2022 Maaşıyla İlgili Yapılmasını İstediğiniz Düzenlemeler Nedir?

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,507
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
24 Aralık 2015 Güncel: Ayrıca şuradaki kampanyamızada destek verin lütfen: https://www.change.org/p/aile-ve-so...ı-kesilmek-üzere-adil-bir-düzenleme-istiyoruz

5 Aralık 2015 Güncel
Konuya ilişkin atılan atılan ilk adım. 2022 Maaşıyla ilgili aşağıda yazılı olan taleplerimiz, Dünya Engelliler gelişim derneği genel başkanı İslam Meral aracılığıyla, Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ve Erzincan (engelli) milletvekili Serkan Bayram'a iletildi. Bundan sonraki gelişmeleri paylaşmaya devam edecğiz.

1.jpg

2.jpg

Güncel: Arkadaşlar ben 2022 maaşıyla ilgili yapılmasını istediğimiz değişikleri toparlayarak bir metinde topladım. Buna göre yapılmasını istediğimiz değişikler şu şekildedir.

25.01.2013 Tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik” liğin 7. Maddesinde bir kişinin “2022 engelli maaşı alabilmesi için muhtaçlık sınırının şu şekilde belirleneceği hükme bağlanmış”

MADDE 7 – (1) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olmayanlar, 2022 sayılı Kanunun uygulanmasında muhtaç sayılır.

7. Madde’de zikredilen muhtaçlık sınırı açlık sınırının bile altında olması nedeniyle halen engelli maaşı alan yüzbinlerce engellinin yönetmeliğin uygulamaya geçmesiyle kesileceği bilinen bir gerçektir. Bizim talebimiz muhtaçlık sınırı yapılırken, “hane gelirine” değil bizzat engelli maaşı alan engellinin gelirine bakılmasıdır.

Bahsi geçen ve yapılmasını istediğimiz bu düzenleme yaşlılık aylığı alanlar içinde yapılacağı açıklanmıştır. Yaşlılık aylığı alan kişilerinde önceden Ailelerinin gelirine bakılarak maaş bağlanırken bunun sadece yaşlılık aylığı alan kişinin gelirine bakılarak yapılacağı Hükümet tarafından açıklanmıştır. Aynı düzenlemenin 3 aylık engelli maaşı alan kişiler içinde yapılması, yaşanacak mağduriyetin önlenmesi açısından ivedilikle gerçekleşmesini talep etmekteyiz.

Bununla birlikte aynı yönetmeliğin 6. Maddesinde şöyle denilmektedir.

Sosyal inceleme

MADDE 6 – (1) Sosyal inceleme, hane ziyareti ve çevre araştırmasından elde edilen bilgilerden oluşur.

(2) Sosyal inceleme; başvuru formunda beyan edilen bilgiler ile merkezi veri tabanlarından yapılan sorgulamalar doğrultusunda elde edilen bilgilerin doğrulanması ve hanenin genel durumunun mahallinde tespit edilmesi amacıyla, Vakıf personeli tarafından başvuruda bulunanın ikametgâhına ve çevresine gidilmek ve hane ziyaret bilgi formu doldurulmak suretiyle gerçekleştirilir.

(3) Aylık almaya hak kazanan kişilerin sosyal incelemeleri her yıl yenilenir.

Yönetmeliğin 6. Maddesinde atıfta bulunulan “sosyal incelemenin” muhtaçlık araştırmasının hanenin (engelli kişinin evinin) genel durumu ve çevresinde yapılacak inceleme sonucu araştırılacağının söylenmesi halen 3 aylık engelli maaşı alan kişileri rahatsız etmektedir. Zira bu maaşı alan engelli bireyler evlerinin, evlerinin çevresinin incelenmesini “onur kırıcı davranış” olarak algıladıklarını belirtmektedirler. Bu nedenle yönetmelikte bahsi geçen “sosyal incelemenin” tamamen yönetmelikten çıkartılması gerekmektedir.

-------------

Arkadaşlar bildiğiniz gibi 2013 yılında çıkartılan yönetmelikte 2022 engelli maaşı alanları ilgilendiren ve yüzbinlerce engellinin maaşının kesilmesine neden olacak bazı maddeler eklendi. Bunlardan en önemlisi “Alınan evde bakım maaşının 2022 maaşında kişi başı gelire dahil edileceği” maddesi. Bununla birlikte biz engellilerin yönetmelikte yeniden düzenlenmesi gerektiğine inandığımız maddeler var. Malumunuz bizim bu taleplerimizi hükümete iletecek olanlar engellilerle ilgili STK başkanları ama onlarda ne hikmetse bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyor. Ben konuyla ilgili yakınmalarımızı “Dünya Engelliler Gelişim Derneği” başkanı İslam Meral beye ilettim. Kendisi konuya ilişkin beklentilerimizi, önerilerimizi maddeler halinde kendisine iletmemiz halinde konunun takipçisi olup gerekli girişimlerde bulunacağını ve yaptığı girişimleri bizimlede paylaşacağı sözünü verdi.
Bu anlamda 2022 maaşıyla ilgili beklentileriniz neyse konu altında yazınız. Bu yazılanlar 2 hafta sonra tarafımca derlenip son hali İslam Meral beye iletilecek.

Benim temel olarak 2022 maaşıyla ilgili yapılmasını istediğim düzenleme şu şekildedir.

1- Alınan evde bakım maaşı 2022 maaşı için kişi başı gelire dahil edilmesin

2- 2022 Maaşı muhtaçlık sınırı hesaplanırken ailenin gelirine değil “engelli kişinin” gelirine bakılmalı.


(Not: AKP seçim vaadlerinde 65 yaş aylığı alan kişilerin ailelerinin değil kendi gelirlerine bakılacağı sözünü vermişti. Aynısının 2022 maaşları içinde geçerli olmasını istiyoruz.

Benim temel olarak görüşüm bu iki maddeden oluşuyor. Sizde taleplerinizi konu altında yazınız lütfen. Ve en önemlisi konuya ilişkin yapılan tüm görüşmeler, gelişmeler konu altında da paylaşılacaktır.
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,378
Tepkime Puanı
435
Puanları
83
Halil sanırım birinci açıklaman yani evde bakım maaşının gelire eklenmesi ikinci madde yani engellinin kendi gelirine bakılmalı dediğimiz anda önemini yitiriyor, sonuçta bakım aylığını alan engellinin kendisi değil.

Fakat zamanlamasıyla çok iyi bir başlık açmışsın diğer 2022 ile ilgili arkadaşlarımız tüm sıkıntılarrını taleplerini yazarsa iyi olur talepler artıkça daha çok ilgi çeker, bu konuda sıkıntısı olan insanların varlığı anlaşılır.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,507
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Dediğin doğru mehmet. Kişinin kendi gelirine bakılınca birinci şık doğal olarak devreden çıkıyor zaten. Bu başlıkta bunun için açıldı zaten. talepler bi netleşsin metni yeniden düzenleyeceğim.
 

atasoy45

Üye
Üye
Katılım
Kas 4, 2015
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Hayırlı Akşamlar öncelikle şunu dikkate almanızı isterim ki biz evimiz barkımız bağımız olduğu halde devletten arsızca para isteyen kesimden değiliz. Benim %100 zihinsel - bedensel engelli abim var. onun 2022 maaşı vardı biz bunu 1 veyahutta 2 ay aldık sonra annem bir kaç olay yaşamış rüya falan görmüş onları bu maaşa bağlamış ve maaş bize hayırsız diye ihtiyacımız olduğu halde borç batağında olduğumuz halde iptal ettirmiş şuanda annemi geri almaya ikna ettik fakat bize maaşı geri bağlamıyorlar biz bu maaşın geri bağlanmasını istiyoruz muhtemel ki bu torpilimiz yok diye oluyor.
 

SÜLO

Üye
Üye
Katılım
Ağu 12, 2015
Mesajlar
215
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Allah cumhurbaşkanindan razi olsun onu başimizdan eksik etmesin falan de belki torpil yaparlar
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,378
Tepkime Puanı
435
Puanları
83
Hayırlı akşamlar,

Aslında nasıl bir cevap yazmalı diye baya düşündüm. Çünkü çok kapsamlı bir açıklama olmuş.

Dünya üzerinde devletler halkının güvenliği, refahı ve ihtiyaçları için kurulurlar, burda amaç ortadadır ve meclisleri gerekli yasaları çıkartır ve uygulamaya koyulur. Ülkemizdede yaklaşık 40 yıl önce engellilere yönelik 2022 yasası çıkmış, çalışamayan veya devletin bir işe yerleştiremediği engelli vatandaşına birtakım haklar vermiş.

Anladığım kadarı ile sizin abiniz için 2022 müracatınız olumlu karşılanmış ve maaş bağlanmış, fakat siz kendiniz kapatırmışsınız, ve tekrar müracaat ettiğinizde ise 2022 yönetmeliğindeki çeşitli değişikliklerden dolayı ki 2022 aylığı bağlanma şartları baya ağırlaştırıldı tekrar bağlanmamış, açıkça söylemek isterimki konunun torpille falan alakası yoktur, siz mevcut yönetmeliğe uygun bir durumduaysanız mutlaka bağlanırdı aksi halde dava etme hakkınız olur ve mahkeme kararı ile haklarınız neyse size verirlirdi.

Sizin 2022 müracatınızı ne gibi bir gerekçeyle red ettiler ?
 

SÜLO

Üye
Üye
Katılım
Ağu 12, 2015
Mesajlar
215
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kişi başi düşen gelir fazladir büyük ihtimal yada tarla mal vs varsa
septik bey
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,378
Tepkime Puanı
435
Puanları
83
Tabi olabilir bilmeden cevap vermek zor haliyle, ve insanların 303 tl ile hertürlü ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini düşünmekte devletin yaptığı büyük hata üstelik giderlere bakılmadan bu gelire bakmak saçmalık, bakalım soruma verilecek cevaba göre hareket edeceğiz.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,507
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Arkadaşlar bu başlık altında sadece 2022 maaşında yapılmasını istediğiniz düzenlemeleri dile getirin. Başlığın açılma amacı odur. Konuya ilişkin başka sorunuz olursa yeni konu açınız.
 

atasoy45

Üye
Üye
Katılım
Kas 4, 2015
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Septik Bey , belirttiğim gibi annemin babamın abimin kardeşimin vs. üzerine hiçbir mal varlığı araba ev bağ tarla arsa vs. hiçbirşey yok babam asgari ücretle çalışan birisi ve bize nasıl bir red aldınız sorusuna gelirsek bizim ilçemiz biraz geri kalmış torpillerin cirit attığı bir ilçe bizim aldığımız cevap anneme verilen cevap ; ''Abla olmuyor bu , sisteme istek gönderiyorum hata veriyor''. Bu kadar saçma bir cevap olabilir mi memur olmakta mı torpille oldu bu ülkede dağdaki çobanı getirip memur yapmışlar bu kadar bilgisiz amatör insanlar nasıl bizim adımıza işlemler yapabiliyorlar ne yapacağımızı şaşırdık annemin pek vakti yok onun için mahkemelerde o kadar gittik geldik abim rezil oldu açıkçası.Evet tabiiki bizim de hatamız var ama bu olaylar karşısında çıldırmamak elde değil insanlar evi barkı bağı arsası olduğu halde arsasını başka birinin üstüne geçirip bu maaşı bağlıyorlar veya illegal yollardan bunu yapıyorlar ortadaki bu haksızlık dayanılacak gibi değil.
 

AZAD21

Üye
Üye
Katılım
May 26, 2010
Mesajlar
748
Tepkime Puanı
23
Puanları
18
aralık ayı 2022 maaşını alabilecekmiyiz sayın adminim?
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,378
Tepkime Puanı
435
Puanları
83
Arkadaşlar bu başlık altında soru sormayalım, sorularınızı 2022 ve vakıf aylıkları başlığı altında yeni konu aç kısmından soralım ayrıca bir konuya açıklık getirmek isterken yeni fakat ayrı bir soru geldiğinde konu birbirine girebiliyor.

Bu başlık özde gayet anlamlı nedir dersek 2022 alanların, düştüğü veya düşebileceği sıkıntılar, maaş alma hakkı olduğu halde bir sebebten dolayı red cevabı alanların, isteklerini yazması amaçlıdır.


Örnek vermek gerekirse;

2022 Aylığı alıyordum veya alıyorum hangi mantıkla adres değişikliğinden dolayı maaşım riske giriyor veya kesiliyor dolayısı ile adres değişikliğinin gündeme gelmesi gereklidir gibi...
 

Eyup alkan

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2015
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Abi ben de 2022 üç aylık alıyorum %63raporum var bakım parası alamıyorum birde üç aylıkları ayda verilecekmiş böyle birşey varmı
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,507
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
İlk mesaja yapılmasını istediğimiz değişikleri derleyerek ekledim. Yakın bi zamanda dernek yetkililerine talepler iletilerek, gereğinin yapılmasını bekleyeceğiz.
 

Hüseyin K

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2012
Mesajlar
56
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
2022 Aralık Maasım Kesildi

Aralık ay abimin maasını alamadım memura sordum maas kesilmis olarak gordu sosyal yardımlasmaya gıttıim bır yasa yururluge gırmıs bnim kucuk kız kardesım zıgınsel engelli bakım maası alıyo abim ise 2022 maası alıyo ve annem kardedlerım babamdanda maas alıyo buna gore bakım maası yeni yasaya gore bakım maası gelir olarak sayılıyomus+ babamdan aldıkları maasta kişi basına dusen miktarda yuksekmıs bunlar etkılemıs yapıcak bısey yok dendı bana Sayın arkadaslar bu durumda yapabılecegım bısey varmı bır akıl verın bana ne
yapmam lazım..
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,378
Tepkime Puanı
435
Puanları
83
Evet malesef tüm gelirler toplamı kişi başı bölümüne göre muhtaçlık hesaplaması yapılıyor bakım maaşıda gelire dahil edildi, sizin maaşınızın kesilmesinin sebebi kişi başı gelir muhtaçlık sınırının üstünde olmasından kaynaklanmış çare sormuşsunuz, 2015 yılı sonuna kadar muhtaçlık sınırı 303 tl fakat asgari ücretin yükselmesi ile 2016 yılında muhtaçlık sınırı baya bir miktar artacak yeni muhtaçlık sınırı belli olduğu zaman sizin gelir durmunuza göre tekrar müracaat edebilirsiniz.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,507
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Taleplerimiz şimdilik 2 milletvekiline iletildi. Bu artacak devam edecek. Detayları ilk mesaja ekledim.
 

lacrimosacraps

Üye
Üye
Katılım
Ara 18, 2015
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Sayın Yönetici , öncelikle bu konudaki duyarlılığınız için teşekkür ediyorum..
2022 maaşlarındaki en büyük haksızlık ve de hukuksuzluk kişiye hiç bir faydası -getirisi olmayan, başka bir aile ferdine ait gelirden pay alır gb gözükmesidir ki bu gelir sadece kağıt üstündeki bir gelirdir ( özellikle asgari ücret ile geçinen aileler için , külli giderdir asgari ücreti ikiye bölmek ne demek hiç bir gider kalemi düşülmeden üstelik...
bu anlamda ivedilikle değişmesi gereken , engelli bireye asla bir katkısı olamayacak olan başkasına ait maaşlarla ilgili yaratılan sanal refah yanılgısının !!! bir an önce hakkaniyetle sonlandırılmasıdır..
insanlıkla-vicdan ile -hakkaniyetle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu sözde uygulama ile ilgili Aile ve sosyal politikalar bakanlığının sosyal medya hesaplarına yoğun bir şikayet trafiği oluşturulabilir.. bu hesapları çok sıkı takip ettiğimden , bugüne dek hiçbir şekilde bir vurgu-serzenişe tanık olmadım ne yazık ki... Aile-sosyal politikalar bakanının twitter sayfasında bu konu ile ilgili çok güzel gündem yaratılabilir.. her anlamda sesler çok cılız ne yazık ki.. koordineli bir birlik gerekiyor ..hem de çok acil...
kolay gelsin..
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,507
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Dünya engelliler gelişim derneği genel başkanı İslam Meral ile yürüttüğümüz 2022 maaşı meselesi 4 koldan devam ediyor. Son olarak Maliye bakanı yardımcısı DR CENGİZ YAVİLİOĞLU'na taleplerimiz iletildi.
y1.jpg

y2.jpg

y3.jpg

y4.jpg
 
Tekerlekli Sandalye
Üst