Ankara Valiliği'nden yaşlıları, kimsesizleri ve engellileri kapsayan bir proje!

F

Fırtına

Guest
Ankara Valiliği yeni bir sosyal projeye daha imza atıyor..

’Kimsesizlerin Kimsesi Ankara Valiliği’’ sloganıyla başlatılan proje yalnız yaşayanları, yaşlıları, engellileri ve kronik hastaları kapsıyor. Projenin hizmet boyutunu SABEV (Sosyal Hizmetler Araştırma, Belgeleme, Eğitim Vakfı) yerine getirecek.

Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Proje kentsel ortamda yalnız yaşayan, yaşlı, hasta, engelli ve yatalak hastaların yardımlarına, boyunlarına taktıkları bir düğme yoluyla en kısa sürede ulaşma esasına dayanıyor.

Düşen, yaralanan, kalp krizi geçiren, tansiyonu yükselen, yani evinde herhangi bir yardıma gerek duyan bir kimse elinin altındaki düğmeye basarak telefon ve diyafon aracılığıyla yardım isteyebilecek. Evlerine kurulacak bir diyafon ve basacakları düğme aracılığıyla kendilerine, karşılaştıkları sorunu gidermek üzere gereken yardım sağlanacak.

Sistemin tanıtım basın toplantısı 28 ocak 2011 Cuma günü saat 10:30 da yapılacağı bildirildi. e-Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Abdullah Ortaç’ın da davet edildiği Tanıtım basın toplantısını Ankara Vali Yardımcısı Turan ATLAMAZ ve SABEV adına Prof. Dr. İlhan TOMANBAY yapacak.

Ankara Valiliğinin Organizasyonu ile düzenlenen Proje Tanıtım Toplantısı 28 ocak Cuma Günü Mithatpaşa Caddesi 44/22 adresinde gerçekleştirilecek.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yaşlı Hasta Engelliye Yakın Takip

Evde yalnız yaşayan hasta, yaşlı ve engellilerin sağlık durumunu sürekli kontrol edecek, ilaçlarını almadıklarında görevlilere haber verecek bir cihaz dağıtılacak.

Ankara’da evde yalnız yaşayan hasta, yaşlı ve engellilerin sağlık durumunu sürekli kontrol edecek, ilaçlarını almadıklarında görevlilere haber verecek bir cihaz dağıtılacak.

Ankara Valiliği ve Sosyal Hizmetler Araştırma Belgeleme Eğitim Vakfı (SABEV) katkılarıyla hazırlanan Yaşam Destek Projesi kapsamında dağıtılacak cihazlar sayesinde evdeki kişinin durumu 7 gün 24 saat kontrol altında tutulacak.

Cihaz kolye şeklinde boyuna yada kemere takılacak. Düğmesine basıldığında kişinin bilgileri, kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar, ulaşılabilecek yakınları, komşuları sağlık birimindeki görevlinin ekranında görünüyor. Eğer acil durum sinyali geliyorsa sağlık ekibib gönderiliyor. Hasta ilacını almadığında cihaz sağlık merkezini uyarıyor.

Aylık 40 lira karşılığında yararlanılabilecek olan hizmet öncelikli olarak Çankaya, Yenimahalle, Mamak, Altındağ ve Keçiören ilçelerinde 1 Şubat 2011 itibariyle başlayacak.
 
F

Fırtına

Guest
Yardım ``bir sinyal`` kadar yakınınızda

Ankara Valiliği SABEV`ce yürütülen proje kapsamında, yalnız yaşayan hasta, yaşlı ve engelliler, evlerine yerleştirilen özel cihazlar aracılığıyla, bir düğmeye basarak yardım isteyebiliyorlar.

``Kimsesizlerin Kimsesi Ankara Valiliği`` sloganıyla, yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlara yardım amacıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV)-SABEV işbirliğiyle ``Yaşam Destek Projesi`` hayata geçirildi.

Proje kapsamında vatandaşların evlerine ihtiyaca göre, ``Karbonmonoksit ve duman dedektörü, ilaç hatırlatma kutusu, düşme sensörü, su dedektörü, acil çağrı kordonu, hareket dedektörü, alzheimer paspası, kilit sensörü ve çağrı butonu`` gibi cihazlar, SABEV uzmanlarınca yerleştiriliyor.

Yurt dışında da yaygın olarak kullanılan sistemde, vatandaşlar yanlarında da taşıyabildikleri bu cihazlar aracılığıyla 7 gün 24 saat takip edilebiliyor. Acil bir durumda SABEV merkezindeki operatörler, kişiye anında ulaşarak gerekli yardımın yapılmasını sağlıyorlar.

SABEV`de görevli sosyal operatör Mebrure İrdem, projeden yararlanacak vatandaşların evine, özel bir cihaz taktıklarını veya yanlarında taşıyabilecekleri, kolye gibi takabilecekleri portatif cihazlar verdiklerini söyledi.

Söz konusu cihazların üzerinde ``Panik Butonu`` olduğunu anlatan İrdem, ``Acil bir durumda bu düğmeye bastıklarında 24 saat, SABEV merkezinde sosyal hizmet uzmanlarına ulaşıyorlar. Bizler, kendilerine gereken yardımı yapıyoruz`` dedi.

İrdem, hizmet alan kişiler için SYDV tarafından SABEV`e aylık 40 lira ödeme yapıldığını dile getirerek, projenin şu anda Çankaya, Yenimahalle, Mamak, Altındağ ve Keçirören ilçelerinde uygulandığını, projenin başladığı günden bu yana 530 kişinin evine cihaz takıldığını bildirdi.

Bu hizmetten genellikle yalnız yaşayan yaşlı ve hastaların faydalandığını anlatan İrdem, anne babasından uzakta yaşayan ve onları merak eden kişilerin de, bu hizmeti 50 lira karşılığında alabileceklerini vurguladı.

ARTIK YALNIZ YAŞADIĞIM İÇİN KORKMUYORUM

Evine 2 gün önce ``Çağrı butonu`` takılan 68 yaşındaki emekli öğretmen Bahriye Ercan, 7 yıl önce geçirdiği bir hastalık sonucunda görme yetisini kaybettiğini, bir kulağının da sağır olduğunu belirtti.

Eşinin de 3 yıl önce vefat ettiğini anlatan Ercan, ``3 yıldır yalnız yaşıyorum. Çocuğum yok. Ama öğrencilerim beni yalnız bırakmıyor. Eşimi kaybettikten sonra, gözlerim görmediği için bakıcı tutmak zorunda kaldım. Onlarla da büyük sıkıntılar yaşadım. Görmediğim için maaşımı çekmekte zorlanıyorum. Ayrıca parayı göremediğim için bakıcılara verdiğim paranın miktarını bilmiyorum. Bana çok eziyet etti bakıcılar. Huzurevine yerleşmeyi düşündüm ama eşim ve hatıralarımla yaşamak istediğim için istemedim`` dedi.

Ercan, muhtarın önerisiyle iki gün önce evine ``panik butonu`` taktırdığını ifade ederek, ``Gençliğimde bu hale düşeceğim hiç aklıma gelmezdi. O kadar enerjiktim, o kadar hızlı bir hayat yaşadım ki... Ama artık gözlerim görmüyor ve yalnız yaşıyorum. Bu nedenle çok fazla sorunla karşı karşıya kaldım. Kapıma gelen satıcılar beni dolandırdı, bakıcı şiddetine uğradım. Artık yalnız yaşadığım için korkmuyorum. En ufak bir sıkıntımda bile butona bastığımda `sosyal melekler` yardımıma koşuyor. Sistem sayesinde devleti her an yanımda hissediyorum`` diye konuştu.

95 YAŞINDAKİ ANNEM ARTIK GÜVENDE

Mamak ilçesine bağlı Harman Mahallesi`ndeki gecekonduda yaşayan Fatma Eröksüz de (95), 15 yıl önce eşini kaybettiğini ve 54 yaşındaki oğluyla birlikte yaşadıklarını söyledi.


Oğlu çalıştığı için gün boyu evde tek kaldığını anlatan Eröksüz, ``Oğlum sabah 08.00`de evden çıkıyor akşam 20.00`a kadar çalışıyor. Ben evde tek başıma kalıyorum. Yaşlı olduğum için günlük işlerimi yapmakta zorlanıyorum. Oğlumun da aklı sürekli bende kalıyor. Valilik evime bu aleti taktıktan sonra, oğlum artık güven içinde beni bırakıp gidebiliyor. Allah devletimize zeval vermesin`` dedi.


Eröksüz`ün oğlu Mehmet Eröksüz de, annesinin yaşlı olması nedeniyle çok sıkıntı yaşadığını belirterek, ``Annemi bırakıp işe gittiğimde, her yarım saatte bir eve telefon ediyor ya da 1-2 saatte bir eve geliyordum. Bu cihaz sayesinde artık her saat başı eve gelip annemi kontrol etmeme gerek kalmadı. Annemin başına bir şey gelirse telefonun ucundaki bayanlar, hemen bana bilgi veriyorlar ve ilgili ekipleri eve yönlendiriyorlar`` diye konuştu.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst