Ani Kalp Durmasında Yapılması Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Aniden oluşabilen bir kalp durmasında iş sizede düşebilir. O insanın ölümle yaşam arasındaki çizgiden belkide sizin yapacaklarınız hayata döndürecektir. Peki ya yapılması gerekenler nedir ve herkez bunları yapabilirmi? Uzman tarafından yapılması gereken kalp masajı böylesi zor durumlarda kalındığı takdirde uzman biri gelene kadar yapılmalıdır. Nasıl yapılacağı ve o esnada olması gerekenler işte hepsi yazımızın devamında bulunmaktadır.


Kalp-Durması-ve-İlk-Yardım.jpg

Ani kalp durması vakalarında kişinin hayatta kalması için acil müdahale yapılması şarttır. CPR CPR (yaşam desteği), ani kalp durması tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Uzman ekip tarafından tıbbi destek alınıncaya kadar, vücudun hayati organlarına oksijence zengin kan taşınması için CPR yapılması hayati önem taşır.

Ani kalp durması vakası yaşayan biri ile karşılaşır ve CPR uygulamayı bilmiyorsanız, hemen 112 yi aramalısınız ve eğer kişi nefes alışverişi yapmıyorsa göğsüne kalp masajı yapmaya başlamalısınız. Kalp masajını sert ve uygun hızda yapmalısınız. Dakikada yaklaşık 100 defa kalp masajı uygulamalı ve göğsün masaj aralarında yükselmesine izin vermelisiniz. Kalp masajına bir defibrilatör (elektroşok cihazı) gelinceye veya acil yardım ulaşana kadar devam ediniz.

CPR işlemi sırasında dikkat etmeniz gereken hususlar;
• Kişi bilinçli mi bilinçsiz mi?
• Eğer bilinçsiz görünürse, omzuna dokunun ve yüksek sesle “İyi misin?” diye sorun.
• Kişi yanıt vermiyorsa iki kişilik yardıma ihtiyaç var demektir. Bunlardan biri 112 acil yardımı aramalı, diğeri ise CPR işlemine başlanmalıdır.
• Eğer yalnız başınıza iseniz, önce 112 yi arayın, daha sonra CPR ye başlayın. Ancak kişi boğulma gibi bir nedenden dolayı yanıt vermiyorsa, bir dakikalık bir CPR işleminden sonra 112 yi aramanız daha iyi olacaktır.
• Yalnız iseniz ve bir çocuğu kurtarmanız söz konusu ise, 112 acil servisi aramadan önce iki dakika boyunca CPR uygulayın. • Bulunduğunuz ortamda taşınabilir elektroşok cihazı varsa ve kullanmayı biliyorsanız, bir defa uyguladıktan hemen sonra CPR ye başlayın.
• Kalp masajı sırasında elleriniz üst üste gelsin ve dirseklerinizi tutun. Vücut ağırlığınız ile hastanın göğüs kafesine doğru hızlı ve sert şekilde bastırın. Dakikada yaklaşık 100 defa kalp masajı uygulayınız. Çocuklar için, yalnızca bir elinizi kullanmanız gerekebilir.
• CPR eğitimi almamış iseniz acil servis gelinceye kadar sadece kalp masajı yapınız.
• Eğer CPR eğitimi almış iseniz, her 30 masajdan sonra, hastanın yavaşça başını yavaşça arkaya doğru eğin ve nefes yolunu açmak için çeneyi yukarı doğru kaldırın. 10 saniyeyi geçmeyecek şekilde normal şekilde nefes alınıp alınmadığını kontrol ediniz. Eğer kişi nefes almıyorsa, burun deliklerini kapatın ve iki defa ağızdan suni teneffüs yapın. Nefesten sonra göğsünün yükseldiğinden emin olun. Göğüste hareketlenme olmadıysa ikinci nefesi veriniz.
• Kişinin bilinci yerine gelinceye, normal şekilde nefes alıncaya kadar ya da acil sağlık personeli yetişinceye kadar kalp masajı ve CPR ye devam edilmelidir Defibrilasyon Ani kalp durmasının ana nedenlerinden biri olan “Ventriküler fibrilasyon” aritmi türü için gelişmiş bir tedavi seçeneği göğüs bölgesine uygulanan elektroşok işlemidir. Defibrilasyon adı verilen işlem sırasında, kalp ve düzensiz ritim bir an için durdurulur. Bu işlem genellikle normal kalp ritminin tekrar kazanılmasını sağlar. Şok makinesinin diğer bir ismi de defibrilatördür. Taşınabilir ev tipi olanları da vardır. 112 acil servis ambulanslarında da yer alır. Bazı toplu yaşam alanlarında da hazır bulundurulur.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst