2022 ENGELLİ MAAŞINDA YARGISIZ İNFAZ

BENİM OĞLUM HEM ORGANİK MENTAL YANİ PSİKİYATRİ HEMDE AĞIR EPİLEPSİ HASTASIDIR BUN NEDENLE 47 YAŞINDA MADDİ MANEVİ MUHTAÇLIK SEBEBİYLE 1 GÜNLÜK KAYIT SİGORTASI YOKTUR BEN İSE EMEKLİYİM AYDA 16750 TL YE YAKIN MAAŞ ALIYORUM BU AY ENGELLİ MAAŞI KESİLMİŞ OLDUĞUNU OKUDUM E DEVLETTE SEBEBİ İSE MUHTAÇ OLMAMA NEDENİ DİYE FESHEDİLDİ YAZIYOR YÜZDE 84 RAPORLU GÜNDE 9 ADET İLAÇ İÇİYOR + MAHKEMEDEN AKIL HASTALIĞI EPİLEPSİ YÜZÜNDEN VAASİ KARARINIDA BU YIL ALDIM YUKARDA ANLATMAYA ÇALIŞTIĞIM HEM MADDİ HEM MANEVİ SORUNLARDAN DOLAYI BENİM OĞLUM MUHTAÇ DEĞİLSE KİMLERE MUHTAÇ DENİLCEK BENMİ YALAN SÖYLÜYOM YARGILAYAN MAHKEME KARARIMI 3 ADET KURUL PAPORLARIMI LÜTFEN ACİL YARDIM EDİN ŞİMDİDEN SAĞOLUN

Evde iki kişi yaşıyorsanız kirada oturmuyorsanız almış olduğunuz maaşı ikiye böldüğünüzde gelir kıriterini aşıyorsunuz malesef

BABASI 2015 YILINDA ÖLE VE ŞUAN 12 YAŞINDA OLAN OKUTMAYA ÇALIŞTIĞIM TORUNUMLA 3 KİŞİYİZ + 1 KUTU İLAÇ PRASI BİNLİRADAN FAZLA 3 AYDA 24 KUTU ALIYOM KEPRA 1000MG DİĞERLERİ HARİÇ

Merhaba

3 kişisiniz diyorsunuz (siz + oğlunuz + 12 yaş torununuz). Bu bilgi kritik çünkü 2022 engelli aylığında muhtaçlık, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir üzerinden hesaplanır ve sınır net asgari ücretin 1/3’üdür. Bu ölçüt Yönetmelik MADDE 7/1-b’de açıkça “her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı” esas alınarak tanımlanır.

1) Sizin rakamlarla net hesap​

2025 net asgari ücret 22.104,67 TL olarak açıklanmıştır.
Buna göre 1/3 sınır: 7.368,22 TL.

• Sizin emekli maaşı: 16.750 TL
  • Hane kişi sayısı 3 ise kişi başı gelir: 16.750 / 3 = 5.583 TL
Bu değer 7.368,22 TL’nin altında. Yani sadece bu gelir varsa ve hane 3 kişi kabul ediliyorsa, muhtaçlık şartını sağlamanız gerekir. Ölçüt budur.

2) O zaman neden “muhtaç olmama” diye kesilmiş olabilir?​

En sık iki sebep çıkıyor:

A) Vakıf haneyi 3 kişi değil 2 kişi saymıştır​

Torununuz adres kayıt sisteminde sizde görünmüyorsa, haneyi 2 kişi kabul edip şöyle hesaplar:

• 16.750 / 2 = 8.375 TL
    Bu da 7.368,22 TL’nin üstü olduğu için “muhtaç değil” sonucu çıkar.
Bu hata, adres kaydı veya sosyal inceleme kayıtlarında torununuzun haneye dahil edilmemesinden kaynaklanır.

B) Haneye başka gelir yazılmıştır​

Yönetmelik “her türlü gelir” dediği için, örneğin:

• Torunun babadan yetim aylığı alıyorsa,
  • Haneye düzenli başka yardım/gelir giriyorsa,
  • Araç, ikinci konut gibi unsurlardan “gelir varsayımı” yapılmışsa,
    hesaba eklenir.
İlaç masrafınız çok ağır olsa da, muhtaçlık tanımı gelir eşiğine göre yapıldığı için, çözüm “gideri anlatmak”tan önce hesaba hangi kişi ve hangi gelirlerin sokulduğunu ortaya çıkarmaktır.

3) Bugün yapmanız gereken işlem​

Bu kesme işlemi, yıllık sosyal inceleme ve merkezi sorgularla yeniden değerlendirme sonucu yapılır (MADDE 10/2).
İtiraz, Mütevelli Heyeti kararını veren ilgili SYDV’ye yapılır (MADDE 10/3).

SYDV’ye gidip aynı gün şunları isteyin:

1. Mütevelli Heyeti kesme kararının tarih ve sayısı
  2. Muhtaçlık hesap dökümü: hane kişi sayısı, hangi gelirlerin eklendiği
  3. Son sosyal inceleme (hane ziyareti) kaydında torununuzun hanede sayılıp sayılmadığı

4) İtiraz dilekçenize mutlaka ekleyin​

• Üçünüz için yerleşim yeri belgesi (e-Devlet)
  • Torun için öğrenci belgesi
  • Oğlunuzun vasi kararı (siz vasiyseniz)
  • Engelli raporu (%84)
  • Varsa torunun yetim aylığı dökümü (alıyorsa, tutarı netleşsin diye)

5) Ek bilgi: Evde Bakım Yardımı ihtimali​

Oğlunuz günlük yaşam gereklerini “başkasının yardımı olmadan sürdüremeyecek” düzeydeyse, ayrıca Evde Bakım Yardımı da gündeme gelebilir. Gelir şartı net asgari ücretin 2/3’ünden az kişi başı gelir olup Yönetmelik MADDE 2 ve MADDE 5/1-a’da yazılıdır.
Engellilik tanımı içinde “tam bağımlı” ibaresi ve bakım raporu şartı da var.

İsterseniz, iki şeyi yazın, ben size “muhtaç değil” kararının hangi kalemden çıktığını nokta atışı daraltayım:

1. Torununuzun adres kaydı sizde mi, başka adreste mi görünüyor?
  2. Torun babasından yetim aylığı alıyor mu, alıyorsa aylık tutarı kaç TL?

BABASI YANİ DAMADIM 2015 YILINDA ÖLDÜ KIZIM ŞİMDİ NEVŞEHİRDE VE 1 DE ORADA TORUNUM VAR O BENDEN AYRI KIZIM 1 2 AYDA BİR BANA 5-7 BİNLİRA PARA GÖNDERİR ABİME OĞLUMA BAK DİYE AMA SAĞOLUN DEDİĞİNİZİ YAPACAM HERŞEY ORTAYA ÇIKSIN HAYIR O DEĞİL NORMAL İLAÇLARI ALMAYA KALKSAN 3 AYDA BEN NASIL VERCEM 25 27 BİNLİRA ÇORBA EKMEK YESEK BAŞA ÇIKAMAYIZ NE EDCEM

engellılerde bıle zengın daha zengın fakır daha fakır olayı var malesef

örnek zengın engllıye tanınan 3 mılyonluk araba alma hakkı,bin küsür ötv devletin indirimi

Raporu tam bağımlıysa evde bakıma da başvurabilirsiniz sizin üzerinizden bakınca bile evde bakım da sorun olmaz

BABASI YANİ DAMADIM 2015 YILINDA ÖLDÜ KIZIM ŞİMDİ NEVŞEHİRDE VE 1 DE ORADA TORUNUM VAR O BENDEN AYRI KIZIM 1 2 AYDA BİR BANA 5-7 BİNLİRA PARA GÖNDERİR ABİME OĞLUMA BAK DİYE AMA SAĞOLUN DEDİĞİNİZİ YAPACAM HERŞEY ORTAYA ÇIKSIN HAYIR O DEĞİL NORMAL İLAÇLARI ALMAYA KALKSAN 3 AYDA BEN NASIL VERCEM 25 27 BİNLİRA ÇORBA EKMEK YESEK BAŞA ÇIKAMAYIZ NE EDCEM

Kızınızın 1-2 ayda bir 5-7 bin TL göndermesi, Vakıf gelir hesaplamasında “düzenli destek” gibi değerlendirilip aylık ortalamaya bölünerek kişi başı geliri sınıra yaklaştırabilir veya aşırabilir. (Bu durum özellikle son 6-12 ay banka hareketlerinden çıkarılır.)

Oğlunuzun sağlık provizyonu (müstehaklık) aktif mi kontrol edin: e-Devlet “SPAS Müstehaklık Sorgulama” (Bu hizmet kullanılarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sağlık sigortası açısından durumlarını sorgulayabilirler.)

Provizyon yoksa, Gelir Testi başvurusu yapın. SGK, gelir testinin ikamet edilen yerdeki SYDV’ye yapılacağını açıkça belirtir.

Bu iki adım ilaçların SGK kapsamında alınabilmesi açısından en hızlı yoldur. (Sizin şu an ilaçlara “tam bedel” ödemeye yakın bir tablo anlatmanız, çoğu zaman provizyonun kapalı olduğuna işaret eder.)
2022 engelli aylığıyla ilgili Vakıf kararlarına karşı itiraz hakkı var. İtiraz üzerine Mütevelli Heyeti en geç 15 gün içinde karar verir.

Bu nedenle:

• SYDV’den Mütevelli Heyeti karar örneğini (karar tarih-no) ve gelir hesap dökümünü isteyin.
  • Aynı gün yazılı itiraz verin ve yeniden sosyal inceleme (hane ziyareti) talep edin.
  • Yerleşim yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği (3 kişinin aynı adreste yaşadığını göstermek için)
  • Sizin emekli maaş dökümünüz
  • Kızınızın gönderdiği paralar için banka dekontları (tutar ve tarihleri net olsun)
  • Oğlunuzun engelli sağlık kurulu raporu (%84) ve vasi kararı
  • Eczane kupürleri, reçeteler, ilaç ödeme belgeleri (Keppra ve diğerleri, 3 aylık 24 kutu dahil)
  • Damadınızın vefat belgesi (hanenin destek durumunu anlatmak için)

Hazır itiraz dilekçesi (tek sayfa, Vakfa verilecek)

T.C. … KAYMAKAMLIĞI
    Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığına

Tarih:
    …/…/2025
    Konu: 2022 sayılı Kanun kapsamında bağlanan engelli aylığının “muhtaç olmama” gerekçesiyle feshi işlemine itiraz ve yeniden muhtaçlık incelemesi talebi

İlgi: e-Devlet üzerinden görülen “Muhtaç olmama nedeni ile feshedildi” bildirimi (…/…/2025)

Vakıf kayıtlarında/ödemelerde, 2022 sayılı Kanun kapsamında … T.C. Kimlik No’lu … (oğlum) adına bağlanan engelli aylığının “muhtaç olmama” gerekçesiyle feshedildiği görülmüştür. İlgili kişi hakkında … Sulh Hukuk Mahkemesinin …/… E., …/… K. sayılı kararı ile vasi tayini yapılmış olup vasisi olarak işlem tesis etmekteyim.

Hanemizde fiilen ve adres kayıt sisteminde 3 kişi ikamet etmektedir:
    1. … (ben)
    2. … (oğlum, %84 engelli)
    3. … (12 yaşındaki torunum)
    Hanemizin düzenli geliri tarafıma ait emekli aylığıdır (aylık yaklaşık 16.750 TL). Bunun dışında kızım tarafından dönemsel ve düzensiz olarak gönderilen tutarlar, oğlumun ilaç ve bakım giderlerinde kullanılmaktadır. Oğlumun düzenli ve yüksek maliyetli ilaç tedavisi bulunmaktadır (reçete ve eczane belgeleri ektedir).

Bu kapsamda; feshe esas alınan Mütevelli Heyeti karar örneğinin, gelir hesaplamasının ve değerlendirmeye alınan hane kişi sayısı ile gelir kalemlerinin tarafıma yazılı olarak verilmesini, ayrıca hane kişi sayısı ve gelir unsurları yönünden yeniden sosyal inceleme yapılarak muhtaçlık değerlendirmesinin güncellenmesini arz ve talep ederim.

Ad Soyad:
    T.C. Kimlik No:
    Sıfat: Vasi
    Adres:
    Telefon:
    İmza:

Ekler:
    1. Engelli sağlık kurulu raporu (%84)
    2. Vasi kararı (mahkeme kararı)
    3. Yerleşim yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği
    4. Emekli aylık dökümü
    5. Banka dekontları (kızımın gönderimleri)
    6. Reçete, eczane kupürü ve ilaç ödeme belgeleri
    7. Vefat belgesi (damat)

Alternatif ve paralel hak: Evde bakım yardımı (uygunsa)​

Oğlunuz “bakıma muhtaç” düzeydeyse, engelli aylığından bağımsız olarak Evde Bakım Yardımı da değerlendirilebilir. Gelir kriteri ve süreç Aile Bakanlığı düzenlemelerinde yer alır.

Bu başvuruyu da aynı SYDV/Aile Sosyal Hizmet Merkezi üzerinden aynı dosyayla paralel yürütmek çoğu dosyada hız kazandırır.

sosyal ilçe mmüdürlüğü ve kaymakamlığa ga gittim evet doğruymuş torunum bizde görünmüyormuş kaymakamlıktaki müdür ilgilendi belgelerimin fotokopilerini çekti ve bağlandı dedi yalnız ocak ayı almıyacan şubat ayında 2 aylık alcan zammıyla beraber olan biten bu anlamadığım torunumu burada okutuyom okulu hastane sorunu olduğunda yani belliki bende oturyor eee nasılbu güne kadar gözüktü nasıl olduda şimdigözükmedi

sosyal ilçe mmüdürlüğü ve kaymakamlığa ga gittim evet doğruymuş torunum bizde görünmüyormuş kaymakamlıktaki müdür ilgilendi belgelerimin fotokopilerini çekti ve bağlandı dedi yalnız ocak ayı almıyacan şubat ayında 2 aylık alcan zammıyla beraber olan biten bu anlamadığım torunumu burada okutuyom okulu hastane sorunu olduğunda yani belliki bende oturyor eee nasılbu güne kadar gözüktü nasıl olduda şimdigözükmedi
Sizin adınıza çok sevindim.

Geri