2022 Maaşı başvurumuz red edilirse hangi yolu izlemeliyiz?

pnr

Üye
Üye
Katılım
Kas 5, 2013
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhabalar ben pınar %90 işitme kaybı olan bir kardeşim var. Kaynaştırma öğrencisi olarak meslek lisesi 3.sınıfta okuyor.18 yaşını doldurdu.
Anne baba ayrı olup babanne ve amca ile yaşamaktayız. anne ve babadan maddi yada manevi hiçbir destek görmemekteyiz.Kardeşimin bütün masraflarıyla ben ve babannem ilgilenmekteyiz.Ancak sosyal yardımlaşma vakfına başvurduğumuzda diğer hane bireylerinin gelirleride araştırıldı. Amcam emlak işiyle ilgileniyor, babanemin 600 tl emekli maaşı var ben çalışıyorum. Mayıs ayında evleneceğim için kardeşimin engellilere tanınan 2022. madde maaşından yararlanmasını istiyorum ancak oradaki görevli bayan hane gelirinin yüksek olduğunu söyledi ve büyük bi ihtimal onaylanmayacağını belirtti.Engelli raporunda 2022.madde maaşından yararlanabilir ve vergi indiriminden faydalanabilir diye bir ibare mevcut.sonuçta kendisi artık reşit ve bi birey aile bireyleri maddi olarak yardımcı olmayabilir bu tamamen bir vicdan meselesi sonuçta bu kişi anne ve babasıyla ikamet etmiyor.
Bu konuyla ilgili red cevabı gelir ise ; ne yapmalıyım ?
ve birde bu maaştan yararlananlar genel sağlık sigorta pirimi ödemesi yapıyorlar mı ?
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Her nekadar sağlık raporunda 2022 maaşından yararlanabilir ibaresi olsada muhtaçlık sınırı olarak belirlenen bir kriter var. 243 tl olarak belirlenen bu miktar aşılıyor ise maaş talebiniz reddedilir.

Diğer sorunuzun cevabı ise 2022 maaşı alan kişiler GSS kapsamı dahilindedir ve prim ödemek zorunlulukları yoktur.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Öncelikle maaşı alırsa gss devlet tarafından ödenecektir, ayrıca en son çıkan taslağa göre kişinin nakafa yükümlüsü yakınlarına dava açılmak suretiyle alınacak ücret engelliye aktarılacaktır, yani iş biraz karışık çünkü halihazırda bir yönetmelik yok dolayısıyla kurum istediği gibi cevap verebiliyor ancak olumlu düşünmek istiyorum ve mevcut başvurunun neticesini beklemekte fayda görüyorum neticesi olumlu olursa iyi ama olumsuz olursa neden reddedildigini ögrenir ona göre hareket ederiz.
 

pnr

Üye
Üye
Katılım
Kas 5, 2013
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Çok teşekkür ederim arkadaşlar bilgilendirdiğiniz için 2 hafta sonra belli olacak sonuç sizinle paylaşacağım inş
Peki bu konumda olan engelli birey öğrenciyken genel sağlık sigortası için pirim ödemesi yapıyor mu ?
 

sinandeniz

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
890
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
gss prim ödeyip ödemeyeceğinide haneye giren gelir miktarı ile belirlenir yani eyerki geliri yüksek görünür ise ya alt sınırdan pirim ödersiniz ya üst sınırdan orasını gelir hesaplaması araştırıldıktan sonra belli olur bende mesela 1 ay önce 2022 maaşı için müracaat ettim babam emekli diye yani hanede kişi başı 248 geçiyor diye red edildi 2022 başvurum diğer taraftan gss gelir testi yaptırdım pirimmi devlet ödüyor olarak sonuçlandı işte böyle saçmalıklarla dolu bir ülkede yaşamak zorundayız allah yardımcımız olsun
 
Tekerlekli Sandalye
Üst