%82 Ağır özürlü çalışamaz raporum var ne zaman emekli olabilirim?

Merhabalar

ben 2004 yılı iş girişiyle toplamda 928 gün prim ödemiş durumdayım.2008 yılında bir rahatsızlığa yakalandım.3 yılı aşkın tedavi sürecinden sonra şimdi %82 ağır özürlü raporu aldım.Raporumda ''ÇALIŞAMAZ'' ibaresi var.

Şimdi;
-Bu raporlar'a hangi haklardan faydalanabilirim? Mesela Şehir içi seyahat kartı çıkarttım diğer belediye hizmetlerinden yararlanma gibi bir durumum varmı?

-Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Ağır özürlü durumumdan dolayı emekli edilirsem maaşım ne kadar olur?

Bilgisi olan arkadaşların yardımcı olmalarını diliyorum,teşekkür ederim
 
İlk sigortalılık tarihinden sonra maluliyet (%60) düzeyi üzerinde sakatlığınız olduğunuz 10 yıl hizmet süresi ve 1800 gün primle emekli olabilirsiniz. Hizmet yılının tamamlanmasına 2 yıl kalmış prim gün sayısınıda tamamlarsanız malulen emekli olabilirsiniz.
 
Yanıtınız için teşekkürler Halil Bey ama müsaadeniz varsa birkaç sorum daha var onlarıda yanıtlamanızı rica ediyorum;

-1800 güne tamamladıktan sonra emekli olduğumda yaşım çok erken olduğu halde emekli olacağımdan maaşımda herhangi bir değişiklik(olumsuz yönde) olacakmı? Bir de emeklilik tazminatı alabilme durumum varmı?

-emekli olduktan sonra 2022 maaşı alabilirmiyim?

-emekli olmadan bir iş bulup çalıştığım halde 2022 maaşı alabilirmiyim?(AĞIR ÖZÜRLÜ durumumdan dolayı)

-İhityacımı görebilecek durumdayım ama geçirdiğim rahatsızlığın niteliği nedeniyle raporumda AĞIR ÖZÜRLÜ tanımlaması var bununla evde bakım parası alabilirmiyim? Çalışsam bu para kesilirmi?

-Emekliliğim geldiğindede erteleyip çalışmaya devam edebilirmiyim(normal herkesin yaptığı gibi)

-Memurluk durumum söz konusumu dur? (ağır özürlü/ÇALIŞAMAZ) ifadesinden dolayı
 
Malulen emeklilikle normal emeklilik arasında kayde değer bir fark yok. Malulen yada normal emekli olan biri 2022 maaşı alamaz. Kişisel ihtiyaçlarınızı (banyo tuvalet) bir başkasının yardımı olmadan yapamayacak durumdaysanız evde bakım maaşı alabilirsiniz. Tabi diğer şartlarında uyması gerekiyor. Aylık kişi başı gelirin 423 tl yi geçmemesi gibi... Siz istemediğiniz sürece sizi kimse emekli edemez.
 
Yanıtlarınız için teşekkürler halil bey. Yalnız şunu sormayı unuttum 1800 günü tamamlayıp emekli olduktan sonra hem işime devam edip hem emekli maaşımı alabilme durumum varmı?(Çift maaş) Biraz açıklayabilirseniz zahmet olmazsa...

Bir de raporumda %82/AĞIR ÖZÜRLÜ ifadesinin yanında çalıştırılamayacağı alanlarda ÇALIŞAMAZ yazıyor.Bu kamu veya özel sektörde işe girmem için sorun yaratırmı?(Özellikle kamuda) Lütfen buna da bir cevap verirseniz


Benim emekliliğim malulen mi oluyor engelli emekliliği mi? (2004 sigorta başlangıcı top.928 gün prim ödeme var.2012 yılında da özürlü raporunu aldım daha yeni)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Malulen emekli olursanız tekrar çalışamazsınız. Zira malulen emekli olanlar tekrardan çalışmaları halinde emekli maaşları kesilir. Siz yok ben malulen emekliliği değilde engelli emekliliğini tercih edip öyle emekli olacağım derseniz bu sefer emekli olduğunuzda SGDP (sosyal güvenlik destek primi) ödeyerek çalışabilirsiniz.
Raporda çalıştırılacağı alanlar / çalıştırılamayacağı alanlar diye ayrıntılı yazılmalıydı. Belliki önemsememiş yazmamışlar. Talep etmeniz halinde çalıştırılacağıız iş alanlarını rapora eklerler.
Bu arada malulen emeklilik için şartlarınız uyuyor. Siz isterseniz malulen emekli yada engelli emekliliğini tercih edebilirsiniz. Bu size kalmış bir şey...
 
''Malulen emekli değil engelli emekli olmak istiyorum'' tercihini nasıl ve nereye başvurup yapacağız? İş'e girerken işyeri muhasebesiyle mi?
Bu arada engelli emekliliğini tercihim halinde mevcut durumumla ne kadar çalışmam kaç prim günü doldurmam gerekiyor?

Raporumda sadece ÇALIŞTIRILAMAYACAĞI İŞ ALANLARI diye bir bölüm var.Çalıştırılacağımız alanlar diye ekleme yapmaları için müracaat edeceğim ama ''yok biz bunla uğraşamayız tekrardan'' derlerse mevcut ÇALIŞAMAZ notuyla iş bulmam,engelli emeklisi olmam mümkünmü?
 
2004 yılı sigortalılık tarihi ve %82 oranında ki raporla 15 yıl hizmet süresi 3600 gün primle emekli olursun. Çalışamaz ibareli raporla kamu da iş bulmanız zor. O raporda illada çalışacağı alanların yazması gerekiyor.Ve çalışamaz ibareli rapor emekliliğinizi hiç bir şekilde etkilemez. Ek olarak 1 ekim 2008 öncesi öncesi ssk lı olduğunuz için emekli olmadan önce mutlaka vergi indirimi belgesi almalısınız.
Ayrıca bakınız:
http://engelliler.gen.tr/f12/vergi-indirimi-nedir-kimler-yararlanir-13358/
http://engelliler.gen.tr/f12/vergi-indirimi-almak-icin-gerekli-belgeler-212/
 
-Çalışamaz ibaresini komple sildirmem mi gerekiyor yoksa yanına ''çalıştırılabileceği alanlar'' diye ek olarak not mu düşülmesi lazım pek anlayamadım.Raporu nasıl düzenleyecekler?

-Engelli emekliliğini nasıl tercih edeceğim? İşe girerken mi ? Nasıl?(Burası önemli çünkü)

-Halil bey bir de vergi indirimi belgesini işe başlar başlamaz mı almam gerekiyor? Özel sektörde çalışırsam vergi indirimi maaşıma ek gelir sağlarmı?(1.dereceden indirim alacağım.sizin verdiğiniz tabloya göre 770 tl)
 
yanına çalıştırılacağı alanları ekletmelisin. Emeklilik süren dolunca kuruma emeklilik için başvuracaksın hepsi bu. Vergi indirimini istediğin zaman daha doğrusu emekilik günün gelmeden almalısın. Maaşına yansıması 100 tl civarı olur vergi indiriminin.
 
Halil Bey cevaplarınız için teşekkür ederim,çok yardımcı oldunuz lakin şu konuyu henüz anlayamadım;

-''Engelli emekliliği istiyorum'' tercihini işe girdiğimde,işyeri muhasebesi vasıtasıyla belirtip ona göre prim ödenmesi mi yapılması lazım? Bu tercihi işe başladığımda yapmam gerekiyor herhalde??? (Diyelim ki asgari ücret veya biraz üzerinden bir ücret alacağım)
 
İş yeri muhasebesiyle işiniz yok. Sizin muhatabanız SGK. Hangi emekliliği tercih ederseniz ona göre başvuru yapacaksınız.
 
Halil Bey tekrar merhaba
Vergi indirimiyle ilgili bir sorum olacaktı;

1)İşe başlamadan(boştayken) vergi indirimi için müraacat edebiliyormuyuz? İşe başladıktan sonra birde onunla uğraşmamak için çünkü izin alamama du
rumu olabilir

2)%82 özürlü raporumu getirip malmüdürlüğüne versem bir daha beni rapor için tekrar hastaneye gönderirmi yoksa raporum yeterlimidir? Oranımı aynen yansıtırmı yoksa düşürebilirmi böyle bir yetkisi varmı?

3)Kamuda işe başladığımda vergi indirimi müracaatı yapmam lazımmı yoksa otomatikman devlet bunu yaparmı?
 
Vergi indirimi faal çalışma yaşamı içinde olan engellilere verilir. Önceden alınan sağlık raporunun üzerinden uzunca bir süre geçmemişse vergi indirimi için yeniden rapor çıkartmanızı istemeyebilir. Kamuda çalışanların vergi indirimi alma zorunluluğu yok. Dileyen alır dileyen almaz. Bu sizin isteğinize kalmış bişey. Ve siz başvurmadıkca size vergi indirimi belgesi verilmez.
 
Halil Bey yanıtlarınız ve yardımlarınız için yine çok teşekkür ederim.Sizin söylediğiniz üzere raporumda ''ÇALIŞTIRILACAĞI ALANLAR''ı ekletmek
üzere hastaneye başvurdum.Raporumdaki ''Ağır özürlü'' ve ''Çalışamaz'' ibarelerini sildirip Çalışamayacağım alanları yazdırdım(Ayakta durmayı gerektiren işler+Ağır işler).Ağır özürlü kısmında ''hayır'' yazıldı.
%82'LİK FONKSİYON KAYBIM ise duruyor.

Raporumun bu haliyle engelli emekliliği ve vergi indirimi için başvurabilirmiyim?
 
Halil bey 2010 yılında KPSS(Lİse) sınavına girmiştim.Haziran ayında yapılacak son alımlardan sonra bir daha toplu alım yapılmayacak muhtemelen.Bende KPSS Ortaöğretim için yeniden başvuracağım.Özürlü raporumu ibraz etmem gerekiyormu sınav başuvurusu yaparken?
 
Geri
Üst