2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına Aday Olmak.?!

F

Fırtına

Guest
paralimpik%283%29.jpg



162 ülkeyi Uluslararası Paralimpik Komitesi çatısı altında bir araya getiren Paralimpik Oyunları; ağırlık kaldırma, atıcılık, atletizm, binicilik, bisiklet, boccia, futbol, goalball, judo, kürek, masa tenisi, okçuluk, tekerlekli sandalye sporları, voleybol, yelken ve yüzme gibi alanlarda düzenleniyor. Oyunlarda Türk sporcularımız da son yıllarda başarılara imza atıyor. 2008 Pekin Paralimpik Oyunlarında Gizem Girişmen, okçulukta dünya şampiyonu olmuştu.

Geçtiğimiz hafta basın toplantısı ile Türkiye’nin 2020 Olimpiyatlarına hazır olduğu duyuruldu. Olimpiyatevi’nde yapılan toplantının başlığı ise “2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları”ydı. Ancak masada Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nden bir temsilci yer almadı. Halbuki olimpiyatlara giden yol, Paralimpik Oyunlarından geçiyor. Zira, olimpiyatlara ev sahipliği yapan ülkenin Paralimpik Oyunlarını düzenleme mecburiyeti bulunuyor. Fakat bu etkinliği, spor adamları da dahil pekçok kimse bilmiyor?

Peki nedir bu Paralimpik Oyunları?

4 BİN ENGELLİ SPORCU

Kısaca “engelli olimpiyatı” şeklinde nitelendirebileceğimiz Paralimpik Oyunları, dünyanın ikinci büyük spor organizasyonu.. İlki, 1948 yılında yapıldı. Müsabakalara dünya yoğun ilgi gösteriyor. Öyleki 2008 Pekin Olimpiyatlarına 28 spor dalında 11 bin 028 atlet, Paralimpik Oyunlarına ise 150 ülkeden 4 bin civarında engelli sporcu katıldı. 2012 Londa oyunlarında bu sayının artması bekleniyor. Engelli sporcu yetiştiremediği için Türkiye’nin Paralimpik Oyunlarında esamesi okunmuyordu. 2000’de 1, 2004’te 8, 2008’de 16 sporcumuz ile katılma hakkı kazandık. Korhan Yamaç ve Gizem Girişmen gibi dünya şampiyonu engelli sporcularımız sayesinde etkinlik duyurulmaya başlandı. 2012 Paralimpik Oyunlarına, çok daha fazla sporcuyla bayrağımızı dalgalandıracağız.

BÜYÜK GÖREV İBB’YE..;

Paralimpik Oyunlarını alma hakkı, ev sahibi ülkelere bir takım görevler yüklüyor. Bir kere şehrin “engelsiz hale” getirilmesi gerekiyor. Bu manada olimpiyatları alması durumunda İstanbul’u, özellikle Büyükşehir Belediyesini zorlu bir süreç bekliyor. Tabii bunu bir şans olarak da değerlendirebiliriz. Çünkü mega kenti, kısa sürede engelsiz hale getirecek bu evsafta hiç bir itici güç bulunmuyor.

Ama son birkaç yıldır kentte, erişilebilirlik konusunda hummalı çalışmalar yürütülüyor. Zira, 2005 yılında çıkan “Özürlüler Yasası” da belediyelere 2012 yılına kadar ulaşılabilirlik problemini ortadan kaldırmalarını hükmediyordu. “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul” projesiyle bütün ilçeler elden geçiriliyor. Olimpiyat adaylığı ile sürecin hızlanmasını bekliyoruz.

ASLINDA İYİ BİR FIRSAT

İstanbul’un olimpiyatlara ev sahipliği yapması ulaşımda sıkıntı yaşayan engellilerin probleminin kaldırılması için büyük bir fırsat olacak.
 
F

Fırtına

Guest
Uğur Erdener ve Olimpiyatlar.!

13 Ağustos Cumartesi günü Başbakanımız Sayın Recep TAYYİP Erdoğan Olimpiyat Evin’de düzenlediği bir basın toplantısı ile 2020 (kendi ifadesi ile) Olimpiyat Oyunları’na İstanbul olarak aday olduğumuz açıkladı.

2001 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Uluslararası Paralimpik Komitesi‘nin (IPC) yaptığı anlaşmaya göre bir kentte Paralimpik Oyunları düzenlemezseniz Olimpiyat Oyunları düzenleme hakkı size verilmiyor. Yani tersten okursak PARALİMPİK olmadan OLİMPİYAT yok.

Ancak bu TMOK’un yeni başkanı Uğur Erdener’in de eski başkan Togay Bayatlı gibi içine pek sinmiyor.

İşte toplantı günü kendisi ile yaşadığımız diyalog;

Y.K.: Uğur Bey, Paralimpik Komitesi’nin de bir temsilcisinin bu masada bulunması gerekmiyor mu?

U.E.: Hayır. Bu Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile Ulusal Komite arasında bir statüdür.

Y.K.: Bakınız..; 2001 yılında yapılan böyle bir anlaşma var. Siz oraya TMOK olarak başvurabilirsiniz. Ama IOC‘nin bize “İstanbul’da Paralimpik Oyunları yapılır mı?” diye soracağı konusunda hemfikir miyiz?

U.E.: Evet.

Y.K.: 2001 deki bu anlaşma engelli sporları için bir pozitif ayrımcılıktır. Oysa siz burada bugün bir negatif ayrımcılık yapıyorsunuz.

U.E.: Hayır. Bunun negatif ayrımcılıkla ilgisi yok.

Y.K.: Peki şu soruma cevap verir misiniz? Türkiye Milli Paralimpik Komitesi İstanbul’da gerekçelerini yazarak, Paralimpik Oyunları’nın düzenlenemeyeceğini IOC‘ye bildirirse İstanbul’da Olimpiyat düzenleyebilir misiniz?

U.E: ..........?!

Y.K.: Size sordum Uğur Bey.. Tekrar ediyorum sorumu (Soruyu tekrar ediyorum)

U.E.: Yani buna verilecek cevaplar var.

Y.K.: Neymiş bu cevaplar?

Cevap yok...(!)

Yani anlaşılıyor ki Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi hala bu Dünya gerçeğini içine sindirememiş.?!

Üzüntüm, gözlerindeki heyecan ve ışıltıyı o gün yakından gördüğüm Sayın Başbakanımızın gösterdiği çabaların bir kez daha boşa gideceği konusundaki endişelerimdir. Umudumuz biran evvel İstanbul’da Olimpiyat düzenleme yetki ve sorumluluğunun tüm olimpiyat organize eden ülkelerde olduğu gibi, Anakent Belediye Başkanlığına verilecek düzenlemenin yapılması ve hep birlikte el ele verilerek bu adaylığın gereklerinin yerine getirilmesi.. Aynı zamanda IOC üyesi olan Bay Uğur Erdener‘in herhalde Dünyada, Amerika, Hollanda, Almanya, İngiltere, Yunanistan ve daha bir çok ülkede olduğu gibi özellikle Olimpiyat düzenleyen ülkelerde, Olimpiyat Komitesi ile Milli Paralimpik Komitesi’nin nasıl ele ele çalıştığını, Paralimpik Oyunları olmazsa Olimpiyat Oyunları düzenlenemeyeceğini hala öğrenememiş olmasını anlamakta zorlanıyorum.?!


Yavuz Kocaömer
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
2012 Londra Paralimpik Oyunları Tekerlekli Sandalye Basketbol Kuraları Çekildi

012 Londra Paralimpik Oyunları Tekerlekli Sandalye Basketbol Kuraları İngiltere’nin başkenti Londra’da çekildi. Türkiye, Dünya Şampiyonu ABD ve Adana’da düzenlenen son Avrupa şampiyonasını kazanan İtalya ile aynı gruba düştü.

Kura çekiminde Türkiye’yi Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Asbaşkanı Ali Duran Karakaya temsil etti. Uluslararası Dünya Engelliler Federasyon Başkanı (IWBF) Maureen Orchard Kura çekiminde, "Tekerlekli Sandalye Basketbol, Londra Olimpiyat Parkı içinde hem de Kuzey Greenwich Arenasında, mağazalar ve restoranlar ile dolu bir spor ve eğlence merkezi haline gelmesine neden olacaktır. 12 takım arasında çok çekişmeli yarışma olacağını düşünüyorum" dedi.

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Asbaşkanı Ali Duran Karakaya, “İlk kez paralimpik oyunlarına takım halinde katılacağız. Zorlu bir grupta yer alacağız. Ancak sporcularımız bir tarih daha yazabilecek yetenek ve inanca sahipler" şeklinde konuştu.

Londra’daki paralimpik şampiyonasındaki gruplar şöyle oluştu:

A Grubu: İspanya, Amerika, Türkiye, İtalya, Güney Afrika, Avusturalya

B Grubu: Almanya, Kanada, Kolombiya, Polonya, İngiltere, Japonya

22.01.12 - Star
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
2012 Londra Paralimpik Oyunları Madalya İçin Havuzda 365 Gün

012 Londra Paralimpik Olimpiyatları'na hazırlanan bedensel engelli 3 milli takım sporcusu, 2002'den bu yana yılın 365 günü havuzda antrenman yapıyor.

Sporcuların tek hedefi yarışmalarda bir ilki gerçekleştirerek Türkiye'ye madalya ile dönebilmek.
Bedensel engelliler yüzme branşında gösterdikleri başarı ile dikkatleri üzerine toplayan Kahramanmaraşlı sporcular Beytullah Eroğlu, Özlem Baykız ve Numan Çam'ın hayatı adeta havuzda geçiyor.


3812.jpg

2002'den bu yana birlikte antrenman yapan milli sporcular, seyahatler haricinde yılın 365 günü havuzda çalışmalarını sürdürüyor. 9 yıldır büyük gayret gösteren milli sporcular emeklerinin karşılığını da yavaş yavaş almaya başladılar. Doğuştan 2 kolu olmayan Beytullah Eroğlu geçtiğimiz Temmuz ayında Almanya'da düzenlenen şampiyonada Türkiye'ye engelliler branşında, yüzmedeki ilk Avrupa madalyasını getiren sporcu oldu. Beytullah ile birlikte yüzmeye başlayan Özlem Baykız da aynı şampiyonada bronz madalya almayı başardı. 5 yıldır arkadaşlarına eşlik eden Numan Çam'ın hedefi ise olimpiyat vizesini alarak madalya kazanabilmek.

Bedensel Engelliler Milli Takım Antrenörü Osman Çullu, çok çalışarak bugünlere geldiklerini, ancak aldıkları elde ettikleri başarılarla yetinmeyeceklerini söyledi. 3 sporcusunun yaklaşık 9 yıldır havuzdan hiç çıkmadığını kaydeden Çullu, “Abartısız şunu söyleyebilirim ki yılda 365 gün havuzdayız. Kendimizi her gün kampa alıyoruz. Bu çocuklar bugünlere kolay gelmedi. Seyahatlerimizin dışındaki tüm günümüzde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“Suya ayak basamaz” denilen çocukların bugün tarihi başarılara imza attığını dile getiren Çullu, 2 kolu olmayan Beytullah'ın yüzme branşında Avrupa madalyası getiren ilk Türk sporcusu olduğunun altını çizdi.

Önlerine hedef koya koya çalıştıklarını anlatan Çullu şöyle dedi: “Çok sabrettik, çok mücadele ettik. 2002'den bu yana havuzdayız. Her yıl bir başarı için çırpındık. Önce Türkiye şampiyonalarında ardından uluslararası yarışlarda derece elde ettik. İlk kez 2010'da Hollanda'daki dünya şampiyonasında Beytullah ve Özlem final yüzdü. Burada iki sporcumuz da 6. oldu. Ardından geçen yıl Almanya'da Avrupa Şampiyonası'nda Beytullah bir altın bir gümüş kazandı. Özlem de bronz madalya ile döndü. Bu başarı kolay olmadı. Emeğin ve sabrın sonunda sporcularımız bu noktaya geldi.”

Şimdi hedefin büyüdüğünü ve tek amaçlarının 2012 Londra Paralimpik Olimpiyatları olduğunu belirten Çullu, sporcularına güvendiğini ve madalya ile Türkiye'ye döneceklerinden emin olduğunu dile getirdi. Çullu, Kahramanmaraş'ın yanı sıra geçtiğimiz günlerde Kütahya'da kamp çalışması yaptıklarını ve 10 Şubat'ta da Giresun'da çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Çullu, Londra'ya gitmeden önce de Güney Afrika'da yükseklik kampı yapacaklarını kaydetti.

Türkiye'ye engelliler branşında, yüzmedeki ilk Avrupa madalyasını getiren milli sporcu Beytullah Eroğlu ise hiç bir başarının tesadüf olamayacağını ifade etti.

2 arkadaşı ile birlikte günlerinin havuzda geçtiğini ifade eden Eroğlu, Paralimpik Oyunlarını büyük bir heyecanla beklediklerini söyledi.

Özlem Baykız konuşmasında, “9 yıldır hayatımız suda geçiyor. Çok çalışıyoruz. İnşallah emeklerimizin karşılığını alacağız” dedi. Olimpiyat vizesi için mücadele verdiğini söyleyen Numan Çam ise tek hedefinin olimpiyatlarda Türk bayrağını göndere çektirebilmek olduğunu kaydetti.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Paralimpikte tarihi başarı

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) Başkanı Yavuz Kocaömer, engelliler sporu için 15 yıl önce yapılan yatırımların meyvelerini şimdi almaya başladıkları söyledi.

UQOMLHTNFPSOTTDWVJSB.jpg


Kurulan kulüplere malzeme desteği verdiklerini ve engellilerin de spor yapmasına olanak tanındığını belirten Kocaömer, 2000 Sydney Paralimpik Oyunlarına 1, 2004 Atinaya 8, 2008 Pekine ise 16 sporcu göndermiştik. 2012 Londraya ise şimdiye kadar bedensel engellilerde 43 ve görme engellilerde 24 olmak üzere 67 kota aldık. Alınan kota sayısı Türk gencinin potansiyelini gösteriyor dedi.

Türkiyenin engelliler sporuna 1990lı yıllarda başladığını anlatan Yavuz Kocaömer, şöyle konuştu:

Türkiye olarak engellilerde yeniyiz. Örneğin, Almanya 1940lı yıllarda başlamış ve 2008 Pekine 278 sporcuyla katıldı. Biz yeni olmamıza rağmen sayımız her dönem artıyor. Paralimpik Komitesi olarak yeni kararlar aldık. 2012 Londra Paralimpik Olimpiyatlarına hazırlık kampları için görme ve bedensel engelliler spor federasyonuna 675 bin lira yardım yapacağız. Bütün hazırlıkları devletten beklememiz doğru olamaz.

Kocaömer, görme ve bedensel engelli sporcuların cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirdiğini de ifade ederek, Bugüne kadar olimpiyatlar dahil paralimpik olimpiyatlarına bu yıl takımlarda sporcu gönderiyoruz. Bedensel engellilerde tekerlekli sandalye basketbol, görme engellilerde ise golbol ve futsal takımları Londraya gitmeye hak kazandı. Bu bizim için büyük bir tarihi gurur diye konuştu.

Ekonomi Haber
 
Tekerlekli Sandalye
Üst