Ağız İçi Kanserleri Çeşitleri ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kanser hücreleri insan vücudunun bir çok bölgesini tuttuğu gibi ağız içindede görülebilmektedir. Her kanser türünde olduğu gibi ağız içi kanserlerindede erken teşhis oldukca önemli ve hayat kurtarıcı rol oynamaktadır. Tedavi cerrahi ve gerekirse radyo terapi olarak yapılmaktadır. Ağız içi kanserleri yara dişlerde sallanma yutma güçlüğü gibi bazı belirtiler verirler. Biyopsi yapımı sonucu kanser hücresi taşıyıp taşımadığı kesinlik kazandırılarak bir tedavi yolu belirlenir.

Ağız içi kanserleri dudak,dil,ağız tabanı, Bukkal Mukoza,sert damak olarak görülebilir.

cancer.jpg

Bu bölgede iyi ve kötü huylu tümörlere rastlanmaktadır. Dudaklar, ön dil (2/3 ön), ağız tabanı, bukkal mukoza, gingival mukoza, retromolar trigon, sert damak olarak bölüm bölüm incelenir.

Sigara ve Alkol etütün çiğneme alışkanlığı, kötü ağız hijyeni kötü huylu tümör oluşumuna neden olurlar.Tutulan bölgeye göre beirtiler değişse de genellikle ağız içerisinde yara, dişlerde sallanma, trismus, yutma güçlüğü, kanama ve kilo kaybıyla gelirler. Mukozada ülserasyon gösteren, invazyon, ağrı, kanama ve frajil görünümlü patolojiler malign olarak değerlendirilip biyopsi yapılmalıdır.

Tümör gelişmeden önce tümöre öncülük eden lezyonlarlada karşılaşabilir. Bunlar eritroplaki ve lökoplakidir.Kesin tanı biyopsiyle konur.


Tedavi protokolümüz cerrahi eksiyon ve veya beraberinde boyun diseksiyonu, gerekirse sonrasında radyoterapidir. Tümör ne kadar erken yakalanırsa o kadar tedavisi ve prognozu iyi olur.

a) Dudak Kanserleri:Tüm dudak kanserlerinin %88-98’i alt dudakta, %2-7’si üst dudakta, %2’si ise komissür bölgesinde ortaya çıkar. Dudak kanserlerinin %90’ı cerrahi ile iyileşirler. Hastaların %10’unda boyunda bölgede lenf nod metastazı görülür.Cerrahi tedaviye iyi cevap verir.

b) Dil Tümörleri : Dilin ön 2/3’ü ağız içindedir. Boyun lenflerine metastaz yapar. Cerrahi eksizyon ve boyun disseksiyonu ile tedavisi mümkündür. Erken teşhis önemlidir.

c) Ağız Tabanı Tümörleri : Cerrahi tedavi aynı şekilde etkilidir.
Lenf nod metastazları sıklıkla metastaz yapar.Cerrahi eksizyona boyun disseksiyonu da eklenir.

c) Bukkal Mukoza:(ağız içi mukozası, yanak) Cerrahi tedavi aynı şekilde etkilidir.

d) Gingiva ,retromalar üçgen ,sert damak : Bu bölgede tümörlerin çoğu kemik invazyonu bulunması nedeniyle cerrahi rezeksiyon gerektirir. Kemik invazyonu olmayan erken lezyonlarda cerrahi ile birlikte olmak üzere radyoterapiyle olguların %80’inde lokal bölgede şifa alınır.

OROFARENKS KANSERLERİ (BOĞAZ)
Orofarenks dil kökü ,tonsil ,yumuşak damak bölgesi kapsar
Dil Kökü: Serbest dil bölgesine göre tedavisi daha güç tümörlerdir. Dil kökü yutkunmada önemli olduğundan fonksiyon kaybına neden olur. Rezeksiyondan sonra göğüs bölgesinden çevrilen pediküllü flebleri ile boşluk doldurulur.Sıklıkla her iki taraf lenf bezine metastaz yapabilir.
Tonsil ve yumuşak damak bölgerlerinde radyoterapi düşünülebilir

HİPOFARENKS KANSERLERİ (YUTAK)
Bu bölge gırtlağın arka bölümünde yemek borusunun girişindedir. Çoğunlukla gırtlak kanseri ile birlikte veya ileri evresinde görülür. Hipofarenks kanserlerinin çoğu ilerlemiş dönemde saptanır.Ameliyata genellikle larenjektomi ve bazen yemek borusunun bir bölümü eklenir.

NAZOFARENKS KANSERLERİ (GENİZ)
Nazofarenks geniz dediğimiz bölgedir. Bu tümörlerin çoğu %90’ı epidermoid veya indiferansiye kanserlerdir.%10’unu lenfoma kapsar .
Tümör ilerlediğinde aşağıda orofarenkse, yukarıda ise beyine uzanır.Daha çok radyoterapi ile tedavi edilir. Nazofarenks zengin lenf ağına sahiptir aynı zamanda servikal lenf bezlerine erken atlarlar.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ağız Kanserini Kendiniz Fark Edebilirsiniz

Kanser türlerinin herbiri birinden zor tedavi süreçlerine sahiptir. Öncelikle bunun kabul edilmesi ve hastalığı yenebilme ihtimaline inanılması, ben kanserim diye kendine acımaktan vazgeçilmesi bu hastalıkla savaşabilmek için kendine güvenin tam olması gerekmektedir. Tabiki birde erken teşhis edilmesi hastalığın ilerlemesi yayılım göstermesinin önüne geçmek için en önemli hususlardan biridir. Şimdi sizlerle ağız kanserini ilk kendimiz nasıl fark edebiliriz bunun ip uçlarını vereceğiz. Bahsetmiş olduğumuz belirtiler mevcutsa ihmal edilmeden araştırılması ve nedeni bulunması gerekmektedir.

Şimdi sizler için ağız kanseri belirtilerini paylaşıyoruz.



agiz-kanseri.jpg


Ağız öyle bir organdır ki, değişiklikler kolayca görüldüğünden kanserin erken teşhisi mümkündür. Düzenli doktor muayenesi ağız kanserlerinin tespitinde büyük önem taşır.

KANSERE NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?


En yaygın faktörler sigara(tütün) ve alkol kullanımıdır. Kötü ağız hijyeni, uygun olmayan protezler, kronik enfeksiyonlar da önemli faktörlerdendir.
Araştırmalar, ağız kanserinden ölüm oranının sigara içmeyenlerde sigara içenlere oranla 4 kat fazla olduğunu belirtmişlerdir.

ERKEN TEŞHİS İÇİN KENDİ KENDİNİZE MUAYENEDE NELERE BAKMALISINIZ?

·Ağız dokusunda beyaz lekeler (Lökoplaki)
·Kırmızı yamalıklı görüntü (erythroplakira)
·Kırmızı beyaz lekelenmeler (erythroleukoplakia)
·Ağız dokusunda anormal bir şişlik ve ağız dokusunda kalınlaşma
·Kronik boğaz ağrısı veya ses kısıklığı
·Çiğneme yutmada güçlük
·Anormal bir kitle görüntüsü, bu tür görüntüler var ise endişe ve panik yaratmadan hekiminize danışınız.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ağız kanserini tetikleyen nedenlerin anlatıldığı videomuzu konumuza ekliyoruz. Sigara ve alkolün en büyük tetikleyici olduğunun altını bir kez daha çizerek uzmanımızın anlatımını sizlerle paylaşıyoruz.


 
Tekerlekli Sandalye
Üst