%54 rapor ve 2000 sigorta girişi ile vergi indirimi ve erken emeklilik hakkım varmı ?

Merhabalar

28.11.2013 tarihinde yetkili hastahaneden kalıcı kusur yüzde 54 oranında engelli raporu aldım. 2000 tarihinde sigorta girişim 3070 gün ssk prim ödemem var.Engelli raporu aldığım özürüm doğuştan fakat raporum yeni.Özel Sektörde çalışıyorum.

konu ile ilgili biraz araştırma yaptım fakat anlatılanlar biraz karışık geldi merak ettiğim bir kaç konu var ;

- vergi indiriminden faydalanabilirmiyim
- erken emekli olabilirmiyim ve şartları nelerdir.

ve bunlardan faydalanabilmem için ne yapmam gerekiyor.

Teşekkürler.
 
%40 ve üzerinde engeli olan herkes vergi indiriminden faydalanabilir.
Alacağınız raporun oranları 1-2-3. derece vergi indirimi sağlar.
Vergi indiriminden yararlanmak demek erken emekli olabileceğinizi gösterir
Yanlız ilk sgk başlangıc tarihi ve prim süresi farklı süreler içersinde erken emekli olmanızı sağlar.

Siz son aldığınız %54 lük raporla (raropunuzun yeni olması avantajdır) sakatlık indiriminden yararlanmak için iş yerinizin bağlı bulunduğu defterdarlığa başvurunuzu yapın.
2000 Yılında işe girdiğinize göre deftardarlık tan %40 ile%59 arası alacağınız bir raporla 19 yıl 4240 gün erken emekli olabilirsiniz.
 
a.) vergi indiriminden yararlanırsınız: Önceden sakat olmak ve işe girdikten epey sonra rapor almak farketmiyor. İşe illkez giriş tarihiniz baz alınır. Dolayısıyla 2000 de giriş yaptığınız tarih baz alınacaktır.

yapmanız gereken işyerinizin bulunduğu ilde defterdarlık binasına gitmek orada özürlüler birimine durumu anlatmak ve vergi indiriminden faydalanmak istediğinizi söylemek.
Uyarayım prodesür gereği sizi tekrar hastaneye yönlendirecektir. Yinede elinizdeki raporu kabul ederlerse o zaman işlem orada bitebilir.

b) 19 yıl da emekliliği hak edersiniz. Prim sayısını yukarıdaki arkadaşımız belirtmiş.
 
vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim

prodesür gereği sizi tekrar hastaneye yönlendirecektir. Yinede elinizdeki raporu kabul ederlerse o zaman işlem orada bitebilir.

bu gideceğim kurumun insifiyatine kalmıs bir durummudur ?
 
Kurumun insifiyatifine kalmış durum değil: Raporlar uygun prosedürde ise kabul edebilirler. Siz yinede rapor ile gidin. Bahtımıza bakalım...
 
Raporunuz yeni dolayısıyla verilirken neleri kapsadığıda belirtilmiştir büyük ihtimalle kabul görür.

Siz müracaat sonrası nasıl bir uygulama ile karşılaştığınızı bizlere aktarırsanız diğer aynı işlemleri yaptırmak isteyen arkadaşlarımızada yol göstermiş olursunuz.
 
başbakanlık kartı için

ilçede bulunan sosyal işler başkanlığına bir adet resim , engelli raporunun (alındıgı hastahaneden) aslı gibidir yazılı fotokopisi ve kimlik fotokopisi ile müracaat ettim. 2 ay içerisinde sonuçlanacağını ve sonuçlandığı zaman mesaj ile bilgilendirme yapacaklarını soyledir.

vergi indirimi ve erken emeklilik için
çalıştığım iş yerindeki insan kaynakları bolumune bir adet resim , engelli raporunun aslı ve kimlik fotokopisi verdim onlarda 2 ay sureceğini soyledirler.

şimdilik yapmış oldugum işlemler bunlar bende bu tarz işlemlerin yabancısıyım yonlendirme ile bir seyler yapmaya çalısıyorum bakalım sonuclar ne olacak :) umarım sonuc belge yeni oldugu için düşürülmeden geri gonderilir ve zahmetsiz bir işlem olur..

Kafama Takılanlar
ben asgari ücretten biraz fazla maaş alarak ozel bir sektorde calısıyorum vergi indirimi aldıgım taktirde bunun maaşıma yansıması 3. derece için ne kadar olacaktır.
birde devlet memuru olmak için engelli kadrosunda izlemem yol nedir bilgisi olan paylaşırsa memnun olurum
 
1.Özel sektörde engelli indiriminden medet umma. Her zaman vermeyebilirler: aşağı yukarı aylık 15 ile 25 lira arası fazla almanız gerekecek.
2. EMSS sınavına başvur ve gir: puan ne kadar yüksek olursa o kadar iyi. sınavdan çok sonra epey sonra aşağı yukarı 3-4 ay sonra ÖSYM tarafından boş kadrolar açıklanır. Sizde bünyenize diplomanıza sertifikanıza uygun meslek seçersiniz. Sıralaması uygun olması konusunda vaaz veren arkadaşları dinleme yeter.
 
ssk.jpg

resim benim 05.12.2013 tarihi ile ssk hizmet dokumu 4a yı goruntulemektedir. anladıgım kadarı ile 2000 yılının birinci ayında ssk hizmetimin basladıgı gorunmektedir. fakat o donemde ben staj gormekteydim.

benim erken emeklilik donemim onaylanırsa baz alınacak olan tarih 2000 tarihimidir yoksa 2003 tarihimidir ?
 

Ekli dosyalar

  • ssk.jpg
    ssk.jpg
    80.5 KB · Görüntüleme: 95
peki benim stajımın başlangıcı 1999 senesinin 9.cu ayı fakat 2000 senesi gorunuyor oncesi yok sanırım bir karısıklık var bu işe bakalım ne olacak :)
 
Selam SrknSRG,

Emeklilik açısından sigorta başlangıç tarihi, kişi adına ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen gündür. Bu nedenle staj süresince sigorta yapılıyor ama Staj sigortalarında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz.

Ancak bu dönemde verilen sigorta sicil numarası ve sicil kartı emekli olana kadar kullanılır. Staj sigortasında stajyer için kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenerek, stajyerin iş kazası-meslek hastalığı ve hastalık riskleri güvence altına alınır. Bu dönemde stajyerin vizite kağıdı alarak doktora gitmesi, sigorta sicil numarası ve sigorta sicil kartını emekli olana kadar kullanması, sizde olduğu gibi başlangıç tarihi konusunda yanılgıya yol açıyor. Her ne kadar haksız bir uygulama diye düşünülse de açıklama bu yönde olduğundan gayet mantıklı görünüyor. Emeklilik hesaplamalarında bazen 1 günün dahi önemli olduğu varsayıldığında bu durum yani staj sigortasının başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesi üzücü olabiliyor ama maalesef durum bu şekilde işliyor.
 
s.a arkadaşlar ben lösemi hastasıyım 2014 kontrolüm var malulen emekliğim kontrolümde bir sorun olursa elimde birde sürekli yüzde 70 özürlü raporum var 2012 aldım sürekli şimdi kontrolümde bir engel olursa işe girsem vergi dairesi 2012 aldıgım sürekli raporum kabul edermi benden yeni rapor istermi birde 1995 sigorta girişim 2426 prim günüm var hangi şartlarda emekli olurum bilmedigim için sorum uzun oldu hakkınızı helal edin
 
Sizin tedavinizden sorumlu doktorunuz size %60 ve üzeri bir rapor vermesi durumunda 2014 kontrolünüze kadar malül maaşı bağlanır ve 2014 tarihinde verilecek raporda süreli ise süre sonuna kadar süresizse daha sonrasında sürekli olarak malül derecesi sayılan tek bir hastalığa bağlı %60 ve üzeri raporla malül emeklilik hakkı kazanırsınız.

2012 de almış olduğunuz rapor vergi indiriminden yararlanabilirseniz ki deftarlıktan alınması gereken bir rapordur kabul edilir edilmez yeni rapor istense dahi vergi indiriminden 1. derecede yararlanırsanız (%80 ve üzeri) 15 yıl 3600 günle 2. derece yaralanırsanız (%60-79)18 yıl 4000 günle 3. dereceden yararlanırsanız (%40--59 arası) 20 yıl 4400 günle emekli olabilirsiniz.
 
anladımda şimdi 2012 de sürekli yüzde 70 özürlü raporum var vergi dairesi sürekli olan raporu birdaha istemez sanırım çünkü sürekli rapor büyük ihtimalde ikinci dereceden 3760 günden 16 yıl 4 aydan emekli olma ihtimalim var 1995 sigorta girişim 2426 prim günüm var ben zaten malulen emekligim sadece 2014 de kontrolüm var aksi durumda elimdeki sürekli yüzde 70 özürlü raporumu vergi dairesine sunucam inşallah raporum kabul eder kalan günlerimi tamlarım emekli olurum
 
Geri
Üst