Ani işitme kaybı

bigalı17

Üye
Üye
Katılım
Ara 22, 2014
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
29
Öncelikle herkese merhaba. 06/12/14 tarihinde sabaha karşı aşırı baş dönmesi ve mide bulantısıyla uyandım. ve sağ kulağımın duymadığını farkettim sabah ilk işim acile gitmek oldu. Muayenede buşon(kulak kiri) teşhisi konuldu ve gliserin kullanıp temizletmem gerektiği söylendi. Bende bir kaç gün kullanıp gittim doktor temizledi ve iyi olduğumu söyledi. Çıktığımda kulağımın aynı olduğunu farkettim geri döndüm ancak bankoda günde bir defa muayene olabileceğim söylendi. ardından bende doktor iyi temizleyemedi düşüncesiyle bi kaç gün sonrasına randevu aldım aynı hastane farklı doktora. daha sonra gittim doktor kulak kirim olmadığı söyledi ve odyo testine soktu testte sol kulak:3 sağ kulak:110 db saf hava işitme kaybı bulundu. Acilen eğitim ve araştırma hastanesine sevk edildim. burada doktor tedaviye başladı ancak 10 gün geçtiği için çok fazla birşey beklememem gerektiğini söyledi. Ve devlet hastanesinde niçin ilk gidişimde odyo testi yaptırmadıklarını anlayamadı atlamış olduklarını söyledi. Kulak içine Depo-medrol enjekte yöntemi ile tedavi oluyorum 13/12/14 tarihinden beri ancak bi değişiklik yok hala testlerde ve kulağımda. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum bildiğiniz bir hastane varmı dır ve bu yanlış tanı yani ihmal için ne yapabilirim daha 20 yaşındayım..
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,507
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Geçmiş olsun. Acilde yapılan muayne malasef branş dr'u tarafından yapılmadığından anca bu kadar olur. Keşke fazla bekletmeseydin diyeceğim ama olan olmuş. Önereceğimö bir dr yada hastane yok bilen arkadaşlar öneride bulunsun lütfen.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam bigalı17,

Öncelikle çok çok geçmiş olsun kardeşim inan okuduğumdan beri çok üzgünüm ama seninde dediğin gibi daha 20 yaşındasın ve ne olursa olsun umudunu yitirmemelisin. Tedavi olmakta gecikmiş olman senin suçun değil. İşitme kaybının geri gelmesi için dualarım seninle, Allah yardımcın olsun. Bu konuda internette okuduğum tüm bilgileri belki bir başkasına da faydası olur umudumla paylaşmak istedim.

Tedavini umutla sürdürmeye devam et ve doktorların önerilerini dinle. Yeniden büyük geçmiş olsun demek istiyorum.


Ani İşitme Kaybı Nedir?


Ani işitme kaybı, 3 günden kısa sürede oluşan, peşpeşe gelen 3 ses frekansında en az 30 dB işitme kaybı oluşmasıdır.

İşitme testinde peşpeşe 3 frekansta 70 dB işitme kaybı gözlenmektedir.

Ani işitme kaybı, senede yüzbin kişide 5-20 arasında görülür. 40’lı yaşlarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Genellikle tek kulağı etkileyen bu durum, erkek ve kadını aynı sıklıkla etkiler.

Ani işitme kaybının sebebi nedir?

Ani işitme kaybının kesin olarak sebebi bildirilmemekle beraner, oluşumda suçlanan bazı sebepler bulunmaktadır:

Viral Enfeksiyonlar

Viral enfeksiyonlar sonucunda sinirsel etkilenme ortaya çıkabilmektedir. Geçirilen bir viral enfeksiyon sonucunda (Kabakulak, kızamık, kızamıkçık, herpes virüs, grip gibi) ani işitme kaybı ortaya çıkabilir.

Damar Tıkanıklığı


İşitme ve dengenin merkezi olan iç kulağı besleyen damarsal yapılar çok narin, ince ve sayı olarak azdır. Kan pıhtılaşma bozukluğu ya da damarı tıkayacak herhangi bir neden sonucunda (Lösemi, emboli gibi) ani işitme kaybı görülebilir.

Otoimmün Hastalıkları


Vücudumuzu korumakla görevli savunucu hücrelerimiz, vücudumuzdan olanla olmayanı ayırt etme özelliğine sahiptir. Bazen bu mekanizma bozulur ve vücut hücreleri de yabancı madde gibi algılanarak savaş açılır. İç kulağın bu durumdan etkilenmesiyle ani işitme kaybı oluşur.

Bakteriyel Enfeksiyonları

İç kulakta labirent adı verilen yapının bakteriyel enfeksiyonu ile ani işitme kaybı oluşur.

Tümörler

Kulak yapılarını, ya da işitme sinirinin beyine ulaşımındaki herhangi bir yerini etkileyen tümörlerde görülür )Meninjiom, hemanjiom, akustik nörinom).

İlaçlar

İşitmeye kötü etkisi olan bazı ilaçlar (streptomisin, siklofosfamid, bazı idrar söktürücüler, sisplatin vb.) etkileriyle olur.

Travmalar

Ani işitme kaybı oluşturabilecek travmalar çok çeşitlidirler. Burada konu, iç kulak travmasıdır. Kafa travmasının yaratabileceği bir iç kulak travmasının yanısıra, sadece iç kulak yapılarının mukoza ya da zarlarında yırtık oluşturabilecek basınç değişiklikleri de ani işitme kaybı ile sonuçlanabilmektedir.

Metabolik Hastalıklar

Şeker hastalığı, yağ metabolizması bozuklukları ve karbonmonoksit zehirlenmesi gibi)

Ani işitme kaybına nasıl tanı konulmaktadır?

İşitme kaybının ani gelişmesi şikayetiyle müracaaet eden hastanın öyküsünde üç günden kısa sürede gelişen işitme kaybı dikkat çekicidir. Bazen, işitme kaybının yanısıra, başdönmesi de eşlik eder.

Yapılan işitme testinde peşpeşe üç frekansta en az 30 dB işitme kaybı tespit edilir.

Kan biyokimyasında metabolik ve etyolojik faktörler taranır.

İşitme kaybı üç haftada düzelmezse MR ve tomografi ile ayrıntılı incelemeye gidilir.

Ani işitme kaybının tedavisi

Ani işitme kaybı ile ilk 10 günde müracaat eden hasta hiperbarik oksijen tedavisine alınır. Bu tedavide en iyi sonuçlar, ilk 48 saatte müracaat eden hastalarda alınmaktadır. 15 günün üzerinde gecikilmiş hastalarda başarı oranı düşüktür.

Bunun yanısıra, kanı sulandırıcı bazı ilaçlar, kortikosteroidler, karbojenler, yüksek molekül apırlıklı serumlar, vitamin ve idrar söktürücüler, koenzim Q gibi bazı tedaviler tek tek ya da kombine olarak uygulanabilmektedir.

Hastalığın seyrine etki eden faktörler;

a.Yaş: ileri yaş kötü belirteçtir.

b. İşitme kaybının şiddeti negatif etki eder.

c. Eşlik eden başdönmesi negatif etkilidir.

d.Damarsal risk faktörleri negatif etkilidir.

e. Eşlik eden şeker hastalığı, vb. gibi metabolik hastalıklar kötü etkilidir.

Ani işitme kaybında en önemli konu tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanmasıdır. Bu hastalıkta ne kadar zaman boşa harcanmışsa, tedaviye alınabilecek olan iyi yanıt ümidi o kadar azalmaktadır. Böyle deniliyor genelde ama olsun sen yine de sonuna kadar tedavi gör ve umudunu kaybetme olur mu?
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
ANİ İŞİTME KAYIPLARINDA HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ İLE İÇ KULAK OKSİJENİZASYONU NASIL YÜKSELİR?

Ani işitme kaybının etiyolojisi ne olursa olsun kulak hipoksisini gidermek bakımından Hiperbarik Oksijen Tedavisi çok başarılıdır. Hiperbarik Oksijen Tedavisi iç kulaktaki oksijenizasyonu dört yoldan yükseltebilir.

A. Labirinthi ile terminal kolları olan stria vaskularis ve lamina spiralis
Orta kulağın iç kulak ile anastomoz yapan damarları
Yuvarlak pencere membranından difüzyon yolu
Serebrospinal sıvı yolu

ANİ İŞİTME KAYBININ PATOFİZYOLOJİSİNE HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNİN ETKİSİ

Koklear dolaşımdaki yetersizlik ganglion hücrelerinde hipoksiye stria vaskülaristeki kan akımının azalmasına endolenf sekresyonunun azalarak niteliğinin bozulmasına neden olur. İç kulak metabolizması bozulur, metabolitler birikir, asidoz gelişir, scala mediada osmotik basınç artar, perilenfatik ve vasküler kompartmanlardan osmotik sıvı kaybı ile ödem ve hiperviskosite gelişir, hipoksi anoksiye dönüşür. Bütün bunların sonucunda kısa bir zaman içinde koklear hasara bağlı işitme kaybı gelişir.

Hiperbarik Oksijen Tedavisinin amacı organizmada çözünen oksijen sayesinde iç kulaktaki P02 yi arttırarak hipoksiyi gidermek, iç kulak metabolizmasını ve iyon transferini sağlamaktır. HBOT patofizyolojideki kısır döngüyü kırar. Corti organında meydana gelen subkritik bir iskemide tüylü hücrelerinin ne kadarının ölmüş, ne kadarının canlı ama nanfonksiyone beklemede olduğunu bilmek mümkün değildir. HBOT ödemi çözerek ve oksijenlenmeyi arttırarak bu hücreler üzerinde etkili olur. Bu etki mikrosirkulatuar düzeydedir. Oksijenin perilenfteki çözünürlüğü de plazma ile hemen hemen aynıdır.

Koklea hipoksiye duyarlı anoksiye ise tahammülsüzdür.

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNE NE ZAMAN BAŞLANMALI?

HBOT başlamadaki en ideal zaman Ani işitme kaybınının ortaya çıkışını izleyen en kısa zamandır. Tedavi ne kadar erken başlar ise sonuçlar o kadar yüz güldürür. En iyi sonuçlar tedaviye ilk 72 saatte başlanan olgularda alınır. Bunu ilk 7 gün içinde HBOT ne alınanlar izler. Bununla birlikte ilk 1 ay içinde tedaviye alınan olgularda da başarılı sonuçlar bildirilmiştir. Amaç Hipoksi ve Anoksiye bağlı kalıcı koklea hasarı oluşmadan iç kulak hipoksisini gidermek olmalıdır. Hiperbarik Oksijen Tedavisi diğer yöntemler ile başarı sağlanamadığı zaman başvurulacak bir tedavi olarak düşünülmemeli, hastaya AİK teşhisi konulup ilaç tedavisi başlanması ile beraber eş zamanlı HBOT uygulamak şeklinde bir yaklaşım en makul olanıdır.

HBOT UYGULANAN ANİ İŞİTME KAYBINDA PROGNOZ

HBOT nin ne kadar erken başladığı önemlidir. Hipoksi kaynaklı AİK da prognoz daha iyidir.

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ SGK İLE ANLAŞMALI OLARAK YAPILIR.

Ani işitme kaybı tanısı konulan hastaya İşitme kaybının başlangıcından itibaren ilk 1 ay içerisinde Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulanmakta ve Sosyal Güvenlik Kurumu tedavi bedellerini karşılamaktadır. Bunun için 2. veya 3. basamak sağlık kuruluşlarından (özel hastane, tıp merkezleri, kamu ve üniversite hastaneleri) 3 uzman doktor imzalı bir rapor düzenlenmesi gerekmektedir. Raporda Tanı ve tanı kodu (Tanı kodu: H91.4 ), uygulanacak seans sayısı yazması gereklidir. İlk şevkteki seans sayısı SUT de belirlenmiş olup 20 seanstır. 20 seans sonrasında yapılan kontrol odyogramında 20 db ve üzeri düzelme var ise 20 seans daha HBOT uygulanır.

MALİGN OTİTİS EKSTERNA TEDAVİSİNDE HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ

Malign otitis eksterna dış kulak yolunun ender görülen fakat yüksek morbidite ile, hatta fatal seyredebilen invaziv bir nekrotizan enfeksiyonudur.

Amaç Hiperbarik Oksijen Tedavisinin antihipoksik etkisinden yararlanarak doku oksijenizasyonunu restore etmek, PNL lerin fagositik ve oksijene bağımlı bakterisid etkisini güçlendirmek, bazı antibiyotikler ile var olan additif ve sinerjistik etkisinden yararlanmak ve toplam etki olarak enfeksiyon kontrolünü sağlamaktır.

Dış kulak yolunun lokal tedavisi, sistemik antibiyotik tedavisi gereğinde cerrahi girişim şeklinde uygulanan tedavinin Hiperbarik Oksijen Tedavisi ile kombine edilmesi halinde çok daha yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Malign otitis eksterna tanısı konulan hastaya Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulanmakta ve Sosyal Güvenlik Kurumu tedavi bedellerini karşılamaktadır. Bunun için 2. veya 3. basamak sağlık kuruluşlarından (özel hastane, tıp merkezleri, kamu ve üniversite hastaneleri) 3 uzman doktor imzalı bir rapor düzenlenmesi gerekmektedir. Raporda Tanı ve tanı kodu (Tanı kodu: H60.2 ), uygulanacak seans sayısı yazması gereklidir. İlk sevkteki seans sayısı SUT de belirlenmiş olup 40 seanstır. 40 seans sonrasında yapılan değerlendirmede alınan yanıta göre olumlu bir gelişmede 40 seans daha HBO tedavisi uygulanabilir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Enfeksiyon ani işitme kaybına yol açabilir!!!

Aniden gelişen işitme kaybında, damar tıkanıklığı, tümörler, darbeler ve immünolojik bozuklukların dışında viral enfeksiyonlar da etkili olabiliyor.

Hastaların üçte birinde bulunan ve ani işitme kaybı ile sonuçlanan üst solunum yolu enfeksiyon süreci, viral hastalıkların ani işitme kaybının nedenlerinde rol alabildiği gösteriyor.

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, son üç gün içinde gelişen çevredeki sesleri eskisi gibi duyayama halinin ani işitme kaybı olduğunu belirterek, "Ardışık 3 frekansta 30 dB ve üzeri olan bu durum işitme kaybı olarak tarif edilir. Ani işitme kaybı, işitmenin genellikle bir kulakta çok kısa sürede azalması ve kaybolmasıdır" dedi.

Ani işitme kaybının, organ kaybıyla sonuçlanabilen ciddi bir kulak burun boğaz hastalığı olduğuna dikkati çeken İleri, bunun bir çeşit kalp krizine benzediğini; erken tanı ve tedavi ile organın kurtulmasının mümkün olduğunu ifade etti. İleri, dünyada ortalama yılda 15 bin yeni vaka raporlandığını, ancak gerçek vaka sayısının bunun çok üstünde olduğunu söyledi.

Son dönemde ani işitme kaybı şikayetinde artış görüldüğünü dile getiren İleri, bunun mevsim değişikliğine bağlı ortaya çıkabilen ve viral enfeksiyon kaynaklı olabileceğini, ancak vatandaşların duyarlı olması gerektiğini bildirdi.

"ÇINLAMA" DEYİP GEÇMEMELİ

İleri, ani işitme kaybının hastaların yüzde 70'inde çınlama ile kendini gösterdiğini, bir çoğunda da baş dönmesi ve dengesizlikle karşılaşıldığını belirtti.

Hastalığın tek bir nedeni bulunmadığına işaret eden İleri, "damar tıkanıklığı, viral enfeksiyonlar, tümörler, darbeler ve immünolojik bozuklukların" da nedenler arasında yer aldığını bildirdi. İleri, "Hastaların üçte birinde bulunan ve ani işitme kaybı ile sonuçlanan bir üst solunum yolu enfeksiyon süreci, viral hastalıkların ani işitme kaybının nedenlerinde rol alabildiğini düşündürüyor. Bazı hastaların nedenlerinde soğuk rüzgara maruz kalma veya klima maruziyeti hikayesi de bulunuyor" diye konuştu.

"ERKEN MÜDAHALE, İŞİTME KAYIPLARINDA KURTARICI OLABİLİYOR"

Ani işitme kayıplarında, hekime başvuru süresinin önemli olduğunun altını çizen İleri, hekime erken başvurunun tedavinin başarı şansını da artırdığına işaret etti. İleri, bu nedenle sorun hissedilir hissedilmez KBB uzmanına başvurulması gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü, erken müdahale bazı işitme kayıplarında kurtarıcı olabiliyor" dedi.

İşitme kaybı şikayeti ile başvuran hastaya ayrıntılı KBB muayenesi yapılması gerektiğini dile getiren İleri, herşeyin normal olması halinde bile kesin tanı için işitme testinin şart olduğunu söyledi. İleri, tanı konulması durumunda, tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanması gerektiğini ifade ederek, "Tedavisine geç başlanan işitme kayıplarında, sonuçlar genellikle olumsuzdur. Çünkü, aktif hastalık çözülmüş olsa da birlikte iç kulaktaki hasar kalıcı hale gelmiş olur" uyarısında bulundu.

Ani işitme kaybında bir çok değişik tedavi ajanları ve protokolleri önerilmekle birlikte, spesifik belirlenmiş bir tedavi yaklaşımı bulunmadığını anlatan İleri, şunları kaydetti:

"Steroidler, antiviral ajanlar, antikoagülanlar, vazodilatörler en sık önerilen ilaçlardır. Yüksek ödem sökücü etkilerinden dolayı steroidler, ani işitme kaybı tedavisinin temel taşını oluşturmaktadır. Antiviral ajanlar, temelde virütik neden kaynaklı olabileceği için tercih edilirken, diğer tedavilerin temel amacı iç kulak kanlanmasının arttırılması prensibine dayanmaktadır.

Önceden kulak hastalığı bulunan hastalarda ani işitme kayıplarında cerrahi müdahale gerekebilir. Son yıllarda erken dönemde ek tedavi olarak geç dönemde de kurtarma tedavisi olarak hiperbarik oksijen tedavisi kullanıma girmiştir. Tanı konur konmaz hemen medikal tedaviye başlanmalıdır. Tedavi sonucunda işitme kısmen veya tamamen düzelebilir."
 

Birey

Üye
Üye
Katılım
Eki 13, 2011
Mesajlar
528
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bir Dr. kulağın kirli olduğunu diğeri ise kulak kirinin olmadığını dile getirmiş. İkisi de Doktor... Bence siz 3. hatta 4. doktora da görünün en kısa sürede. Hangisinin haklı olduğunu ancak birkaç Dr.a danışıp ortak görüşü öğrenmeniz lazım ki hangi doktorun haklı olduğuna ve doğru teşhisin hangisi olduğuna ve tedaviye başlamaya karar verirsiniz. 10 geçtiği için çok şey beklemeyin diyen doktora pek inanasım gelmedi. çok da büyük acı çekmeden bir gece işitme kaybına uğradığınız için bana da kulak kiri mantıklı geldi. Bu kulak kirlenmesi illa dışardan görünecek diye bir kaide de yok. Kulak zarının arkasında iç kulakta da meydana gelmiş olabilir bu kir. Benım çocukluk arkadaşım da sizinkine benzer bir işitme kayına uğradı fakat gittiği ilk doktor ona kulağının içinden kulağının kapandığını ve damla ile birkaç haftada bunun geçirilebileceğini söylemişti. Haklı da çıktı arkadaşım onun dediklerini yaptı ve sorunu çözüldü.

Bende yıllarca kulak akıntısı oldu, şiddetli ağrılar oldu... Buna rağmen ancak yıllar sonra "onarılmaz" işitme kaybına uğradım. Ben geç kaldığınıza inanmıyorum bence mümkün oldukça en kısa sürede 2 doktora daha görünün ve diğer doktorların da görüşlerini paylaşın onlarla. Sinir hücreleri ölmemişse tedavi mümkündür ama sinir hücreleri ölmüş olsaydı şiddetli ağrılar yaşayacaktınız. Yaşamamışsınız çok şükür.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst