2021 ÖTV İndirimli Engelli Aracı Alma Şartları

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,020
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
2021 yılı engelli aracı için ÖTV indirimleri belli oldu. 2021 yılında ÖTV indirimli bir engelli aracı almak için üst limit 330.800 TL olarak belirlendi. En çok merak edilen konulardan olan ÖTV indirim miktarı, engelli araç alma şartları, engelli araç alımı ve ÖTV indiriminin nasıl hesaplandığı ile ilgili konuları sizler için derledik.

2021-otv-indirimli-engelli-araci-alma-sartlari.jpg


Özel Tüketim Vergisi - ÖTV Nedir?


4760 sayılı kanunda yer alan mallar üzerinden bir defaya mahsus alınan bir vergidir. Türkiye’de 2002 yılında kabul edilen 4760 sayılı kanunla birçok ürün ÖTV kapsamına girmiştir. ÖTV uygulanan ürünler şunlardır;

  • Lüks araba, kürk, mücevher ve lüks mobilya gibi bazı lüks ürünler
  • Tütün ve alkol gibi insan sağlığına zararlı olan ürünler
  • Benzin, kömür ve folik asit gibi çevreye zararlı lüks ürünler
ÖTV yükümlüleri şunlardır;

  • ÖTV kapsamında yer alan ürünleri imal eden, ithal eden veya müzayedeyle satışını yapanlar
  • Lüks motorlu araç satışı yapanlar, ithal edenler veya müzayedeyle araç satışı gerçekleştirenler

ÖTV İstisnası 2021

Özel Tüketim Vergisinde yapılan değişiklikle ilgili tebliğde ÖTV istisnaları aşağıdaki şekilde belirtilmişti. Bunlar;

  • Malul veya engelli taşıt alım istisnası
  • Engel derecesi %90 veya üzeri olanlara tanınan taşıt alım istisnası
  • Engel derecesi %90’ın altında olanlara tanınan taşıt alım istisnası
  • Taşıtta tadilatın aranmadığı istisna uygulaması
  • İthalat istisnaları
ÖTV kanununun 7. maddesinin 1. fırkasına göre listede yer alan ÖTV’ye tabi mallar, Türk Gümrük Cetvelinde yer alan ve bedeli 330.800 TL’nin altındaki araçlar engel oranına göre ÖTV’den muaf veya ÖTV indirimi alınarak satın alınabilecek ürünlerdir. Binek otomobili, jeep, arazi taşıtı, vagon ve panelvan gibi taşıtları engeli olan vatandaşlar engelli araç alım hakkı olup ÖTV’den muaf şekilde satın alabilirler. Motor hacmine bakılmaksızın bu araçları 5 yılda bir ÖTV ödemeksizin satın alabileceği ilgili kanunda belirtilmiştir.

Hangi Engelliler ÖTV İndiriminden Faydalanır?

Engelli raporu %90 ve üzeri olanlar ile sağlık raporunda “tertibatlı araç alabilir” veya tertibata gerek olmaksızın otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi olan engelliler alacağı aracın fiyatına göre değişen oranlarda ÖTV’den muaftır. Bu oran araç fiyatına göre %45, %50 ve %60’tır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda engelliler ÖTV indirimi ile sıfır araç sahibi olabiliyor.

Engel derecesi %90 ve üzeri olanlar


Engel derecesi %90 ve üzeri olan bireyler 5 yılda bir araç alımı sırasında ÖTV ödemiyor. Engel sebebi görme, işitme, ortopedik veya konuşma engelli olabileceği gibi, zihinsel engelli veya böbrek rahatsızlığı olan tüm %90 raporlular bu istisnadan faydalanıyor.

Engelli birey taşıtı bizzat kullanabilir veya kullanmayabilir. Bununla ilgili herhangi bir şart aranmıyor. Engel durumu araçta mekanik bir tadilat veya ilave gerektirebilir. ÖTV’den muafiyette böyle bir şart aranmıyor. Engelli aracını kendisi kullanmayacak durumda ise tekerlekli sandalye veya sedye ile seyahat edebileceğine dair uygun tertibatın yaptırılması isteniyor.

Engelli birey aracı kendisi kullanacaksa ehliyet alma zorunluluğu bulunuyor. Ehliyetler eskiden H sınıfı şeklinde tanımlanırken artık rapor durumuna göre A veya B sınıfı ehliyet olarak tanımlanıyor.

Engel derecesi %90’ın altında olanlar

Engel derecesi %90’ın altında olan ve araçta engel durumuna uygun hareket ettirici bir özel tertibat yaptırarak araç kullanabilir durumda olanlar da ÖTV’den muaf gruptur. Örneğin, manuel vitesli bir aracın hareket eden aksamına engel durumuna uygun tertibat yapılması bunlardan biridir.

2021 Engelli Araç Alım Şartları

ÖTV’den muaf olmak veya engelli araç alımı indirimi ile araç sahibi olmak için istenen şartlar şunlardır;

Engelli bireyin heyet raporu ile engel derecesi ve kullanabileceği araç türü belirlenmelidir. Yani İlk şart heyet raporunun alınmasıdır.

Engel oranına ve alacağı aracın fiyatına bağlı olarak %45, %50 veya %60 oranında ÖTV’den muaf olunur.

Engelli raporu almak için;

  • Devlet hastanelerine
  • Özel hastanelere
  • Özel tıp merkezlerine ve
  • Özel polikliniklere başvurulabilir.

Vasi Engelli Araç Alımı

Engelli veya hasta olması nedeni ile mahkeme tarafından kısıtlanarak kendisine vasi atanan kişiler için heyet raporu %90 ve üzeri olanlar, ÖTV’den muaf şekilde ÖTV muafiyetli araçlar listesinden istediği aracı alabilir. Durumun suiistimal edilmemesi ve engelli vasisi tarafından lüks araçların alınarak kendi menfaati doğrultusunda kullanma yoluna gidilmemesi için “ek karar” adı altında birtakım uygulamalar geliştirilmiştir.

Kısıtlı vasisi tarafından kısıtlı adına engelli araç alım dilekçesi ile mahkemeye başvurulmaktadır. Hukuk desteği almak son derece önemlidir. Vesayet makamı sulh hukuk mahkemesi hâkimi, kısıtlı kişinin haklarını koruma ve takdir hakkına sahiptir. Uygulamada karşılaşılan bazı örneklerde Mercedes, BMW ve Audi gibi lüks segmentteki araç taleplerine çok lüks olduğundan dolayı mahkeme tarafından onay verilmemiştir.

Bazı mahkeme hâkimleri kişinin kendi tercih ettiği araçlara onay verirken bazıları da yerli üretim araçlarına izin vermiştir.

Başka bir mahkeme ise engelli menfaati kapsamında devletçe belirlenen sınırlar çerçevesinde her çeşit aracı alma hakkı tanımıştır. Yani buradan da anlaşıldığı gibi, mahkeme hâkiminin takdiri söz konusudur.

Araç alım ek kararı hâkimin iş yoğunluğuna göre birkaç günde veya birkaç haftada çıkabilir.


Vasi Engelli Araç Alımı Dilekçe Örneği

Vasi tarafından engelli birey için mahkemeye sunulmak üzere hazırlanan engelli araç alım dilekçesi örneği aşağıdaki gibidir.



NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE

Davacı: Ali ÖZEL TC:……..

Vekili: Av: …….. ……. Adres: …..

Davalı: Hasımsız

Konu: Kısıtlı Ahmet ÖZEL TC….. adına araç alımına izin talebi

AÇIKLAMALAR:

Müvekkilimin babası Ahmet ÖZEL, kendini ve işlerini idare edemeyecek derecede sağlık sorunları olması nedeni ile …. Sulh Hukuk Mahkemesi 2016/… sayılı dosyası ile kısıtlanmış ve davacı müvekkil Ali ÖZEL kendine vasi olarak atanmıştır. (Ek Karar Örneği)

Kısıtlı Ahmet Özel hayli yaşlı olup sadece hukuki işlemlerini değil günlük faaliyetlerini de kendisi yerine getirememekte olup ilgi ve bakıma muhtaçtır. Kısıtlı Ahmet ÖZEL’in hastaneye götürülmesi gibi durumlarda hizmetinde kullanılmak ve kısıtlı adayını borçlandırmadan ekte sunduğumuz proforma örneğindeki aracın kısıtlı adına alınması konusunda izin mahiyetinde karar verilmesini talep zorunluluğu doğmuştur. (Ek. Proforma Fatura)

HUKUKSAL NEDENLER: MK. ve diğer ilgili mevzuat hükümleri,

DELİLLER: Nüfus Kaydı, Sağlık Kurulu Raporu, Tanık ve her türlü yasal delil

SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda açıkladığımız nedenler ve resen nazara alınacak hususlar ışığında müvekkilin babası Ahmet ÖZEL adına araç almak için izin verilmesi hususunda karar verilmesini arz eder, saygılar sunarız. …./…../2021

Davacı Vekili

Av. ………. …………..



Engelli Araç Almak İçin Gerekli Belgeler

engelli-otv-indirimi.jpg


Engelli aracı almak için gerekli olan belgeler şunlardır;

  • Sürücü belgesi
  • ÖTV indirimine esas yetkili bir sağlık kurumundan heyet raporu
  • MTV istisna bildirim formu
İlk 2 madde engelli aracını kendisi kullanacak bireyler için istenen belgelerdir. Engel oranı %90 ve üzeri olup engelli aracını kendisi kullanamayacak olanlar için tek başına engelli raporu yeterlidir. %90 ve üzeri alınan engelli raporunda “ÖTV indiriminden faydalanır” benzeri ibarelerin olmasına gerek yoktur.

Sürücü belgesi almak için ilk olarak aile hekimine müracaat edilir. Aile hekimi kişiyi ilgili muayene için ilgili doktora sevk eder. Doktordan alınan rapor İl Sağlık Müdürlüğü’ne götürülür. Tarih verilir ve verilen tarihte engelli birey heyete girer. Heyette kişinin nasıl bir araç kullanabileceğine karar verilir. Tertibatlı bir araç kullanması gerekiyorsa bu durumda makine mühendisi devreye girer. Kullanılabilecek araçlar;

  • Tertibatlı araçlar veya
  • Tertibata gerek olmayan otomatik vitesli araçlardır
Tertibatlı araçlar; gaz, fren, debriyaj veya vites kolunda engel durumuna göre değişiklikler yapılan araçlardır.

ÖTV İndirimi Nasıl Hesaplanır?

29 Aralık 2020 tarih ve 31349 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan engellilere özel ÖTV’den istisna araçlar için 303.200 TL parasal sınır, 2021 engelli araç limiti Resmi Gazete ilamında 330.800 TL olarak yeniden belirlenmiştir.

Engelli ÖTV indirimi hesaplamasında sıfır araçlara uygulanan vergi oranı aracın türüne, motor silindir hacmine ve vergiler hariç araç fiyatına göre değişmektedir. ÖTV hesaplamak için otomatik hesaplama araçları kullanılıyor. Hesaplama aracına araç tipini, motor hacmini ve vergiler dâhil fiyatını girmek gerekiyor. Hesapla butonuna basıldığında;

  • Aracın vergisiz fiyatı
  • ÖTV oranı
  • ÖTV tutarı
  • ÖTV dâhil KDV hariç araç fiyatı
  • KDV oranı
  • KDV tutarı
  • ÖTV ve KDV dâhil araç fiyatı
  • ÖTV indirimli KDV dâhil araç fiyatı
  • ÖTV indirimli fiyattaki KDV tutarı hesaplanarak liste halinde sunuluyor.
ÖTV engelli araç alımı hesaplama için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

ÖTV Hesaplama Robotu & Engelli Araç ÖTV Oranı Hesapla

Sıfır Engelli Araç Fiyatları 2021

Engelli sürücülerin ÖTV indirimleri belli oldu. %90 ve üzeri engelli raporu olanlar ÖTV’den muaf tutulurken, farklı oranlarda engelli raporuna sahip olanlar da vergi indiriminden faydalanabiliyor. Belli başlı sıfır engelli araç fiyatları ise modellerine göre değişen fiyatlarla açıklandı. Bunlar;

Citroen: 291.500 - 330 TL

Fiat: 304.900 - 324.900 TL

Hyundai: 281.000 - 330.700 TL

Kia: 209.900 - 308.600 TL

Nissan: 319.900 - 322.800 TL

Opel: 292.900 - 324.700 TL

Peugeot: 318.500 - 331.500 TL

Renault: 292.900 - 329.900 TL

Seat: 231.000 - 319.000 TL

Skoda: 288.200 – 317.600 TL

Suzuki: 293.900 – 309.900 TL

Toyota: 314.000 TL

Fiyatlar araç modellerinin farklı serilerine göre değişmekte olup periyodik olarak güncellenmektedir.

SIK SORULAN SORULAR

Engelliler adına alınan aracı kimler kullanabilir?


%90 ve üzeri raporu olup engelli aracı alan kişinin 3. derece yakınlarına kadar herkes kullanabilir. Yurt dışından alınan engelli araçlarında bu sınır 3. derece yakınlara kadardır.

Daha detaylı bilgi için tıklayın Engelliler adına alınan aracı kimlerin kullanacağı netleşti

Engelli aracı alımında kaç tane vergi muafiyeti var?

ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) olarak 2 vergi istisnası bulunmaktadır.

Engelli aracı kaç yıl sonra satılır?

ÖTV indirimli bir engelli aracı satın alındıktan 5 yıl sonra satılabilir. Bu süreden önce satmak durumunda ÖTV tutarı devlete ödenir.

Engelli oranı %90’ın altında olanlar ÖTV muafiyetinden faydalanabilir mi?

ÖTV indirimli araç alımında rapor oranının hiçbir önemi yoktur. Daha anlaşılır bir ifadeyle rapor oranı %90 ve üzeri olan engelliler sağlık rapor oranı ile başka bir belgeye gerek olmaksızın ÖTV den yararlanır. Bu kesin ve net bir durum. Rapor oranı %90 ın altında olan engelliler ise raporlarında “tertibatlı araç kullanabilir” veya “tertibata gerek olmaksızın otomatik vitesli araç kullanır” ibaresi olması durumunda ÖTV indirimli engelli aracı alabilir. Rapor oranı ise isterse %10 olsun bu 2 ibare olması durumunda ÖTV den faydalanır.

%90 engelli raporu kimlere verilir?

Ağır engelli grubu olup, hayatını devam ettirebilmesi için başkalarının yardımına ihtiyacı olan hasta, yaşlı, zihinsel engelli gibi kendi ihtiyacını kendisi karşılayamayanlara verilmektedir.

Engelli aracı almak için engelli sürücü belgesi gerekli midir?

Engel oranı %90 ve üzeri olanların engelli araç ehliyeti alma zorunluluğu yoktur. Ağır engelli grup olarak engelli aracın vasi veya yakınları tarafından kullanıldığı durumdur.

Özel tertibatlı engelli aracını kimler kullanır?

Araçta özel donanım varsa ve/fakat bu özel donanım takılırken aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.

Kaza veya doğal afet sonrası pert olan engelli aracın yerine sıfır araç alımında ÖTV hesaplanır mı?

Bu durumda 5 yıl beklemeksizin pert olan araç yerine sıfır bir engelli aracı alınabilir ve ÖTV hesaplanmaz.

Engelli park kartı nedir?

Engelli bireylerin üzerine tescil edilmiş aracın, engelli park alanına park ettiklerinde camdan görünür vaziyette yerleştirdikleri bir park kartıdır. Daha önce plakalarda engelli sembolü varken, günümüzde engelli park kartları kullanılmaya başlanmıştır.

Engelli otoparkını kimler kullanabilir?

Engelli otoparkları engelli ve gaziler için ayrılmış olup, engelli park kartı olan sürücüler kullanır.

Sonradan engelli olan kişi sürücü belgesini nasıl değiştirir?

Kaza veya başka nedenlerle sonradan engelli duruma düşen kişilerin ehliyetini değiştirmek için tekrar yazılı sınava girmelerine gerek yoktur. Alınan sağlık raporuna göre özel eğitim alıp direksiyon sınavına alınırlar.

Bakınız B sınıfı ehliyeti B engelliye çevirme

Engelli yakınına ÖTV indirimi var mı?

ÖTV indirimi sadece engelli bireyin kendisi için olup yakınları için böyle bir uygulama yoktur.

Engellilere özel araçlar için banka kredisi var mı?

Bankaların kredi faiz oranları engellilere göre değişmiyor. Kredi ve faiz şartları herkese aynı uygulanıyor.

Vefat sonrası engelli aracının başka birine devri nasıldır?

Ölen engelli nüfustan düştükten sonra noterden mirasçılık belgesi çıkarılır. Varislerle birlikte notere gidilerek feragatname alınır. Ölen engellinin malvarlığı varsa rayiç bedeli ve bedel yazıları alınır. Vergi dairesine rayiç bedeli, varsa tapular, araç ruhsat fotokopisi ile birlikte vergi dairesine gidilir ve veraset ve intikal beyannamesi doldurulur. Kalan MTV vergi dairesine ödenerek ilişik kesme belgesi alınır. Son aşamada araç ruhsatı, kimlik aslı, feragatname aslı, ilişik kesme belgesi, mirasçılık belgesi aslı, araç veraset yazısı ve ÖTV yazısı ile notere başvurulur ve araç intikali gerçekleştirilir.

ÖTV’siz araç alımında ortopedi şart mı?

Engel durumuna göre %90 ve üzeri rapor alındığında engelli birey ÖTV’siz araç sahibi olabiliyor. Rapor oranı %90 ın altında olan kişiler için ortopedik engel daha doğru bir ifadeyle aracı hareket ettirici özel donanıma ihtiyaç duyup duymadığına bakılır. Bu ihtiyaç varsa bu kişilerde ÖTV den faydalanır

2021 engelli araç sınırı ne olur?

2021 yılı için açıklanan engelli araç sınırı 330.800 TL’dir.

2021 ÖTV muafiyeti ne kadar olacak?

2021 yılı itibari ile ÖTV muafiyeti engelli araç alımı üst limiti 330.800 TL olarak açıklanmıştır.

Engelli araç alımında KDV ödeniyor mu?

Engelliler, engelli araç alımında KDV ödemektedir. Engellilere yönelik tüm araç-gereçlerin engellilere tesliminde KDV ödemesi söz konusudur.

Engelli araç satışı kaç yıl?

ÖTV muafiyetli bir engelli araç 5 yıl dolmadan başka birine satılamaz. Bu süreden önce satmak durumunda ise ÖTV miktarı devlete ödenir.

Engellilere kredi veriliyor mu?

Bankalar tarafından engellilere özel bir kredi faiz oranı belirlenmemiştir. Engellilerin hayatını kolaylaştırma adına birçok banka engelli bireyin maaşına göre kredi çekmesinde yardımcı olmaktadır.
 

İsen Buga

Üye
Üye
Katılım
May 31, 2010
Mesajlar
3,341
Tepkime Puanı
359
Puanları
83
KDV ÖTV Gümrük aklına gelebilecek herşey dahil hali..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst