2022 Yönetmeliği Hak Sahipliği Kriterleri ve Muhtaçlık Hesaplamaları (Tartışma)

Kalem

Üye
Üye
Katılım
Ağu 2, 2010
Mesajlar
36
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
A)2022 Yönetmeliği 7. Maddeye Göre Hak Sahipliği Kriterleri/Aylığa Hak kazanma Durumları

1. Şu kapsamda olanlar hak sahibi sayılmaz ve 2022 aylığı talebi reddedilir:
“a) "Hangi ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler dahil olmak üzere sosyal güvenlik kurumlarına uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olmayı gerektirecek şekilde bir işte çalışanlar,"(bk. 7. Madde, 2/a)

Örnek 1:
2022 aylığına başvuran Erol Bey sigortalı olarak asgari ücretle çalışmaktadır. % 60 özürlüdür. Anne babasıyla yaşamaktadır. 4 çocuğu vardır. 2 çocuğu okuyor.

Erol Bey’in aylık başvurusu, sigortalı çalıştığından ve kendi geliri olduğundan dolayı muhtaçlık araştırmasına gerek duyulmadan reddedilir. . İsterse sosyal ve ekonomik açıdan çevre şartlarına göre yoksul sayılsın. Farketmez.


Örnek 2:
Hasan Bey 65 yaş üstü yaşlılık aylığı almak istemektedir. Malulen emeklidir. Kirada yaşamaktadır. Eşi ve çocuklarıyla aynı evde yaşamaktadır.

Hasan Bey’in 2022 yaşlılık aylığı talebi, emekli aylığı aldığından dolayı muhtaçlık araştırmasına gerek duyulmaksızın reddedilir. İsterse sosyal ve ekonomik açıdan çevre şartlarına göre yoksul sayılsın.
Farketmez.

2. Şu kapsamda olanlar hak sahibi sayılmaz ve 2022 aylığı talebi reddedilir:

“b) 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar,” (bk. 7. Madde 2/b)

Örnek:
Mert, 18 yaşını doldurmuş % 50 özürlü sağlık kurulu raporu olan bir gençtir. Ailesiyle yaşamaktadır. Babası sigortalı bir işte çalışmaktadır. Mert yakınının sigortasından yararlanamıyor. Yapılan gelir testi sonucu 5510 Sayılı Yasa, 60/1 (g) kapsamında Genel Sağlık Sigortalısıdır. Mert babasından harçlık alamıyor ve bu yüzden 2022 aylığına başvurmuştur.

Mert, 60/1 (g) kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı olarak prim ödediğinden dolayı hak sahibi sayılmaz ve muhtaçlık araştırmasına gerek duyulmaksızın aylık talebi reddedilir.
(NOT: 60/1 (g) GSS’lısı için gelir testi yapılırken esas alınan muhtaçlık sınırı ile 2022 aylığı muhtaçlık sınırı farklıdır. )

3. Şu kapsamda olanlar hak sahibi sayılmaz ve 2022 aylığı talebi reddedilir:

“c) Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde nafaka bağlanmış veya bağlanması mümkün olanlar,” (bk. 7. Madde, 2/c)
Örnek:
Zehra hanım eşinden boşanmıştır. Mahkeme tarafından karara bağlanmış aylık 150 Lira nafaka alıyor. Bakıma muhtaç engelli çocuğuyla kirada kalmaktadır. Çocuğu için evde bakım aylığı alıyor. Çocuğu için toplu taşıma araçlarını kullanamıyor. Hastaneye gidip gelirken mecburen taksi gibi seçenekleri kullanmak zorunda kalıyor. Ayrıca başka giderler de oluşuyor. Evde bakım aylığı ile geçinemiyor.

Zehra Hanım mahkeme ile karara bağlanmış aylık 150 Lira nafaka almaktadır. Zehra Hanım’ın doğrudan kendisinin muhtaçlık sınırı olan 119.61 Lirayı geçen bir geliri bulunmaktadır. Bundan dolayı muhtaçlık araştırmasına gerek duyulmaksızın aylık başvurusu reddedilir. İsterse sosyal ve ekonomik açıdan çevre şartlarına göre yoksul sayılsın.
Farketmez.

(NOT: Burada sadece mahkeme yoluyla baglanmış nafakaya örnek verdim. Bir de nafaka Bağlanması mümkün olanlar var. Bu konuya sonra gireceğim ve örnekleyeceğim.)

4. Şu kapsamda olanlar hak sahibi sayılmaz ve 2022 aylığı talebi reddedilir:

“d) Herhangi bir şekilde muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde devamlı gelir sağlayan ya da sağlaması mümkün olanlar,” (bk. 7. Madde, 2/d)

Örnek:
Hasan Bey’in % 45 özürlü sağlık kurulu raporu vardır. 4 çocuğuyla kirada yaşamaktadır. Pazarcılık yapmaktadır ve aylık ortalama 250 Lira kazanmaktadır. Arada komşu ve belediyeden yardım almaya çalışmaktadır. Geçinemediği için 2022 aylığına başvurmuştur.

Hasan Bey’in kendisinin aylık ortalama 250 lira geliri oldugundan ve bu da muhtaçlık sınırı olan 119;61 lirayı geçtiğinden dolayı 2022 aylığı talebi reddedilir.
Doğrudan kendisinin geliri olması sebebiyle muhtaçlık araştırmasına gerek duyulmadan talebi kabul edilmez.
 

Kalem

Üye
Üye
Katılım
Ağu 2, 2010
Mesajlar
36
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
B) Aylığa Hak Kazanma Durumları Uygun Olanların Muhtaçlığı, Puanlama Formülü Uygulamaya Girinceye Kadar “Gelir,Servet ve Harcamalar” Esas alınarak Geçici 1. Maddeye Göre belirlenir:

Örnek 1:
Fatma, 18 yaşını doldurmuş, % 60 özürlü raporu olan bir gençtir. Ailesiyle yaşamaktadır. Fatma’nın hiçbir geliri yoktur. Babası 950 Lira emekli aylığı almaktadır. Evleri kiradır. Hanede 2 kardeşi ve annesiyle birlikte 5 kişi yaşıyorlar. Hanede babanın emekli aylığından başka bir gelir yoktur. 2 Kardeşi de okumaktadır. Çevre ekonomik ve sosyal durumuna göre zor geçinmekteler. Fatma, babasından harçlık almamak için 2022 aylığına başvurmuştur.

Fatma örneğinde Vakıflar arasında uygulama farklılıkları olacaktır:

Uygulama Örneği 1:

Fatma’nın doğrudan kendisine ait bir geliri yoktur. Babasının sağlık güvencesinden yararlanmaktadır. Dolayısıyla hak sahipliğine engel olacak bir durumu yoktur. Buna göre Geçici 1. Madde hükümlerine göre muhtaçlık sorgulaması için hane geliri, hane harcamaları ve hane serveti hesaplanacak ve 7. madde 8. fıkra hükmünce hanede kişi başına düşen aylık miktara göre işlem yapılacaktır.

Bu hesaplama sonucunda;
Hanenin aylık gelir toplamı, hanedeki kişi sayısına bölündüğünde kişi başına düşen aylık miktar muhtaçlık sınırı olan 119,61 Lira’yı geçtiğinden Fatma’nın aylık talebi reddedilir. ( Bu hesap ilgili Kanunlara göre yasal değildir.)

Uygulama Örneği 2:

a. Fatma’nın babası nafaka yükümlüsü yakınıdır. Dolayısıyla 7. Madde 2c’ye göre durumu değerlendirilmelidir. Buna göre Babasının aylık olarak Fatma’ya verebileceği yardım miktarı tesbit edilmeye çalışılır. Bu inceleme sonucunda:
Babasının zorunlu giderleri düştüğünde kalan vesair parasından aylık olarak Fatma’ya aylık 100 Lira ancak verebileceği tesbit edilmiştir. Bu miktar, muhtaçlık sınırı olan 119,61 Lirayı geçmediğinden Fatma 7. Madde 2c’ye göre hak sahibi kabul edilir ve bundan dolayı yani nafaka yükümlüsü yakınlarından alabileceği yardım tutarı tesbit edildiğinden dolayı ayrıca muhtaçlık sorgulamasına lüzum kalmamıştır. Böylece Fatma’nın aylık talebi kabul edilir. ( Bu hesap ilgili Kanunlara göre yasal bir işlemdir.)

b. Fatma’nın babasından aylık olarak 100 lira yardım alabileceği tesbit edilmiştir ve bu da muhtaçlık sınırının altındadır. Dolayısıyla Fatma!nın doğrudan kendisinin 100 Lira geliri oldugu kabul edilir ve 7. Madde 8. Fıkra hükmünce (Değerlendirmeler sonucu hane içinde kişi başına düşen geliri muhtaçlık sınırının altında olanlara aylık bağlanır.) hane içinde kişi başına düşen geliri tesbit edilir.
Bu hesap sonucunda Fatma’nın geliriyle babanın geliri toplanır. Hanedeki kişi sayısına bölünür. Kişi başına düşen aylık miktar, muhtaçlık sınırı olan 119,61 Lirayı geçtiğinden fatma’nın aylık talebi reddedilir. ( Bu hesap yasal açıdan yanlıştır. İlgili Kanunlara aykırı bir işlemdir.)

Sadece Fatma’nın olayında vakıfların muhtaçlık hesaplamasında kullanacakları birçok uygulama örneği verebilirim.
Fatma’nın örneğinde hanede kişi başına düşen miktar, Geçici Madde 1’in diğer hükümleri işletilmeden ve babasından alabileceği yardım miktarı hesaplanmadan bile aylık almasını imkansız kılar.
Fatma bu şartlarda sadece 7. Madde 2c’ye göre degerlendirildiğinde ve hanede kişi başına düşen aylık gelir hesaplanmadığında bu aylığı alabilir.

Diğer hükümlere göre Fatma’nın aylık alabilmesi, 2022 sayılı kanun gereği hesaplanmış muhtaçlık sınırı hükümlerinin değiştirilmesine bağlıdır. Yani muhtaçlık sınırı olan 119,61 lira ile Fatma 7. Madde 2c dışında bu Yönetmeliğie göre hiçbir şekilde aylık alamaz.
Örnek 2:

Hasan evlidir, hanede eşi ve 1 çocuğuyla kalmaktadır. Hasan'ın hiçbir geliri yoktur. 350 Lira kira vermektedir. Ablasının yardımları ve zaman zaman çevrenin yardımlarıyla geçinmektedir. ÖTV indiriminden yararlanarak kasko bedeli 55 bin lira olan bir araç almıştır. Bu aracı kendisine nafaka yükümlüsü yakını olmayan bir akrabası almıştır.

Hasan'ın doğrudan kendi geliri yoktur. Dolayısıyla hak sahipliğine engel bir durumu da yoktur. Bu durumda hanenin toplam gelirinin Geçici 1. Maddeye göre hesaplanması ve 7. maddenin 8. fıkrasına göre de hanede kişi başına düşen aylık miktarının tesbit edilmesi gerekmektedir.

Yapılan hesaplama sonucunda Hasan'ın aracının kasko bedeli/rayic bedelinin 120'de biri hesaplanmış, hanenin toplam geliri bulunmuş ve hanede kişi başına düşen aylık miktarın muhtaçlık sınırı olan 119,61 Lira'yı geçtiği görülmüştür. Dolayısıyla Hasan'ın aylık başvurusu reddedilir. Aylık alıyorsa durumu tesbit edildiğinde aylığı kesilir.

Örnek 3:

Ayşe Hanım, 3 çocuğuyla aynı hanede yaşamaktadır. Çocuklarından biri 18 yaş altı % 80 "ağır özürlü"dür. Çocuğuna bakım hizmeti vermesi karşılığında evde bakım aylığı almaktadır. Eşi ölmüştür ve başka hiçbir geliri yoktur. Oturduğu ev kendisine miras kalmıştır. Dolayısıyla kira ödememektedir. 18 yaş altı özürlü çocuğu için 2022 engelli yakını aylığı için başvurmuştur.

Bu konuda doğru ya da yanlış Vakıfların yapacağı uygulama farklılıkları olacaktır:
Uygulama örneği 1:
Ayşe Hanım'ın aylığa hak kazanma durumu öncelikle 7. Maddeye göre değerlendirilmelidir. Bu hükümlere göre Ayşe Hanım'ın evde bakım aylığı aldığı ve doğrudan kendi geliri oldugu ve bunun da muhtaçlık sınırını geçtiği saptanmıştır. Buna göre talebi reddedilir.

Uygulama örneği 2:
Ayşe Hanım'ın durumu 7. Madde 8. fıkraya göre değerlendirilip hanede kişi başına düşen aylık miktar tespit edilmelidir. Buna göre Geçici Madde 1'e göre hanenin aylık gelir toplamı belirlenmelidir.
Geçici Madde 1/a (12) ye göre evde bakım aylığı hane gelirine eklenmeyecektir. Bu durumda gelir olarak incelendiğinde Ayşe Hanım'ın hiçbir geliri yoktur. Servet açısından değerlendirildiğinde bir evi olduğu saptanmıştır. Bu ev aylık başvurusunda bulunan Ayşe Hanım'a ait olduğundan 7. Maddede bununla ilgili hüküm yoktur. Ama geçici madde 1'e göre de bu ev hanede olan başka birine de ait değildir. Dolayısıyla burada kafamız karıştı. Biz harcamaları inceleyelim ve harcamalardan yola çıkarak hesap yapalım.
Ayşe Hanım'ın ayda ortalama 500 Lira harcadığı tesbit edilmiştir. Bu da muhtaçlık sınırı olan 119,61 Lirayı geçtiğinden talebi reddedilir.

Uygulama örneği 3:
Ayşe Hanım'ın durumu geçici madde 1'e göre değerlendirilir. Bu durumda evde bakım aylığı 1/a (12) hükmüne göre gelire dahil edilmez. Lakin üstüne tapulu bir evi vardır. Bu evin rayic bedelinin 240'da biri hesaplanamıyor Harcamaları da Ayşe hanım'ın beyanına göre yapılacaktır. Beyanıyla harcamaların örtüştüğü tesbit edilmiştir. Geliri olmadığı için harcamaları dikkate alınacaktır. harcamaları aylık olarak 400 olarak belirlenmiştir. Buna göre kişi başına düşen aylık gelir muhtaçlık sınırını geçmediğinden aylık baglanır.
 

Kalem

Üye
Üye
Katılım
Ağu 2, 2010
Mesajlar
36
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
örnek 4:

Zeynep ve Ali 2022 aylığı almaktadır 5 yıldan beri. Her ikisi de % 70 özürlüdür ama ağır özürlü olmadıkları için evde bakım aylığı alamamıştır. Hiçbir gelirleri yoktur. Vakıflar tarafından sosyal incelemesi ve merkezi sistem üzerinden verilere bakılarak durumları yeniden gözden geçirilecektir.

Tabi burada da doğru ya da yanlış uygulama farklılıkları bekliyorum Vakıflar tarafından. Bu uygulama örneklerini vereyim:


Uyguylama örneği 1:
Merkezi sistem verilerinden bir gelir tesbit edilmemiştir. sadece 2022 aylığı alıyor her ikisi de. Sosyal incelemesi vakıflar tarafından yapıldığında başka gelirlerinin olmadığı tesbit edilmiştir. Alınan 2022 aylıkları hane gelir toplamına dahil edilmeyecektir. geçici 1. Maddeye göre hesap yapıldığında gelir açısından tespit edilen bir gelirleri yoktur. harcamaları da beyan ettiklerine göre aylık 750 Lira civarındadır.
Bu miktarın da aldıkları 2022 aylık ortalamasıyla örtüştüğünü hesapladık. Bu durumda harcamaları dikkate almıyoruz Zaten servetleri de yok. 2022 aylıklarını almaya devam edebilirler.

Uygulama örneği 2:
Ali ve Zeynep'in 2022 aylıklarından başka bir geliri yoktur. 2022 aylıklarını gelire eklemiyoruz. hanede kişi başına düşen miktarı hesaplamamız gerekir. Bunun için geçici madde 1 hükümlerine göre hesap yapacagız.
gelirleri ve servetleri yok. aylık harcamaları, 500 lira olarak tespit edilmiştir. fakat gelir yok ama gider var. Bu durumda gider ve gelir arasındaki farkı gelire ekliyoruz. hanenin toplam geliri harcamaları sayesinde 500 lira olarak kabul edilmiştir. Bunu da kişi sayısına böldüğümüzde muhtaçlık sınırını geçtiği tesbit edilmiştir. Aylıkları durdurulmalıdır.
(NOT: Burada harcamaları işin içine katsak mı katmasak mı diye düşünmüşlerdir. " Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınacak olup birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz." hükmü gereğince harcamaların kesinlikle gelirin göstergesi olarak dikkate alınması gerektiğini ve gelirlerden düşülemeyeceğini hesaplamışlardır. Tabi yanlış hesap bu da Çünkü 2022 aylıkları 1. fıkranın (a) bendinde gelir olarak sayılmamış. Bu durumda sen 2022 aylıkları aldıklarını düşünerek harcamaları bunu da göz önüne alarak değerlendirmelisin ve harcamaları aylık alınan 2022 aylığından düşüp öyle tespit yapmalısın)
 

Kalem

Üye
Üye
Katılım
Ağu 2, 2010
Mesajlar
36
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Evde bakım aylıkları ve 2022 aylıklarının alındığı hanenin harcamaları hesaplanırken, 2022 aylığı ve evde bakım aylığı miktarları hane harcamalarından düşülmelidir.

2022 aylıkları ile alınan evde bakım aylıkları Geçici 1. Madde 1/a (12) ye göre hanedeki gelir hesabına dahil edilmeyecektir.

Geçici 1. Madde 1/ç 'ye göre ise " Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınacak olup birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz."
denilmektedir.
Bu hükme göre de 2022 aylıkları ve evde bakım aylıkları geçici 1 maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde gelir sayılmadıklarından; hane harcamalarının aylık ortalaması hesaplanırken, bu aylıkların aylık olarak ortalaması hanenin aylık harcama ortalamasından çıkarılmalıdır. 2022 aylıkları ve evde bakım aylıklarının aylık ortalaması çıkarıldıktan sonra kalan harcamalar dikkate alınmalıdır

Örnek vereyim:
Hanenin aylık harcamaları 1000 Lira tespit edilmiştir. Ama hanede bir tane 2022 aylığı alan ve evde bakım aylığı alan vardır. Bu durumda her iki aylığın aylık ortalaması 376+700 = 1076 Lira tesbit edilmiştir.
Böylece bu hanenin aylık harcamalarını 2022 aylığı ve alınan evde bakım aylıklarıyla karşıladığı görülmüştür. Dolayısıyla harcamalardan bu miktarları düştüğümüzde harcamalar da gelirle aynıdıryani ne gelir var ne gider bu hesapta 76 Liracık gideri dikkate almaya bile gerek yok
 

Kalem

Üye
Üye
Katılım
Ağu 2, 2010
Mesajlar
36
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Geçici 1. Maddeye göre muhtaçlık hesaplamalarına devam edelim. Tabi bu hesabı yaparken 2022 aylığına başvuran kişinin 7. Madde hükümlerine göre doğrudan kendisine ait 119,61 Liraya eşit ya da bu tutarı geçen bir geliri olmadığı ve bundan dolayı hak sahipliğine engel durumun olmadığı tespit edilmiştir.
Böylece bu kişinin hanesindeki kişi başına düşen gelir miktarı tespit edilmeye çalışılacaktır.

Şu kapsamdakilere yani bir konuta sahip olan ya da oturdukları konut başkasına ait olsa da kira vermeyen haneye dair örnekler verelim:

"2) Hanenin; mülkiyeti hane bireylerinden birine ait olan ikamet ettiği konutu ile mülkiyeti başka birine ait olmakla birlikte kira ödemediği konutu için konutun (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri," (bk. Geçici 1. Maddde, 1a "2")

Örnek 1: Ali eşiyle birlikte babasının aldığı küçük bir evde eşiyle birlikte oturmaktadır. Hanede sadece iki kişiler. Babası tüm birikimini oğlu için ev almaya harcamıştır. maddi durumu çok iyi değildir. Halen borç ödemektedir. Ali 200 metre kareyi geçmeyen bir tek eve ve % 40 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporuna sahip olduğundan dolayı ev için emlak vergisinden muaf tutulmuştıur ve Ali emlak vergisi vermemektedir. Ali'nin hiçbir geliri yoktur. İş bulamamıştır. Kıt kanaat oradan buradan bulduğu parayla ya da arada yaptığı ufak işlerle geçinmeye çalışmaktadır. Ki bu geliri de muhtaçlık sınırının altındadır. Ali 2022 aylığı için başvurmuştur.

İnceleme sonucunda Ali'nin aylık 119,61 Lirayı geçen bir geliri olmadığı tesbit edilmiştir. Hanede başka gelir hiç yok. Servet açısından evinin beyan ettiği değerin / ya da tespit edilen rayic değerinin 60 bin olduğu hesaplanmıştır.
Bu durumda bu miktarın 240'da biri hesaplandığında 119,61 Lirayı geçtiği görülmüş olup Ali'nin başvurusu reddedilmiştir.

Hiçbir geliri olmasa bile sırf sahip olunan evden dolayı hanede yaşayan kişi sayısına göre 2022 aylığı reddedilebilecek evlerin değerine bakalım:

a. 2 kişinin oturduğu bir ev eğer kendilerininse, ya da başkasının bile olsa kira vermiyorlarsa bu evin rayic bedeli 57.120 Lirayı geçmemeli. Hiçbir gelirleri olmasa bile bu miktardan dolayı bu 2 kişilik hanede bulunan özürlünün aylık talebi reddedilir.
b. 3 kişinin oturduğu bir ev eğer kendilerininse ya da başkasının mülkiyetinde olup kira vermiyorlarsa 85680 Liralık değeri geçmemeli. Bu miktardan yüksek bir eve sahip olan 3 kişilik bir hanenin aylık gelir toplamı, evin söylediğim rayic bedelinden dolayı sınırı geçecektir ve aylık talebi reddedilecektir.


Şimdi şu kapsamda binek araca sahip olanlar için örnek hesaplar yapalım:
8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120’de biri,"

Ali eşi, anne ve babasıyla aynı hanede yaşamaktadır. Hanede toplam 4 kişiler. Ev babasının üstünedir ve rayic değeri 40 bin Liradır. Hiç kimsenin hiçbir geliri yok. Amcasının oğlu Ali adına ÖTV indiirminden yararlanarak araç almıştır. Ama aracı kendisi kullanmaktadır. Arada aklına eserse Alilere yardım yapmaktadır. Ali'nin adına olan bu aracın kasko değeri 60 bin liradır. Ali 2022 aylığı için başvurmuştur.

hanede hiçbir gelir tespit edilmemiştir.
Evin 240'da biri 166 Liradır.
Aracın kasko değerinin 120'de biri, 500 Liradır.
Her iki gelir toplamı 166+500=666 Liradır.
hanede toplam 4 kişilerdi. Toplam geliri kişi sayısına böldüğümüzde hanede kişi başına düşen aylık miktar, 166 Liradır. Bu miktar da muhtaçlık sınırını geçtiğinden dolayı Ali'nin 2022 aylığı talebi reddedilir.
 

Kalem

Üye
Üye
Katılım
Ağu 2, 2010
Mesajlar
36
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
2 kişilik bir hanede bulunan bir aracın rayic/kasko değeri 28.560 Lirayı geçmemelidir. Hiçbir gelirleri yoksa sırf bu miktarı geçen bir araca sahip olmaları sebebiyle bu hanede bulunan özürlü bireyin aylık talebi reddedilir.

3 kişilik bir hanede bir aracın rayic/kasko değeri 42.840 Lirayı geçmemelidir.Hiçbir gelirleri yoksa sırf bu miktarı geçen bir araca sahip olmaları sebebiyle bu hanede bulunan özürlü bireyin aylık talebi reddedilir.

Hanesinde 1 tek çalışanın olduğu bir özürlünün 2022 aylığı alması için hanede yaşayan kişi sayısına göre o tek çalışanın ne kadar aylık alması gerektiğini hesaplayalım. Bunu yaparken hanede başka çalışan olmadığını, araç ve evlerinin olmadığını hiçbir şekilde başka gelirlerinin olmadığını varsayacağız:

2 kişilik bir hanede çalışan kişinin aylığı 238 Lirayı geçmemelidir. Eğer 238 liralık ya da üstünde bir miktarla çalışırsa yanındaki engelli 2022 aylığı alamaz.

3 kişilik bir hanede çalışan bir kişinin aylığı, 357 Lİraya eşit ya da üstünde olursa o hanedeki bir engelli 2022 aylığı alamaz.

4 kişilik bir hanede çalışan bir kişinin aylığı 476 Lİraya eşit ya da üstünde olursa o hanedeki bir engelli 2022 aylığı alamaz.

5 kişilik bir hanede çalışan bir kişinin aylığı 595 Lİraya eşit ya da üstünde olursa o hanedeki bir engelli 2022 aylığı alamaz.

6 kişilik bir hanede çalışan bir kişinin aylığı 714 Lİraya eşit ya da üstünde olursa o hanedeki bir engelli 2022 aylığı alamaz.

7 kişilik bir hanede çalışan bir kişinin aylığı 833 Lİraya eşit ya da üstünde olursa o hanedeki bir engelli 2022 aylığı alamaz.

8 kişilik bir hanede çalışan bir kişinin aylığı 952 Lİraya eşit ya da üstünde olursa o hanedeki bir engelli 2022 aylığı alamaz.

YUh be! Bir hanede bir kişi çalışacak o da 970 Lira alacak üstelik bu hanede toplam 8 kişi olacak ama o hanede bulunan bir engelli 2022 aylığı alamayacak! Yeni Yönetmeliğe göre böyle.
 

sevtun

Üye
Üye
Katılım
May 29, 2012
Mesajlar
117
Tepkime Puanı
1
Puanları
16
Yaş
37
Peki bu olay nedir ? Bugün bu sorunla karşılaştım.

2022 Özürlü maaşı alan bir kby ve diyaliz hastası herhangi bir üniversite hastanesinden yararlanamaz mı?
Çünkü böbrek nakli sırasına girdiğim hastane için sevk alacaktım.Sen 2022 maaşı alıyorsun sevk yapamayız dediler.Ya maaştan yada nakilden vaz gececeksin dediler.Bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Saygılarımla
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Allah allah 2022 maaşı alanların üni hastanelerinden yararlandıklarını biliyordum ben.
 

sevtun

Üye
Üye
Katılım
May 29, 2012
Mesajlar
117
Tepkime Puanı
1
Puanları
16
Yaş
37
Biz şimdiye kadar hep yararlandık.Ama şimdiolmuyor muş.Doktor dedi
 

a_slymn

Üye
Üye
Katılım
Mar 6, 2013
Mesajlar
12
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Sn. Arkadasim %70 ve uzeriler 1. Derece ozurlu oluyo ve 119x3=360 yapar
Bizim hane 4 kisilik gelir olarak babamin emekli maasi var 1500 tl
Kardesim ve ben %80 agir ozurluyuz evde bakım parası alıyoz
1500/4= 375 aradaki fark sadece 15 lira
Herhalde bunlara bide konutla arabamin rayic bedelini katti sisirdi ve gummm
Konutun 240 da 1i 250 tl
Arabanin 120 de 1i 160 tl
Buna gore rayic gelir 410 tl
1500+410=1910 öfbeeee
bizde amma zenginmişiz de haberimiz yokmuş 1910/4=477 kişi başı 360 gecmeyecek bicare
 

murat tarsuslu

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2011
Mesajlar
363
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
BU UYGULAMA YANLIŞLIĞINDAN VAZGEÇİLMELİDİR........!!!!!!!!

25 Ocak 2013′te Resmi Gazete’de yayınlanan 2022 aylıklarına ilişkin yeni yönetmelik özellikle bu yasadan faydalanarak maaş alan kişiler tarafından ciddi şekilde eleştirildi. Yeni yönetmelik incelendiğinde gerçekten de başta muhtaçlık hesaplaması olmakla birlikte bir çok konuda köklü değişikliklerin yapıldığı görülüyor. 2022 Sayılı Yasa’dan faydalanarak maaş alan engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın çıkan yönetmeliğe gösterdikleri tepkileri haklı buluyoruz.

Haklı buluyoruz; çünkü yeni yönetmelik gelirlerden giderlerin düşülemeyeceğini belirterek bir çok kişinin zaten zor aldığı maaşların alınmasını iyice zorlaştırıyor, hatta imkansızlaştırıyor. Çünkü 119,61 TL’lik kişi başı gelir sınırı olan 2022 aylıklarının muhtaçlık sınırına takılmadan aylığı alabilmek için açlık sınırının¹ bile altında gelir elde ediyor olmak gerekmekte.

Giderlerin gelirlerden düşülmemesine ilk etapta yoğun eleştiriler gelmiş ve bu durum yönetmeliğin uygulanamaz olarak görülmesine neden olmuştur. Aslında giderlerin gelirlerden düşülmesi mantıklı bir uygulamadır. Çünkü gelir ne kadar yükselirse gider de o kadar yükselecektir. Bu muhtaçlığın kararında sağlıksız bir bilgi edilmesine neden olacaktır. Örneğin aylık 5.000 TL geliri olan ve aynı şekilde 5.000 TL harcaması olan 4 kişilik bir ailenin ilgili uygulamaya göre muhtaç sayılması gerekmektedir. Bu da günümüz şartlarında 5.000 TL gelir elde eden 4 kişilik bir aile için rasyonel bir çıkarım olmayacaktır.

Asıl problemli nokta giderlerin gelirlerden düşülmemesi değil muhtaçlık sınırının hala 37 yıl önce yayınlanan bir yasaya göre belirleniyor olmasıdır. Gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak muhtaçlık sınırı bundan 37 yıl öncesinin şartları için gerçekten de doğru sonuç veren bir uygulama olabilir; ama günümüz şartlarında 119,61 TL’lik komik bir rakamın muhtaçlık sınırı olarak kabul edilmemesi gerekir. 37 yıl önceki dünya ile şu anki dünya arasında çok fark var. 37 yıl önceki harcamalar ile şimdiki harcamalar arasında, 37 yıl önceki yaşam şartları ile şimdiki yaşam şartları arasında çok fark var.

2022 sayılı yasadan yararlanan vatandaşlarımız her şeyden önce bu muhtaçlık sınırı adaletsizliğine tepki göstermelidirler. Bu sınırın makul seviyelere çıkarılması için gerekli yerlere müracaat etmelidirler, soru sormalıdırlar. Bu durumu nasıl değiştirebilirim üzerine kafa yormalıdırlar.
 

murat tarsuslu

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2011
Mesajlar
363
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
yukarıdaki yazı ordu engelliler platformunun facebook sayfasından alıntıdır..
 

a_slymn

Üye
Üye
Katılım
Mar 6, 2013
Mesajlar
12
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Sn. Arkadaslar
Şimdi bu iş şöyle olacak
Bizim hane 4 kisilik birde nafaka yükümlüsü dedem var 5 kişiyiz
babamin emekli maasi 1500 tl
Konutun 240 da 1i 191 tl ( 120 metrekare daire)
Arabanin 120 de 1i 108 tl ( 2000 model vw transporter) rayıcler 191+108=299
1500+299=1799
1799/5=359
işte bu kadar
 
Tekerlekli Sandalye
Üst