2022 Maaşı evrak takibi artık çok kolay

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Üç ayda bir ödenen 2022 engelli maaşına yeni başvuranlar başvurularının hangi aşamada olduğunu aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirler.

2022 MAAŞI EVRAK SORGULA

Evrak takibinde nelere dikkat etmeliyim?

  • 1- Ekranın sol yanında bulunan T.C Kimlik Numarası yazan kutucuğa kimlik numaranızı yazınız
  • 2- Ekranın sağ yanında bulunan “Kayıt Yılı” yazan kısımdan evrağın kayıtlı olduğu yılı seçip, EVRAK ARA butonuna basınız
Not: Bu türden TC kimlik numarasıyla sorgulama yapan sitelere giriş yaptığınızda adres satırına dikkat ediniz. Adres satırının sonunda domain uzantısı gov.tr olan siteler devletin resmi sitesi olup güvenilir sitelerdir. Yukarda verdiğimiz sitede SGK ya ait resmi sorgulama sitesidir.
Aşağıdaki görselde 2022 maaşı sorgulama sırasında yapacağınız işlemler numaralı şekilde belirtilmiştir.

evrak.jpg

Buraya kadar 2022 maaşına yeni başvurmuş kişilerin evraklarındaki son durumu nasıl takip edeceğini anlattık bundan sonrada halen 2022 maaşı alıp ta maaşının kesilip kesilmediğini nasıl kontrol edeceğinizi anlatacağız.

2022 Maaşım Kesildi mi?

Bunu internet üzerinden öğrenmenin tek ve en pratik yolu https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden e-devlete girip sorgulama yapmanız.

Nasıl yaparım?

Önce PTT şubelerine giderek 2 TL karşılığında e-devlet şifresi alıyorsunuz. Bu şifre otomasyona geçildiği için sadece 2022 maaşı için değil araç borç sorgulama, vergi borcu sorgulama vb. gibi çoğu işlemde size yarayacaktır. Şifre işlemlerini yaptıktan sonra e-devletten giriş yaparak ekranın sol yanında bulunan “e hizmetler” sekmesine tıklayıp oradan da “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı” sekmesinden “sosyal yardım bilgileri sorgulama” sekmesine tık atıyorsunuz.

kesildimi.jpg

Yukardaki resimde gördüğünüz gibi ilgili alana tıkladığınızda başvuru tarihiniz, bugüne kadar toplam aldığınız maaş miktarı, maaşınızın halen devam edip etmediği detaylı şekilde anlatılıyor.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Bu başlıktaki bilgiler ve verilen linkler değişikliğe uğradığından konuda güncelleme yaptım şimdi. :)
 

gececi01

Üye
Üye
Katılım
Nis 9, 2012
Mesajlar
493
Tepkime Puanı
76
Puanları
28
Syn halil yılmaz daha önceden bir çok polemiğe neden olan babanın sgk lı olmasından dolayı çocuğunun 2022 engelli maaşı kabul edilmiyor bir çok sayfada uzun tartışmalarla kimi alabilir kimi alamaz diyordu ben yinede bir umuttur diyerekten başbakanlığa e-mail yazdım ve gelen cevabı sizlere sunmak istiyorum hem sonucu hemde diğer kişilerede faydalı emsal olacağını düşündüm şuana kadar sosyal hizmetlere 2022 başvurularımın tamamı sgk lı olduğumdan dolayı red edildi yeşil kart şartı getirildi başbakanlıktan gelen e-mail aşağıdadır anlamını bir de sizden dinlemek istiyorum

15.09.2015

SAYIN YAVUZ YOLCİ;

Bakanlığımıza mail yoluyla göndermiş olduğunuz talebiniz incelenmiş olup, talebiniz ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda;

SEYHAN Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında başvurunuz bulunmaktadır.

SEYHAN SYDV tarafından yapılan inceleme sonucunda,

YAVUZ YOLCİ VE AİLESİ, KARDEŞİNE AİT OLDUĞUNU İDDİA ETTİĞİ 3 KATLI EVİN 3. KATINDA KİRA ÖDEMEDEN OTURDUKLARINI BEYAN ETTİLER.EVİN DIŞ GÖRÜNÜMÜ İYİ, EŞYALAR İYİ VE KULLANILABİLİR DURUMDADIR. 5 ÇOCUĞU OLUP, BİRİ 2 YILLIK ÜNİVERSİTE, BİRİ İLKÖĞRETİM 7. SINIF, BİRİ İLKÖĞRETİM 1. SINIF, BİRİ UFAK, SON OLARAK DERYA YOLCİ İSE ENGELLİ OLDUĞUNDAN REHABİLİTASYON OKULUNA GİTMEKTEDİR.YAVUZ YOLCİ NİN RAPORU %40, KIZI DERYA YOLCİ NİN RAPORU %92 DİR. ENGELLİ AYLIĞIN İÇİN BAŞVURU YAPMAK İSTEMEKTEDİR, ANCAK SGK LI OLARAK ÇALIŞTIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR.

2022 sayılı kanuna göre 3 aylık maaş bağlanmasına ilişkin iş ve işlemler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yürütülmektedir. En az %40 engelli sağlık kurulu raporu ile birlikte ikamet ettiğiniz il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ettiğiniz takdirde, SYDV tarafından yapılacak kanuni inceleme sonucunda hanede kişi başına düşen gelir 303.48TL üzerinde değilse mütevelli heyeti kararı ile kişiye 3 aylık engelli maaşı bağlanmaktadır.

Engeli maaş başvurusu için, 2022 sayılı kanuni şartları taşımanız halinde, 2022 sayılı kanuna göre aylık talebiniz ile ilgili olarak ikametgahınızın bulunduğu İl / İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat etmeniz halinde talebiniz değerlendirilecektir.

syn halil yılmaz bu cevaptan şunu anlayabilirmiyiz sgk lıyım ancak kişi başına düşen gelir 303 tl üzerinde değilse sgk lıda olsam kızıma 3 aylık 2022 maaş bağlanabilir doğrumudur sizce ayrıca evde bakım maaşı da asgari ücret üzerine eklenip mi hesaplanacak yoksa evde bakım maaşı gelirden ayrımı okunacak 1000 tl asgari ücret alıyorum 830 da evde bakım toplamda 1830/7 =261 tl 303 den küçük olduğundan 3 aylık 2022 bağlanabilirmi anlayacağız yoksa baba hariç 1830/6 =305 den kaybedeceğiz yani işi daha doğrusu ile anlatırsanız sevinirim teşekkürler
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Merhaba, direk Halil beye sormuşsunuz, kendisi sorunuzu farkedince cevap verir fakat konuya hakim olduğumu düşündüğüm için bende birşeyler yazmak istedim.

Benzer sorulara yani 18 yaşını doldurmamış olan çocukların yaşadığı hanede aile fertlerinden dolayı sgk dan yararlanıyor ise yeni yönetmelikteki çelişki dolu iki madde sebebiyle 2022 maaşını bağlayıp bağlamama hakkı başvuru yaptığınız sydv ve onların verdiği açıklama üzerinden hareket eden mütevelli heyetine bağlı kalıyor.

Fakat altta vereceğim 7 /3. maddeyi henüz 2022 müracatı yapan kişilerin lehine kullanıldığını görmedim.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Değerlendirme, Karar ve Ödeme
MADDE 7

(2) a) Hangi ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler dahil olmak üzere sosyal güvenlik kurumlarına uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olmayı gerektirecek şekilde bir işte çalışanlar,

'' Bu maddeye göre 2022 den faydalanmak isteyenlerin hiç bir şekilde sgk ile bağlantısı olmaması gerektiği açıklanıyor.''


(3) Kişinin bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık güvencesine sahip olması veya aynı hanede sosyal güvenceye sahip bireylerin bulunması durumları aylığa hak kazanılmasında tek başına engel teşkil etmeyip bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen muhtaçlık ölçütü dikkate alınmak suretiyle işlem tesis edilir.

''Bu maddede ise sizin talebinizin yani çocuğunuzun 2022 den yararlanması gerektiğini söylüyor.''


Sizin gönderdiğiniz e mail sorunuza verilen cevap ise aslında cevap değil, anladığım topu bağlı bulunduğunuz sydv na atıyor. Anlaşılan kendi çelişkilerine kendileri bile cevap bulamıyorlar.

Diğer sorunuzun cevabı ise hanede tüm gelir hanede yaşayan kişi sayısına bölünür ve bakım maaşıda gelire dahildir, bahsettiğiniz gibi aynı adreste yaşayan baba ayrı tutulamaz, zaten baba ayrı tutulmuş olsa ortada sgk sorunu kalmaz ve direkt olarak 2022 bağlanırdı.


Tüm geliriniz 1830 tl ise ve oturduğunuz ev haricinde bir mal varlığınız yok ise ilk hesabınız olan 1830 / 7 = 261 tl geliriniz var demektir.

Siz çocuğunuz için elinizdeki mevcut e mail cevabı ve yukarda verdiğim madde 7/3 ü yazdırıp sydv na müracaat ediniz inş maaşınız bağlanır.

Sonuç hakkında bilgi verirseniz diğer aynı konumda olan arkadaşlarımızada faydanız dokunacaktır.

Saygılar.
 

gececi01

Üye
Üye
Katılım
Nis 9, 2012
Mesajlar
493
Tepkime Puanı
76
Puanları
28
sayın septik yazdıklarınızı çok iyi anladım kanun içerisinde çelişkiler dolu kendileride çıkamıyor ancak çocuk erkek ise 18 yaşını doldurduğundan sgk ile zaten ilişkisi kesiliyo bu durumda ne olacak diyelimki alır ama bu seferde kız çocuğu evlenene kadar 18 doldursada babanın sgk sından faydalanıyor olmaz ama bu seferde erkek faydalanıyor ama kız faydalanamıyor buradada adaletsizlik çıkıyor yani tam bir keşmekeş avrupa mahkemeleri dahi çözemez galiba herşey için teşekkürler yinede
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Rica ederim,

Engelliysen kaç yaşında olursan ol reşit birey değilsin oda sadece sosyal yardım konusunda bu şekildedir. Çelişkilerin temelindede bu durum yatmaktadır nasıl bir kılıf bulalımda bu yardımı vermeyelim. Dahada kısası hem engelliler hemde ailelerimiz engelli çocuğu olduğu için cezalandırlımaktadır.

Bahsedilen sgk meseleside yardım vermemek için ortaya atılmış bir durumdur, çocuk veya yetişkin ailesinden dolayı sgk dan yararlansa ne değişecek. zaten 2022 bağlanınca ücretsiz sgk dan yararlanma hakkını veriyorsun, yani her iki durumdada engelli kişi sgk dan bir şekilde ücretsiz yararlanmakta olacak. Kendilerini ne kadar komik hale soktuklarının farkında değiller, tam bir utanç tablosu.

Avrupa mahkemeleri çözer, derki 18 yaşını doldurmuş kişi reşittir, kendi sorumluluğunu almış sayılır ve kendi geliri üzerinden değerlendirilmelidir der ve konu kapanır.
 

haykolik

Üye
Üye
Katılım
Ocak 3, 2012
Mesajlar
515
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
sayın septik bey ben 2022 maaşı için başvurmuştur sosyal yardımlaşmaya ayın 14 ünde memur geldi işte bazı sorular sordu evimiz miraas malı dedim babamdan kira veriyorum yukarısıda abimgil ablamgil kiraya veriyorlar parasını öteki kardeşlerim alıyor bende oturdugum için kira veriyorum biraz cuzi miktarda dedimbuarada evimiz iki katlısen yukarının kirasından almıyormusun dedi bende hayır dedim televizyonunuz normalmi elcdimi dedi normal dedim internet varmı yok dedim var ama kiracıdan alıyoruzpaylaşım yapıyoruz eve bakabilirmiyim dedi bakın dedim televizyona baktı televizyonum normal tüpsüz ama nedense memur bey bişe demeden gitti neoldu abi dedim bayramdan sonra gel sor dedi bu arada eve giren gelirimiz sadece evde bakım parası oglumdan evdede üç kişi yaşıyoruz septik abi birsıkıntı olurmu kafam çok karışık yani başından böyle bir konuda geçen arkadaşlarda yazarsa sevinirim
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Haykolik, ev sizin dahi olsa sorun yaşayacağınızı sanmıyorum, 3 kişi x 303 tl muhtaçlık sınırı = 909 tl nın altında bir geliriniz olduğu için 2022 aylığı bağlanır.

Bahsettiğiniz incelemeler yönetmelikte yer aldığı için zorunlu olarak yapılmakta, incelemelerdeki amaç beyan ettiğiniz az gelire karşın yaşam şartlarınızın lüks sınıfına girip girmediğini görüp belgelemek, anladığım kadarı ile sizde bir sorun çıkmayacaktır, siz sydv memurunun söylediği gibi bayramdan sonra sydv na giderek durumunuz hakkında bilgi almaya çalışın takipte olun.
 

haykolik

Üye
Üye
Katılım
Ocak 3, 2012
Mesajlar
515
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
septik abi bugün sosyal yardımlaşma 2022 maaş birimine gittim memur kabul edilmştir maaşınızı aralık ayında alabilirsiniz dedi peki septik abi nekadar alacam acaba bilginiz varmı bu konuda aralık maaşını..
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Sydv na müracaat tarihini ve sağlık raporu oranını yazabilirsen ne kadar alacağını hesap etmeye çalışayım.
 

haykolik

Üye
Üye
Katılım
Ocak 3, 2012
Mesajlar
515
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
Septik abi sydv vakfına müracatım 07 07 2015 raporum yüzde 41 abi
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Müracaat tarihinin bir sonraki aybaşından itibaren aylığın içerde birikmeye başlar, ağustos, eylül, ekim, kasım, ayları ve aralık ayının doğum tarihine göre alacağın tarihe kadar olan kısım toplamı ayrıca aralık, ocak şubat dönemi aylığınıda peşin olarak alacaksın.

Ağustos ayı geçmiş dönemde memur maaşlarının artmasından dolayı küçük bir fark olacaktır. 2015 yılının son maaşı 916 tl 2016 yılı ise memur maaşlarındaki artış oranına göre mart döneminde biraz artacakıtr.

2022 Müracattının kabul edildiği tarihten itibaren içerde biriken yaklaşık rakam 1280 tl ve peşin ödeme yapıldığı için mart ayına kadar olan miktar 916 tl toplamda yaklaşık 2196 tl alacaksın.
 

haykolik

Üye
Üye
Katılım
Ocak 3, 2012
Mesajlar
515
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
Septik abl 1280 tlmi yoksa 2196 mı alacam aralıkta ilgi ve alakan için çok sagol allah razı olsun abi
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Sendende Allah razı olsun

1280 tl içerde biriken miktar maaşın 916 tl bağlanacak.

İlk yatan para toplamda yaklaşık 2196 tl eline geçecek fakat aylığın 916 tl gerçi bu yılın son maaşını alacaksın aralıkta, 2016 yılında martta alacağın miktar biraz daha fazla olacak o miktarda yaklaşık 950 tl civarı.
 

arabistan

Üye
Üye
Katılım
Ocak 14, 2016
Mesajlar
85
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
2022 engelli maaşına başvurumu yaptım. Fakat oradaki yetkili bayan bu maaşı daha önce neden kestirdiğimi sordu, bende nedenini açıkladım. Bunu neden sordu, açıkçası biraz tedirginim tüm şartlarım tutuyor olmasına rağmen bu maaşı da alamasam durumum çok kötü olur. Bugün de evrak takip sistemine girip başvurumun durumuna baktım hiç birşey gözükmedi. Acaba erken mi davrandım.
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Tüm şartlarım tutuyor dediğinize göre sorun çıkmaz memur görevi icabı gerekli soruları sormak zorunda tegidrgin olmanıza gerek yok.

Diğer sorunuz evrak takipten kastınız e devlet ise güncellenmemiş olabilir fakat 144 nolu ücretsiz hattan gerekli bilgileri alabilirsiniz.
 

mcalim79

Üye
Üye
Katılım
Kas 28, 2011
Mesajlar
46
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Evrak takibi nasil yapilacak yardimci olursaniz sevinirim
 

ramke84

Üye
Üye
Katılım
Eki 11, 2012
Mesajlar
500
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
Sayfa-1 de ayrintili olarak yanıt verilmistir.
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Evrak takibi işlem yapmıyor 2022 aylıkları ile ilgili durmumuzu e devlet üzerinden görebiliyoruz
 

mcalim79

Üye
Üye
Katılım
Kas 28, 2011
Mesajlar
46
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Nasil yani edevlette nereye bakiyoruz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst