60 bin engelli çocuk kağıt üzerinde okula kayıtlı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
604845_detay.jpg



60 bin engelli çocuk kağıt üzerinde okula kayıtlı

İstanbul'da Faik Reşit Unat İlköğretim Okulu birinci sınıf öğrencisi Ravza Karakoca'nın (7) öğretmeni tarafından sınıftan sık sık dışarı çıkartılarak, dışlandığı iddiası başta engelli aileleri olmak üzere tüm Türkiye'nin tepkisini çekerken, Özel Eğitim Okulları Birliği Derneği Başkanı Demircan, "Ülkemizde yaklaşık 60 bin çocuk benzer sıkıntılar yüzünden okullarda sadece kağıt üzerinde kayıtlı görünüyor. Ravza gibi okula kabul edilmeyen on binlerce engelli çocuk devam edemedikleri okul eğitimlerine rağmen ayda sadece 8 seans bireysel eğitimle yetinmek zorundalar. Tıpkı Ravza gibi on binlerce engelli çocuk okullara kabul edilmemektedir" açıklamasını yaptı.

ÖZLEM YILMAZ (AHT- ÖZEL HABER)

İstanbul Kadıköy'de 'kaynaştırma eğitimi' kapsamında Faik Reşit Unat İlköğretim Okulu'na kaydı yapılan zihinsel engelli Ravza Karakoca'nın öğretmeni F.S. Tarafından dışlandığı iddiasına Türkiye'nin dört bir yanından tepkiler geldi. Birçok engelli ailesi, kaynaştırma eğitimi kapsamında okula gönderdikleri çocukları için aynı sorunla karşılaştıklarını dile getirdi.

"ÖNCELİKLE ÖĞRETMENLER EĞİTİLMELİ"
Bursa'dan bir veli E.A., oğlu F.A. için aynı sıkıntıyı yaşadığını, en sonunda okul yönetiminin sınıfını değiştirerek olaya çare bulduğunu ifade ederek, "Benim oğlum zihinsel engelli değil. Sadece hiperaktif bir çocuk. Öğretmen oğlumu sınıfta istemediğini söyledi. İki psikiyatriste götürdüm, çocuğun birşeyi olmadığını, ilaç kullanmasına gerek olmadığını söylediler. Şimdilik sınıfını değiştirdik. Ancak oğlumun psikolojisi bozuldu. Öğretmeni ise oğlumda açtığı yarayı bilmeden hayatına devam ediyor. Lütfen öncelikle öğretmenler bu konuda sağlıklı bir eğitim alsınlar"
yorumunda bulundu.

"RAVZA, ENGELLİ ÇOCUKLARIN TECRİT ALTINA ALINMASININ EN İYİ ÖRNEĞİ"
Özel Eğitim Okulları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demircan ise, Türkiye'de 'kaynaştırma değil, kaynatma eğitimi' verildiğini öne sürerek, "Ravza, ülke genelinde yaşanan engelli çocuklarımızın tecrit hayatına mahkum bırakılmasının ne yazık ki en bilinen örneklerinden biri. Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan çocuklarımızın okul sıralarında olmasını öngören kaynaştırma eğitimi ne yazık ki 'kaynatma' uygulamasına dönüşmüştür. Okulların alt yapısının yetersiz oluşu, öğretmenlerin engelli çocukların eğitimi konusunda yeterli donanıma sahip olamayışı ve genel olarak vatandaşların engelliye bakış açılarındaki engel nedeniyle sesini bir türlü duyuramayan engelli çocuğa sahip aileler ülkenin her yerinde benzer sıkıntılar yaşamaktadır. Yıllardır devam eden çabaya rağmen bir türlü engelli çocuklara okul eğitimi hakları verilmemiştir. Hafif düzeyde yetersizliği olan Ravza dahi okul sıralarında yerini bulamazken, koridorlara itilirken bir de orta ve ağır düzeyde engelli çocuklarımızın sıkıntılarını anlamak hiçte zor olmasa gerek" açıklamasını yaptı.

"60 BİN ENGELLİ ÇOCUK KAĞIT ÜZERİNDE ÖĞRENCİ"
Ülkemizde yaklaşık 100 bin okul çağında engelli çocuk bulunduğunu belirten Demircan, "Yaklaşık 60 bin okul eğitimi alması gereken çocuk benzer sıkıntılar yüzünden okullarda sadece kağıt üzerinde kayıtlı görünmektedir. Ravza gibi okula kabul edilmeyen on binlerce engelli çocuk devam edemedikleri okul eğitimlerine rağmen ayda sadece 8 seans bireysel eğitimle yetinmek zorunda bırakılmaktalar. Devlet engelli bireyin ayda 8 seans bireysel ve 4 seans grup eğitimini özürlüler kanunu kapsamında desteklemektedir. Ancak ortada o kadar büyük bir sorun vardır ki, tıpkı Ravza gibi on binlerce engelli çocuk okullara kabul edilmemektedir. Engelli öğrencilerin eğitim alabileceği devlete ait özel eğitim okullarının yetersiz oluşu, engelli eğitimindeki ciddi aksaklıklar çocukların normal eğitim veren okullarda sadece adının geçmesine sebep olmaktadır" ifadesini kullandı.

"BAŞBAKAN ERDOĞAN TALİMAT VERDİ, ÇALIŞMA TAMAMLANDI"
Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaşanan yasa, yönetmelik ve mevzuat sıkıntılarından ve özel eğitim okullarının devlet tarafından tanınmıyor olmasından dolayı, engelli çocukların eğitim alabilecekleri özel eğitim okulları her geçen gün azalıyor. Ülke genellinde özel eğitim okullarının sayısı 170 ve toplam kontenjan 17 bin 500 öğrenci iken bir yıl içerisinde okul sayısı 120'lere ve eğitim alabilen öğrenci sayısı 2 binlerin altına kadar düştü. Engelli çocukların eğitim alabilmeleri için hazırlanmış özel eğitim okulları sıkıntılar nedeniyle kapılarını kapatmak zorunda kalıyor. Yaklaşık bir yıldır okul eğitimini destekleyen yasanın çıkması için çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Okul çağında engelli çocuğu olan aileleri temsilen yüzlerce aile üç kez Ankara'yı ziyaret ederek sorunlarına çözüm aradılar. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve son olarak 7 Aralık 2010'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sıkıntılarını anlattılar. Sayın Başbakanımızın sorunun ivedi şekilde çözülmesi yolunda verdiği talimat üzerine yaklaşık bir yıldır devam eden çalışma tamamlandı. Farklı üniversitelerden 8 akademisyen, Maliye Bakanlığı ve Özürlüler İdaresi'nin de desteği alındı. Ancak engelli çocukların eğitim haklarını savunan Okul Yasası, henüz çıkarılamadı."

KT: "FİZİKİ OLARAK BİNAMIZI KULLANIYORLAR, ANCAK RAVZA RESMİ OLARAK BİZİM ÖĞRENCİMİZ DEĞİL"
Minik Ravza'nın kendi okulu tadilatta olduğu için yönlendirildiği Mustafa Aykın İlköğretim Okulu yetkilileri ise, "Ravza Karakoca, Faik Reşit Unat İlköğretim Okulu birinci sınıf öğrencisidir. Yani resmi olarak bizim öğrencimiz değildir. Faik Reşit Unat İlköğretim okulu, 2010-2011 eğitim- öğretim yılı başında okullarının tadilatı nedeniyle 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileri müdür yardımcıları, öğretmenleri, psikolojik rehberlik servisi ile birlikte 13.00- 18.00 saatleri arası Mustafa Aykın İlköğretim Okulu'nu fiziki olarak kullanmaktalar. Yaşanan olaydan ne Mustafa Aykın İlköğretim Okulu'nun idaresi, ne öğretmenelir, ne de psikolojik danışma ve rehberlik servisinin ilgisi bulunmamaktadır" açıklamasını yaptı.

haberturk
 
Tekerlekli Sandalye
Üst