Afetlerde Engelliler ve Yakınları ne Yapmalı?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
TÜİK ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi’nin yaptığı bir araştırmada, süreğen hastalığı olanlarla birlikte ülkemizde 8,5 milyona yakın engelli yurttaşımızın olduğu belirlenmiş. Buna göre, ülke nüfusunun yüzde 12.29’unu engelliler oluşturmakta. Aileleriyle birlikte düşünüldüğünde yaklaşık 30 milyon kişi engellilik olgusundan etkilenmektedir.



Bu nedenle, sadece engelli bireyler değil; bu kişilerin aileleri, yakınları ve arkadaşları ile bu kişilere hizmet veren kurum ve kuruluşlarda çalışanlar da afete hazırlık konusunda bilgi sahibi olmalıdır.



Hazır TBMM’de bu konuda bir uzlaşma varken ve gazetemiz engelleri birlikte aşmaya yönelik bir kampanya başlatımışken örneğin depreme hazırlıkta engelliler için yapılması gerkenlere dikkat çekmek istiyorum. Toplum olarak afetlere hazırlanırken birlikte yaşadığımız tüm engelli gruplar için de derpem öncesi, anı ve sonrası için aşağıdaki özel önlemleri almamız gerekiyor.



Deprem öncesi



Afet anında hayati önem taşıyan malzemelerden oluşan bir afet çantası hazırlanmalı ve engelli kişinin en çok bulunduğu yerde saklanmalıdır. Bu çantada engelliler için ilave olarak olması gerekenler şunlardır:



- Engellinin durumuna göre fener, özellikle işitme engelliler için düdük, ilkyardım malzemeleri, ortopedik engelliler için eldiven, engelli arabası için yedek lastik, özel mama vb. ile beslenenler için yedek gıda, zorunlu ilaçlar (örneğin; diyabetikler için ensülin)



- Engelli kişinin engellilik durumuna ilişkin bilgilerin yer aldığı tüm temel dokümanların fotokopileri (bu kapsamda varsa kullanılan ilaçlar ve gereçler ile ilgili bilgiler)



- Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı engelli kimlik kartı fotokopisi



- Destek ağındaki kişilerin ve var ise doktorunun iletişim bilgileri



- Başkalarının engelli kişiye yardım edebilmesi için engelli kişinin ilaç ve cihaz ya da gereç kullanıyor ise bunların nasıl kullanıldığını açıklayan yazılı bir belge ve gerekli görülüyor ise bunları temin edilebileceği yerlerin iletişim bilgileri.



Engelli kişi, afete hazırlık çalışmaları kapsamında mutlaka kendi yakın çevresindeki tanıdıkları ile bir ağ oluşturmalıdır. Çünkü afetin şiddetine ve yol açtığı zararlara bağlı olarak engellinin bulunduğu yerden tek başına çıkması olanaklı olmayabilir. İşitme engelli bir yurttaşımızın varlığını başkalarına duyurabilmesinde, görme engellinin öğrendiği ve her zaman kullandığı yer ve yollardaki değişiklikleri fark etmesinde ek desteğe gereksinimi olabilir. Yatağa bağımlı bireyin tahliyesi için önceden bilgili ve hazırlıklı olmak gerekebilir.



Deprem anı



- Kendilerini koruyabilecek konumda olanlar, herkesin yaptığı şekilde sarsıntının başlamasıyla birlikte hedef küçültmeli ve ÇÖK KAPAN TUTUN davranışını yapmalıdırlar.



- Tekerlekli sandalyedeki engelliler kendini sandalyeden yere atmamalı. Tekerlek frenini devreye sokmalı ve başını korumalı. Gece yatarken protez, vb. cihazlarını yakınında ve kolay ulaşabileceği yerde bulundurmalıdır.



- Kendilerini koruyamayacak durumda olan zihinsel engellilerin deprem anında etraflarındakilerin yardımına ihtiyaçı vardır. Zihinsel engelliler için üzerilerinde taşıdıkları, kimlik ve iletişim bilgilerini içeren künye yardım sürecini kısaltır.



- Görme engelli, bilmediği bir ortamda ve yanında da bir refakatçisinin olmadığı bir durumda depreme yakalanması halinde çevresindekilerden yardım istemelidir. Çevresinde hemen yardım alabileceği kimse yoksa sesleri dinleyerek kendisine zarar verebilecek tehlikelerden korunmaya çalışmalıdır.



- İşitme engellilerin afet anında varlığını başkalarına duyurabilmek için gerektiğinde kullanılmak üzere düdük, vb. bir aletin üzerlerinde veya yakınlarında bir yerde bulunması yararlıdır.



Deprem sonrası



- Engelli kişilerin deprem sarsıntısı bittikten sonra ilkyardım, yangın söndürme ve tahliyede yardıma ihtiyacı olabilir. Onların içinde bulundukları yapıdan tahliye olmaları veya kendileri içinde bulundukları yapıyı terk edemiyorlarsa diğer kişilerin yardımıyla tahliye edilmeleri gerekir. Engelliler için tahliye planları yapılırken, deprem anında içinde bulunulan mekânın ve engellinin özellikleri göz önüne alınmalı ve plan destek ağındaki kişilerle birlikte yapılmalıdır.



- Durumu veya yaşı her ne olursa olsun engelli veya enngelsiz kişinin afet anında paniğe kapılmaması gerekir. Bu da ancak tatbikatlar ile başarılabilir. Ülkemizde maalesef afet tatbikatlarında da engelli veya engelsiz olsun halk yer alamamaktadır...



10.12.2012 - Milliyet
 
Tekerlekli Sandalye
Üst