimine uygun olarak bir adet meyve.

    Öğle Yemeği İçin: Etsiz sebze türü yemekler, bol yeşillikten oluşan salata, şehriye olmadan yapılan pirinç pilavı ( kesinlikle bulgurdan uzak durulmalı) ev yapımı yoğurt ve ev yapımı yoğurttan yapılacak olan cacık veya ayranda olabilir.

    Ara Öğün Olarak: Bir adet mevsimine göre meyve, işlenmemiş bir avuç kuru yemiş ve bol bol su tüketilmelidir.

    Akşam Yemeği İçin:
    Izgara et, balık yada tavuk (et tüketmek istemeyenler etsiz sebze yemeği ile değiştirebilirler.) sınırsız yeşillikten oluşan salata, ev yapımı yoğurt yada ev yapımı yoğurttan hazırlanan ayran yada cacık, şehriye olmadan hazırlanan pirinç pilavı, mercimek yada sebzelerden oluşan çorba ve bol bol su tüketin.


Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Giriş