Ağlamak için gözden yaş mı akmalı ?

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
89161321oi2.jpg



Ağlamanın zayıflık göstergesi olduğunu düşünüyorsanız bu haberi mutlaka okuyun, çünkü ağlamanın aşırı uçlarda yaşadığımız hisleri yatıştırmak için hormon seviyesini düzenlemek gibi bir fonksiyonu var.

"Size ağlamayın demeyeceğim; çünkü her gözyaşı şerden akmaz." diyordu Gandalf, J.R.R. Tolkien'in unutulmaz eseri Yüzüklerin Efendisi'nde...

Sizin de özellikle stres altındayken içinizden kendinizi bir odaya kapayıp ağlayarak içinizi boşaltmak gelir mi? Bazı zamanlar ağladığınızda kendinizi daha iyi hissettiğiniz olur mu?

Cevabınız 'evet' ise, yalnız değilsiniz! Size Dr. Leslie Beth'in ağzından bu durumun nedenleri aktarmak istedik:

Çoğumuz şöyle güzel bir ağladıktan sonra kendimizi daha iyi hissederiz. Bu rahatlama duygusu hayali sayılmaz. Sağlam bir ağlama nöbeti duygusal yükümüzü içimizden atmamıza yardımcı olduğu gibi, bütün vücudunuzu da rahatlatabilir ve sakinleştirebilir.

Çeşitli gözyaşı çeşitleri vardır. Hepimiz duman, soğan, sis ve polenler gibi çevresel faktörler nedeniyle tepkisel gözyaşları dökmüşüzdür. Eğer dökmeseydik, gözümüz kuru ve aşırı hassas olacaktı. Bu tür gözyaşları refleks olarak oluşur ve gözümüzü oluşabilecek herhangi bir dışsal tehlikeye karşı korumaya yarar.

Duygusal gözyaşlarımızın da vücudun kendi içinde oluşan bazı toksinlere karşı korumasına yaraması ise şaşırtıcı değildir. Soğan gibi dışsal faktörlere tepkisel olarak oluşan gözyaşlarının biyokimyasal bileşimi, duygusal gözyaşlarınınkinden farklıdır.

Duygusal bir deneyimden sonra ağladığımızda, gözyaşlarımızda biriken ve stresin neden olduğu proteinler çok daha yoğundurlar. Hatta William H. Frey, Muriel Langseth gibi kabul görmüş araştırmacılar, 1985'te yayımlanan "Ağlamak: Gözyaşlarının Gizemi –Crying: The Mystery of Tears" adlı kitaplarında gözyaşının önemi hakkında yazmışlardır.

Başka bir deyişle vücudumuzun duygusal ya da fiziksel durumuna göre zehirli olabilecek hormonlardan kurtulması için ağlarız ve ağlama ihtiyacı duyarız. Aşırı stres hormonları bağışıklık, kilo alma ve psikolojik moda etki eder. Ağlamak ise sadece parasempatetik sinir sistemimizin, sempatetik sinir sisteminin acıya, kaçışa, kavgaya, krizlere hatta yoğun bir sevince verdiği tepkiyi yönetmesinin etkisini azaltmakta kullandığı metotlardan biridir.

Yani iyi bir ağlama nöbetinin, iyi haberlerle rahatladığımızda, aşırı bir şekilde sevindiğimizde, yas tuttuğumuzda veya korkutucu bir olaydan sonraki hislerimiz için en iyi (ve yutması en kolay) ilaç olduğunu söyleyebiliriz.

Tedbir olsun diye de söylemek gerek: Uzun süreli ve tekrarlanan ağlama hali, ciddi depresyon nedeniyle doktorun reçeteli olarak verdiği antidepresan ilaçların beyindeki kimyasal yapıyı değiştirmesiyle alakalı olabilir.

Ama genel olarak; gelecek sefer ağlamak istediğinizde, kendinizi ağlamaya bırakın gitsin. Unutmayın, ağlamak bir zayıflık göstergesi değildir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
AĞLAMANIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR

Ağlamanın insanın hem beden hem ruh sağlığı için çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Halk arasında söylenen bir söz vardır “ağlarsan açılırsınrahatlarsın” ağla derler. Aslında öyle doğru bir sözdür ki ağlayan kişiler duygularını dışa vurarak rahatlar ve depresyon gibi ruhsal hastalıklara yakalanmazlar. Bazı kişiler ağlamayı zayıflık olarak kabul eder oysa ki ne kadar da yanlıştır.

İnsanın duygularını dışa vurması asla zayıflık değildir. Hatta insana büyük yararları vardır. Toplumda genelde “erkekler ağlamaz” derler. Aslında bu yanlış düşünce erkeği güç timsali görüp kadınları zayıf kişiler olarak göstermek için söylenmiş bir sözdür. Bu çok yanlış düşünceler ile ağlamayan erkekler bakın neler kaybediyor. Daha kolay ağlayabilen kadınlarsa neler kazanıyor.

Ağlamanın Faydaları:

* Günümüzün en çok rastlanan hastalığı olan stresten ağlayarak kurtulabilirsizniz. Ağlamak insanda rahatlama ile beraber mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayarak stresi yok eder.
* Ağlayan kişilerde aslında tıbbi hastalıklarda daha az görülür. Çünkü hep şöyle denir” içine atmaktan hastalandı” işte gözyaşları sayesinde üzüntüleri içinize atmazsınız dışa vurarak tabiri yerindeyse dert sahibi olmazsınız.
* Üzüldüğünde ağlayan kişilerde kalp damarları açılır. Gözyaşı döktüğümüzde kalp daha az sıkışır ve kalp hastalıkları riski azalır.
* Üzgün olduğu zamanlarda ağlayan insanlar rahatlar ve daha rahat uyurlar.
* Üzüntülü zamanlarda tansiyonu çıkan kişiler ağladığında tansiyonlar normale döner. Böylece ağlamak tansiyona bile iyi gelmiş oluyor.
* Eğer sıkıntılı zamanlarda iştahı açılıp çok yemek yiyenlerdenseniz ağlamak bunada çare oluyor. Ağlayan kişiler daha az yemek yiyor.
* Ağlayan kişilerde göz kuruluğu şikayeti görülmüyor. Göz kuruluğunu önlüyor.
* Ağladığınızda herkes başınıza toplandığında ne kadar sevildiğinizi anlar kendinizi güvende hissedersiniz.

Ağlamanın Zararları:

Ağlamanın zararı ancak gözleriniz kızarması ve şişmesi olabilir. Bu da geçici bir etkidir ve bir süre sonra geçer. Eğer gözleriniz ağlamaktan kızarmış ve şişmiş ise gözlerinize ılık çay poşeti koyarak yarım saat kadar uzanın geçecektir. Ağlamanın bir başka zararı da belki çevrenizdeki kişiler size ağlayınca mızmız, mızırtı, ağlaşık, sulu göz, ağlak gibi isimler takarlar. Yada eğer erkekseniz erkek adam ağlar mı gibi sözler ile sizi aşağılamaya çalışırlar. Fakat kendi iyiliğiniz ve sağlığınız için bu sözleri hiç takmamak en iyisi olacaktır. Hiç unutmamamız gereken bir şey vardır insanlar doğduğunda ilk yaptıkları şey ağlamaktır Gülmeyi sonradan öğrenirler. Demek ki insan doğasının en doğal olayıdır ağlamak...

Peki ya siz duygusal bir şarkıda gözyaşlarını tutamayanlardan mı yoksa en üzücü olayda bile ağlayamayanlardan mısınız? Şunu hatırlatmalıyız ki ağlamak bir terapidir ve insan sağlığı için çok faydalıdır. Bu nedenle duygularınızı içinize atıp ağlamamak için kendinizi tutmayın. Ağlayın ve huzurlu mutlu sağlıklı bir insan olun diyoruz...


g9xtj.jpg
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Erkekler ağlayamaz ama neden?

Ağlayamaz onlar...
Gözyaşları olmadığından değil...
Birileri “Erkekler Ağlamaz” dediği için de değil...
Kalpleri taş olduğundan hiç değil!
Onlar...
Ağlamayanlar değildir;ağlayamayanlardır...
Halbuki o kadar çok isterler ki ağlamayı..
Bağıra bağıra..
Hıçkıra hıçkıra..
Kendini unuturcasına... Ama ağlayamazlar...

Çatlarlar,çatlatırlar yüreklerini de yine ağlayamazlar...
Gözyaşının olduğu yerde “rahmet” olacağını da bilirler oysa...
Bir damla rahmet için,bin damla yaş dökmeye hazırdırlar...
Hazırlanırlar...
Ağlayamazlar...

Anlamsız kahkahalar içinde boğulur hıçkırıkları...
Feryâdı yutar,acıyı içlerine çeker onlar!
İsyân,onlara çok yakındır;yanaşmazlar yanına...
Sabır,onları sevmese de sarılmaya çalışırlar...
Alışırlar her yeni duruma...
Durmadan yarışırlar ve savaşırlar kendileriyle...

Çemberinden geçirirken felek,onların kulağına bir şey fısıldamıştır...
Tam olarak anlatamazlar ne olduğunu;ancak hiç unutmazlar yine de...
Anlatamadıkları için ağlayamazlar..
Ağlayamadıkları için anlatamazlar!

Bir gülün dibine diz çöküp ağlasa onlar...
Gözyaşlarıyla gülün rengine renk katabilirler belki...
Ama yapamazlar...
“Ya solarsa?” derler...
Solarlar belki;ama soldurmazlar!

Herkes onları “ağlayamaz” sanır...
Çünkü hiç kimse göremez,içlerine akan yaşları!
İçerde kaynayanı,yananı,içerdekinden gayrısı bilemez!
Yanaklarından süzülmediği için de kimse silemez gözyaşlarını...
Yaşlarını da bilemezler..
Çünkü onlar,oldukları yaşta değildirler...


Onlar,birbirlerini tanır;birileri onları tanıyamaz!

Onlar mâşuktur...

Onlar âşıktır...

Onlar darmadağın...

Onlar karmakarışıktır!

Şimdi diyorum ki hadi erkekseniz ağlayın!....

goz-yasi.png
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Ağlamaktan utanır mısınız?

Ağlamaktan utanır mısınız? Ağlarken çıkmasına engel olamadığınız tuhaf seslerden? Sevinç ya da acı gözyaşları fark etmez, sizin için her zaman saklanılması gereken midir?

Tarihçilere göre, erkekler ağlamaktan dünya savaşları yüzünden vazgeçti. Korkuya rağmen cesur davranma zorunluluğu ve sorumluluğu gözyaşlarını bastırmalarına sebep oldu. Ve o günden sonra da sadece baba olduklarında, ebeveynlerini kaybettiklerinde ya da tuttukları takım mağlup olduğunda sinirden ağlamaları normal karşılandı.

Bizim için biraz daha kolay çünkü kabul görmesi bir yana, beklenilenin ta kendisi aslında! Muhtemelen kırılganlık ve zayıflıkla özdeşleştirildiği için. Ve yine tam da ayni sebeplerden dolayı, kadınlar da artık her içlerinden geldiğinde öyle kolay salıvermiyor gözyaşlarını.

Duygularını yansıtmanın getireceği sonuçların muhasebesini çıkarmak zorunda bırakıldı kadın. İşvereni, rakibi ve hatta kocası ya da çocuklarının karşısında bunca düşkün olmaması, soyunmaması uygun görüldü.

Bir de ağladığı için özür dileyen insanlar var ki eşek demeden önce dileyenler kadar abestir gözümde!

Çoğu insan için gözyaşlarını paylaşmak, en gizli sırlarını ortaya dökmek kadar tehlikelidir.

İnsan kendi doğası üzerinde nasıl bu kadar söz sahibi olur? Ağlamak bir sürpriz değil midir? Unuttuğumuz ya da belki henüz farkında olmadığımız bir kilidin açılması? İlla ki üzüntünün döllemediği bir bebek?


576371_466819753354133_1812755292_n.jpg
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Seni ne ağlatır ?

İnsanı ağlatan sebep ayrıca onun karakterini de belirliyormuş.
Örneğin şahane bir grup manzarası ve batan bir güneş size ağlama duygusu veriyorsa, en panik yaratıcı durumlardan soğukkanlı çıkmayı bilen bir yapınız var. Ve hayat görüşünüz ise, iyimserlik üzerine kurulu.
Kederlerini saklama eğiliminde olan insanlar, genellikle acıklı filmlere gidip karanlıkta içlerini boşaltıyorlar. Çok duyarlı insanlar bir tartışma sırasında ya da eleştirilince hüngür hüngür ağlıyabiliyorlarmış. Bebeklerin ağlama sebebi de büyüklerinkinden pek farklı değilmiş... Dikkati çekmek ve sempati toplamak...

Bundan böyle birbirleriyle yeni tanışan kişiler 'Hangi burçtansın' sorusu yerine 'Seni ne ağlatır' diye sorduklarını duyarsanız şaşırmayın...

www_antoloji_com_457312_387.JPG
 
Tekerlekli Sandalye
Üst