Ankilozan Spondilit (AS)

F

Fırtına

Guest
Nedir?

Ankilozan Spondilit (AS) özellikle omurgayı etkileyen kronik, ilerleyici, ağrılı sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. Tanı Modifiye New York kriterlerine göre konulur. AS de ağrı hareketle azalır, hatta yok olabilir, uzun süre oturmakla, istirahatle artar. Hastalar sabahları daha çok ağrılıdır ve özellikle omurga hareketleri kısıtlıdır, günün ilerleyen saatlerinde ağrı ve kısıtlılık azalır.

AS'de ilk belirtiler bel, kalça ve topuk ağrısı olabilir. Hastalık gerektiği gibi tedavi edilmezse ileri dönemlerde omurga deformiteleri, kamburluk ortaya çıkar.

Genetik yatkınlık AS'nin bilinen özelliklerindendir. HLA-B27 doku antijeni beyaz ırkta % 95, Afrikalı siyahlarda % 50 pozitiftir. HLA B27 pozitif AS'li babanın HLA-B27 pozitif olan çocuğunda AS gelişme riski % 25 dir. Yani ailede birden fazla AS li olabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Tam olarak bilmiyoruz. Araştırmalar, AS hastalarının % 96’sında benzer genetik hücre işaretleyicileri (HLA-B27)’nin bulunduğunu göstermiştir. Olasılıkla, normalde zararsız olan bazı mikroorganizmalar, HLA-B27 ile ilişkiye girmektedir. Bazı barsak ya da idrar yolları hastalıkları AS’in ortaya çıkmasını tetiklemektedir. Bazen, belirtiler yatak istirahati (sözgelimi trafik kazasını izleyen istirahat) döneminden sonra da ortaya çıkabilir.

Reiter sendromu olarak bilinen hastalık da AS’e yol açabilir. Reiter sendromunda gözde yangısal tutuluş (irit, üveit, konjunktivit), dış idrar yolu yangısı (üretrit) ve büyük eklemlerde daha sık olmak üzere eklem tutuluşları görülür.

Nasıl Tanı Konur?

Tipik belirtileri şunlardır;

Haftalar ya da aylar içinde yavaş yavaş artan bel ağrısı ve sertlik.

Gün içinde hareket etmekle ya da egzersizle azalan sabah sertliği ve ağrısı. Egzersizlerden sonra daha iyi, istirahatten sonra daha kötü hissedilmesi (mekanik karakterli bel ağrılarının tersine – sözgelimi bel fıtığı-)

3 aydan uzun süredir belirtilerin varlığı.

Özellikle erken dönemlerde, kilo kaybı.

Yorgunluk.

Ateş ve gece terlemesi.

Tipik belirtiler bunlar olmasına karşın, bazen farklı şekillerde başlangıç görülebilir. Belde belirgin bir ağrı olmaksızın, kaba etlerde bazen bir tarafta, bazen diğer tarafta değişici şekilde ağrı ile başlaması da sıktır. Bu ağrı bele, uyluğa yayılım gösterebilir. Bazen de yalnızca topuk ağrısı, göğüs ağrısı ile başlayabilir.

Sabahları daha kötü oluyorum;

Bu beklenen bir şeydir. Hastalığın tipik özelliklerinden biri, gecenin geç ve sabahın erken saatlerinde ağrı ve sertliğin belirgin olması ve gün içinde hareket ya da egzersizlerle düzelmesidir. Benzer şekilde sinema ya da tiyatroda uzun süre oturduktan, ya da uzun süre araba kullandıktan sonra ağrı ve sertlikte artma olabilir.

Ankilozan Spondilit Tanısı Modifiye New York Kriterlerine Göre Konulmaktadır.

Bu kriterler;

A. Egzersiz ile geçen dinlenme ile geçmeyen 3 aydan uzun süren bel ağrısı ve katılığı.

B. Bel omurlarının 3 planda (sagital, frontal, egzersiz ile rahatlayan dinlenme ile geçmeyen hareket kısıtlılığı)

C. Yaş ve cinsiyete göre göğüs ekspansiyonun normal değerin altında olması.

D. Bilateral (iki taraflı) grade 2 veya unilateral (tek tarafta) grade 3-4 sakroiliit.

(Grade 0= Normal, 1= şüpheli, 2= erozyon ve skleroz, 3= erozyon, skleroz, erken ankiloz, 4= total ankiloz)

Değerlendirme;

Radyolojik kriter (D) + en az 1 klinik kriter olması tanıyı koydurur.

Göğüs ekspansiyonunun normal değerleri (cm)

15-24 yaş erkek= 4, kadın= 3,6

25-34 yaş erkek= 4,3, kadın= 3

35-44 yaş erkek= 2,7, kadın= 3,4

45-54 yaş erkek= 2,6, kadın= 2,7

55-64 yaş erkek= 1, kadın= 1,7

65-74 yaş erkek= 1,1, kadın= 2

75 yaş üstü erkek= 1,1, kadın= 2

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tamamen iyileşmesi mümkün değildir. Mevcut tedavi yöntemleriyle hastalık aktivitesi azaltılıp gelişimi yavaşlatılabilir. Erken tanı Tedavide steroid olmayan antienflamatuar (anti romatizmal) ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır. Düzenli egzersizler mutlaka yapılmalıdır. Son tedavi yöntemlerinden olan ve ülkemizde de uygulanmaya başlanan anti TNF alfa tedavisi (Enbrel gibi) hastalığın ilerlemesinin durdurulmasında büyük ümittir.

Görünme Sıklığı Nedir?

Görülme sıklığı genellikle % 0.1 ? 1.4 arasında değişir. Japonlarda % 0.04, Haida kızılderililerinde % 6 oranında görülür. Türkiye'deki sıklık oranı bilinmemekle birlikte ortalama % 0.5 sıklıkta olduğunu düşünürsek ülkemizde yaklaşık 300 ? 350 bin AS'li olduğu söylenebilir. Erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla. İngiltere’de 200 erkekte 1 ve 500 kadında 1 sıklığında görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 1000’de 1 olarak bildirilmektedir.

Diğer;

* İklim, yaş, cinsiyet gibi faktörler etkili mi?

- İklim ve çevre şartlarının semptomları (ağrı, hareket kısıtlılığı gibi) etkileyebileceği söylenir ama bunlar AS'nin sebebi değildir.

* Genellikle erken (genç) yaşta çıkıyor. Neden?

- AS'nin 8 ? 45 yaş arasında başlayabileceği bilinse bile genellikle 15-30 yaş arasında, en sık olarak da 24 yaşında başladığı belirlenmiştir. Niçin genç yaşlarda başladığı bilinmemektedir.

Hastalarda en çok hangi bölümler tutuluyor? Hayatı nasıl etkiliyor?

- AS en çok omurgayı (her düzeyde) ve sakroiliak eklemi (omurganın leğen kemiğiyle yaptığı eklem), daha sonra kalça ve omuz gibi büyük eklemleri tutar. El ve ayak eklemlerini tuttuğu çok nadirdir. Göğüs kafesinin genişlemesi çok azalır dolayısıyla solunum problemleri olabilir.

AS'de kas iskelet sisteminin yanı sıra göz, böbrek, aort gibi eklem dışı tutulumlar da olabilir. Hastaların 1/3 ünde ömründe en az bir defa akut uveit atağı olur.

AS de hastalığın gelişimi kişiden kişiye değişse de ağır bedensel iş yapanlar, sürekli yük taşıyanlar hastalıkları hafif olsa bile çalışma tarzlarını düzenlemeleri eğer işleri öne eğilmeyi ve ağır kaldırmayı gerektiriyorsa işlerini değiştirmeleri gerekir.

AS'li kadınların hamilelik döneminde ilaç kullanma sakıncası ve vücut ağırlığının birden artması, hareketlerindeki kısıtlılığı ve ağrıları artırabilir. Hastaların düzenli olarak gebeliğe uygun egzersizlere devam etmeleri gerekir.


sağlıkplatformu.com
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ankilozan Spondilit Egzersiz ve Bilinmesi gerekenler

Ankilozan spondilite bağlı bel ve boyun kısıtlılıkları ve eğrilikleri önlemenin tek yolu egzersiz ve iyi bir duruştur. Ankilozan spondilitli hastaların yapmaları gereken egzersizler bu kitabın sonunda gösterilmiştir.

İlk başlarda egzersize bağlı olarak ağrılar artacaktır. Sebat ederek inatla egzersizlerinizi yapmalısınız. Bir süre sonra egzersiz sonrası daha rahatladığınızı hissedeceksiniz. Her sabah ve akşam yirmişer dakikanızı egzersize ayırmalısınız.

Egzersizin faydalarını:
a) İyi bir duruş şekli sağlamak,
b) Kısalmış olan kasları gererek uzayabilirliklerini artırmak,
c) Kas kuvvetini artırmak,
d) Tüm eklemlerde normal eklem hareket açıklığını muhafaza etmek şeklinde özetleyebiliriz.

Ankilozan spondilitin tedavisinde fizik tedavinin yeri nedir ?

Özellikle çok ağrılı dönemlerde fizik tedavi kürleri çok yararlı olmaktır. Hem ağrının azaltılmasında hem de hareket kabiliyetinin artırılmasında yararlıdır. Ancak mutlaka egzersizle beraber olmalıdır.

Kaplıca tedavisi faydalı mıdır ?

Halk arasında kaplıcanın Ankilozan spondilite faydalı olduğuna inanılmaktadır. Ancak hastalığın çok aktif dönemlerinde kaplıca aktivasyonu daha da artırabilir. Bu nedenle kaplıca tedavisinden mutlaka hekim kontrolünde yararlanmalıdır.

Ankilozan spondilitin tedavisinde cerrahinin yeri nedir ?

Ankilozan spondilitte cerrahinin kısıtlı bir yeri vardır. Ciddi kalça tutulumu olan hastalarda erken yaşlarda dahi kalça protezine gidilebilir. Önünü görmesini engelleyecek kadar boynunda öne eğilme olanlarda omurgayı düzeltici ameliyatlar denenebilir.

Ankilozan spondilitli hastalar spor yapabilir mi ?

Ankilozan spondilitli hastalar için hareket yaşam demektir. En çok önerilen spor dalı yüzmedir. Zira yüzme esnasında omurga, kalça ve diğer eklemler düz olarak tutulur. Bisiklete binmeyi öne eğilerek sürme durumunda önermiyoruz. Oturma yeri ve direksiyonda dik durmayı sağlayacak düzenlemeler yapılırsa bisiklet iyi bir spordur. Aksi halde bisikletten kaçınmalıdır. Spor yaralanmalarının sık görüldüğü futbol, boks, judo gibi kaba ve sert sporlardan kaçınmalıdır. Spor yaralanmaları “entesopati” denilen kasların kemiklere yapıştığı yerlerde yangılara yol açabilir.

Voleybol, masa tenisi, tenis gibi sakatlanma riskinin daha az olduğu spor dallarını daha çok tercih ediyoruz.

Hiç spor yapamayanlara her gün yarım saat yürümelerini, yürüyüş sonrasında ankilozan spondilit egzersizlerini yapmalarını tavsiye ediyoruz. Yürüme mesafesi arttıkça araya kısa koşular konulabilir.

Nefesimi geliştirmek için ne yapmalıyım ?

Kitapçığın sonundaki solunum egzersizlerini her gün yapmalısınız. Ayrıca doktorunuzun vereceği "üfle üfle" dediğimiz solunum egzersiz cihazından bir tane edinmelisiniz. Her gün düzenli olarak çalışarak içinize çekebileceğiniz hava miktarını artırmalısınız (Şekil- )

Ne kadar istirihat etmeliyim ?

Çok aktif dönemlerde bir iki günlük istirihatlar alınabilir. Ancak hiç bir zaman uzun süreli istirihate gerek yoktur. Çok şiddetli alevlenme dönemlerinde fizik tedavi kliniklerine yatırılabilirsiniz.

İstirihat dönemlerinde bile mutlaka hafif hafif egzersizlere devam etmeli, fazla zorlamadan bel, boyun ve sırt hareketleri yapılmalıdır. Zira uzun süreli hareketsizlik tutukluğu ve ağrıyı daha da artıracaktır.

Nasıl yatmalıyım ?

Ankilozan spondilitli hastalar kesinlikle yan taraflarına büzülmüş bir şekilde yatmamalıdır. Bu şekilde yatış öne eğik bir duruş şekli kazanmanıza, kalçalarda eklem sertliklerine neden olabilir. Özellikle yüzü koyun yatışın sırttaki kanburluğu giderici ve kalçaların öne doğru kısıtlı kalmasını önleyici etkisi vardır. Bu nedenle tüm Ankilozan spondilitli hastaların en azından günde iki kez 20 dakika yüzü koyun yatmasını öneriyoruz. Hastalığı ilerlemiş olanlar için 20 dakika fazla gelebilir. Bu hastalar 5 dakikayla başlayıp her gün bu süreyi giderek artırmalıdır.

Özel bir yatak almalı mıyım ?

Ankilozan spondilit için özel bir yatağa ihtiyaç yoktur. Ancak yatak düz ve normal sertlikte olmalıdır. İçine gömülecek kadar yumuşak bir yatakta kesinlikle yatmayın. Karyolanız yaylıysa yatağınız altına düz bir sunta veya tahta parçası koyabilirsiniz. Yastığınızı giderek inceltmeye bakın. Sonunda yastıksız yatabilmelisiniz. Yüksek bir yastık boyun ve omuzlarınızın duruş şeklini bozacaktır.

Nasıl bir yerde oturmalıyım ?

Ankilozan spondilit tedricen sizi öne eğmeye çalışmaktadır. O halde bütün çabanız mümkün olduğunca dik durmak olmalıdır. Bu nedenle kesinlikle yumuşak koltuklarda oturmayın. Sandalyeniz normal yükseklikte olmalı, dizleriniz ve kalçanız otururken 90 derece açı yapmalıdır. Yazı yazarken masaya doğru öne eğilme ihtiyacı hissetmemelisiniz. Sandalyenizin yanlarında gerektiğinde dayanabileceğiniz kolluklar olmalı, sandalyenin arkası boyun destekli olacak şekilde yüksek olmalı, oturak yeri fazla derin olmamalıdır. Alçak yumuşak sandalye ve yer minderlerini kesinlikle önermiyoruz. Ankilozan spondilitli hastalar yemeklerini kesinlikle yerde yememeli, mutlaka masayı tercih etmelidir.

Korse kullanmanın faydası var mı ?

Halk arasında bel ağrısı olanlarda kuşak ve korse kullanımı çok yaygındır. Bu tip şeyler omurgayı daha fazla sabit tuttuğu için kısıtlılığı artıracaktır. Özel durumlar haricinde doktorunuz tarafından verilmediği sürece kesinlikle bu tip şeyler kullanmayınız.

Nasıl bir işte çalışmalıyım ?

Oturma, ayakta durma ve yürüme aktivitelerinin hepsini içeren bir iş ankilozan spondilitli bir hasta için idealdir. Ankilozan spondilit asla çalışmayı engelleyecek bir hastalık değildir. Hastalığın çok şiddetli seyrettiği dönemlerde bir iki günlük istirihatler yeterlidir.

Eğer iş yerinizde sürekli oturuyorsanız, saat başı beş dakika ara vererek belinizi ve sırtınız gerin, gövde ve boynunuzu sağa sola döndürerek hareket ettirin. Oturuş şeklinize dikkat edin, kanburunuzu çıkararak oturmayın. Öğle arası15 dakika süreyle yüzü koyun yatmak sırtınız için çok faydalı olabilir.

Hangi yiyecekleri yemeliyim ?

Ankilozan spondilit için özel bir diyet yoktur. Şişmanlatmayıcı ancak protein ve vitaminden zengin bir diyet uygulamalısınız. Aşırı yağlı yiyeceklerden, ekmek, hamur işi gibi unlu gıdalardan kaçınmalısınız.

Hamile kalabilir miyim ?

Ankilozan spondilitli kadınların hamile kalmasında ve çocuk doğurmasında hiç bir sakınca yoktur. Bazı hastaların kullandığı "Salozopyrine - EN " adlı ilaç anne karnındaki çocuğa zararlıdır. Bu ilacı çocuk sahibi olmaya karar veren erkek , kadın tüm hastaların döllenmeden önce kesmesi gerekir.

Nonsteroid antiinflamatuar ilaçların genellikle zararlı değildirler. Gene de hamile kalmadan önce veya hamile kaldığınızda doktorunuzla bu durumu doktorunuzla görüşmelisiniz.

Ankilozan spondilit cinsel yaşantıyı etkiler mi ?

Ankilozan spondilitin cinsel istek ve fonksiyonlar üzerine hiç bir olumsuz etkisi yoktur. Ankilozan spondilite bağlı halsizlik hali ve ağrı cinsel isteksizliğe yol açabilir. Hasta sakroiliak eklem ve omurgasındaki ağrı nedeniyle ilişki sırasında ağrı hissedebilir. Kadınlarda kalça tutulumu varsa bacakların yeterince açılamaması cinsel ilişkiyi engelleyebilir. Bu hastalarda ağrıyla mücadele edilmeli, ilacın dozu ayarlanmalıdır. Hastalara farklı pozisyonlar gösterilerek ağrısız bir ilişki kurmaları sağlanabilir.

Kalça tutulumu nedeniyle kalça hareketleri çok kısıtlanan kadın hastalara gerektiğinde kalça protezi konulabilir.

SONUÇ OLARAK

Ankilozan spondilit özellikle omurgayı tutan ağrılı bir romatizmal hastalıktır. Hastalık ağrılı ve ağrısız dönemler şeklinde dalgalı bir seyir izler.

Hastalığa bağlı omurga eğriliklerinin önlenmesi için en faydalı şey SÜREKLİ VE DÜZENLİ EGZERSİZ yapılmasıdır. En ağrılı dönemlerde bile egzersize ara verilmemelidir. Hastalık kesinlikle bulaşıcı değildir. Çocuğunuza geçmez.

GÜNLÜK EGZERSİZ PROGRAMI

1.Ayakta sırtınızı düz bir duvara yaslayın. Çenenizi aşağıya kaydırmadan başınızı ve boynunuzu duvara doğru itin, beşe kadar sayın, ona kadar sayarak istirihat edin. Aynı hareketi 10 kez yapın.

as%20%201.png


2. Sandalyede oturun. Sol elinizi karnınızın önünden geçirerek sandalyenin arkalığını tutun. Sağ kolunuzu önde dümdüz havaya kaldırın. Bu pozisyonda sağ kolunuz mümkün olduğunca arkaya gelecek şekilde gövdenizi sağa doğru döndürerek arkanıza bakın. Beşe kadar saydıktan sonra bir miktar daha dönmeye gayret edin, daha sonra başlangıç konumuna gelerek ona sayıncaya kadar istirihat edin. Bu hareketi her iki yöne üçer kez yapın.

as%20%202.png


3a. Sandalyede omuzlar gevşek, başınız dik ve öne bakarak oturun. Başınızı döndürmeden sola doğru yatırın. Kulağınızı omzunuza değdirmeye çalışın. Bu halde beşe dek sayın. Başlangıç konumuna gelin. Ona kadar sayarak dinlendikten sonra başınızı sağa doğru yatırın. Hareketi her iki tarafa iki kez tekrarlayın.

as%20%203.png


Başınızı çeneniz göğsünüze değecek şekilde öne doğru eğin. Beşe dek saydıktan sonra başlangıç konumuna gelin. Beş kez tekrarlayın.

as%20%204.png


4a. Sırtüstü dizleri hafif bükerek yere uzanın. Ellerinizi karnınızın iki yanından kaburgalarınızın üzerine koyun. Burnunuzdan derin bir nefes alırken ellerinizle kaburgalarınıza bastırın, üçe dek sayın. Ağzınızdan tüm nefesinizi dışarıya verin. 10 kez
tekrarlayın.
as%20%205.png


4b. Aynı hareketi ellerinizi meme hizasından kaburgalarınızın üzerine koyarak 10 kez tekrarlayın.



5. Aynı şekilde sırtüstü yatarken kalçanızı yukarıya kaldırarak ters köprü kurun. Omuzlarınızdan dizlerinize kadar vucudunuz bir hizada olmalıdır. Beşe kadar bu vaziyette sayın. Başlangıç konumuna gelerek ona dek sayın. 10 kez tekrar edin.

as%20%206.png


6. Aynı şekilde sırtüstü yatarken kollarınızı yana doğru açın. Omuzlarınızı yerden kaldırmadan bacaklarınızı sağa doğru eğerek dizinizi yere değdirmeye çalışın. Aynı hareketi sola doğru yapın. Her yöne beşer kez tekrarlayın.

as%20%207.png


7a. Yüzü koyun yatarak başınızı sola çevirin. Elleriniz yanda serbest olsun. Bir bacağınızı olabildiğince yukarıya dümdüz kaldırın. Kalçanızın havaya kalktığını iyice hissedin. O şekilde beşe dek sayın. Her iki bacağınızla beşer kez tekrarlayın.

7b. Yüzü koyun yatın. Ellerinizi arkanızda kavuşturun. Başınızı ve omuzlarınızı mümkün olduğunca yukarıya doğru kaldırın. Beşe kadar sayın. Yeniden yatar pozisyona gelin. 10kez tekrarlayın.

as%20%208.png


8. Dört ayak pozisyonunda emekler gibi diz ve ellerinizin üzerinde durun. Sol bacağınızı dümdüz havaya kaldırın. Belinizi eğmeden sağ kolunuzu dümdüz havaya kaldırın. Ona kadar sayın. Başlangıç konumuna dönün.

as%20%209.png


Ona kadar sayarak dinlendikten sonra aynı hareketi sağ bacak ve sol kolunuzla tekrarlayın. Her bacak için beş tekrar yapın.

9.Emekleme pozisyonunda durun. Kollarınız kesinlikle bükülmesin. Hörgüç olacak tarzda belinizi yukarıya doğru bükün. Kollarınızın arasından bacaklarınızı görecek şekilde başınızı öne doğru eğin. Bu şekilde beşe dek sayın. Daha sonra tavanı görecek şekilde başınızı yukarıya doğru kaldırıp, belinizi aşağıya doğru çukurlaştırın. Beşe dek sayın. Hareketi 10 kez tekrarlayın.

as%20%2010.png



ÖZET

1. Her gün mutlaka 20 dakika yüzükoyun uzanın.

2.Solunum egzersizlerini gün boyunca sık sık yapın.

3. Duruşunuzu sürekli kontrol edin. Asla öne eğik kanbur durmayın.

4.Egzersizlerinizi düzenli olarak her gün mutlaka yapın.

fizikoterapi.com
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ankilozan Spondilit Egzersizleri (AS Hastalığı)

Özellikle omurgayı tutan Ankilozan Spondilit hastaları için egzersizin büyük önemi vardır. Ne tür egzersizler yapmalıyım diyorsanız işte bu video sizlere yol gösterecektir.



 
Tekerlekli Sandalye
Üst