Ailede Kolon Kanseri Geçmişi Olanlar Dikkat!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ailesinde kolon kanseri olanların daha çok dikkatli olması gerektiği ve belli aralıklarla bazı tetkikleri yaptırması gerekmektedir. Kolon kanseri bulgularına rastlanılmaması bunun olmayacağı anlamına gelmediği gibi düzensiz beslenmeninde kolon kanserinde çok büyük etkisi olduğunu gözardı etmememiz gerekmektedir.


Normal tarama süreci, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle, 50 yaşından itibaren 5 ila 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmaktır. Ne yazık ki kolon kanseri taramasında, kolay yapılabilen, basit, ucuz ve zahmetsiz bir test yoktur.

Bütün dünya, dışkıda gizli kan aramayı, yıllarca kolon kanseri testi olarak kullanmaya çalışmıştır. Fakat bunun yeterli olmadığı, bugün bütün dünyada kabul edilmiş bir gerçektir. Ailede varsa Eğer kişinin ailesinde kolon kanseri varsa, 50 yaşına kadar beklemeden, bunu öğrendiği anda en azından bir kolonoskopi yaptırmalı ve kolon kanserine zemin hazırlayabilecek kolip bir takım oluşumların bağırsağında olup olmadığını test etmelidir.

Eğer ailede kolon kanseri varsa, o zaman çok erken yaştan, belki önleyici cerrahiler planlanacak şekilde takipleri yaptırılmalıdır. Bir de yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Eğer kişinin ailesinde kolon kanseri varsa, kendisi kolonoskopi yaptırdıysa ve henüz hiçbir şey yoksa, bundan sonraki yaşamında kolon kanseri riskini azaltmak için yapabileceği bazı şeyler vardır. Bu kişilere egzersiz yapmak, normal kalorili beslenmek, yağdan ve hayvansal gıdalardan daha fakir, sebze, meyve ve liflerden daha zengin bir beslenme modeli oluşturması tavsiye edilir.

BELİRTİLERİ

Kolon kanserinin başlangıç evresinde karında dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, kilo kaybı, çabuk yorulma ve ishal ortaya çıkar. Ayrıca kabızlık olabilir. Kullanılan ilaçlara rağmen kabızlık devam edebilir. Bu evrede bağırsak henüz daralmamıştır ve belirtiler bağırsak kanseri tanısı koymak için yeterli değildir. Fakat hastada bu tip şikayetlerin olması hastanın mutlaka incelenmesini gerektirir. Görüntüleme yöntemleri kalın bağırsaktaki herhangi bir anormalliği ortaya

koyar. Böylece herhangi bir hastalık varsa erken tanı konmuş olur ve hastaların geleceği açısından çok önemlidir.

Başlangıç evresinde tespit edilmeyen kolon kanseri –ki sıklıkla ülkemizde bu evrede doktora başvurulmadığından saptanamaz- ilerler ve kalın bağırsak daralmaya başlar. Daralma ortaya çıkarsa bağırsaktan dışkı geçişi zorlaşır. Bağırsaktaki maddeler burada birikmeye başlar ve atılamaz. Bağırsak kokuşması ortaya çıkar. Bağırsak içeriği, bağırsağın kasılma sonucu ilerlemek ister fakat kanser kitlesi yüzünden bu işlem çok zordur. Bu yüzden hastada önce kabızlık daha sonra ağrı atakları başlar.

Kolon kanseri tedavi edilmez ve daha da ilerlerse belirtiler ağırlaşır. Yorgunluk, kilo ve iştah kaybı belirginleşir. Hasta hiçbir şey yemek istemez. Kansızlık ortaya çıkar ve hastanın rengi atar. Bağırsak tamamen kapanır. Birkaç gün bu şekilde sürer. Daha sonra kanser kitlesi biraz delinir ve bağırsak içeriği atılabilir. Fakat bu olay her zaman böyle sürmez. Bir-iki defadan sonra bağırsak hiç açılmamak üzere kapanır. Hastanın durumu oldukça ağırlaşır. Kana zehirli maddelerin geçişi başlar. Bu dönemde başvuran hastaların karınları açılır ve tümörün ameliyatla alınıp alınamayacağı kararlaştırılır. Sıklıkla bu evrede tümörün çıkarılması çok zordur.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst