Alzheimer (demans) tedavi, tanı ve korunma yöntemleri

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Alzheimer nedir?

İlk defa Alois Alzheimer tarafından 1906 yılında bulunmuştur. Dejeneratif bir hastalıktır. Beyinde hafıza, konuşma, dil gibi bölümleri etkilemektedir. Yavaş yavaş başlayan hastalık gittikçe daha fazla belirti göstermeye başlar Alzheimer hastalarının zihnini bir su birikintisi duygu düşünce, dil vb faktörleri de suda yüzen nesneler olarak düşünün… İşte alzheimerlı birinin beyni böyledir. Duygular düşünceler karışır hafıza kaybolur. Alzheimer’in kesin nedeni bilinmemektedir.

alzheimer.jpg


Alzheimer Kimlerde daha sık görülür?

Genelde yaşlı hastalığı olarak bilinir. Anadolu’da bu hastalığa bunama denmiştir. Özellikle 60 yaşından sonra görülmeye başlanır ve her 5 yılda hastalığın derecesi iki kat artmaktadır. Eylül 2009 itibariyle dünyada 35 milyon Alzheimer hastası vardır

Alzheimer belirtileri nelerdir?

Her ne kadar Alzheimer hastalığı elbette her birey için benzersiz olsa da, pek çok ortak belirtileri vardır. En çok görülen belirti yeni öğrenilen bilgi ya da davranışları hatırlamakta zorluk çekme, hafıza kaybı, aşırı stres, hatırlamama bazen de davranış bozuklukları olarak sayılabilir.

Alzheimer Hastalığı kalıtsal mıdır?

Birkaç DNA Alzheimer ile ilgili olsa da Alzheimer hastalığı genellikle kalıtsal değildir. Olsa bile, bir ailenin çok sayıda üyesine Alzheimer hastalığı tanısı konması gerekir, ailenin bir üyesinde Alzheimer hastalığı varsa diğerlerinde de olacak anlamına gelmez!

Alzheimer teşhisi nasıl konur?

En önemli test hasta yakınlarının hastanın durumu hakkında verdikleri bilgidir. Genelde en belirgin teşhis böyle konmaktadır bunun yanı sıra bu kişinin fiziksel ve ruhsal durumunun dikkatli bir muayene ile görülmesi, hastalığa gerçek kanıtlar bulunması gerekir. Basit testlerle (Bilişsel ve Davranışsal) teşhis konabilir. Destek olarak beyin taramaları yapılabilir

Beyin görüntüleme yöntemleri

1-Manyetik Rezonans Görüntüleme: Bu beynin yapısı ile ilgili oldukça ayrıntılı bir görüntü sağlar.

2-CT (Bilgisayarlı Tomografi) Tarama: Alzheimer hastalığı olan kişilerde beynin bir bölümünün kalınlığı ölçer.

3-SPECT (Tek Foton Emisyon Bilgisayarlı Tomografi) Bu da bir çeşit taramadır beyne kan akışını ölçer

4-PET (Pozitron Emisyon Tomografi) bu tarama tekniğinin kullanımı genellikle araştırma ayarları ile sınırlıdır, beyin tarafından glikoz kullanımı ile ilgili anormal kalıpları algılayabilir.

Alzheimer Tedavisi

Henüz Alzheimer için Önleyici ya da iyileştirici bir tedavi yöntemi yoktur! Bu nedenle hastaların, hafıza kayıpları, duygu durum bozuklukları, saldırganlık, davranış bozuklukları gibi durumları kontrol edilmeye çalışılır.

İlaç tedavisi:

• Asetilkolinesteraz inhibitörleri
• NMDA reseptör antagonistleri

Psikolojik tedaviler:

• Bilişsel terapi
• Davranışsal terapi
• Psikolojik terapi
• Ekstrem terapiler (yüzme, el işleri, bahçe bakım, mutfak vb gibi)

Ailelere (bakımverenler) çok büyük iş düşmektedir. Sabırlı olmaları hastalarının ilaçlarını sürekli kontrol etmeleri, gerekli fiziki şartları hastaya göre ayarlamaları gerekmektedir. Engelsizbilgi.com olarak Alzheimer hastası sahibi ailelerinin bir “hasta seyri rapor defteri” tutmalarının faydalı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca ailelerin de kesinlikle psikolojik desteğe ihtiyaçları vardır. Çünkü Alzheimer hastasına yardım etmek büyük sorumluluktur. Bazen aileler bu durumdan bunalabilirler. Böyle durumlarda Bu ailelerin doktorları da aileleri muhakkak yönlendirmeli kendi başlarına bırakmamalıdır. Yani hem aile hem de hasta psikolojik destek almalıdır.

Tavsiyeler

Alzheimer’a yakalanmamak için!
• Düzenli uyu
• Dengeli beslen
• Hafızanı çalıştır
• Stressiz bir yaşam sür
• Bol vitamin ve mineral al (doğal yollarla)
• Egzersiz yap (evde ya da dışarıda)
• Sigara içme, alkol alma
• Her şeyi kafana takma


Uyarılar: Bu makalede yazılanlar bilgi verme amaçlıdır. Bu bilgilerin kullanımı esasında oluşacak olumsuz durumlardan sorumlu olmadığımızı beyan ederiz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst