2022 Maaşları SYDV'den Alınıyor

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Arkadaşlar bildiğiniz gibi 2022 maaşları SYDV lere aktarılmış, 25 ocak tarihli 2022 maaşlarının nasıl alınacağını düzenleyen yeni bir yönetmelik yayınlanmıştı. İlgili yönetmelik ve yönetmelikte vurgu yapılan SYDV yetkililerin muhtaçlık soruşturması yaparken uygulayacağı yöntemler, muhtaçlık kararındaki akıl almaz ve günün gerçeklerinden uzak gelir kriteri bu maaşı alan yüzbinlerce engelliyi maaşının kesilme tehlikesiyle karşı karşıya getirmişti.

Konuya ilişkin gelen yoğun talepler üzerine Engelliler.gen.tr sitesi olarak başlattığımız kampanya meyvelerini vermeye başladı ve bu anlamsız uygulamanın önüne geçilmek adına önemli bir gelişme yaşandı..

CHP'li milletvekilleri tarafından Anayasa Mahkemesine taşınan konu 3 Nisan 2013 günü görüşülmüş ve 2022 Sayılı Kanun’da yapılan bazı değişikliklerin iptaline karar verilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararını tam metni
------

662 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin;

9. maddesiyle, 1.7.1976 günlü, 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş, Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’un, 1. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İl veya İlçe İdare Heyetlerinden” ibaresinin “İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından”, 8. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “İl veya İlçe İdare Kurullarının” ibarelerinin “İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının” şeklinde değiştirilmeleri, 6223 sayılı Kanun kapsamında olmadığından, bu maddenin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE; iptal hükmünün, Anayasa’nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla 6216 sayılı Kanun’un 66. maddesinin (3) numaralı fıkrası gereğince, KARARIN RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANMASINDAN BAŞLAYARAK DOKUZ AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE,

http://www.anayasa.gov.tr/index.php?l=gundem&id=470
-------
BU İPTAL KARARI NEYİ DEĞİŞTİRDİ?

İptal kararı tam olarak 2022 maaşlarının SYDV'ye devredilmesinin ilgili kurumun yetki alanına girmediğinden anayasaya aykırı bulmuş ve kararın iptaline karar kılmış.
Bu karar tam olarak ilgili yönetmeliği etkisiz kılmasa sorunun çözümü yolunda atılmış önemli bir adım olarak nitelendirilebilir.
 

MertAta

Üye
Üye
Katılım
Ocak 27, 2013
Mesajlar
20
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
bu değişiklik bugün resmi gazetede yayınlansa bile 09.01.2014 de yürürlüğe girecek. bu 9 ay zarfında kesilmeye devam edecektir maaşlar. yanlışmı düşünüyorum?
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Bu yönetmeliğin degiştigi anlamına gelmiyor sadece maaşı almak için gerekli olunan muhtaçlık kararını SYDV vermeyecek, anladıgım kadarıyla bu konu resmi gazetede yanına kadar vakıf yapacak, resmi gazetede yayınlandıktan en geç 9 ay sonra başka kuruma devredilecek.
 

MertAta

Üye
Üye
Katılım
Ocak 27, 2013
Mesajlar
20
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ne anladım o zaman ben bu işten. ahmetten almışlar mehmete vermişler. yönetmelik değişmediği sürece herşey aynı.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
İlgili yönetmelik maddesi olan 6216 sayılı kanunun 3. kısmından da nalşaılacağı gibi mahkeme aslında iptal edince resmi gazete de yayınlanır yayınlanmaz yürürlüge girecegini belirteceği gibi 1 yılda uzatabiliyor, zaten anlaşıldığı üzere 9 ay ibaresi eklemiş aşağıdaki maddede bu durum çok açık.

(3) Mahkemece iptaline karar verilen kanun, kanun hükmünde kararname veya Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü veya bunların belirli madde veya hükümleri, iptal kararının Resmî Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar. Mahkeme gerekli gördüğü hâllerde, Resmî Gazetede yayımlandığı günden başlayarak iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihi bir yılı geçmemek üzere ayrıca kararlaştırabilir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İptal Edilen Hükmün Yer Aldığı Maddeler

Madde 1 - (Değişik fıkra : 05.03.1992 - 3783 S.K./1. md.) 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece, 300 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.

Madde 8 - (Değişik madde: 31.07.2008 - 5797 S.K./7. md.)
Sosyal Güvenlik Kurumu, İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının alacakları muhtaçlık kararlarını esas alarak aylık bağlar. Kurum gerektiğinde, aylık almaya başvuranların gelir, yaşam düzeyi ve varlıkları hakkında, belirleyeceği yöntemlerle inceleme yapmaya ve yaptırmaya, resmi ve özel idare müessese ve ortaklarından ve şahıslardan bilgi ve belge istemeye yetkilidir.

Aylık bağlanmasında İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının alacakları muhtaçlık kararlarıyla birlikte bu Kanunun gerektirdiği hallerde yetkili hastanelerden alınan sağlık kurulu raporları esas alınır. Aylık bağlanmasına esas belgelerin eksik olmaması halinde aylık bağlama işlemi yapılır.
 

reconx

Üye
Üye
Katılım
Eyl 4, 2012
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ancak, 2022 Sayılı Kanuna göre özürlü aylığı talebinizle ile ilgili olarak Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi üzerinden yapılan incelemede, ikametinizin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından 08/02/2013 tarihinde "Muhtaç Olmama" nedeniyle aylık talebiniz reddedilmiştir. Bu nedenle konuyla ilgili olarak ikametgahınızın bağlı bulunduğu İl/İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmanız gerekmektedir. ee benim maaşımı sydv baglamadı nolcak şimdi ama ben 15.03.2012 tarihinde basvurmustum 2022ye yaa varya ortalık karıstı gitti cıldırcam yaa
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Tekrarlamakta fayda var. Bu mahkeme kararı mevcut yönetmeliği yok saymıyor. Sadece yönetmeliği uygulayacak kurum olan SYDV nin yetki alanına girmediği gerekcesiyle SYDV ye devredilemez diyor. Peki bunun hiçmi olumlu yanı yok? Elbette var. En azından bu naneyi yiyenler nelere yol açtıklarının bir şekilde farkına varırlar...
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Bence sorulması gereken soru şu Chp Milletveklileri Anayasa Mahkemesine hangi gerekçeyle başvuruda bulundu. Sadece sydv nin yetkisiz kurum olduğuna ve değişmesi gerektiğinimi?

Peki mantıksız olan diğer konuların dışında reşit birey sayılmamayı yanlız yaşasanız dahi evin rayiç bedelinin gelir sayılamayacağını 119 Tl nin güncellenmesi gerektiğini gibi asıl gerekli olan konularda bir iptal veya değişiklik istenmedimi?

Zaten hükümet sydv nin alt yapısını hazırlamış ve 1 yıllık süre vermiş yeni müracatları ve önceden maaş almakta olanları kontrolden geçirecekti 9 ay gibi uzun bir sürede zaten yapması gerekenleri yapacaktır peki bu durumu Anayasa mahkemesi göremedimi?

Ayrıca Anayasa mahkemesi kararında çelişkili bir durumda var.
Hem sydv nin muhtaçlık kararı veremeyecğini ve iptaline karar veriyor.
Hemde 9 ay daha bu usulsuzluğe ve kanuna aykırı duruma devam etmesini istiyor.
Nerede yaşıyoruz kimlerin eline düştük buyrun siz karar verin.

Belki bu durum bizler için fazla birşey ifade etmiyor olsa dahi hükümetin boş durulmadığını görmesi açısından iyi, yinede bizler elimizden geldiğince baskıya herdurumu değerlendirerek her platformda konuyu gündemde tutmaya devam etmeliyiz.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Zaten Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar'da 9 ay sonra yürürlüğe gireceği söylenmişti. Bu zaman içinde yapılan açıklamadanda anlaşıldığı gibi yine 2022 maaşlarının tüm işlemleri SYDV tarafından yönetilmeye devam edecek. Bu konuda kafa karışmasına gerek kalmaksızın şuan halihazırdaki ve yeni müracatların tamamı SYDV na yapılacaktır.
 

destiny07

Üye
Üye
Katılım
Tem 16, 2011
Mesajlar
430
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
9 ay sonra kimsenin maaşı kalmaz yani bu ne tembellikki 9 ay sonra ancak sydv den alınıyor o kadar süre boyunca bunlar napıyor.en saçma bulduğum şey acelesi ve önemi olan bi konunun çok ileri tarihe alınması
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Bu mahkeme kararının hiç bir önemi yok. Zira bağlayıcı olan yönetmeliktir. Mahkeme kararı sadece muhtaçlık soruşturması yapmanın SYDV nin yetki alanında olmadığına hükmetmiş. Yönetmelik değişmedikce muhtaçlık soruşturmasını ha SYDV yapmış ha başka bir kurum değişen bir şey yok.
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Farkedemediğim bir durum var konuya güncel baktım sorun şuki dava 2011 de açılmış buda son yönetmeliğe dair bir dava olmadığını gösterir.
Kısacası 25 ocak 2013 te çıkan yönetmelikle alakası yok dolayısıyla dava sonucu 2014 gibi sydv geçersiz kalsa dahi yönetmelik geçerliliğini koruyacak bu duruda ise bize düşen son yönetmeliğin güncel şartlara uymadığını ve mantıksız bir çok madde içerdiğini ve bu şekilde devam ederse %90 a yakın bir oranda engelli maaşlarının kesileceğini mümkün olduğunca protesto ederek etkin durumdaki herkese anlatmaya çalışmak.
 

destiny07

Üye
Üye
Katılım
Tem 16, 2011
Mesajlar
430
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
bide utanmadan milletten oy isteyecekler 3 ayda verdikleri harçlığı kestikleri halde !!!
 
Tekerlekli Sandalye
Üst