1994 te İsteğe bağlı başlayan sigortalı,sonra %40 özürlülükle emekli olabilir mi?

Merhabalar.
1991 de trafik kazası geçirerek, beyincikten darbe aldım. Buna bağlı olarak GATA dan aldığım raporda askerlikten men için yalnızca göz kusurunun bile (%40) yeterli olduğu diğer fiziksel kusurların (denge, bayılma, sol kısımda kısmi felç, vs.) incelenmesine gerek görülmedi. 1994 yılından itibaren isteğe bağlı olarak sigorta primlerim 3900 gün ödendi. Ben bu arada son yıllarda %40 raporumla özürlülük maaşı aldım. Temmuz 2011 de özel bir iş yerinde iş buldum, sağlık raporu istediler. Raporun sonucuna göre emeklilik talebinde bulunacağım.
Fakat hastaneden, yalnız %60 kusur olması durumunda emekli olabileceğimi söylediler.

Şimdi bu durumda ben malülen emekli olabilir miyim.?
Malülen olmazsam isteğe bağlı mı emekli olurum?Ne zaman emekli olurum, prim ödeme gerekir mi?
Her ikiside olmazsa tekrar özürlülük maaşımı bağlatabilir miyim?
Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
 
Eğer sakatlık oranınız, %40 ve üzeri olursa "vergi indirimi belgesi" almanız halinde kademeli engelli erken emekliliğinden yararlanarak emekli olabilirsiniz. Malulen emekli olabilmek için ilk sigortalılık tarihinden sonra sakatlık oranınızın %60 ve üzerine çıkmış olması gerekiyor. malulen emeklilik için 10 yıl hizmet süresi 1800 gün prim gün sayısı aranmakta. kademeli engelli emekliliği için ise şu anki özür oranınız ilk işe giriş tarihinizi ay/gün/yıl olarak yazarsanız tarih verebiliriz.
 
Halil bey tekrar merhaba,
İlk işe giriş tarihim, 09.01.1994 olup, 1 gün normal ssk lı gösterilmiş, sonra isteğe bağlı olarak 3931 gün prim ödenmiştir.
Şu an elimde GATA dan alınan (eski) %40 oranında belge olup, yeni tarihli belge (çalışmaya başladığım temmuzdan 2011 den itibaren 45 gün çalışır olmadığımdan) 15 ağustos tan sonra yeni oranla belli olacaktır.

Zaten benim sıkıntım ve en büyük korkum, oran %40 ın altında olması durumunda emeklilik durumum nasıl devam eder?
%40 olması durumunda zaten vergi indirimi belgesi ile kademeli engelli emeklilik hakkım doğuyor ki, olası emeklilik tarihim nedir? Ödenecek maaş değeri ne kadardır?
Emekli olmazsam işten ayrılma durumunda tekrar özürlülük maaşımı bağlatabilir miyim?


Ayrıca bu konulardaki bilgi birikimiz için de sizi kutluyorum. Gerçekten SSK çalışanlarından bile bir sonraki adım için yeterli bilgi alamadım. İlginiz ve desteğiniz için tekrar tekrar teşekkürler.
 
Merhabalar,
Sakatlık oranınızın %40 - 59 arası olması durumunda, 17 yıl hizmet süresi ve 3920 prim gün sayısıyla emekli olursunuz.
%40'ın altında verilebilecek bir oran tüm haklarınızın iptali anlamına gelir. Zira yasalar önünde engellli haklarından yararlanabilmeniz daha doğrusu sakat sayılmanız için özürlülük oranınızın %40 ve üzeri olması gerekir.

İşten ayrılma durumunda özürlü maaşı alabilirmiyim derken sanırım 2022 maaşını kastediyorsunuz.
Elinizde daha önce alınmış %40 oranındaki raporla mal müdürlüğüne başvurduğunuzda sizden yeni rapor istemeyip eski raporunuzu kabul ederlerse alabilirsiniz. 2022 maaşı içinde yine aynı şartlar gerekli. Mutlaka %40 ve üzeri bir raporunuzun olması şartı var yani. Tabi birde diğer şartların yerine getirilmesi şartı var.
 
Halil bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Normal sağlıklı bir kişi gibi ya da %40 tan düşük olması halinde bile
1994 ten bu yana ödenmiş olan primler, (prim/zaman eksiğim var ise tamamlamak koşuluyla) emekli olmama hiç mi olanak sağlamayacaktır.?
Belgelerle ne özürlü ne de sağlam olmam söz konusu değilse, ödenmiş primler ne olacak? Emeklilik için farklı bir yol yok mudur? Teşekkürler.
 
Yok canım olurmu öyle şey. Tabiki emekli olursunuz. Benim demek istediğim %40'ın altında bir rapor alırsanız engelli emekliliğinden yararlanamazsınız. Engelli emekliliğinden yararlanamadığınız içinde normal emeklilik koşulları sizin için geçerli olacak.
 
Malasef alp bey engelli emekliliği dışında kalan emeklilik koşullarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip değilim.
 
Olsun, yine de çok teşekkür ediyorum. Hakkıma hayrılısı olsun artık. Desteğiniz için teşekkür ederim, iyi günler.
 
Halil bey merhabalar...

Desteğinizle şu an Gelir İdaresi Başkanlığından elime ulaşan bir Sağlık raporu sonucu var. Size aynen yazmak istiyorum.

25.08.2011 / 15390 sayılı rapor incelenmiş, adı geçen kişinin çalışma gücünün, %71 ini kaybettiğine karar verildiği, 31.10.2011 tarih ve 101759 satılı yaz ile anblaşılmıştır... Adı geçen kişinin ücretlerinin vergilendirilmesinde 193 sayılı .G.V.Kanunu' nun 4842 sayılı kanunla değişiklik 31. maddesinde yer alan esaslara göre aynın kanunun 89.maddesi gereğince 2 . derece sakat hizmet erbabı için tespit edilmiş bulunan sakatlık indiriminden rapor tarihinden (25.08.2011) tarihinden itibaren faydalanması uygun görülmüştür.

Bu rapor, çalışırken genel kurula girdiğim sonra ayrılmış olduğum iş yerime gelmiştir.

Bu sonuca göre takip etmem gereken yol nedir?
2. derece sakat olanlara ne zaman ve kadar maaş bağlanıyor?

Yardımlarınız için çok çok teşekkürler..
Saygılarımla..
 
İlk işe giriş tarihim, 09.01.1994 olup, 1 gün normal ssk lı gösterilmiş, sonra isteğe bağlı olarak 3931 gün prim ödenmiştir.
 
İsteğe bağlı prim ödediğinizi söylemişsiniz. Vergi indirimi faal olarak çalışan engellilere verilir. Şu an isteğe bağlımı çalışıyorsunuz yoksa bir işyerindemi çalışıyorsunuz. Ve hangi sosyal güvenlik kurumuna tabisiniz?
 
İlk işe giriş tarihim, 09.01.1994 olup, 1 gün normal ssk lı gösterilmiş, sonra isteğe bağlı olarak 3931 gün prim ödenmiştir.

Daha sonra 01.07.2011 de çalışır durumda iken vergi indirim için müracat etti, firmam. Sonra işten ayrıldım. Vergi indirim yazısı firmaya gelmiş, tarafıma bilgi verdiler. Şu an çalışmıyorum. Emeklilik için ne yapmam gerekiyor?
 
İsteğe bağlı prim bağ-kur kapsamına girer. Dolayısıyla siz bağ-kur'dan emekli olacaksınız. Yapmanız gereken aranan hizmet süresi ve prim gün sayısını tamamladığınızda kuruma emeklilik için müracaat edip işlemleri başlatmak olacaktır.

Bağ-Kur'lu Engellilerin Emeklilik Süreleri


Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3960 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %50 – %59 arası olanlar: 16 yıl, 4320 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %40-%49 arası olanlar: 18 yıl, 4680 gün primle emekli olurlar.
 
Bu şekilde emeklilik için önümde hiç engel kalmamış görünüyor. Desteğiniz için teşekkürler.. Cümle engelli arkadaşlarımın bu haklarına ulaşmalarını temmenni ederim. Sağlıkla da güzel günlere.. Sevgiyle kalın..
 
Geri
Üst