10 Yaşında engelli oldu, hayatını engellilere adadı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Genel Başkanı Kemal Demirel, 10 Yaşında Yanlış Bir Operasyon Sonucu Oturduğu Engelli Koltuğunda Hayata Küsmeyerek, Hayatını Kendisi Gibi Engellilere Adadı

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Genel Başkanı Kemal Demirel, 10 yaşında yanlış bir operasyon sonucu oturduğu engelli koltuğunda hayata küsmeyerek, hayatını kendisi gibi engellilere adadı.

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği, Denizli Valiliği ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün iş birliğiyle 88 engelli vatandaşa tekerlekli sandalye dağıtıldı.

Dernek Genel Başkanı Demirel, Denizli Huzurevi'ndeki dağıtım töreni öncesinde yaptığı konuşmada, engelli vatandaşlara hizmet için 13 yıldır yollarda olduğunu, kurum olarak hayatın olumsuzluklarına karşın engellilere destek olmak, toplumda engellilere duyarlılığı artırmak için mücadele ettiklerini söyledi.

10 yaşında yapılan yanlış bir operasyon neticesinde engelli konumuna düştüğünü ifade eden Demirel, 21 yaşında okumayı öğrendiğini, 1993 yılında hayatta engellilere karşı duyarlılığı artırma düşüncesiyle Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneğini kurduklarını kaydetti.

11 yıl hastane hayatı yaşadığını vurgulayan Demirel, toplumun farkında olmayışı nedeniyle engellilerin sıkıntılı dönemler yaşadıklarını, kurulan dernekle 'depolanan gazların, lavların gün yüzüne çıktığını' belirtti.

Engellinin tanımının yapılması gerektiğini ancak toplumun engellinin tanımını yapabilmesi için bir donen gerektiğini bildiren Demirel, şöyle konuştu:

'Biz reklam aracı gibi sandalyeyi seçtik. Ülkede o dönem 8,5 milyon engelli vardı, şu anda 9 milyon. Yılda 3-5 bin adet dağıtıyoruz. Sadece sandalye değildir engellinin hayatında olan. İl gezilerinde hayatı öğrenirken, koşullarına göre engellilerin yaşamlarını öğrenirken kolu bacağı olmayanları gördük. Daha sonra biyonik kol ve bacaklara girdik. Sonra eğitim alanında burslar vermeye başladık. Anne-baba engelli olup çocuğu sağlam da olabiliyor. Daha sonra süresi verilmiş hastalarla ilgili büyük operasyonları üstlenmeye başladık. Şu anda planlanan 11 il gezisi var.'

- EŞİNE VE ÇOCUKLARINA VEDA EDEREK YOLA ÇIKTI-

1999'da eşine ve çocuklarına veda ederek yola çıktığını dile getiren Demirel, 'En son iki sene önce eve uğradım. Beni yoran kendi vücut eforum değil. Yeri geliyor bize hakaret edercesine davranıyorlar. Siz ne yapıyorsunuz, bugüne kadar oturdunuz mu diyorlar. Bu geziler sadece sandalye dağıtmak veya ameliyat yaptırma olayı değildir. Her ilin yaşadığı sorunları paylaşmak, ortak bir mesaj vermek... Yoksa biz 10 bin noktada yardım dağıtıyoruz. Birebir evlere gönderilen yardımlar da var' diye konuştu.

Engellilerin çok zor şartlarda yaşadığına dikkati çeken Demirel, sadece engelliler için değil, yarın engelli konumuna düşebilecek sağlam insanlar için de çalıştıklarını belirtti. Denizli Valisi Erkmen de Türkiye'nin geçmişe göre önemli mesafeler aldığını belirterek, sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan iş birlikleriyle daha iyi noktalara gelineceğini söyledi.

Engelliliğin ayıplanacak veya utanılacak bir durum olmadığını vurgulayan Erkmen, 'Önemli olan, insanların gönüllerinin, kalplerinin özürlü olmamasıdır' dedi. Erkmen, dağıtılan tekerlekli sandalyelerden sonra Denizli'de tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyan engelli kalmadığını, yeni ihtiyaç duyacakların taleplerinin karşılanacağını ifade etti.

Erkmen, Ramazan Acar (14) isimli engelliyi kucaklayarak tekerlekli sandalyeye oturttu. İlköğretim mezunu olan Acar'a liseyi de okumasını tavsiye eden Vali, evine öğretmen gönderebileceklerini kaydetti.


KAYNAK
 
Tekerlekli Sandalye
Üst