Ahlak ve Erdem Gibi Kavramların Dinle İlişkilendirilmesi.?

DÜŞ GEZGİNİ

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
240
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Genellikle dinsel bir terim olarak kabul edilen "ahlak" veya "ahlaklı olmak" bana göre sadece dinle ilişkilendirilmesi gerekmeyen, başka bir deyişle dinler üstü bir kavramdır. Hiç bir dine inanmayan "ateist" diye tanımlanan kişilerde pek ala ahlaklı olabilir.

Türk dil kurumu ahlak'ı, "Bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kurallar" diye tanımlıyor. Bu tanımdan hareket edecek olursak, ahlak kavramını dinle ilişkilendirmek pek doğru olmaz.

Bu ve buna benzer kavramların dinle ilişkilendirilmesi bir açıdan o dine karşıda haksızlık edilmesi anlamına gelir. Şöyleki "müslüman ahlaklıdır" varsayımı, o müslümanın yaptığı bir ahlaksızlık karşısında yine müslümanlığa mal edilerek "bakın işte müslüman diye geçiniyor ama ahlaksızlık ediyor." denilerek dolaylı yoldan olsada müslümanlığa ve islamiyete bir taş atılmasına neden olabilir.
Bunun yerine ahlak, erdem gibi kavramları belli bir din, meshep yada toplulukla birlikte anmak yerine insan olmanın gereği olan kavramlar olarak görmeliyiz. İnsan = ahlak. İnsak = erdem...

Utopik bir düşünce olsada, yeryüzünde sonsuz mutluluğa ulaşmak, insan olmanın onuruna yakışmayan davranış biçimleri sergilemek - bu davranış biçimlerine maruz kalmamak belkide bu kavramların dinle ilişkilendirilmeyip salt insan olmakla ilişkilendirilmesiyle mümkün olabilir.
 
F

Fırtına

Guest
din ve ahlak...........bu iki kelime birbiriyle bağdaştırılmış..
''dindar insan ahlaklı olmalı, ahlaklı insan dindar olmalı.....dır..'' diye sanırım..

mantıklı düşünecek olursak; din ve ahlak birbiriyle ilişkilendirilmemeli.. din ve ahlak birbirinden farklı kavramlardır.. (bence de..) ahlak; dindar olan veya olmayan tüm insanlar tarafından kabul edilmesi gereken evrensel kurallar içeren değerler bütünüdür..

bir dinsiz ahlaklı olabileceği gibi, bir dindar da ahlaksız olabilir..

din, insanları insanlardan daha iyi bilen bir yaratıcının oluşturduğu ilahi bir sistemdir.. kendi içinde tutarlı ve gaye sahibidir.. ahlak ise insanların kendi vicdanlarında oluşturduğu değerlerden meydana gelir.. subjektiftir.. din ahlak kurallarını içermekle beraber sadece ahlaktan ibaret değildir.. ahlak ise din olmadan da varolabilir.. çünkü hayata bakışın bir sonucudur.. biri semavi iken diğeri vicdanidir.. ikisini bir tutmak söz konusu olduğunda dünya üzerinde zulme karşı ateistler ciddi bir paradoks oluşturur..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst