2022 özürlü aylığı almak için aylık gelir sorunu?

kaanankara

Üye
Üye
Katılım
Mar 23, 2015
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar 2022 sayı kanun kapsamında hazırlanan 2022 özürlü aylık alma şartlarını daha doğrusu yönetmelik benim kafayı baya bi karıştırdı. İçinden çıkamadığım bazı durumlar var şimdi 2022 sayıla göre aylık bağlama yönetmeliğinden anladıklarımı ve anlamadıklarımı yazayım. Siz anladıklarım doğrumu anlamadığım kısımlar nasıl olmalı bana yardımcı olun lütfen.

2022 sayılı kanun dan benim anladıklarım:

1- Engelli maaşı almak için hiçbir sosyal güvenlik kurumuna sgk ya (ssk , bağkur, emekli sandığı isteğe bağlı sigortalı) tabi olmamak gerekiyor

2- Kanuna göre özürlü maaşı almak için sağlık kurulu rapor oranının en az %40 olması şartı aranıyor

3- Söz konusu engelli aylığı almak için muhtaçlık sınırı belirlenmiş ve asgari ücrete göre hesaplama yapılarak 2015 yılı için muhtaçlık sınırı 286 tl olarak belirlenmiş. Yani devlete göre muhtaç olmak için bu tutarın aşılmaması lazım.

4- 2022 engelli aylığı almak için yeni kanuna göre başvurular il veya ilçe deki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı na yada müdürlüğüne yapılacak.

Benim 2022 sayılı kanundan anladığım yerler bunlar. Yanlış anladığım yerler varsa lütfen düzeltin.

Şimdi ise anlamadığım daha doğrusu içinden çıkamadığım duruma gelelim.
Bizim işlemimiz şu şekilde. Biz 18 yaş altı kişi için engelli maaşı başvurusu yapacağız. Sanırım kanunda buna özürlü yakını aylığı deniyor. Yani maaşı özürlü kişi değil özürlü yakını alacak. Şimdi bu durumda bu aylığı alacak olan kişi aynı zamanda evde bakım maaşı alıyor. Aldığı evde bakım maaşının bir kısmıyla da kendi sigortasını yatırıyor. Yani isteğe bağlı sigortalı. Yönetmelik te özürlü aylığı alacak kişi sosyal güvenlik kurumuna tabi olmamalı deniliyor. Özürlü kişi hiçbir sosyal güvenlik kurumuna tabi değil. Ama 18 yaşından küçük olduğundan onun alacağı maaşı yakını alacak ama o da sosyal güvenlik kurumuna tabi isteğe bağlıda olsa da. Şimdi bu durumda sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı özürlü kişi sigortalı değil deyip özürlü aylığı bağlar mı yoksa aylığı alacak kişi yani özürlü yakını sigortalı deyip başvurumuzu red edermi?
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Engelli kişinin sizin anladıklarım dediğiniz ve 1 diye açıkladığınız ( 1- Engelli maaşı almak için hiçbir sosyal güvenlik kurumuna sgk ya (ssk , bağkur, emekli sandığı isteğe bağlı sigortalı) tabi olmamak gerekiyor ) 2022 aylığından yararlanmak için hiç bir sgk koluyla ilgisi olmaması gerekiyor.

Dolayısı ile ebeveynin sgk lı olması bakmakla yükümlü olduklarınıda sgk lı sayıyor ve 18 yaş altı 2022 aylığından yararlanamıyor.
 

sinandeniz

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
890
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
birde sabah haberlerde dinledim yeni bir yasa mı ne hazırlanıyormuş engellinin birinci derece akrabalarının da maddi durumları da dikkate alınacakmış artık ne şekilde bakılır orasını bilmiyorum devlet resmen engellilere savaş açmış gibi hareket etmeye başladı benim aklıma gelen şöyle herhalde işte atıyorum amcamın veya dayımın maddi durumları iyi devlette ozaman şöyle dicek galiba işte 1.derece akrabanın durumu iyi sana yardım edebilirler diyip maaşı red edecek veyada hali hazırda alınan maaşı kesecek valla dediğim gibi devlet resmen engelli ve yaşlılara savaş açmış gibi gün geçtikçe herşey daha iyiye gitmesi gerekirken dahada içinden çıkılmaz durumlara geldik allah sonumuzu hayreylesin
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Hükümetin engellileri gözden çıkardıkları her hareketleri ile belli oluyor, suç kimde diye düşündüğüm zaman ilk etapta engelli derneklerinin sadece izleyerek engelliler adına hiç bir harekkette bulunmayarak hükümet yanlısı davranmaları, , ikinci olarakta bizlerin organize olamayışımız, hep birileri bizim adımız birşeyler yapsın beklentilerimiz bizleri bu noktalara getirmiştir.

Bir kaç duyarlı engelli derneği geç kalmış olsalarda birtakım girişimlere ısrarla devam ediyorlar,28 martta saat 13 de stanbul galatasaray lisesi önünde 24 saaitlik bir eylem yapacakalar, ayrıca 10-16 mayıs Tbmm önünde her engellinin davetli olduğu ve uzun süreli bir eylem daha yapılacak, bu eylemlerden sonuç aldık aldık aksi halede sosyal yardımlar 2022 maaşı, bakım maaşı kısa süre içersinde tarih olacak, gibi görünüyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst