Anal Fissürler (Makat Yırtıkları)

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Anal kanalın deri ile örtülü kısmındaki eliptik deri yırtığıdır. Diz dirsek pozisyonunda hemen daima saat 12 hizasındadır. Yalnız doğumdan sonra gelişen anal fissürler ise hemen daima saat 6 hizasında görülmektedir. Doğuma bağlı gelişen fissürler hariç diğerlerinin hemen hemen hepsi kronik kabızlık sonucu sertleşmiş dışkının çıkışta yaptığı anal kanal derisinin kesilmesidir. Bağırsak enfeksiyonu yada dizanteri gibi şiddetli ishal yapan durumlarda da anal fissür gelişmektedir. Cron hastalığı, kan kanserleri, ülseratif kolit, sfiliz gibi özel hastalıklarda da özel formda anal fissürler gelişebilmektedir.

Yurt dışında yapılan istatistiklerde anal fissürlerin erkeklerde kadınlara göre iki kat daha fazla görüldüğü ve ortalama yaşın 40 olduğu söylense de, bizim ülkemizdeki durum çok daha farklıdır. Bizde özellikle kadın hastalarımızda, hemen hemen fissürlerin hepsi doğum travmasına bağlı gelişmektedir. Bu durum doğum uzmanları tarafından dikkatle değerlendirilmelidir. Oysa yurtdışındaki çalışmalar, doğum travmasından pek söz etmemektedir. Doğum yapmamış kadın ve erkek hastalarda ağırlıklı sebep kronik kabızlık olup, kabızlığın ağırlıklı sebebi de düzensiz ve dengesiz, sıvıdan ve posadan fakir beslenme alışkanlıkları ve sağlıklı tuvalet alışkanlıkları edinememiş olmaktır. Bu hastaların bize müracaatları, hastalık başladıktan ortalama 10-15 yıl sonra olmaktadır. Bununla beraber son 2 yıl içinde hastalık başladıktan çok kısa bir süre sonra, bize müracaatların olduğunu memnuniyetle görmekteyim.

Bu hastalar yılda 3-5 defa çok şiddetli makat ağrısı, yanma zaman zaman kanama, tuvalet korkusu, tuvaletten sonra saatler süren ağrı ve yanma şikayetleri ile bir hafta on gün çektikten sonra kısmen rahatlama evresine girerek, yıllarca bu durumu çekebilmektedirler. Sosyal hayatları bozulan, zaman zamanda ruhsal bunalımlara giren hastalarla karşılaşmaktayız. Hastalara verilen bir takım merhem ve fitillerin kısmi anestetik özellikleri dışında, tedavi edici hiçbir özellikleri olmadığı gibi, alerjik dermatitlerede yol açarak şiddetli makat kaşıntısına yol açabilmektedir. Tedaviden ümidini kesen hastalar, durumu kabullenerek, doktor dan duydukları merhem ve fitillerle yada makata değişik maddeler sürmek şeklinde özetleyebileceğimiz, değişik tedavi denemelerine girebilmektedirler. Bu hastalarda zaman içinde hemoroitler ve ileride açıklayacağımız perianal fistüller yada apselerde geliştirerek, hastalığı daha da karışık hale getirebilmektedirler. Bu hastaların muayenesinde de özen gösterilmelidir. Eğer dikkatlice hasta dinlenebilirse, teşhis çok büyük doğrulukla konulabilmektedir. Rektal tuşe ve rektoskopik muayene mutlaka anestezi altında yapılmalıdır. Çünkü çok şiddetli rektal ağrıya yol açılabilmektedir. Ayrıca sağlıklı muayenede yapılması imkan dahiline girmez.

Ayırıcı Teşhis;

Cron yada ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıklarından ayırım yapılmalıdır. Bu hastalardaki fissür yerleşimi farklıdır ve çoğu kez ağrı gibi şikayetler olmaz hastalığın kendine has bulguları olmaktadır. Makat kanserleri de şiddetli makat ağrıları yapabildikleri için anal fissürlerle ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Primer frengi hastalığı da anal fissüre yol açabilmektedir. Çok nadir olarak tüberkülozda da fissürler olabilmektedir.

Tedavi Nasıl Yapılmalıdır?

Eğer anal fissür hastası olay olduktan sonra bir hafta içinde hekime müracaat etmişse, basit konservatif tedavilerle tamamen bu durumdan kurtulabilmektedirler. Bu dönemi geçiren hastalarda ise yukarıda saydığımız, fitil, merhem vb. tedavilerle yıllar geçebilmekte ve de tedavi yapılamamaktadır. Bu hastalar teşhis ve tedavi için öncelikle Proktoloji ile uğraşan Genel cerrahi uzmanlarınca değerlendirilmelidirler. Hadise müzminleşmişse Tıbbi tedavi denemeleri ile uğraşılmamalıdır.

Ve diğer tedavi edici yöntemlere derhal başvurulmalıdır. Çok değişik cerrahi tedavi yöntemleri, bezdirici ameliyat sonu tedavileri tarif edilmiştir. Onları burada sıralamak istemiyorum. Biz bu durumu kendi kliniğimizde saniyeler süren bir zaman aralığında tedavi yapmaktayız ve hastalarımız ilk tuvalete gittiklerinde ağrıdan kurtulmakta ve ertesi gün normal hayatlarına dönebilmektedirler.


Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Taner Bayramoğlu
 
F

Fırtına

Guest
Anal Fistül Nedir?

Anal kanalla anüs etrafındaki cilt arasında oluşan ayrı bir yoldur. En sık neden bu bölgede oluşan abselerdir. Alçak veya yüksek seviyeli olabilir.

Belirtileri nelerdir?

İç çamaşırı kirleten şekilde sarı, kirli akıntı,

Kaşıntı,

Ağrı,

Zaman zaman kanama,

Anüs etrafında kitle hissi,

Kimlerde görülür?

Anal bölge etrafında abse olan ve daha önce oluşmuş kişilerde,

Hemoroid hastalarında,

Kronik anal fissürü olanlarda,

Sistemik bir hastalığın belirtisi olanlarda (Crohn hastalığı, Ülseratif kolit, Tüberküloz vb.)

Teşhis (tanı)

Muayene genellikle yeterlidir. Fistülün makat içindeki ağzı ancak anoskopik muayene ile görülür. Komplike fistüllerde radyolojik görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur (fistülografi, rektal ultrasonografi gibi)

Tedavi;

Cerrahidir. Fistülün yerleşimine, alçak veya yüksek seviyeli oluşuna bağlıdır.

Uygulanan bazı yöntemler;

Fistülotomi; Fistül yolunun açılarak sekonder olarak iyileşmeye bırakılmasıdır.

Fistüllektomi; Fistül yolunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Seton uygulaması;

Genel anestezi gerekir.

Ortalama girişim süresi 15 dakika civarıdır.

Hastanede yatış süresi 1 gecedir.
 
F

Fırtına

Guest
Annal Fissür Nedir?

Anal fissür makat çıkışındaki örtünün (mukozanın) genellikle arka duvarından (kuyruk sokumu hızası) yarılmasıdır. Bu yara dış büzücü makat adelesi üzerinde olur. Her dışkılama sırasında dışkı adeleyi tahriş eder. Böylece ağrı ve adelede istemsiz kasılma (spazm) oluşur. Adeledeki bu kasılma çatlağın iyileşmesini geciktirir. Sonuç olarak yara-ağrı-spazm-yara kısır döngüsü oluşur.

Kimlerde görülür?

Uzun süren kabızlık sorunu olan kişilerde,


Çok sık ishal olan kişilerde,

Doğum yapmış kadınlarda,

Hemoroid hastalarında,

Ülseratif kolit ve Crohn gibi iltihabi bağırsak hastakalıklarında,

Belirtileri nelerdir?

Dışkılama anında ve sonrasında bıktırıcı ağrı,

Dışkıda çizgi şeklinde kan,

Makatta kaşıntı ve yanma,

Anüste ele gelen çıkıntı (meme ucu gibi)

Teşhis (tanı)

Hastanın hikayesi ve anüsün muayenesi genellikle teşhis için yeterlidir. Parmakla muayene ağrılı olabilir. Bazen anoskopik ve rektoskopik muayene gerekebilir.

Tedavi;

Tıbbı Tedavi; Erken dönemde teşhis edilmiş hastalarda kabızlıktan kaçınmak (posalı diyet, dışkı yumuşatıcı ilaçlar), ılık oturma banyoları ve ciddi bir medikal tedavi fissürün kronikleşmesini (müzminleşmesini) önleyerek tedavi sağlar.

Girişimsel Tedavi; Bir kaç ay içerisinde iyileşme görülmez ise fissür kronikleşmiş demektir, tedavi cerrahidir. Anüsü çevreleyen spazm oluşmuş büzücü kas gevşetilir bu işleme Lateral İnternal Sfinkterotomi denir.

Lokal anestezi gereklidir.

Ortalama girişim süresi 5 dakikanın altındadır.

Hasta aynı gün taburcu edilebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst