2022 Maaşı muhtaçlık soruşturması nasıl yapılır?

varanx

Üye
Üye
Katılım
Mar 5, 2011
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
yeni bir yönetmelik yayınlanmış bu yönetmeliğe göre 2022 maaşı alanların muhtaçlık düzeyleri 2014 yılına kadar tekrar gözden geçirilecekmiş. bu muhtaçlık düzeyi gözden geçirilmesi nasıl yapılacak. mesela ben köyde kalıyorum benim muhtaç olup olmadığımı nasıl araştıracaklar?
resmi kayıtlarımı dikkate alacaklar ssk kaydı yada bir yerden maaş alıp almadığımmı araştırılacak yoksa köy muhtarınamı sorulacak ? veya köye gelip başka insanlaramı soracaklar?
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Malmüdürlüğü size evrak gönderir evrakta belirtilen bankalardan hesaplarınızı kontrol ederler sonra tapu müdürlüğünde üzerinizde bulunan yada intikal etmiş olan taşınmaz malları kontrol ederler, ayrıca evdeki kişileri nüfüstan belirleyip, bu kişilerin gelirlerini isterler bu araştırmaların sonucunda evraklarınızı teslim alıp inceleme yaparlar şuanki duruma göre kişi başına düşen geliriniz 100 lirayı geçmiyorsa maaşınız kesilmez.

Nasıl bir araştırma sonucunda muhtaçlık tespiti yapılacağı henüz belli degil uygulanmış ve açıklanmış bir emsal karar olmadığından ilk başvuruda muhtaçlık tespiti gibi bir inceleme yapılacağı kanatineyim büyük ihtimalle böyle bi araştırma yapılacaktır. İlk başvuru yapılırken banka hesapları, tapu sicil kayıtları, sgk giriş çıkış kayıtları, bakmakla yükümlü olunanların gelir durumları yapılıyor o yüzden 2014 yılına kadar hedeflenen muhtaçlık tespitide bu şekilde yapılacaktır öyle zannediyorum, dedigim gibi emsal bir uygulama şimdiye kadar yapılmadığından en mantıklı olarak aklıma gelen uygulama bu, ilerde nasıl bir inceleme yapılacağını yada yapıldıgını ögrenirsem aktaracağım sizlere.
 

varanx

Üye
Üye
Katılım
Mar 5, 2011
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yani köylerde muhtarlara veya aynı köyde yaşayan başka insanlara sormazlarmı. şöyle bir kişi var durumu mal varlığı nasıldır diye?
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Kurum sözlü cevabı yeterli bulmaz köyde gelip komşulardan sorup aldıkları cevaplarla iş yapamazlar mutlaka evraklı belgeli olarak işlem yapabilirler ve bunun tespiti için köydeki komşuya degil tapu sicil kaydına bakarlar.
 

varanx

Üye
Üye
Katılım
Mar 5, 2011
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
anladım. ben bide şeyi merak ediyorum. mesela ben 7-8 yıldır 2022 maaşı alıyorum benim durum biraz karışık benim muhtaçlık düzeyimi araştırdılar ve muhtaç olmadığıma karar verdiler diye. ama muhtaçlığın kalktığı yılı nasıl hesaplayacaklar. mesela diyelimki 8 yıldır maaş alıyorum ama son 2 yılda muhtaçlık kalktı son 2 yılda bana ödenen 2022 maaşımı geri alınacak yoksa 8 yıllık verilen 2022 mi?
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Bu konuda yönetmliğin ilgili maddesi şöyle diyor;

Yönetmeliğin yürürlük tarihi olan 01/12/2010 tarihinden önce bağlanmış ve halen ödenmeye devam eden aylık sahiplerinin muhtaçlık durumlarının ve bakım ilişkisinin devam edip etmediğinin kontrolü 31/12/2014 tarihine kadar il ve ilçe idare kurullarınca tamamlanacaktır.
Muhtaçlığı kalkanlar ile bakım ilişkisi devam etmediği anlaĢılanların aylıkları karar tarihine göre kesilecektir.


Burda geçmişe dönük bir inceleme yapılması ve muhtaçlığı geçmiş tarihlerde ortadan kalktığı tespit edilenlere bir yaptırım uygulanması söz konusu degil, ama tabi malmürülüğü bu tespiti yaparken örnegin 8 yıldır maaş alan ve muhtaçlığı 4 yıl önce ortadan kalkmış ve kuruma bu gelir artışını bildirmesi gerekirken bildirmemiş kişiye nasıl bir uygulama yapar bekleyip görmek gerekir bu yolda iki olasılık var.
1- geçmişte muhtaçlığı ortadan kalkmış kişilerin kuruma gelir artışlarını bildirmemelerinden dolayı yersiz ödeme adı altında paraların geri alınması yönünde çalışma,
2- Geçmişe dönük bir inceleme yapmayıp şuan ki şarlar doğrultusunda muhtaç olup/olmadığı yönünde araştırma yapıp, maaşın kesilmesi veya devam etmesi yönünde bi karar almasıdır.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Ek olarak geriye dönük ödemelerde atıyorum 8 yıldır 2022 maaşı alan birinin muhtaçlık durumu kalkmışsa ona verilen 2022 maaşı 'muhtaçlığın kalktığı tarihten' itibaren geri alınır. Yani x kişi 2001 tarihinde 2022 maaşı almaya başladı, 2007 yılında muhtaçlık ortadan kaltıysa kurum 2001 den itibaren verdiği parayı değil 2007 den itibaren verdiği parayı geri alır. Muhtaçlığın kalktığını tesbit eden kurum muhtaçlığın hangi yıl kalktığınıda tesbit eder/etmelidir. Aksi bir tutum hiçde adil olmaz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst