2022 Maaşında Muhtaçlık belirlenirken hane ziyareti yapılıyor mu?

özgürr

Üye
Üye
Katılım
Mar 19, 2012
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhaba, benim %40 ortopedik engelli raporum var. Annem ve babamla birlikte yaşıyorum. Babamın 960 tl emekli maaşı var. Başka bir gelirimiz yok. GSS için başvuruda bulunduğumda engelli maaşı bağlanırsa GSS primi ödemezsin dediler. Babamın emekli maaşı alması benim engelli maaşı almama engel değilmiş. Mal müdürlüğündeki yetkili kadın daha önce neden başvurmadın dedi.. Babamın maaşı var diye bağlanmaz sanıyordum dedim. Ona biz bakıcaz dedi. Raporum yanımda olmadığı için başvuramadım. Şuan 36 TL GSS primi ödüyorum. Bu durumda 3 sorum olacak:

1. Muhtaçlık tespiti için hane ziyareti yapılıyor mu? (GSS Gelir testi için hane ziyareti yapılmadı.)Başvurudan sonra süreç nasıl işliyor muhtaçlık neye göre ve nasıl tespit ediliyor.

2. 960/3=320 tl kişi başına düşen gelir oluyor(giderler düşülmeden) bu durumda engelli maaşı alabilme ihtimalim var mı?

3.2022 maaşı alma koşullarında SGK primi ödemeyenlere maaş bağlanır diyor. Ödediğim GSS primi maaş bağlanmasına engel midir?


Eğer maaş bağlanma ihtimali varsa biran önce başvurmak istiyorum. Çünkü hiçbir gelirim yok sigorta primini ödemekte zorlanıyorum. Ailem prim ödemek istemiyor:( Cevabınızı bekliyorum. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Hane ziyareti genelde yapılmıyor ancak burda kararı defterdarlık verir isterlerse yapabilirler.
Kişi başına düşen gelir 320 lira olursa 2022 maaşı alınmaz en fazla 100 lirası olması gerekiyor ancak burda giderleri çıkartıp hesaplama yapmalısınız, gelirden giderlerin çıkartılıp hesaplaması 18 yaş üstü kişiler için geçerli.
Şuan 33 lira ödeyim gss den yararlanıyorsunuz ancak malmüdürlüğü size muhtaçlık kararı verince o karardan sonra bir yazı isteyip sgk ya iletip gss den ücretsiz yararlanmak istediğinizi belirtin, 2022 maaşı alan kişiler direk geçiş yaptılar ancak başvuru yapanlar ve halen maaşı alamayanlar geçmedi malmüdrülüğünden yazı isteyin sonra sgk giderek ücretsiz yararlanmak talebinden bulunun.
Büyük ihtimalle 18 yaş üstüyseniz maaşınız bağlanır ve gss den de ücretsiz yararlanırsınız.
 

özgürr

Üye
Üye
Katılım
Mar 19, 2012
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Cevabınız için çok teşekkür ederim. 29 yaşındayım. Başka bir sitenin forumunda 3 kişilik bir ailenin geliri 1200 tl nin altında ise engelli maaşı bağlanabilir diyordu. giderler çıkarılmadan muhtaçlık sınırı kişi başı 450 tl dir. kişi başına düşen gelir 450 tlnin altında ise başvurmanızda fayda var deniyordu. Ancak ben kendi durumumum ile ilgili sorduğum soruya cevap alamadım. GSS için sosyal yardımlaşma vakfına bütün gider kalemlerini tek tek bildirdim zaten. Ancak 2022 aylığı ve GSS kanunundaki muhtaçlık kriterleri birbirinden farklı olduğundan kafam karıştı. Sizin cevabınızın bu kadar hızlı olması beni çok şaşırttı ve sevindirdi. Bu durumda başvuru yapmamda fayda var gibi görünüyor. Hane ziyareti için ailem tekrar imza vs. vermek istemeyebilir. GSS için başvuru yaptığım zaman sorun olmuştu aramızda imza konusu ama sonunda imzaladılar formu. Gerçi hane ziyareti de yapılmadı. Sosyal yardımlaşma vakfında daha önce geçici personel olarak çalışmıştım. Beni tanıyorlar belki bu nedenden belki de yönetmelikteki yoğunluk nedeniyle hane ziyareti yapılmadan karar verilebilir geçici maddesine dayanarak hane ziyareti yapmadılar.
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.:)
 
Tekerlekli Sandalye
Üst