2010 Yılı Engelliler Açısından Nasıl Geçti?

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
2010 Yılına veda etmeye hazırlandığımız bu saatlerde 2010 yılının engelliler açısından nasıl geçtiğine dair belli başlı yasal düzenlemeden bahsedelim istedim.

Olumlu sayılacak ilk gelişme:

Hükümet kamu kurumlarında boş olan 38 bin özürlü kadrosunun tamamının özürlü personel tarafından doldurulacağı açıklanmıştı. Açıklanan bu sayının tamamına ulaşılamasa da kamuya toplamda 22 bin özürlü personel atandı. Alımların 2011 yılı içinde devam edileceği açıklandı. Kamuya atanan 22 bin kadro çiddi sayılacak bir rakam. Tabi yeterli değil. Hala gerekli şartları taşımasına rağmen ve hala kamu kurumlarında özürlü personel açığı olmasına rağmen atanamayan kişiler var.

Olumlu sayılacak ikinci gelişme:

16 Aralık 2010 Tarihinde Engellilere Verilen Sağlık Raporlarıyla İlgili Yeni Yönetmelik yayınlandı. 2006 Yılında çıkartılan yönetmelikle bir çok engellinin sağlık kurulu rapor oranları %40'ın altına indirilmiş ve kanunen engelli statüsünden çıkartılmıştı. Düşürülen rapor oranlarıla birlikte binlerce engelli kendilerine tanınan sosyal ve ekonomik haktan mahrum bırakılmıştı. 16 Aralıkta çıkartılan yeni sağlık kurulu raporu yönetmeliğiyle bu haksız uygulamanın bir nebzede olsa önüne geçilmiş oldu.

Olumlu sayılacak üçüncü gelişme:

6 Kasım 2010 Tarihinde yayınlanan yeni yönetmelikte SHÇ (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) Tarafından bakıma muhtaç engellilerin bakımını yapan kişilere verilen Evde Bakım Ücreti 2022 maaşı kişi başına düşen gelir hesaplamasına dahil edilemeyeceği hükmü getirildi. Bu güne kadar Evde Bakım Ücreti alan kişiler 2022 Maaşına başvurdukların da 2022 maaşı almak için kişi başına düşen gelir hesaplanırken alınan evde bakım ücreti bu hesaplamaya dahil ediliyor du.

2010 Yılına engelliler açısından bakınca ilk etapta elle tutulur bu üç değişiklik yapıldı. Bunların dışında yapılan bazı ufak tefek değişiklirde var tabi. Fakat onları kayde değer gelişmeler olarak görmediğimden yazmaya gerek duymadım.

Tabi gelinen bu noktada engellilerin milyonlarca sorunu hala çözüm beklemekte. Yapılan bu değişiklikleri yeterli görmemiz söz konusu bile olamaz. 2011 Yılında engellilerin çözüm bekleyen ve kangrenleşmeye yüz tutmuş diğer sorunlarına neşter atılması dileğiyle herkesin yeni yılını kutluyorum.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sizinde bahsettiğiniz gibi olumlu gözle görülür gelişmeler ama yeterli değil daha bir çok konuda eksikler var. Bunların da giderilmesi tek dileğimiz.

2010 da bekleyipde erişemediklerimize umuyorumki 2011 de kavuşabilelim. Daha bilinçli hastasına, engellisine,yetimine,ve kimsesizine sahip çıkan haklarını koruyan kollayan bir toplum olmamız dileğiyle herkeze huzurlu sağlıklı mutlu bir yıl diliyorum.
 

Düşünen Adam

Üye
Üye
Katılım
Haz 21, 2010
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Birde şu ÖTV muafiyetli alınan engelli otomobilleri konusunda düzenleme yapılması gerekiyor. Özel donanımlı otomobil alan birinin aracını ondan başkası kullanamıyor mesela. bu konuda bir çözüme kavuşturulmalı bence.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst