2014 yılı Olimpiyat ve Paraolimpiyat...

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
2014-te Olimpiyat ve Paraolimpiyat oyunlarına evsahipliği yapacak Soçi, engellilere de uygun bir ortamın oluşturulması açısından bir model olacak.

Engelli kişi malül ya da sakat olmadığı için her çeşit etkinliklere diğerleri gibi katılabilir.

Son yıllarda Rusya’da engellilerin hayatı icin elverişli şartları sağlamak amacıyla çok çaba gösteriyor. Rusya Duma Meclisi üyesi olan Paraolimpiyat Komitesi genel sekreteri Mihail Terentyev, hele 20l4 yılı Paraolimpiyat oyunlarının organizatörleri bu amaçla çok gayret harcıyor dedi ve şöyle konuştu;

Spor tesislerine engelli sporcular ve seyircilerin rahat girmeleri için gereken her şey olacak. “Engelsiz ortam” programının kabul edilerek uygulanmasına başlanması sonucunda Soçi’de tekerlekli sadalye ile hareket edenler ve gözden özürlü olanlar serbestçe dolaşabilecek. Soçi, engellilerin sporla uğraşmaları ve tatillerini geçirmeleri için elverişli bir ortam sağlamanın örneğini verecek. Diğer kentler ve bölgeler Soçi’den örnek alarak engellilere uygun bir ortamı oluşturma çabalarına girecek.

Paraolimpiyat oyunlarında madalyalar kazanmış ve dereceler elde etmiş Rus sporcular, engellilere yardım ve destek göstermek amacıyla birkaç yıl önce “Tek ülke” adlı vakfı kurdu.. Başkanlığına Mihail Terentyev seçildi. Engellilere dair basmakalıp fikirlerin insanların kafalarından silinmesi, engellilere önyargılı yaklaşımlara son verilmesi için çabalar göstermek, engellilerin yeteneklerini gerçekleştirmelerine yardım etmek, ”Tek ülke” vakfının başlıca amacıdır. Mihail Terentyev,”spor yapmak için eşit imkanlar” festivalinin vakfın başlıca projelerinden biri olduğunu kaydederek şunları söyledi;

Engellilere önyargılı yaklaşımlara son verilmesi,en önemli şeydir.” Spor yapmak için eşit imkanlar” festivali gibi etkinlikler, insanların engelliler için sporun ne kadar büyük bir önem taşıdığı bilincine varmalarına yardımcı olur. İnsanlar bunun bilincine varınca engelli sporcuların yarışmalarını ilgiyle izleyerek bunlara moral vermeye çalışacaklar.

Uzmanlara göre, yeryüzünde yaşıyanların onda biri engelli kişilerdir. Rusya’da engellilerin sayısı l3 milyondan çoktur. Hayatına dair toplumun bilgileri şimdilik kıt olduğundan insanların çoğu engellilerle, hele epilepsi hastaları ve yürüyemeyen kişilerle temaslardan kaçıyor. “Sodrujestvo” Hayır fonu başkanı Marina Dorofeyeva, engellilere böyle yaklaşımı değiştirmek gerektiğini kaydetti ve şöyle devam etti;

Rusya’da epilepsi hastalarının sayısı l milyon 500 bin kadar.. Epilepsinin birçok çeşidi var. Büyük insanlar arasında epilepsi hastaları oldukça çok. Yani bu hastalık insanın normal bir yaşam sürmesi için bir engel değil.

Epilepsi hastası olan Arirtot epilepsi hastaları arasında istidatlı kişilerin az olmadığını söyledi. Gerçekten de Büyük İskender, Yuliy Sezar, Büyük Petro, Leonardo da Vinçi, Van Gog Alfred Nobel epilepsi hastalarıydı. Tıp uzmanları Dostoyevskiy ve Carlz Dikken’in eserlerinde kahramanların epilepsi nobetlerini şaşılacak doğrulukla betimlediklerini kaydediyorlar. Uzmanların kanısına göre, insan engelli olursa istediği hedefe erişmek için azim, irade gücü göstermekle davranmalı.. Soçi’de yapılacak Paraolimpiyat oyunlarını izlemekle buna kanaat getirmek mümkün olacak.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst