1.10.2008 öncesi sigortalı olup malül aylığı alanın aynı zamanda sigortlı çalışmaları

unuttum.29

Moderator
Selamlar arkadaşlar.
D.T. 1976
İlk işe giriş: 1992'den toplam 30 Gün(ssk)
Emekli sandığından (29/09/2000'den itibaren) 780 Gün
Rahatsızlığım Ekim 2000'de başladı.
2006'dan 2009'a SSK'dan 1100 küsür gün
2009'da verdim dilekçeyi SGK'ya malülen emekli oldum.
2010'da(3 Eylül) memuriyete başladım MEB'de. Emekli maaşımı kestirmek istedim kesmediler.
Tam 24 ay çift maaş aldım. Kontrol muayenem nedeniyle 5 aydır emekli maaşım durduruldu. 12 Şubat 2013'te heyete gireceğim bakalım ne olacak.
Alta yapıştıracağım linkten anladığım: 1/10/2008 öncesi sigortası olanların malüllük maaşları farklı sandıkta(emeklisandığı, bağkur, ssk) çalışmaya başlamaları halinde KESİLMEMEKTEDİR. (Sayfa:3'e bakarsak) (link pdf formatındadır)
http://www.turkis.org.tr/source.cms.docs/turkis.org.tr.ce/docs/file/malulaylik.pdf
 
Açtığım bu konuya cevap yazan olmamış. yarım imam dinden yarım doktor candan edermiş mealinde bir söz vardı sanırım. Haklarını tam bilmemek de vatandaşı hak'tan mahrum eder diye de ben ekleyeyim.
Memur olup atanınca 2010'da çevremdeki herkes aman bak sen emeklisin maaşını kestirmeden işe başlama sakın yoksa SGK senden ödediği maaşları faiziyle alır diye telkinde bulundu. Ben de zaten öyle olacağını sandığım için KONYA SGK İl Müdürlüğüne gittim. Ben nasıl maaş bağlatır mışım, nasıl memur olarak atanır mışım bir kargaşa ki sormayın. hemen maaşımı kesmek için işlemlere başladılar. Ama maaşı ANKARA SGK bağlamış olduğu için(miş) kesemediler ve Ankara'ya yazı yazdılar, beni de gönderdiler. Ben şahsi girişimlerimle memur oluktan bir kaç sonra maaşımın kesilmeyeceğini/kesilemeyeceğini öğrendim. konuyla alakalı internette yaptığım saatler süren araştırmalara rağmen o dönem lehime bir bilgi bulamamıştım. şimdi bulduğum yukardaki linkle alakalı kimsenin yorum yapmaması bana garip gelmekte açıkçası. SAYGILAR...
 
Bilgiler inanılmaz süper, ancak bunun gibi size benzer duruma müzdarip kimse yok galiba. Ancak ilerleyen günlerde sizin verdiğiniz bilgileri baz alınıp diğer arkadaşlara yol gösterip aydınlatabiliriz. Bir misal bir örnek olarak karşımızdasınız. Umarım sizlerden almış olduğumuz bu aydınlatıcı bilgilerden dolayı bilmediğimiz veya yanlış bilgiler ile olası bir hataya düşmeyiz, umarım.

Bir ricam olacak vaktiniz varsa ki ola baştan sona nasıl bir macera içinde yaşadınız neler yaptınız vs. Yazabilirseniz daha çok okuyacağım/ okuyacağız. Ne ler yaptınız, verilen bilgiler nerelerde hatalı veya ankaranın neden olmaz dediği gibi örnekle gösterirseniz sevinirim.
 
Sn. İsen Buga 2000 Ekim'de şizofreni hastalığına yakalandım. Evvelinde hem emekli sandığı hem ssk' hizmetim vardı. 2005'te ssk emeklisi, vefat eden babamın maaşını bağladılar. komik bir rakamdı: yanılmıyorsam 180 tl gibi bir rakam. düşük olmasının nedeni maaşı dul olan üvey annemle paylaşmamdı. o benden önce babamın maaşının %75 ini alıyordu. ben de maaş bağlatma kararı aldırınca kendime, onun oranı %50'ye düşmüş bana da %25'i olan 180 lira kalmıştı. temmuz 2005'te asgari ücretle bir işe girdim. sigortamı yatırtmıyordum maaşım kesilmesin diye. 390 tl de oradan geliyordu. 2006'da şirket el değiştirdi ve insan kaynakları kurumsal bir şirkette sigorta yatırtmamak gibi durum olamayacağını söyleyip sigortamı yatırmaya başladılar. bana da babamda aldığım maaşının kesilmesine gerek olmadığını söylediler. tabiki bu gerçek değilmiş(?). konu özürlü ve çalışabilen bir elemanı kaybetmemekmiş. şirket 39 ay boyunca sigortamı yatırmaya devam etti ve ben de hem şirketten asgari ücret hem de babamdan aldığım maaşı almaya devam ettim. çalışamayacak duruma gelince(hastalığım çalışmama engel olmaya başlayınca) ali tezel'in bir yazısını okuyup hizmet birleştirmesiyle emekli olabileceğimi öğrendim. toplam 1900 gün kadar hizmetim olduğu anlaşıldı. ve 2009'da malülen emekli oldum. durumumu karışıklaştıran babamın emekli maaşı oldu. sonradan öğrendiğim kadarıyla belli bir yaştan sonra erkek çocukların babadan maaş alabilmesi için hem malül hem de muhtaç olması gerekirmiş. ben şirkette sigortalandıktan sonra muhtaçlık durumumu kaybetmiş oldum (sanırım). tabi gerçekte muhtaçlığım bitmemişti. sigara, kira, odun-kömür parası derken zaten zor geçiniyordum. malülen emekli olduğumda babamdan aldığım maaşım kesildi. bir yıl kadar çalışmadım/çalışamadım. zaten şirkette şimdi işe başla deseler çalışabilir miyim, bilmiyorum. Allah u Teala o zaman bir güç verdi çalıştım. şuan halen kadrolu olarak meb'de çalışmaktayım(gih memurum). Sonuç olarak mevzuat epeyce karışık arkadaşlar. ve sgk memurlarının çoğu bile tam hakim değil bence. yaptığım tek hata hem babamdan maaş bağlatıp hem de sigortalı bir işte çalışmak oldu. benim hikayem böyle. gönül isterdi ki size konuyla ilgili basılı kaynak göstereyim. onu da bulursam İnşallah burada paylaşırım.
 
Merhaba unuttum.29,

Yazdıklarınız gerçekten de çok ilginç ve daha önce hiç karşılaşmadığım bir durum. Sadece okuyup anlayabilmekle yetiniyorum şu anda ama sizi tebrik ediyorum çok ilginç bir paylaşım ve durumunuzu açıklıkla anlattığınız için teşekkür ederim. Belki sizin durumunuz açıklığa kavuşunca aynı sorunları yaşayan arkadaşlara da yol gösterici olabilir.

Çok doğru ifade etmişsiniz inanın :) konuyla ilgili basılı kaynağa gerek yok bana göre çünkü sizin anlattıklarınıza kendi adıma inanıyorum ve aslında en çok da bu konuda SSK yetkililerin dahi konuya tam olarak vakıf olamaması bir hayli düşündürücü olmakla beraber tamamen gerçektir , inanıyorum.

Bu konuda Ali Tezel gerçekten iyi bir isim. Belki size yol gösterebilir umuduyla isterseniz mail adresinden ulaşabilirsiniz ama bir de Ekrem Sarısu var. Durumunuzla ilgili tüm paylaşımlarınız için teşekkürler.

Sağlıcakla kalın,
 
Çift emekli aylığı aynen devam ediyor

Arkadaşlar haberin devamı da var. tümünü yapıştırmadım. arşiv olarak kalması ve kolay bulabilmek adına paylaşıyorum. haberin sonunda link yapıştırıyorum. (tamamına ulaşabilirsiniz.)

Geçen hafta aşağıdaki Yargıtay kararına dayanılarak çift emekli aylığı konusunda "Yargıtay çifte emekliliğe dur dedi" haberleri yayınlandı ama doğru değil. Gerçekte çifte emekli aylığı aynen devam ediyor...



Bir kişi SSK'dan veya Bağ-Kur'dan emekli olduktan sonra 1.10.2008 günü öncesinde devlet memuru-kamu görevlisi olmuşsa, (bu durumda SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı durdurulur) memuriyete en az 15 tam yıl (5400 gün) kesenek ödemek şartıyla 61 yaşında veya kadın ise 20, erkek ise 25 tam yıl kesenek ödemek şartıyla yaş şartı olmaksızın, emekli sandığından emekli olur. Ayrıca, durdurulan SSK veya Bağ-Kur emekli aylığı da canlandırılır ve hem SSK'dan (veya Bağ-Kur'dan) hem de T.C. Emekli Sandığı'ndan bir ömür boyunca ÇİFT emekli aylığı alabilir.



***5434'den (T.C. Emekli Sandığı'ndan) emekli olmak için en az 5400 gün gerekir.

Bahse konu aşağıdaki Yargı kararında, SSK'dan emekli olduktan sonra memur olan şahsın sadece 8 yıllık T.C. Emekli Sandığı kesenek ödeme süresi var ve bu nedenle çift emeklilik talebi reddedilmiştir. Öte yandan Yargıtay aslında görevli ve yetkili olmadığı halde 5434 sayılı Kanun ile karar vermiştir. Zira, 5434 sayılı Kanun ile ilgili konularda görevli ve yetkili mahkemeler idari yargı yerleridir.



***Üstelik güzel de bir karar

Olayımıza konu kişi SSK'dan emekli olduktan sonra 8 yıl memur olarak çalışmış sonra emeklilik talebinde bulunmuştur. Normal şartlarda SGK uygulamasında, SGK, memur olduğu an kesilen SSK emekli aylığını canlandırır, SSK'dan emekli olduktan sonraki 8 yıllık emekli sandığı kısmının primlerini-keseneklerini iade eder. Yargıtay ise olaya farklı yaklaşmış ve kişinin 2829 sayılı Kanun gereğince son yedi yıllık primlerinin çoğunlukta olduğu T.C. Emekli Sandığı'ndan emekli olmasını kararlaştırmıştır. Yani, artık kişiye SSK emeklisi değilsin bundan sonra T.C. Emekli Sandığı emeklisisin demiştir. Bu da SGK'nın bugüne kadar kabul etmediği bir olayı SGK'ya kabul ettirmiştir.

AliTezel.com -
 
Geri
Üst