29. Özürlüler Yüksel Kurulu Toplantısı Yapıldı

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
29. Özürlüler Yüksek Kurulu toplantısı 16 Mart 2011 tarihinde, Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye KAVAF'ın başkanlığında YAPILDI.

29. Özürlüler Yüksek Kurulu toplantısı 16 Mart 2011 tarihinde, Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye KAVAF’ın başkanlığında, Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir KÖKSAL ve katılımcılar ile gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye KAVAF yaptı;

Özürlüler İdaresi Başkan Yardımcısı Ayhan METİN tarafından gündem hakkında bilgi verildi. Ardından TRT tarafından Özürlüler İdaresi Başkanlığı için hazırlanan “Mesleki Teknik Eğitim” konulu kısa film sunuldu.

Gündem çerçevesinde Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye KAVAF açılış konuşmasını yaptı. Son yıllarda özürlüler için ulaşılabilirliğin sağlanması amacıyla İmar Yasasında ve Özürlüler Kanunu'nda düzenlemeler yaptıklarını belirten Kavaf, "Buna göre halkın kullanımına açık her türlü yapının, sosyal-kültürel alanların ve toplu taşıma hizmetlerinin, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için ulaşılabilir duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu süre 2012 yılının Temmuz ayında sona erecektir." diye konuştu. Kavaf, bu doğrultuda, 'ulaşılabilirlik' konusunda yapılan istişareler doğrultusunda Özürlüler İdaresi Başkanlığının çalışmalarıyla bu konuda önemli yol kat edileceğine inandığını aktardı.

'Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Ulusal Eylem Planı'nı uygulamaya başladıklarını kaydeden Kavaf, "Eylem Planıyla; engelsiz yaşam alanlarının oluşturulması için, şehirlerimizde özürlüleri göz ardı eden veya standartları dikkate almayan hatalı düzenlemelerin önüne geçmeyi hedefliyoruz." dedi.

Özürlülerimizin kendilerine yakışır yüksek yaşam kalitesine sahip olmaları her şeyden önce temel bir insan hak olarak görüldüğünü bildiren Sayın KAVAF bu nedenle özürlüler için sunulan hizmetleri tüm maddi kaygıların üzerinde bir gayretle, sorunlarına geçici çözümler bulmak için değil, kalıcı çözümler oluşturmak üzere planlıyor ve uyguluyoruz dedi.

Özürlüler için açılan sınavlar farklı zaman ve merkezlerde yapılacak;

Torba Yasa adıyla bilinen 6111 sayılı Kanun ile özürlüler için gerçekleştirilen yeni düzenlemeler hakkında da bilgi veren Kavaf şunları dile getirdi; "Bu Kanuna göre özürlüler için açılan sınavların, ilk defa devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavlardan ayrı zamanlı ve merkezi olarak yapılması hükmü getirilmiştir. Özürlülerimizin mesai saatleri de iklim şartlarına ve ulaşım durumuna göre değişebilecek ve özürlü memurlarımıza isteği dışında gece nöbeti verilmeyecektir. 2022 Sayılı Kanun gereğince; özürlü aylığı almak üzere düzenlenen belgelerin gerçeğe uymadığının tespit edildiği durumlarda, ödenen aylıkların yüzde 50 fazlası ile geri alınmasını da kaldırdık. Bunun yerine, Tüketici Fiyatları Endeksi esas alınarak yapılacak hesaplamaya göre geri ödeme işlemi yapılacaktır. Ayrıca Kanunun yayımlandığı tarihe kadar yapılmış yersiz ödemeler nedeniyle tahsil edilmesi gereken ana paranın yüzde 50 fazlasına ilişkin tutarın tahsilinden de vazgeçilecektir."

Yasayla yapılan düzenlemelerle, sosyal güvenlik mevzuatına tâbi olarak çalışmayan, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık almayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü belli oranda kaybedenlere de aylık bağlanacağını dile getiren Kavaf, "Bu aylığı alırken vefat edenlerin maaşı ise eş ve çocuklarına bağlanacak, ayrıca bu kişilerin kendileri ile eş ve çocuklarının sağlık giderleri de Yeşil Kart kapsamına alınacaktır. Trafik kazası nedeniyle geçici ya da kalıcı özürlülük durumlarında tedavi giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması sağlanacaktır. Ayrıca Kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinin bedellerini de Sosyal Güvenlik Kurumu karşılayacaktır. Görme özürlülerin talep etmeleri halinde imzalarında şahit bulunacak, talep etmedikleri takdirde ise imzalarını el yazısı ile atmaları yeterli olacaktır." dedi.

Kavaf, 12 Haziran Genel Seçimlerinde ilk kez uygulamaya geçilecek bazı yenilikler hakkında da bilgi verdi. Kavaf, bu kapsamda şunları dile getirdi; "Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ile yaptığımız çalışmaların sonucu olarak seçmen kütüklerinde özürlü vatandaşlarımızın isminin yanına 'Ö' harfi yazılacaktır. Böylece özürlü vatandaşlarımız için özellikle çok katlı binaların giriş katlarında rahat oy kullanabilecekleri alanlar oluşturulacaktır. Özürlü bir kişinin askıya çıkan seçmen listesinde özürlü olduğunu gösteren ibare yoksa özür durumunu gösteren bir belgeyle talepte bulunması halinde ismi seçmen kütüklerine hemen işlenecek ve bu imkândan faydalanması sağlanacaktır. 12 Haziran genel seçimlerinde bu uygulamalar ilk kez hayata geçirilecektir. Ayrıca, özürlü bireylerimizin oy kullanırken yaşadığı sorunların çözümü için 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da yapılması planlanan değişiklik önerileri hazırlanarak Adalet Bakanlığı'na gönderilmiştir."

Toplam 10 bin 858 özürlü mesleki eğitim aldı;

Özürlüler Yüksek Kurulu toplantısının, gündem maddelerinden birinin de, özürlülerin mesleki eğitimi olduğunu kaydeden Kavaf, "Özürlü bireyler, çocukluktan başlayıp ergenlik döneminin sonuna kadar geçen süre içinde bir mesleğe karar verme konusunda bazı engellerle karşılaşmaktadırlar. Bu engeller, hem bireyin özründen hem de kişiyi mesleğe hazırlayan uygun programların olmayışından kaynaklanabilmektedir." dedi.

Kavaf, bu nedenle özürlülerin okuldan işe geçiş aşamasında, özrüne ve özelliklerine uygun bir işe yerleşebilmesi ve bu işte en yüksek potansiyele ulaşabilmesi için mesleki rehberlik ve mesleğe hazırlama programlarından geçmeleri gerektiğini aktardı. Kavaf şöyle devam etti: "Bu alanda halen devam eden programlara baktığımızda; 222 okul ve kurumda 10 bin 858 özürlümüzün mesleki eğitim aldığını, kaynaştırma eğitimi kapsamında ise 4 bin 905 özürlü öğrencimizin mesleki ve teknik eğitimden yararlandığını görüyoruz… Diğer önem verdiğimiz bir husus da özürlüler için özel mesleki eğitim programlarını, normal eğitim sistemine dâhil olamayanlar için de yapılandırmaktır. Bu amaçla Yüksek Kurulumuzun gündeminde ilk olarak mesleki, teknik ve yaygın eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği hizmetler çerçevesinde ele alacağız." dedi.

Özürlüler Yüksek Kuruluna Gündem Sunumu Yapıldı;

Açılış konuşması ardından Özürlüler İdaresi Başkanlığı’ndan Özürlüler Uzmanı Tayyar KUZ tarafından “Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Orta Öğretim İle Çıraklık ve Yaygın Mesleki Eğitimde Özürlülerin Mesleki Eğitim Uygulamaları” konulu sunum ve Özürlüler Uzmanı Betül YALÇIN tarafından “Zihinsel Engelli Çocuklar, Gençler ve Ailelerinin Sağlığı Üzerine Avrupa Deklarasyonu ‘Daha İyi Sağlık, Daha İyi Yaşamlar’ Eylem Planı” konulu sunumlar gerçekleştirildi.

Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Orta Öğretim İle Çıraklık ve Yaygın Mesleki Eğitimde Özürlülerin Mesleki Eğitim Uygulamaları” raporu ve “Daha İyi Sağlık, Daha İyi Yaşamlar Eylem Planı” ile ilgili değerlendirmeler yapıldı ve Kurul üyeleri ile diğer katılımcıların görüş ve önerileri alındı.

Görüşmeler ve değerlendirmeler sonucunda görüş birliğine varıldı.

Toplantıda yapılan görüşme ve değerlendirmeler sonucunda;

1) Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Orta Öğretim İle Çıraklık ve Yaygın Mesleki Eğitimde Özürlülerin Mesleki Eğitim Uygulamaları” raporunun ilgili taraflardan alınacak görüşler doğrultusunda güncellenerek bu raporda yer alacak sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde ilgili kurumların işbirliği ile çalışmaların başlatılması,

2) 26 Kasım 2010 tarihinde imzalanan Zihinsel Engelli Çocuklar, Gençler ve Ailelerinin Sağlığı Hakkında Avrupa Deklarasyonu-Daha İyi Sağlık Daha İyi Yaşamlar Eylem Planı’nın ülkemiz koşullarına göre uyarlanması, uygulanma tarihlerinin 2012-2014 olarak belirlenmesi, koordinasyonun Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmesi hususlarında görüş birliğine varıldı.

KATILIMCILAR

Yusuf YÜKSEL (DPT Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müd. Sosyal Politikalar Dairesi Başkan V.)

İbrahim BARK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdür Yardımcısı)

Dr. Ruhi KILIÇ (Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürü)

Fatma AKAY (Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı)

Doç. Dr. Mustafa Kemal BİÇERLİ (Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü)

Enis BAĞDADİOĞLU (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Müdür Yardımcısı)

Ferhat İLTER (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı)

Yusuf ÇELEBİ (Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı)

Ercüment TANRIVERDİ (Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı)

İsmail GÖKÇE (Zihinsel Özürlüler Federasyonu Başkan Yardımcısı)

Mehmet YÜKSEL (Görme Engelliler Federasyonu)

Emel KAPANOĞLU (Ortopedik Özürlüler Federasyonu) ile,

Prof. Dr. Atilla ERİŞ ve Prof. Dr. Ayşegül GÜZEL ATAMAN (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı)

Bayram AKBAŞ (Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı)

Kazım AKKAYA (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Şube Müdürü)

Osman AKKUŞ (MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı)

Cevdet ÖKSÜZ (MEB Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdür Yardımcısı)

Halil ALTINOK (MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı)

İnci KÖKSAL (MEB Kız Teknik Öğretim Genel Müdür Yardımcısı)

Hüsamettin KAYA (MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdür Yardımcısı)

Orhan EKİNCİ (MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı)

Yıldız ARTAR (Milli Prodüktivite Merkezi Başkanlığı Eğitim Bölümü Başkanı)
 
Tekerlekli Sandalye
Üst