2019 Hasta Bezi SGK Karşılama Şartları Neler ve Nereden Alınır ?

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Hasta bezinin SGK tarafından karşılanması için uzman doktor raporu gerekmektedir. Hastaların 2 aylık rapor alması ve bu raporu 2 ayda bir yeniletmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra 2 yaşından küçük olan çocukların hasta bezinin karşılanması Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmamaktadır. SGK tarafından bezin karşılanması sayesinde bez sebebiyle yaşanan maddi zararların azaltılması amaçlanmaktadır. Fakat karşılanacak hasta bezleri için bir üst sınır da bulunmaktadır. Alınan sağlık raporu sayesinde hasta bezler ücret ödenmeden alınabilmektedir.

Hasta Bezi SGK Karşılama Şartları Nelerdir?


Hasta bezinin SGK tarafından karşılanması için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş şartları karşılamak gerekmektedir. Bez alacak kişilere para yardımı değil, bez yardımı yapılmaktadır. Hasta olan kişiler için 2 ayda maksimum 240 bez verilmektedir. Hasta günlük 4 adet bezi ücretsiz kullanabilmektedir. Bunun yanı sıra aranan şartlar ise:

Uzman doktor tarafından verilen raporun mutlaka devlet hastanesinden verilmesi gerekmektedir. Öte yandan mesane ya da rektum kontrollerinin olmaması halinde günlük 4 hasta bezi ya da çocuk alt bezi verilmektedir. Verilen miktar ise tek seferde 2 aylık (240 bez) olmaktadır. Çocukların bu yardımdan faydalanması çin en az 2 yaşında olması gerekmektedir.

Hasta bezi ya da çocuk bezlerinin ücretleri kurum tarafından karşılanmaktadır. Kişilere verilen reçeteler ile SGK ile anlaşmalı olan eczanelerden bez alınabilmektedir.
İdrar inkotinansı ve gata inkotinansı olan hastaların kullandığı hasta bezleri de kurum tarafından karşılanmaktadır.
Şayet hastada sadece kolostomoli rahatsızlığı varsa bu durumda da hasta bezleri kurum tarafından karşılanmaktadır.
Kurumun bezleri karşılaması için sağlık raporunda hastalığın tüm detayları ile belirtilmiş olması gerekmektedir.

Hasta Bezi SGK Karşılama için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hasta bezinin SGK karşılama için gerekli evraklar mutlaka eksiksiz şekilde teslim edilmelidir. Gerekli belgeler ise:

Kişinin ilgili sağlık kuruluşunda bulunan uzman hekim tarafından hastalığının açıkça belirtilmiş olması ve hasta bezi raporu talep edilmektedir.
Hastanın kaç adet hasta bezine ihtiyacı olduğunu gösteren açık reçete talep edilmektedir. Bu aşamada hastaya kaç adet bez verileceği net olacak belirtilmektedir.
Hastanın nüfus cüzdan fotokopisi gerekmektedir.

Bu belgelerin eksiksiz şekilde teslim edilmesi sayesinde hasta bezi ücretsiz olarak herhangi bir SGK ile anlaşmalı eczaneden bez alınabilmektedir.
Geçmiş dönemlerde Sosyal Güvenlik Kurumu bez yerine maddi yardım yapmaktadır. Bunun için 2 aylık 255 TL ödeme yapılmaktadır. 2019 itibari ile 240 bez verilmektedir.

SGK Tarafından Kaç Adet Bez Yardımı Yapılır?


SGK bez yardımı bir ay için 120 adet olarak belirlenmiştir. Bezler 2 aylık verilmektedir. Başvurusu kabul edilen vatandaşlar, 2 aylık 240 adet bez alma hakkına sahiptir. Ancak üst limitler hastanın durumuna göre de değişebilmektedir. Herkesin alabileceği ücretsiz hasta bez adedi sağlık durumuna göre değişmektedir. Genel olarak bir gün için kişinin alabileceği maksimum bez sayısı 4 olmaktadır. 2019 senesinde bez için yapılan yardım ödemesi ise 255 TL olmaktadır.

Hasta Bezi Parası Kime Ödenir?


Hasta bez parası ödemesi 2019 itibari ile yapılmamaktadır. Geçmiş dönemlerde bez için maddi yardım yapılsa da günümüzde maddi yardım yapılmamaktadır. Maddi yardım yerine 2 aylık bez yardımı yapılmaktadır. Hasta bezlerinin karşılanması için başvuruda bulunduktan sonra herhangi bir eczaneden bez alabilmektedir. Kişinin ücretsiz bez yardımından yararlanması için izlemeniz gereken adımlar ise:

Kişi doktor tarafından verilen rapor ile beraber hasta bezi alabilecekleri Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı eczaneye gitmelidir.
Kişinin kimlik belgesi ve tüm raporları da yanında olmalıdır.
Eczanede görevli olan kişiler raporu inceledikten sonra uygun sayıdaki bezi kişiye teslim etmektedir. Bu durumda herhangi bir ücret ödenmez.
Daha sonra eczane, devletten hasta bezi parasını almaktadır.

Hasta Bezi Sorgulaması Nereden Yapılır?


Hasta bezi sorgusu için E-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Buna göre:

Hasta bezi ödeme sorgulaması için ilk olarak e-devlet şifresi edinmek gerekmektedir. Bunun için herhangi bir PTT şubesine giderek, 2 TL karşılığında E-devlet şifresi satın alabilirsiniz.
Sisteme giriş yapmak için wwww.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekmektedir. TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz.
Ana sayfada çıkan ‘’E-hizmetler’’ menüsü üzerinden e-devlet üzerinden yapabileceğiniz tüm işlemleri sorgulayabilirsiniz.
Daha sonra listelenen kurumlar arasından Sosyal Güvenlik Kurumu’nu seçmeniz gerekmektedir.
Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alt menüsüne ulaşarak’’ Tedavi Bilgilerimi Sorgula’’ kısmına tıklamanız gerekmektedir.
Açılan sayfa üzerinde hasta bezi ödemeleri ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri görebilirsiniz.
E-devlet sistemi tüm TC vatandaşlarına açıktır. TC kimlik numarası olan tüm vatandaşlar PTT şubelerinden satın alacakları e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilir
Sistem üzerinden hasta bezinin ne zaman verileceği, başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığını öğrenebilirsiniz.

SGK Hangi Bezler için Ödeme Yapar?


SGK hasta bezi yardımı yalnızca belirli bezler için yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bez yardımı yalnızca hasta bezleri için yapılmaktadır. Çocuk bezleri için ödeme yapılması söz konusu değildir. Şayet çocuk hasta ise bu noktada bez alabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bez yardımları:

Hasta alt bezleri verilmektedir,
Külotlu hasta alt bezi verilmektedir.
Çocuk hasta alt bezi verilmektedir.
Çocuk külotlu hasta alt bezi verilmektedir.
SGK tarafından verilen bez yardımını almak için sağlık raporu şarttır. Alanında uzman bir doktor tarafından rapor verilmesi gerekmektedir. Bu raporda kişinin neden hasta bezi kullanmak zorunda olduğunun anlatılması gerekmektedir.

Hasta Alt Bezinin Karşılanma Şartları Nelerdir?


Hasta bezinin karşılanma şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiştir. Buna göre:

Kişilerin uzman hekim raporu ile mesane ya da rektum kontrolü olmaması sebebiyle en az 2 yaşındaki çocuklara hasta bez yardımı yapılabilmektedir. 2 aylık şekilde hazırlanan raporun sona ermesinden sonra tekrar bez yardımı için başvuru yapılmalıdır.
Hasta alt bezi ve çocuk alt bezlerinin karşılanması için TİTUBB kayıt ve bildirim şartları aranmamaktadır. Çocuk alt bezleri için belirtilen fiyatlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.
Bunun yanı sıra yalnızca idrar inkontinansı olan hastalar; hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda alabilmektedir.
Sağlık raporunda, kolostomilli hastalar, ürostomilli hastalar ve gaita inkontinansı olması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu bez desteği vermektedir.

Bez Raporu Nasıl Çıkarılır?


Bez raporu almak için devlet hastanelerinden randevu alarak sağlık raporu almanız gerekmektedir. Şayet hasta yatalaksa ve doktora gitme imkanı bulunmuyorsa 444 38 33 telefon numarasını arayabilirsiniz. Bu hattı arayan vatandaşlar evden hizmet alma imkanına sahiptir. Başvuru yaparken mutlaka hasta bezi raporunu teslim etmeniz gerekmektedir. Aksi halde bez yardımı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmamaktadır. Öte yandan reçete gerekmektedir. Reçetede aylık 120 ya da 2 aylık 240 adet bez verileceği ifade edilmektedir. Bez için yardımlar maddi olarak değil, bez olarak yapılmaktadır. Bez almaya uygun olan kişiler herhangi bir eczaneye giderek bez alabilir.
 

serbetcimehmet

Üye
Üye
Katılım
Ağu 29, 2011
Mesajlar
1,157
Tepkime Puanı
52
Puanları
48
evet tam teşekküllü hastaneden alınan 1 yıllık ve tanısında tetrapleji tanımlanmamış ibaresi raporuyla her ay yada 2 aylık sağlık ocalarından ve aile hekimi tarafından 1 aylık 12 2 aylık 240 adet bezi recete olarak yazdırılıp eczaneden 240 adet 2 aylık 8 paket bez için 256 tl ödeyerek almaktayım 4 paket 12 adet bez için de 132 tl ödeyerek almaktayım önce den bu dolar ve afaki pahalılık hortlamadan önce 4 paket bez için sadece 120 tl ödenip 88 lişrası geri ödenmekteydi ziraat bankasına yatıyordu şimdi o olayı kaldırdılar eczanelere 132 tl 1 aylık 256 tl 8 paket için 2 aylık olarak almaktayım
 
Tekerlekli Sandalye
Üst