AÖF Engelli İndirimi 2014

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,021
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Engelli vatandaşlarımız hayatlarının belirli bir bölümünü veya doğuştan itibaren tamamını özürlü olarak yaşamak durumunda kalmaktadırlar. Her ne sebeple olursa olsun insanların bu şekilde yaşamaya mahkûm olmasını kimse istememektedir. Ama hayatının geri kalan kısmını engelli olarak yaşamak durumunda olan en yakınımızdan biri veya bir başkası da olsa karşılaşmış olduğu engelleri minimum seviyeye indirmek ve onun yanında engelleri paylaşan birisi olarak yardımcı olmak durumundayız. Ayrıca engelle olan bireylerin özür durumuna göre onları hayata bağlamak yine bizim elimizdedir. Özellikle onların yaşadıkları hayat içerisinde iş sahibi veya çalışabiliyor olmaları, eğitim alabilmeleri ve onların hayat içerisinde sosyal yaşam aktivitelerini yerine getirebiliyor olmaları onların hayata bağlanmaları adına son derece önemlidir.

Ülkemiz genelinde sosyal sorumluluk projeleri adı altında engelli vatandaşlarımız için güzel işler yapan başta devlet kamu kurum ve kuruluşları ile özel teşebbüs olarak hizmet veren sektörler, engelli olan vatandaşlarımıza farklı ayrıcalıklar sunmaktadır. Yapılan bu ayrıcalıklar yeri geldiğinde onların sosyal yaşam haklarının düzenlenmesi, çeşitli indirimlerden faydalanması veya özel kampanyalar ile engelli vatandaşlarımıza sunulan güzel hizmetlerdir. Aynı zamanda engelli vatandaşlarımızın özür durumuna göre hayatlarının belirli bir evresinde, eğitim ve öğretim hizmetlerinden faydalanması için başta ailelerin desteği daha sonra hizmeti verecek olan kamu kurumları ile birlikte özel kurumların üzerine düşen hizmetlerdir.

Engelli vatandaşlarımızın özür durumuna göre hayatlarını evde yaşamak durumunda olanlar ile hayatın içerisinde belirli aktivite yapabilen engelle bireylerimiz için lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite eğitimini alabilmeleri mümkündür. Sadece engelli vatandaşlarımız için değil, diğer tüm vatandaşlarımız için Açık Öğretim Fakültesi adı altında üniversite eğitimi veren Anadolu Üniversitesi birçok hizmeti sunmaktadır. Açıköğretim Fakültesinde okuya bilmek için Yüksek Öğrenim Kurumu ile üniversitesinin belirlemiş olduğu bazı harcamalar bulunmaktadır. İşte bu harcamalar tüm vatandaşlarımızdan tahsil edilirken, Bakanlar Kurulu kararı ve Anadolu Üniversitesinin almış olduğu karar gereğince engelli vatandaşlarımız için düzenlemeler bulunmaktadır.

AÖF Harçlarında Engelli İndirimi

Maddi durumu bulunmayan ama üniversite eğitimini almak isteyen engelli vatandaşlarımız için yapılmış olan birçok özel düzenleme bulunmaktadır. Bu eğitim indirimleri sadece maddi sıkıntısı olanlara yönelik değil, aynı zamanda tüm engelli vatandaşlarımız için yapılan düzenlemelerdir. Engelli vatandaşlarımızın AÖF harçlarında mahrum bırakılması ile ilgili olarak 31 Ağustos 2013 tarih ve 28751 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları Ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair" Bakanlar Kurulu Kararında "Yükseköğretim programlarına kayıt veya kayıt yenileme sırasında*1/7/2005*tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik uyarınca engelli olduğuna dair raporu ilgili yükseköğretim kurumuna sunan öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücreti tutarlarından, engellilik oranı kadar indirim yapılır.” İfadesinin kullanılmış olması %40 ve üzeri özür durumu olan engelli vatandaşlarımız herhangi bir şekilde Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinden birine yeni kayıt yaptırmaları durumunda eğitim harçlarının alınmayacağı belirtilmiştir.

Ayrıca engelli vatandaşlarımızın Açıköğretim Fakültesinde okurken, kendilerinin ödemekle yükümlü olduğu kitap, sınav hizmetleri, basılı malzemeler ve alacağı diğer hizmetlere karşılık olarak Açıköğretim Fakültesinin bağlı bulunduğu Anadolu Üniversitesi tarafından tahsil edilen Öğretim Giderleri ile ilgili olarak üniversite kararı gereğince engelli vatandaşlarımızdan bu ücretin alınmaması kararı verilmiştir. Bunun için üniversitenin aldığı karar gereğince engelli vatandaşlarımızın özür durumu %40 ve üzeri ise Öğretim Giderleri alınmamaktadır. Bunun için engelli vatandaşlarımız bağlı bulunduğu illerdeki Açıköğretim Fakültesi bürolarına Sağlık Kurulu Raporunu belgelendirdikten sonra herhangi bir şekilde ücret alınmamaktadır.
Yapılan bu düzenlemeler ile engelli olan vatandaşlarımızın almak istedikleri üniversite eğitimi ile ilgili olarak karşılarında küçükte olsa engel olarak görülen üniversite harçları ve öğretim giderleri herhangi bir şekilde artık alınmamaktadır.
 

özer özkan

Üye
Üye
Katılım
Haz 4, 2012
Mesajlar
54
Tepkime Puanı
1
Puanları
8
Yaş
45
şimdi bu durumda ben 2015 ygsye katılacam açıköğretimde benden ücret alınmayacak mı
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Yukarda verilen bilgilere göre alınmayacağı söyleniyor. bağlı bulunduğu illerdeki Açıköğretim Fakültesi bürosuna giderek raporunuzu ibraz edip sorabilirsiniz.
 

DORLION

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2014
Mesajlar
81
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Yeni düzenleme hastaneden alacağınız raporu AÖF bürosuna vererek kayıt harç ve kimlik bedelinden muaf olmaktayız .Hastaneden rapor alırken unıversıte kayıt için denıyor . Raporu ibraz etmeden önce kayıt bedelini bankaya yatırmayınız . Geri ödemesi iadesi uzun zaman sürüyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst