12 Haziran Seçimlerinde Engelli Vatandaşlar Yine Mağdur Oldu

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Milyonlarca vatandaş gibi, engelli vatandaşlar da oy kullanmak için sandık başındaydı. Ancak bu seçimlerde de o acı görüntüler objektiflere yansıdı.. Bazı vatandaşlar oy kullanmakta zorlandığı için gözyaşı dökerken, bazılarını da sandık başına polisler taşıdı.

OY KULLANMAK İSTEYEN ENGELLİNİN GÖZYAŞLARI

Sabah Turgutlu Halil Kale Fen Lisesi’ne gelen Naciye Başgör, oyunu kullanacağı 1180 numaralı sandığın 2’nci katta olduğunu öğrenince ne yapacağını şaşırdı. Bir süre çaresiz gözlerle çevresine bakan Naciye Başgör, sonra üzülüp "Ben nasıl oy kullanacağım.?" diyerek ağlamaya başladı. Naciye Başgör’ün ağladığını görenler, tekerlekli sandalyesiyle 2’nci kata çıkararak oy kullanmasını sağladı. Naciye Başgör, kendisine yardımcı olanlara teşekkür ederken, İlçe Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, "Engelli vatandaşların seçimden önce durumlarını bildirmeleri gerekirdi" denildi.

POLİSLER TAŞIDI

Adana'da 89 yaşındaki kadın, oy kullanacağı sınıfa okulda görevli polislerin taşıdığı sandalyeyle gitti. Yakınları tarafından otomobille Lütfiye Kısacık İlköğretim Okuluna getirilen 89 yaşındaki Tayyibe Kaymakçı, araçtan indikten sonra oy kullanacağı birinci kattaki sınıfa gitmek istedi. Yakınlarının koluna girip yürütmeye çalıştığı yaşlı kadın, okulun girişindeki üç basamaklı merdiveni dahi çıkmakta zorlanınca yardımına seçim güvenliği için okulda görevli polis ekipleri koştu. Kaymakçı'yı sınıftan getirilen sandalyeye oturtan polisler, yaşlı kadını sınıfa kadar taşıdı.

Polislerin yardımıyla oy pusulasını alan ve yine taşınarak gittiği kabinde tercihini yapan yaşlı kadın, sandalye üzerinde oyunu sandığa attı. Tayyibe Kaymakçı kendisine yardımcı olan polislere teşekkür ederken, yakınları da yaşlı ve engelli kişilerin daha rahat oy kullanabilmesi için okullarda tekerlekli sandalye bulundurulmasını istedi.

ENGELLİYE OY KULLANMA İŞKENCESİ

Adana’da seçmenlerin oylarını kullandıkları okullar, renkli, yer yer de trajik görüntülere sahne oldu. Tekerlekli sandalyeye mahkum olanlar ile yürümekte zorluk çeken seçmenler sandıklarına ulaşmak için hayli zorlandı. Gazipaşa Mahallesi’ndeki Ziyapaşa İlköğretim Okulu’nda oy kullanmak isteyen 1974 yılında KKTC’de gazi olan Mustafa Albayrak, merdiven engeliyle karşılaştı. Daha önceki seçimlerde sandığın bahçeye indirildiğini ve oyunu okul bahçesinde kullandığını belirten Albayrak, "Daha önceki yıllar yardımcı oluyorlardı. Bu kez görevliler ’Olmaz’ demiş.. Yüksek Seçim Kurulu’ndan emir gelmiş.. Aslında inatlaştılar" dedi.

Yaklaşık 150 kilo ağırlığındaki Albayrak, 3 vatandaş tarafından tekerlekli sandalyesiyle birlikte 2’nci kattaki sandık başına götürüldü.. Oyunu kullanan Albayrak, yaşadığı sıkıntıdan dolayı yetkililere sitem etti.

ÜÇÜNCÜ KATTA OY KULLANDI

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde yürüme engelli 70 yaşındaki Ramazan durmuş, oy kullanacağı 3’üncü kattaki sandığa güçlükle ulaştı.. Yaşanan zorluk, bir başka vatandaşın çektiği fotoğraf karelerine yansıdı.

Gebze Mustafapaşa Mahallesi’nde bulunan Gebze Lisesi’ne oy vermek için sabahın erken saatlerinde tekerlikli sandalyesiyle giden 70 yaşındaki Ramazan Durmuş, oy kullanacağı sandığın 3’üncü katta olduğunu öğrenince, çevresinde bulunan vatandaşlar aracılığıyla sandık yetkililerine kendisinin yukarıya çıkamayacak durumda olduğunu iletti. Sandığın aşağı indirilmesini isteyen Ramazan Durmuş, yetkililerden olumsuz yanıt aldı. Bunun üzerine tekerlekli sandalyesinden inen durmuş yanında getirdiği koltuk değnekleri yardımıyla merdivenleri tırmanarak 3’üncü kata güçlükle çıktı. Oyunu kullanan Durmuş, aynı şekilde indi.. Ramazan Durmuş, vatandaşlık görevini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

engelli vatandaşların çilesi biter mi.?! çile bülbülüm çile.!!!
 
F

Fırtına

Guest
merdiven%282%29.jpg



Milyonlarca seçmenin Türkiye'nin yeni milletvekillerini belirleyeceği 12 Haziran seçimlerinde, engelli vatandaşlar yine mağdur oldu. Oy sandıklarının iki veya üçüncü katlarda olması nedeniyle oylarını kullanamadan geri dönmek zorunda kaldı. Bazıları ise yakınlarının kucaklarında taşınarak, oylarını kullanabildi.

Adana'da yürümekte zorlanan 89 yaşındaki Tayyibe Kaymakçı, seçim sandığına polis ve yakınları tarafından sandalyeye oturtularak taşındı. Yaşlı kadının kızı Sümbül Gönen, yaşlı ve engelliler için seçim kullanılan yerlerin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Antalya’da kırıklar nedeniyle vücudunda 16 platin bulunan 54 yaşındaki Güldane Değer, aynı yaştaki eşi Sümmane Değer ile birlikte oyunu kullanmak için Meltem Mahallesi'ndeki Muratpaşa Lisesi'ne geldi. Okulun ikinci katındaki 2406 nolu sandıkta kayıtlı olan Güldane Değer'in eşi, sandık görevlilerine eşinin engelli olduğunu ve tekerlekli sandalyede olduğunu belirterek, Başbakanlık genelgesi uyarınca sandığın görevli eşliğinde aşağı indirilip eşinin oyunun kullandırılmasını istedi. Ancak sandık görevlileri hakim kararı olduğu gerekçesiyle sandığı indiremeyeceklerini ve Güldane Değer'in yukarı çıkması gerektiğini söyledi. Durumu İl Seçim Kurulu'na bildirmelerine rağmen eşinin oy kullanacağı sandığın yine de ikinci kata verilmesine tepki gösteren Sümmane Değer, Başbakanlığın, engelliler için sandıkların görevliler eşliğinde aşağı indirip oy kullanmalarının sağlanacağı genelgesine uyulmadığını ve mahkemeye gideceklerini söyledi.

Aynı okulda 39 yaşındaki Hüseyin Ekiz adlı felçli vatandaş da eşinin yardımıyla tekerlekli sandalyesi ile oyunu kullanmaya geldi. İkinci katta bulunan 2402 sandığın aşağı indirilmesi istendi, ama kabul edilmedi. Uzun süre bekleyen Hüseyin Ekiz, çevredeki vatandaşlar ve eşinin yardımıyla ikinci katta bulunan salona çıkartıldı ve oyunu kullandıktan sonra yeniden vatandaşların yardımı ile aşağı indirildi. Yaşananların çok üzüntü verici olduğunu belirten Hüseyin Ekiz, çok zorlandığını ve vatandaşların yardımı ile görevini yerine getirebildiğini kaydetti.

Yürüme engelli 65 yaşındaki Nevzat Büyükceylan da kızı ve eşiyle birlikte okula geldi. Okulun üçüncü katındaki 2417 nolu sandık görevlilerinden genelge doğrultusunda sandığın aşağı indirilmesi talebi geri çevrildi. Israrla oyunu kullanmak isteyen Nevzat Büyükceylan'a kızı, eşi ve vatandaşlar yardım ederek kucaklarında üçüncü kata kadar taşıdı. Oyunu kullanan Nevzat Büyükceylan, "Ben görevimi yaptım. Hayırlı olsun. Bütün zorluklara, engellere rağmen oyumu kullandım" dedi.

Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde Ahmet Tuncer İlköğretim Okulu'nda oy kullanmaya gelen ayağı kırık 46 yaşındaki Fatma Karakoç ise oy sandığına ulaşmak için 3'üncü kata çıkması gerektiğini öğrenince şok oldu. Koltuk değneklerinin yardımı ile yürüyebilen Fatma Karakoç, 3'üncü kattaki sandığa eşi Yaşar Karakoç'un sırtında güçlükle ulaştı. Fatma Karakoç, "Ayağım 2 ay önce kırıldı. Enfeksiyon kapınca iyileşmesi uzadı. Oyumu kullanabilmek için okula geldiğimde karşılaştığım manzara beni üzdü. Benim durumumda olan kişiler için en azından bir oy sandığını okul girişine koyabilirlerdi. Oyumu kullanmak uğruna çok acı çektim" diye konuştu.

Konyaaltı İlçesi'nde ise oğlu Hasan Sevinç ile birlikte Konyaaltı Lisesi'ne gelen yürüme engelli 70 yaşındaki Nezahat Sevinç'in oy kullanması için sandık başkanı bahçeye oy pusulası indirdi. Hazır bir düzenek olmadığı için Nezahat Sevinç'in yeleği, 3 görevlinin elleri ile tutması ile kabin görevi gördü. Oyunu bu şekilde kullanan Nezahat Sevinç, yetkililerden bir dahaki seçimler için engellilerin oy kullanmasına yardımcı olacak düzenlemeler istedi.

Yaşlılık nedeniyle yürümekte zorlanan emekli başhemşire 78 yaşındaki Taliye Özkan, Antalya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ndeki 1117 no'lu sandıkta oyunu kullandı. Plastik tabureden destek alarak yürüyen Taliye Özkan, çevresindekilerin "Teyze oyunu kime vereceksin" sorusuna "Oy namustur, söylenmez" karşılığını verdi.

Erzincan'da tekerlekli sandalyeye mahkum olan seçmenler sandıklarına ulaşmak için hayli zorlandı. Bahçelievler Mahallesi Bahçelievler İlköğretim Okulu'na oy kullanmak için gelen engelli 57 yaşındaki Kenan Odun merdiven engeli ile karşılaştı. Yaklaşık 100 kilo ağırlığındaki Odun, vatandaşların yardımı ile bulunduğu elektrikli tekerlekli sandalyeden başka bir sandalyeye konularak 2. katta bulunan sandık başına götürüldü. Burada da oy kullanacağı paravana sığmayan engelli vatandaş, oyunu paravan dışında masa üzerinde kullandı. 30 yıldır oy kullandığını ve her seferinde aynı sorunla karşılaştığını belirten engelli Kenan Odun, yaşadığı sıkıntıdan dolayı yetkililere sitem etti. Odun, "Her zaman bu güçlükler ile karşılaşıyoruz. Her zaman bu zorlukları çekiyoruz. Bu zorlukların giderilmesi için çok basit bir yöntem kullanılması gerekir. Oy kullanılacak yerlerde engelliler için en az bir rampa veya dışarıda bir kabin yapılması lazım. Her zaman bu sorunla karşılaşıyoruz ve bu durumdan şikayetçiyiz" dedi.

Samsun'un İlkadım ilçesi Derebahçe Mahallesi'nde yaşayan doğuştan spastik engelli Nuray İshak (26) da Ysk mağduru engellilerden biri.. Annesi Şükriye İshak (51) ile birlikte yaşayan engelli genç kız, oy kullanmak için uzun bir yolu yürüyerek kat ederek Şehit Salman Özay İlköğretim Okulu'na geldi. Engelli parkurundan oy kullanmaya gelen vatandaşların yardımıyla çıkan İshak, daha sonra da merdivenlere takıldı. Sandığın 2. katta bulunması sebebiyle yardım istemesine rağmen başarılı olamayan anne Şükriye İshak, sağduyulu seçmenlerin yardımıyla kızını 2. kata çıkardı. Oy kullanma işleminin ardından genç kız, aynı zorlukla aşağı indirildi. Anne Şükriye İshak, zorluk çekmelerine rağmen oylarını kullandıkları için mutlu olduğunu söyledi.

Benzer problem, Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu'nda da yaşandı. Birçok engelli ve ağır yaşlı seçmen, sandık başkan ve görevlilerinin topu Ysk'ya atıp duyarsız kalması sebebiyle Oyunu kullanamadı. Duruma tepki gösteren seçmenler, kendilerine engel çıkarıldığını söyledi. Babasını zorlukla yukarı çıkararak oy kullandırmak zorunda kaldıklarını ifade eden emekli Selime Dağdelen, "Benim iki tane yaşlım var. Sandık başkanına gidip durumu anlattım, oylarını aşağıda kullandırabilir misiniz dedim. 'Hayır, İl Seçim Kurulu'nun kesin kararı var' dediler. Oyumuz ziyan olmasın diye 82 yaşındaki babamı yavaş yavaş çıkararak oyumuzu kullandık ama annemi çıkaramadım. Yazık yani." dedi.
 
F

Fırtına

Guest
Özürlü vatandaşlar, oy kullanmaya gelirken zorlandı

6124.jpg



Malatya'da oy kullanmaya gelen özürlü vatandaşlar, merdivenlerde engelli rampası olmaması nedeniyle zor anlar yaşadılar.

Fatih İlköğretim Okulu'nda oy kullanmaya gelen özürlü vatandaşlar ve yaşlılar, okul merdivenlerine rampa olmadığı için geçici olarak konulan tahta rampayla karşılaştılar. Sadece tekerlekli özürlü araçların geçişine uygun olan rampayı kullanamayan diğer özürlü ve yaşlı vatandaşlar, ancak yakınlarını ve vatandaşların yardımı ile okul içerisine girip sandık başına giderek oylarını kullanabildiler.

SAKAT ŞAHIS OKULA ÇIKAMAYINCA AŞAĞIDA OYUNU KULLANDI

Milletvekili genel seçiminde Malatya'da bazı okullarda sakatlar sıkıntı yaşadı. Özellikle eski okullarda rampa olmayınca sakatlar, bina girişinde görevli yardımı ile oylarını kullandı. Malatya Merkez Abdulkadir Eriş İlköğretim Okulu'na oyunu kullanmaya sakat arabasıyla gelen Ali Seydi Çam isimli şahıs, okulda sakat rampası olmayınca bina girişinde görevli yardımı ile oyunu kullandı. Engelli vatandaş Ali Seydi Çam, "Okulda engelli rampası olmayınca görevli yardımı ile burada kullandım" diyerek, engelli rampası olmamasına sitem etti.
 
F

Fırtına

Guest
Engelliye 'oy' engeli!..

6125.jpg



Bu seçimlerde de yaşlı ve özürlüler oy kullanırken yine zorlandı.

Manisa Turgutlu'da oy kullanacağı sandığın 2'nci katta olduğunu öğrenen yürüme engelli 43 yaşındaki Naciye Başgör, "Ben nasıl oy kullanacağım?" diyerek gözyaşı döktü. Başgör'ün ağladığını görenler onu tekerlekli sandalyesiyle 2'nci kata çıkararak oy kullanmasını sağladı.

İzmir Bornova'da da 95 yaşındaki Fadime Tatlı, oğlunun ve bastonun yardımıyla geldiği okulda sandığın bulunduğu ikinci kata çıkamayınca devreye sandalye girdi. Sandalye ile taşınan Fadime Nine, oyunu da koluna giren oğlu ve sandık görevlisi yardımıyla attı.

86 yaşındaki Bahriye ve 84 yaşındaki Bayram Bayar çifti ise, oy kullanacakları sandığın üst katta olması nedeniyle uzun süre yardım bekledi. Öğretmenler odasının kapısını açan görevliler yaşlı çifti buraya aldı. Çift yakınlarının yardımıyla oylarını kullandıktan sonra oyları sandığa atıldı.
 
F

Fırtına

Guest
Engelli vatandaş, 3 kişinin yardımıyla oy sandığına ulaştı

6126.jpg



Kırıkkale'de tekerlekli sandalyede hayatını sürdüren engelli bir vatandaş oy kullanmak için vatandaşların yardımıyla 3. katta bulunan sandıkta oy kullandı.

Gündoğdu Mahallesi'ndeki Manas İlköğretim Okulu 1154 nolu sandıkta oy kullanan Ayhan Mutlu, oyun kutsal olduğunu ve herkesin oy kullanması gerektiğini söyledi. En büyük isteğinin engelliler yasasının biran önce çıkmasını isteyen Mutlu, "Sağ olsun vatandaşlar oy kullanmam için yardım ettiler. Sandık başı görevlileri de ellerinden gelen yardımda bulundular." dedi. Merdivenleri çıkmasında Ayhan Mutlu'ya yardım eden Osman Duran, Mutlu'yu herkesin örnek alması gerektiğini, ve oy kullanmanın vatandaşlık görevi olduğunu söyledi.
 
F

Fırtına

Guest
Engellilerin oy verme çilesi.!

6127.jpg



Oy kullanmak isteyen engelliler, binbir zorlukla karşılaştılar!

Milyonlarca vatandaş gibi, engelli vatandaşlarda oy kullanmak için sandık başındaydı. Ancak bu seçimler de o acı görüntüler objektiflere yansıdı. Bazı vatandaşlar oy kullanmakta zorlandığı için gözyaşı dökerken, bazılarını da sandık başına polisler taşıdı.

OY KULLANMAK İSTEYEN ENGELLİNİN GÖZYAŞLARI

Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde, oy kullanacağı sandığın 2'nci katta olduğunu öğrenen yürüme engelli 43 yaşındaki Naciye Başgör, "Ben nasıl oy kullanacağım?" diyerek gözyaşı döktü. Naciye Başgör'ün ağladığını görenler, onu tekerlekli sandalyesiyle 2'nci kata çıkararak, oy kullanmasını sağladı.

Sabah Turgutlu Halil Kale Fen Lisesi'ne gelen Naciye Başgör, oyunu kullanacağı 1180 numaralı sandığın 2'nci katta olduğunu öğrenince ne yapacağını şaşırdı. Bir süre çaresiz gözlerle çevresine bakan Naciye Başgör, sonra üzülüp "Ben nasıl oy kullanacağım?" diyerek ağlamaya başladı. Naciye Başgör'ün ağladığını görenler, tekerlekli sandalyesiyle 2'nci kata çıkararak oy kullanmasını sağladı. Naciye Başgör, kendisine yardımcı olanlara teşekkür ederken, İlçe Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "Engelli vatandaşların seçimden önce durumlarını bildirmeleri gerekirdi" denildi.

SINIFA KADAR SANDALYEDE TAŞINDI

Adana'da 89 yaşındaki kadın, oy kullanacağı sınıfa okulda görevli polislerin taşıdığı sandalyeyle gitti. Yakınları tarafından otomobille Lütfiye Kısacık İlköğretim Okuluna getirilen 89 yaşındaki Tayyibe Kaymakçı, araçtan indikten sonra oy kullanacağı birinci kattaki sınıfa gitmek istedi. Yakınlarının koluna girip yürütmeye çalıştığı yaşlı kadın, okulun girişindeki üç basamaklı merdiveni dahi çıkmakta zorlanınca yardımına seçim güvenliği için okulda görevli polis ekipleri koştu. Kaymakçı'yı sınıftan getirilen sandalyeye oturtan polisler, yaşlı kadını sınıfa kadar taşıdı.

Polislerin yardımıyla oy pusulasını alan ve yine taşınarak gittiği kabinde tercihini yapan yaşlı kadın, sandalye üzerinde oyunu sandığa attı. Tayyibe Kaymakçı kendisine yardımcı olan polislere teşekkür ederken, yakınları da yaşlı ve engelli kişilerin daha rahat oy kullanabilmesi için okullarda tekerlekli sandalye bulundurulmasını istedi.

ENGELLİYE OY KULLANMA İŞKENCESİ

Adana'da seçmenlerin oylarını kullandıkları okulla, renkli, yer yer de trajik görüntülere sahne oldu. Tekerlekli sandalyeye mahkum olanlar ile yürümekte zorluk çeken seçmenler sandıklarına ulaşmak için hayli zorlandı.

Gazipaşa Mahallesi'ndeki Ziyapaşa İlköğretim Okulu'nda oy kullanmak isteyen 1974 yılında KKTC'de gazi olan Mustafa Albayrak, merdiven engeliyle karşılaştı. Daha önceki seçimlerde sandığın bahçeye indirildiğini ve oyunu okul bahçesinde kullandığını belirten Albayrak, "Daha önceki yıllar yardımcı oluyorlardı. Bu kez görevliler 'Olmaz' demiş. Yüksek Seçim Kurulu'ndan emir gelmiş. Aslında inatlaştılar" dedi.

Yaklaşık 150 kilo ağırlığındaki Albayrak, 3 vatandaş tarafından tekerlekli sandalyesiyle birlikte 2'nci kattaki sandık başına götürüldü. Oyunu kullanan Albayrak, yaşadığı sıkıntıdan dolayı yetkililere sitem etti.

YÜRÜME ENGELLİ AMA ÜÇÜNCÜ KATTA OY KULLANDI

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde yürüme engelli 70 yaşındaki Ramazan durmuş, oy kullanacağı 3'üncü kattaki sandığa gülükle ulaştı. Yaşanan zorluk, bir başka vatandaşın çektiği fotoğraf karelerine yansıdı.

Gebze Mustafapaşa Mahallesi'nde bulunan Gebze Lisesi'ne oy vermek için sabahın erken saatlerinde tekerlikli sandalyesiyle giden 70 yaşındaki Ramazan Durmuş, oy kullanacağı sandığın 3'üncü katta olduğunu öğrenince, çevresinde bulunan vatandaşlar aracılığıyla sandık yetkililerine kendisinin yukarıya çıkamayacak durumda olduğunu iletti. Sandığın aşağı indirilmesini isteyen Ramazan Durmuş, yetkililerden olumsuz yanıt aldı. Bunun üzerine tekerlekli sandalyesinden inen durmuş yanında getirdiği koltuk değnekleri yardımıyla merdivenleri tırmanarak 3'üncü kata güçlükle çıktı. Oyunu kullanan Durmuş, aynı şekilde indi. Ramazan Durmuş, vatandaşlık görevini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
 
F

Fırtına

Guest
Engelli Annesinin Kat İsyanı

Adana'da doğuştan spastik engelli tekerlekli sandalyeye mahkum şahsın oy kullanacağı salon 3. kata çıkınca annesi isyan etti. Engelli şahıs, görevli tarafından 3. kata çıkartılarak oy kullanabildi.

Merkez Seyhan ilçesi Yeşilyurt Mahallesi'nde oturan 66 yaşındaki Pervin Kurmuş, spastik engelli 35 yaşındaki oğlu Ertan Kurmuş ile Ramazanoğlu İlköğretim Okulu'na oy kullanmaya geldi. Okulun girişinde engelli merdiveni olduğu için içeriye rahatça giren engelli Kurmuş ve annesi, oy kullanacakları salon 3. katta olduğu için bir türlü yukarı çıkamadı. Engelli merdiveni ve engelli asansörü olmayan okuldaki görevliler, annesine oğlunu yukarı çıkartmaları gerektiğini, onun yerine kendisinin oy kullanabileceğini söyledi. Bu duruma isyan eden anne Kurmuş, "Her seçimde böyle oluyor. Benim oğlum engelli olmasına rağmen, bunu bilmelerine rağmen 3. kata yazıyorlar. Oğlum bu haliyle oraya nasıl çıkacak. Daha önce babası gelip çıkarıyordu, bu kez o gelmedi. Ben de çıkaramıyorum. Burada böyle kaldık. Bu nasıl iş anlamıyorum" dedi.

Daha sonra bir görevli, engelli şahsı kucağına alarak yukarı çıkardı. Yukarı çıkmasına rağmen elleri de tutmayan Kurmuş'un yerine annesi oyunu kullandı.

Ertan Kurmuş, oyunu kullandıktan sonra, "Bu devletten gıcık alıyorum. Her seferinde böyle yapıyorlar. Ben oy kullanmak istiyorum ama hep 3. kata yazıyorlar. Benim tek isteğim beni 1. kata yazmaları.. Ben oy kullanmak istiyorum ama devlet bana zorla oy kullanma diyor" dedi.

Referandumda yine 3. katta oy kullanmak zorunda kaldığı için oyunu vermeden gittiğini belirten Kurmuş, daha sonra polislerin yardımıyla okuldan ayrılarak evine gitti.
 
F

Fırtına

Guest
engelli bir arkadaşımızın oy kullanırken yaşadıkları ve düşünceleri.. paylaşmak istedim..

YİNE HAYAT DÜĞÜMLENDİ BOĞAZIMA / yada ENGELLİYE OY ENGELİ

Oyumu kullanmam işkence gibiydi. Tekerlekli sandalyemle bir kat yukarı çıkarıldım. Bu adaletsizliktir. Yirmibirinci yüzyılda çağdaş Atatürk cumhuriyetime yakışmayan yüz karası bir tutum.. Hani nerede benim seçme-seçilme yani taleb etme-edilme hakkım.. Bu durumda engellisine sahip çıkan, demokratik bir toplumdan söz etmek mümkün mü? Yoksa önce haklarımızı gasp edip, sonra gasp edilen haklarımızın geri teslim edilmesinin adına “pozitif ayrımcılık diyerek“ hamasiyet politikası yapanlar; şimdi nerdesiniz? Oysa bizler pozitif ayrımcılık değil, yalnızca en temel anayasal haklarımızı kullanırken; sadece eşitlik istiyoruz; EŞİTLİK! Hepsi bu..

Çok şey mi istiyoruz.? Asla hayır.. Çünkü cumhuriyet devrimleriyle yasalaşan “seçme ve seçilme hakkının” Fransa gibi birçok çağdaş Avrupa ülkelerinden önce kadınlarımıza tanınmasının önemini kim görmezden gelebilir.? Atatürk 30 Mart 1923' de Vakit Gazetesi' nde yayınlanan bir beyanatında; ''İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin.? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkca, öteki yarısı göklere yükselebilsin.?'' der. Öyleyse çağımızda engellinin seçme ve seçilme hakkını gözetmemek hangi vicdana sığar.? Böyle bir ulusun çağdaş ve evrensel insan haklarına saygılı olabileceği düşünülebilinir mi.? Bu cumhuriyetimin kendi varoluş yasalarını yıkan bir aykırılık değil de nedir.?

Biz engell(i) enen Atatürk’ün evlatları, kimse bizden karar hakkımızı alamaz. Sürünerekte olsa o merdivenleri çıkarım ve tepkimi hiç değilse demokratik hak olan oyumla vicdanlarına fırlatırım.. Bu bizleri yok sayan politikaya karşı boynumun borcu.! İşte, bana öyle geliyor ki engellilere hizmet götürmedikleri için bu tepkimizden çekinerek, oy vermemizi yine zorlaştırdılar..

Zorluklardan biride, onca zahmetle almış olduğum TC kimlik mumarası belgesine bakmak bir yana, nüfus cüzdanıma dahi bakma zahmetinde bulunmayarak, oy kullanmama göz yummuş olmalarıydı. Artık yok sayılmanın bu kadarına da pes.! Uyardığımda ise ismimin listede olması yeterli dendi..


NURTEN AKTAŞ
 
F

Fırtına

Guest
Engelliler İçin Oy Engeli Şimdiden Kalkmalı.!

enelli-secim.jpg



Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, engelli ve kalıcı hastalığı olan seçmenlerin, giriş katlarında oy kullanabilmeleri için gerekli sınıflandırma çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti. Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Haziran'daki genel seçimlerde, bedensel engelli veya hasta birçok seçmenin oy kullanabilmek için binaların üst katlarına sedye ve tekerlekli sandalyeyle yahut yakınlarının sırtında taşındığını ifade etti.

Türkiye nüfusunun yüzde 12'sinin engelli olduğunu dile getiren Kaya, engellilerin önemli bir seçmen sayısına karşılık geldiğini vurguladı.

Kaya, ''Bu durum dikkate alınmadığı için seçimlerde zorluklar yaşandı. Önümüzdeki seçimlerde, engelli ve kalıcı hastalığı olan seçmenlerin giriş katlarında oy kullanabilmeleri için gerekli sınıflandırma çalışmaları yapılmalıdır. İktidar bütün seçmenlerin rahatlıkla seçme hakkını kullanabilmeleri, demokratik tercihlerini yapabilmeleri için gerekli tedbirleri almak zorundadır..'' dedi.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst