5 Soruda Malulen Emeklilik Şartları

Tüm emeklilik çeşitleri içerisinde en kısa sürede (sigortalılık süresi ve prim gün sayısı) emeklilik malulen emekliliktir. Hem süre bakımından cazip olması, hem de insanların bir şekilde aniden kaza veya hastalık sonucu sakatlanması hastalanması durumunda ilk akla gelen emeklilik çeşidi malulen emeklilik olduğundan insanlar doğal olarak malulen emeklilik şartları nedir, kaç yılda malulen emekli olunur, emekli olsam ne kadar emekli maaşı alırım sorularının yanıtı merak ediyor. Bizde bu makalemizde 5 soruda malulen emeklilik için gerekli şartları anlatmaya çalışacağız.

MALUL.jpg

1- 5510 Sayılı Kanun Kapsamında Malulen Emeklilik Kapsamı

SGK (sosyal güvenlik kurumu) SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı mensubu kişilere malulen emeklilik hakkı tanımıştır. Malulen Emeklilik : 5510 Sayılı Kanunda 25’nci madde ile düzenlenmiştir.

Yasal Dayanak 5510 sayılı kanun 25. Maddesi

Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.

Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.

2- Malulen Emekli Olmak İçin Nereye Başvurmalıyım?

Maluliyet başvuruları ikametgah ettiğiniz ilde bulunan SGK (sosyal güvenlik kurumu) İl Müdürlüğü ve/ya Merkez müdürlüğüne yapılabilir. Burada en önemli husus başvuru yaparken özellikle malulen emeklilik başvurusu yaptığınız belirtiniz. SGK il müdürlüğüne gittiğinizde 5510 sayılı kanunun 25. Maddesi gereği malulen emeklilik başvurusunda bulunmak istiyorum diye belirtin. Bunu şundan diyoruz daha önce yaşanan bire bir tecrübeler şunu göstermiştir. Vatandaş kuruma SGK gidip emekli olmak istiyorum diyor. Kurumda ki memurlar kişinin hasta veya engelli olmasını düşündüklerinden engelli emekliliği kapsamında işlem yapıp daha sonra düzeltilmesi çok zor bir yola vatandaşı sürükleyebiliyor.

3- Elimdeki Sağlık Raporuyla Malulen Emeklilik Başvurusu Yapabilir miyim?

Buda malulen emeklilik konusunda son derece yanlış bilinene bir konudur. İnsanlar “malulen emekli olmak için %60 oranında engelli olmak şartı arandığını duyunca ellerinde bulunan %60 ve üstü raporun yeterli olacağını düşünüyorlar.

Elinizdeki sağlık kurulu rapor oranının yüzdesi ne olursa olsun malulen emeklilik başvurusunda hiçbir önemi yoktur. Zira malulen emeklilik başvurusunda SGK’nin sizi hastaneye sevk etmesi şartı vardır. Yani daha önce bireysel başvuru veya başka bir amaçla alınmış (vergi indirimi, ötv indirimli engelli aracı almak için vb. gibi) sağlık kurulu raporlarının malulen emeklilik başvurularında hiçbir geçerliliği yoktur.

4- 1800 Günle Malulen Emeklilik Mümkün mü?

Bilindiği üzere malulen emekli olmak için 10 yıl hizmet süresi (sigortalılık süresi) ve 1800 gün prim şartı var. Ancak kişi bir başkasının sürekli bakımına muhtaç duyacak düzeyde malul ise 10 yıl şartı aranmaksızın 1800 gün prim gününü doldurması halinde malulen emekli olabilir. Konuya ilişkin daha detaylı bilgi için tıklayın :> https://engelliler.gen.tr/f11/kimler-1800-gunle-malulen-emekli-olur-26949/

5- Malulen Emekli Olanlar Daha Mı Az Emekli Maaşı Alır?

İster 10 yıl hizmet süresi 1800 gün prim şartını yerine getirerek malulen emekli olsun isterse sadece 1800 gün 5 yıl şartını yerine getirerek emekli olsun alınan emekli aylığı düşük olmaz.

Nedenine gelince, devlet malul ve engellileri korumak üzere ABO (aylık bağlama oranı) hesaplaması yaparken 1 ekim 2008 tarihinden sonra malulen emeklilik başvurusunda bulunan kişilerin ABO oranını hesaplarken 7200 gün prim ödemiş gibi hesaplama yapılarak malulen emeklilik aylığı bağlanır. Yani kişi 1800 gün prim yatırmışsa aylık bağlama oranı 1800 gün üzerinden değil 7200 gün üzerinden yapılır. Bu sayede malulen emekli olanlar düşük emekli aylığı almaz.
 

Ekli dosyalar

  • MALUL.jpg
    MALUL.jpg
    51.1 KB · Görüntüleme: 109
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.
SAGLIK TEKNİKERİ BENİM DURUMUM 2015 TEMMUZ AYINDA MEB TE MEMUR OLDUM DAHA ÖNCE SİGORTA GİRİŞİM YOKTU DAHA ÖNCE 2022 MAAŞI ALIYORDUM %80 RAPORUM MEVCUT 2022 MAAŞI İÇİN ALMIŞTIM ŞİMDİ MEMURUM MALULEN EMEKLİ OLABİLİRMİYİM YUKARIDA YAZDIGINIZ YER KAFAMI KARIŞTIRDI SONRADAN TESBİT EDİLİRSE DİYOR SONRADAN NASIL TESBİT EDİLİYOR SGK BENİ MALULEN EMEKLİ EDİP SONRADAN AYLIGIMI KESEBİLİRMİ BEN MALULEN EMEKLİ OLABİLİRMİYİM
 
Yok paranoya senin zaten önceden %80 oranında raporun varmış. SGK'nın sonradan tespit edilmesi dediği şeyde önceden alınmış bir raporun olup olmadığı.
 
önceden ve sonradan tabirinde ne demek istiyor bir türlü anlamadım halil abi biraz açarmısın anlatırmısın ne demek istendigini
 
Maluliyetin ilk sigortalılık tarihinden olması gerek. Örneğin sen 2010 yılında işe girdin diyelim. İşe girdikten hemen sonra rapor aldın rapor oranın %45 olsun. daha sonra bu oran artı ve %60 ın üzerine çıktı. O zamöan malulen emekli olursun. Ama sen sigortalı olmadan önce bir şekilde rapor almış ve oradaki oranın %60 ve üstüyse o zaman malulen emekli olamazsın.
 
Geri
Üst