Adi ve Vazife Malûllerinin Çalışmaları Diğer Emeklilerden Farklı Değerlendirilir

  • Konbuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
5434 sayılı E.S. Kanununa göre adi veya vazife malûlü aylığı bağlanan memurların 4/a sigortalısı (SSK) veya 4/b sigortalısı (Bağ-Kur) olarak çalışmaya başlamaları halinde yazılı talepleri doğrultusunda ya kısa ve uzun vadeli sigorta kollarının veya sosyal güvenlik destek priminin uygulanması gerekiyor.

Bunlardan uzun vadeli sigorta primi ödeyenlerin yazılı talepte bulunmamaları halinde ayrıca iş kazası meslek hastalığı hükümleri uygulanıyor, SGDP kesintisi yapılmıyor, aylıklarının da kesilmesi gerekmiyor. Bunların memur olması halinde ise aylıkları kesilerek yeniden 4/c sigortalılıkları başlatılıyor.

Harp malûlleri, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında vazife malûllüğü aylığı alanlar ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereği vazife malûllüğü aylığı bağlananların 4/a sigortalılığı veya 4/b sigortalılığı kapsamında çalışmaya başlamaları durumunda iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanıyor.

İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulananların uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini SGK’ ya bildirdikleri tarihi izleyen aybaşından başlayarak, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanıyor ve bu kapsamına girenlerden ayrıca GSS primi alınması ve aylıklarının kesilmesi gerekmiyor.

Memuriyete başlayarak 4/c sigortalısı olmak istemeleri halindeyse 3713 sayılı Kanun kapsamında vazife malûlü olanlar aylıkları kesilmeden, 2330 sayılı Kanun kapsamında aylık alanlar ise aylıklarını kestirerek 4/c sigortalılığını sürdürebiliyor. Harp malûlleri ise harp malûllüğü zammı hariç aylıklarının kesilmesi koşuluyla yeniden 4/c sigortalısı olabiliyorlar.

ŞEVKET TEZEL
 
Geri
Üst