Artroskopi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Artroskopi kelimesi Latinceden alınmış olup, artros [eklem] ve skopi [gözlemek] anlamına gelen köklerden türetilmiştir. Yani, artroskopi "eklemin içine bakmak" anlamına gelir.
Artroskopi gerçekte optik bir sistemdir ve optik sistemin ucuna takılan bir kamera ile monitörden bütün eklem içi görülür. Eklem içerisindeki görüntüler 6-10 kez büyütüldüğü için eklem içindeki yapıların detaylı olarak incelenmesi mümkün olur. Görüntüler videoya kaydedilebilir ve fotoğraf alınabilir.

siverek_devlet_hastanesinde_bir_ilk_h8105.jpg

AMELİYAT: Artroskopi ameliyatı sadece artroskopi yapılacak bacak uyuşturularak yapılabileceği gibi belden aşağısı uyuşturularak ya da hasta tamamen uyutularak ta yapılabilir. Ameliyat süresi hastanın dizindeki problemlerin ciddiyetine göre 30-60 dakika arasındadır.
Cilt kesisi yaklaşık 0.5 cm. iki adet kesiden ibarettir (bazı özel durumlarda üç kesi kullanılabilir). Kesilerden birisinden artroskop adı verilen ve video cihazına bağlanan, eklem içerisini görmeyi sağlayan bir cihaz yerleştiriler. Bu cihazın içerisinden eklem içerisine steril serum fizyolojik verilerek hem dizin yıkanması sağlanırken hem de görüntünün net olması sağlanır. İkinci kesiden ise diz içerisindeki rahatsızlıkları anlamamızı ve bunları tedavi etmemizi sağlayacak cihazlar yerleştirilerek ameliyat yapılır. Bu kesi aynı zamanda dizin içerisine verilen sıvıların dışarı boşaltılması için de kullanılır.
Ameliyat sonlandırıldıktan sonra cihazlar eklem içerisinden çıkarılır ve kesiler birer adet dikiş ile kapatılır.

HANGİ HASTALARA YAPILMAKTADIR?

Menisküs yırtıklarının tedavisinde
Erken dönemdeki eklem kireçlenmelerinin temizlenmesinde
Eklem içerisindeki serbest kemik ve kıkırdak parçalarının çıkartılmasında
Ön ve arka çapraz bağları yaralanmalarında
Dizde enfeksiyon veya ödem durumlarında
Diz kapağı kemiğinin sorunlarında
Eklem kıkırdağı hasarlarının tedavisinde
Eklem içerisi kırıkların tedavisinde
Omuz hastalıklarının tedavisinde
Dirsek hastalıklarının tedavisinde
Kalça hastalıklarının tedavisinde
Ayak bileği hastalıklarının tedavisinde

İYİLEŞME

Basit bir menisküs yırtığının artroskopik yöntemle tedavisi sonrasında iyileşme hızlıdır. Pek çok hasta koltuk değneğine ihtiyaç duymadan aynı gün içerisinde ayağa kalkıp artroskopi yapılan bacağı üzerine yük vererek yürüyebilir, ev içerisinde kendi işlerini görebilecek hale gelebilir. Birinci haftadan sonra ev dışında kısa yürüyüşler yapabilir, üçüncü haftadan sonra ise normal günlük yaşamına dönebilir. Diz içerisinde artroskopi ile yapılacak işlemler arttıkça bu süre bir miktar uzamakla birlikte açık cerrahi ile karşılaştırılacak olursa oldukça kısa sürede iyileşme sağlanır.

AVANTAJLARI:

Ameliyat 0.5 cm.’lik kesilerden yapıldığı için büyük bir cilt kesisi olmaz.
Hastanede yatış süresi kısadır. Genellikle aynı gün ya da ertesi gün hasta taburcu edilir.
Kesi küçük olduğu için yara iyileşmesi sorunları ve enfeksiyon gibi istenmeyen problemler çok nadir görülür.
İşbaşı yapma süresi çok daha kısadır. Açık ameliyatlarda bu süre 1-2 ayı bulabilirken artroskopi sonrasında masa başı işi yapanlar birinci haftada ayakta çalışma zorunluluğu olanlar ise 2-3 haftada işe dönebilirler.
Açık ameliyattan farklı olarak koltuk değneği kullanımı gerekmez. Hasta ameliyat sonrası eğer menisküs veya bağ tamiri yapılmamışsa tam yük vererek üzerine basabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst