2022 Maaşı almak için muhtaçlık şartını yerine getiriyor muyuz?

m_aydin0086

Üye
Üye
Katılım
Ara 13, 2011
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Halil bey merhabalar. Öncelikle bizlere vermiş olduğunuz bilgilerden ötürü size çok teşekkür ederiz. Benim şöyle bir sorum olacaktı. Benim özürlü bir kardeşim var. yaşı 22. Kardeşimin yaklaşık 3 yıldır almış olduğu evde bakım hizmetinden dolayı bir geliri sözkonusu. Buna ek olarak evde 3 kişi yaşıyorlar. Baba vefat etti. Annenin, babadan dolayı 3/2 ve kız kardeşin de 3/1 oranında maaşı söz konusu. Anne 500 tl kızkardeş ise 250 tl almaktadır. ve buna ek olarak 635 tl de eve bakım hizmeti geliri şeklinde toplam 1385 tl gelir girmektedir. Yani benim bildiğim kadarıyla 2022 özürlü maaşı alabilmek için, (güncel rakamı bilmiyorum) aylık 110 tl yi geçmemesi gerekiyor. Şimdi eve giren toplam gelir evde bakım ücreti sayılmaksızın 750 tl. bu geliri 3 e bölersek eğer kişi başı gelir 250 tl oluyor. bu durumda bizim kişi başına düşen toplam gelir muhtaçlık oranını geçiyor. ben bugun mal müdürlüğüne gittim. bu iş için başvuru yaptım. ancak bizden tam teşekküllü sağlık raporu istiyorlardı. Bende evde bakım hizmeti alabilmek için aldığımız sağlık raporunun fotokopisini götürdüm bu olmaz dediler. bunun için yeniden sağlık raporu almamız gerekiyormuş. ve bunun yanında da birtakım evraklar hazırlamamız gerekiyormuş. Bende düşündüm ki eğer biz bu muhtaçlık oranını geçiyor isek bize 2022 maaşının çıkma ihtimali yok ise hiç uğraşmak istemiyorum. çünkü o kadar uğraşıp ta sonuç muhtaçlığınız yok şeklinde gelicekse hiç uğraşmayayım diyorum. sizce bu durumda benim ne yapmam gerekiyor. vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum..
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Kardeşiniz 22 yaşında ve medeni kanuna göre reşit dolayısıyla evdeki gelirler hesaplaması yapılırken evde bakım maaşı hesaplamaya dahil edilmeyecek, anne ve kız kardeşin aldığı miktardan temel giderler çıkartılacak yani mutfak gideri kira gideri fatura gideri gibi giderler çıkartıldıktan sonra kalan miktarı evde yaşayan kişi sayısına bölecek yani gelirler-giderler/evdeki kişi sayısı= muhtaçlık miktarı dolayısıyla tahminen sizin gelirden giderler çıkartılırsa maaşı alabilirsniz.
Evde 3 kişi yaşıyor dediniz bu bi anne bir kardeş maaş alıyor dediniz kalan 3. kişi maaşı almayan erkek kardeşse eğer başvurun bu maaşı alabilirsiniz, ancak yetim maaşını alan kişi engelli kişiyse o zaman durum farklı olur.
 

m_aydin0086

Üye
Üye
Katılım
Ara 13, 2011
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
evde maaş almayan 3. kişi engelli kardeşimizdir. sizin cevabınıza göre tahminen olur. Ama bu kararı bir kurul toplanıp veriyormuş. ek olarak bizim evdeki giderlerimizi neye istinaden hesaplayacaklar. yada bu bilgileri biz mi onlara vereceğiz. aynı zamanda ev kira değil. kendi evimiz.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Yani siz memura sözlü olarak başvuruyu yaparken gelirimiz şu kadar ancak bundan hariç mutfak giderlerimiz fatura giderlerimiz oluyor zaten elimizde birşey kalmıyor derseniz yeterli olacaktır istenirse eğer sizden giderleri göstermenizi isterler fatura istemek gibi ama gerek görmezler sanmıyorum, muhtaçlık kararı verirken zaten dikkat ediyorlar ancak sizde sözlü olarak belirtin başvurudaki memur arkadaşa yeterli olacaktır.
 

m_aydin0086

Üye
Üye
Katılım
Ara 13, 2011
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim. biz bi uğraşalım. İnşallah uğraşmamıza değer.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst