Arçelik, engelliyi evden çalıştırıyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Arçelik, evden dışarı çıkamayan engelliler için yeni bir istihdam alanı yarattı. İşe aldığı engelli vatandaşın evine çağrı merkezi kurdu. Uygulama diğer şirketler için de örnek

Hükümetin engelli istihdamına yönelik 2010'da açıkladığı yeni teşvik kararları, bu konuyu insan kaynakları politikalarının bir parçası haline getiren şirketlerde yeni projeler geliştirilmesine destek oldu. Birçok şirket zorunlu kontenjan çerçevesinde engelli istihdam ediyor ancak, hastalığından dolayı evden çıkamayacak durumda olan koroner akciğer yetmezliği, MS gibi hastalıklara sahip kişilerin yanı sıra evinden çıkabilecek durumda olan ancak ulaşım zorlukları nedeniyle işe kadar gidemeyen omurilik felçlileri bu kapsamın dışında kalıyor. Genellikle toplumla bağı kopan engelli ve hastalar, psikolojik çöküntüyle de savaşmak zorunda kalıyor. Bu gerçekten yola çıkan Arçelik, 400'ü aşkın engelli istihdamına yeni projelerle bambaşka bir ufuk açtı. Şirketin Tüketici Hizmetleri Direktörü Hakan Turan, "Zaten çağrı merkezlerimizde engellileri çalıştırıyorduk. Bunu evden de yapabilir miyiz diye düşündük. İlk etapta evine bağlı 6 engelliyi tespit ettik" sözleriyle anlatıyor projenin başlangıç noktasını.

EVLER donatıldı

İstihdam edilecek aday engelliler, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının yönlendirmesiyle tespit edilmiş. Arçelik İnsan Kaynakları Direktörü Buket Çelebiöven, adaylarla normal bir seçme ve eleme süreci yaşadıklarını ancak pozitif ayrımcılık da yaptıklarını vurguluyor. Mülakat sürecini de geçen engelliler, evlerinde üç hafta süren bir eğitimden geçirilmişler. Bunun iki haftası teorik bir haftası da staj niteliğinde gerçekleştirilmiş. Çelebiöven, "Bu kişilerin arasında kesinlikle tozlu ortamlarda bulunmaması gereken akciğerlerinden tedavi gören bir bayan vardı. Mardin'den tedavi için İstanbul'a gelmiş ve Pendik'te yalnız yaşıyordu. Onun için mucize bir haberdi iş bulması" diyor. Seçme sürecinin ardından işe kabul edilen adayların evlerinde teknik altyapı kurduklarını anlatan Tüketici Hizmetleri Direktörü Hakan Turan da her birine notebook, telefon, kulaklık gibi gerekli araçların temin edildiğini, eğitim süreci boyunca da müşteri hizmetleri ve insan kaynakları bölümünden çalışanların engellileri ziyaret ettiklerini söylüyor.

YENİ ELEMANLAR ALACAK

Evlerinde çalışan engelliler, sosyal hayatla bağlantı kurmaları ve Arçelik'te bir takımın parçası olduklarını hissetsinler diye sık sık telekonferanslarla sosyal aktifitelere dahil ediliyorlar. Yılsonuna kadar 4 yeni eleman daha alacaklarını anlatan Çelebiöven, şu andaki engelli çalışanların hepsinin İstanbul'da ikâmet ettiğini, bundan sonraki aşamada Anadolu'ya da aynı projeyi götüreceklerini ifade ediyor. Bunun için sekiz il belirlenmiş.

'LİSEYİ BİTİRECEĞİM'

Arçelik'te 'agent home' olarak çalışan Handan Badal, 19 yaşındayken yakalanmış MS hastalığına. Aksaray Dostlukspor bayan futbol takımında oynarken birden hayatı değişivermiş. Lise eğitimi yarıda kalmış. Bir süre bir kurye şirketinde çalışmış ancak burayı da bırakmak zorunda kalmış, çünkü ulaşım problemini çözememiş bir türlü. "Şişli Engelliler Merkezi aracılığıyla Arçelik'teki işten haberdar oldum. Her sabah saat 10.00'da mesaim başlıyor. 18.00'de bitiyor. İnsanların şikâyetlerine çare bulmaktan dolayı mutluyum" diyen Badal, liseyi dışarıdan bitirip, üniversitede halkla ilişkiler eğitimi görmeyi planlıyor.

10 KARDEŞİN 8'İNCİSİ

20 yaşındaki Ağrılı Ayşe Aktan, 13 yaşındayken terastan düşerek sakatlanmış. Geçtiğimiz nisan ayından bu yana Arçelik'te çalışan Aktan, hayatının düzene girdiğini anlatıyor. "10 kardeşiz, ben sekizinciyim. Ailem çalışmamı istemiyordu. Yaptığım işte başarılı olduğumu ve daha da iyi olacağımı düşünüyorum. Burada bir çevre edindim, hayata döndüm" diyor. Onun da hayali lise mezunu olmak.

Sabah
 
Tekerlekli Sandalye
Üst