%90 engelli raporlu birinin araç alımı hakkında

metrocityturkey

Üye
Üye
Katılım
Haz 27, 2016
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Yaş
49
Herkeze iyi geceler dilerim.Babamın % 90 engelli sağlık kurulu raporu var.Bedensel engelli,belden aşağı felçli.Sağlık kurulu raporundaki tanısı (TRAVMATİK MEDULLA SPİNALİS HASARI PARAPLEJİ )Otv indirimli araç alma duşuncemiz var 2016 tarihi itibariyle başvuru aşamasındaki burokrasi hakkında bilgisi olanlar bilgi verebilirmi.Vasi ataması gerekiyormu? İnşallah gerekmiyordur ;yoksa sağlık kurulu raporu ve vukuatlı vufus cuzdan sureti yeterlimi ?
 

metrocityturkey

Üye
Üye
Katılım
Haz 27, 2016
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Yaş
49
Başka forumda bir arkadaş bu konu ile şoyle paylaşım yapmış.
​Merhaba Arkadaşlar,

% 90 zihinsel engeli olan kardeşim üzerinden ÖTV'siz araç aldım ve süreci tamamladım. Araç şu anda otoparkımızda.
İnternetten birçok bilgi var ancak süreci yeni tamamlamış biri olarak adım adım işlemleri size anlatmak istedim.
Bilindiği üzere engellinin 3. dereceden yakını araç almak istiyorsa rapor oranı % 90 ve üzeri olmak zorundadır.
Engelli yakınınız benim gibi zihinsel engelli ise vasilik devreye giriyor ve işlemler karmaşıklaşıyor.

Kademe kademe anlatmak istiyorum.

- Öncelikle zihinsel engelli yakınınız için tam teşekküllü hastane kuruluşlarından % 90 ve üzeri engelli raporu almanız gerekmekte.

- Raporu aldıktan sonra yakınınız zihinsel engelli ve 18 yaş üstü ise (18 yaş altında anne babası otomatik vasi oluyor ve sorun kalmıyor) engelliye vasi atanması ve engellinin kısıtlanması gerekiyor. (Kardeşimin vasiliğini abisi olarak ben aldım)

- Vasi atanması için sulh hukuk mahkemelerine bir dilekçe ile başvuruyorsunuz. (Dilekçe örneğini internette bulabilir ve sizde doldurabilirsiniz. Arzuhalcilere çok para ödemenize gerek yok bence. Ben kendim doldurdum.)
Mahkemeye sunacağınız dilekçenin ekine;
* Engelli raporunun fotokopisi ( Mahkeme özel kalemi sizden aslını isteyebilir, vermeyiniz, fotokopisini hakime aslı gibidir imzalatın ve bunu verin)
* Vukuatlı nufüs suretini koyunuz

- Mahkeme başvurusu yaptıktan sonra size bir duruşma tarihi verilecektir ( Yaklaşık 4 ay sonra civarı). Bu sırada şu durumla da karşılaşabilirsiniz. Hâkim raporun tekrarlanmasını isteyebilir ve sizi başka bir hastaneye gönderebilir. (Ben yaşamadım ama yaşayanlar var) Mahkeme gününe kadar güvenlik soruşturması geçireceksiniz. Buda şöyle oluyor, karakoldan sizi arıyorlar ve sizi çağırıyorlar, gittiğinizde size sorular soruyorlar (Örn. Maaşınız ne kadar? Nerde çalışıyorsunuz?)

- Duruşma günü geldiğinde, mahkemeye gidiyorsunuz ve duruşmaya çıkıyorsunuz. Duruşma süresi yaklaşık 5 dk. sürüyor ve hakim engelli ille aranızda bir husumetin olup olmadığını soruyor. Birkaç birşey sorduktan sonra duruşma bitiyor.
- Duruşmadan sonra size duruşma tutanağı veriliyor ama bu işe yaramıyor. Mecbur gerekçeli kararın yazılmasını bekliyorsunuz ve buda yaklaşık 1 ay sürüyor.

- Gerekçeli kararı aldığınızda artık siz engelli yakınının vasisi oluyorsunuz ve engelli kısıtlanmış oluyor. (Uzun bir süreci başarmış oluyorsunuz ama süreç hala devam ediyor)

- Bundan sonra araç araştırma safhasına geçiyorsunuz. Gönlünüze göre aracı beğendikten sonra fiyat konusunda anlaşmanız gerekmekte. Otomobil bayileri ÖTV siz araç aldığınız ve haliyle ucuza aldığınız için size yüksek fiyat çekebilir. Halbuki ÖTV bedelini devlet sizden istemiyor, bayi normal araç satışından elde edilen karı zaten ediyor. Bu yüzden sıkı pazarlık etmeniz gerekmekte.

- ÖTV siz araç bedeli hesabı biraz karışık ancak ben bir formülasyon geliştirdim. Buna göre ; Araç bedelini 1,18'e bölün daha sonra bu çıkan değeri 1,45'tekrar bölün (Güncel ÖTV oranı %45) ve en son çıkan değeri 1,18 ile çarpın. Böylece ÖTV'siz araç alım bedeli ortaya çıkacaktır.

- Önemli bir nokta ise Araç için anlaşırken bayi size Trafik sigortası bizden diyebilir ve sizde memnuniyetle karşılayabilirsiniz. Ancak, aracı aldığınızda ve ruhsat çıktığında, trafik sigortası bedeli yüksek çıktı şu kadarını siz ödemelisiniz şeklinde bir şeyle karşılaşabilirsiniz. (Bana böyle yaptılar). Bunu engellemek için araç pazarlığında en başta Trafik sigortası ne çıkarsa çıksın siz ödeyeceksiniz deyin ve bunu yazı altın alın.

- Yukarıdaki önerilerimi dikkate alıp araç için bir bayiyle anlaştınız diyelim. Hemen aracı alamıyorsunuz. Vasi atandığınız mahkemeden ek karar çıkarmanı gerekmekte. (Bu işlem yaklaşık 10 gününüzü alır)
* Bunun için kaporasını yatırıp anlaştığını araç için bayiden proforma fatura alıyorsunuz
* Ek karar için vasi atandığınız mahkemeye dilekçe ile başvuruyorsunuz. Dilekçeyi mahkemenin özel kalemine direk veriyorsunuz ve duruşma gerekmiyor. Ayrıca bayiden aldığınız proforma faturayı dilekçenizin ekine koyuyorsunuz ( Ben kendim bir dilekçe örneği oluşturdum isteyene gönderebilirim renatoturk@hotmail.com)
* 1 hafta 10 gün sonra ek kararınız çıkmış oluyor ve bir önemli aşamayı da geride bırakıyorsunuz.

- Ek kararınızı aldıktan sonra araç alım prosedürüne geçiyorsunuz. Bayi sizden bazı evrakları istiyor. Bunlar;
* Engelli raporunun aslı ve 2 noter onaylı fotokopisi
* Noter onaylı vekâletname
* Noter onaylı taahhütlü muvafakat
Noter işlemleri yaklaşık 200 lira tutuyor
* Gerekçeli karar ve ek kararın fotokopisi ( Asıllarını vermeyin )
* Engellinin nüfus cüzdanı fotokopisi

- Evrakları bayi yetkilisine veriyorsunuz ve engelli adına ruhsat çıkmış bulunuyor ve aracı almış oluyorsunuz (Benim gibi fabrika çıkış LPG'li araç alırsanız başka prosedürler başlıyor. Bunlara burada girmek istemiyorum. Çünkü çok uzar. Öğrenmek isteyen sorabilir)

ARABANIZ HAYIRLI OLSUN

Ancak, vergi dairesi sorunu yaşayabilirsiniz. Aracınız vergi dairesinde engelli aracı olarak gözükmeyebilir ve muaf olduğunuz MTV borcu gözükebilir. (Ben yaşadım)
Bunu önlemek için vergi dairesine gidin ve plakanızı sorgulayın. Eğer aracınız engelli aracı gözükmüyor ise;
* Engelli raporu ve fotokopisi
* Ruhsat ve fotokopisi
* Engellinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi ile vergi dairesine başvurun. (Vergi dairesinde bir form doldurmanız gerekmekte)



Bu süreci tamamlamış biri olarak, sürecin insanı çok yorduğunu söyleyebilirim. Devletin engelliler için böyle güzel bir imkan sunması iyi ama bürokrasi çok uzun ve çalışan biri iseniz bazen amirinizden bu sebepten dolayı izin istemekten bile usanıyorsunuz.
Bunların hepsi bir yana esas olan; engellilerin, sorunlarını daha az hissettiği bir dünyada yaşaması ve bizimde bunun için çalışmamızdır.

Saygılarımla
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Merhaba, vasi kararı zihinsel engelli kişiler için geçerli. Zaten sizin başka siteden alıntıladığınız kısımda dikkat ederseniz kişinin zihinsel engelli olduğu söylenmiş. Dolayısıyla orda anlatılanlar sizin için geçerli değil. Rapor oranınız %90 olduğundan (eğer aracı engelli kişi kullanmayacaksa) fazla bir prosodürüde yok. Paranızı cebinize koyup bir otomobil bayisine gitmeniz yeterli. Yapılacak işlemlerle alakalı onlar sizi yönlendirecektir. Zaten dediğim gibi oran %90 olduğundan fazlacada bir işleme gerek yok.
 

metrocityturkey

Üye
Üye
Katılım
Haz 27, 2016
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Yaş
49
teşekkur ederim açıklamalarınız için,çok mennun kaldıgım bir açıklama olmuş.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst