Aşırı Sıcaklar Psikolojinizi mi Bozuyor?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kuvvetli sıcak hava dalgası geliyor, sinirleriniz bozuluyor...


Mevsimlerin insan psikolojisine etkileri önemsenmeyecek gibi değil. Özellikle kış aylarında depresyona girenlerle çokça karşılaşırız. Aynı şey yaz mevsimi için de geçerli, keza yaz depresyonu da bazılarımızın hayatını olumsuz anlamda etkiliyor. Şimdi odaklanmak istediğimiz şey ise kavurucu sıcakların psikolojimize etkisi. Belki direkt depresyona girmemizi sağlamıyorlar ama öfkeli, bıkkın, isteksiz olmamıza neden oluyorlar. Özellikle de nem oranının yüksek olduğu yerlerde, aşırı sıcakların tartışmalara, kavgalara ve hatta polisiye olaylara dahi neden olabildiği düşünülüyor. Yüksek sıcaklık değeri ve yoğun nem, reflekslerde de zayıflığa neden olabiliyor. Bu yüzden aşırı sıcaklarda ev ve iş kazaları, trafik kazalarında artış olabiliyor. Aceleci davranışlar, tahammülsüzlük ve karşı tarafı dinlememek de kavurucu sıcakların insanlar üzerindeki psikolojik etkilerinden bazıları...


Stres ve önceki psikolojik rahatsızlıkları tetikleyebiliyor


Hormonal dengeyi bozabilen, kişiyi karamsarlığa sürükleyen bu aşırı sıcaklar, günlük yaşam kalitesini de bozuyor. Stresin en önemli kaynaklarından biri çevresel faktörler. Bu çevresel faktörlerden ısı ve nemin yüksek olması, hem genel stres seviyesini artırıyor hem de önceden var olan bir psikolojik rahatsızlığı da tetikleyebiliyor.


Ortam ısısını düşürün, soğuk bir duş alın


Aşırı sıcakların psikolojimizi olumsuz anlamda etkilememesi için sıcak havayı ve nemi maalesef ortadan kaldıramayız fakat en azından etkilerini azaltabiliriz. Eğer sıcak havaların sizi bu anlamda olumsuz olarak etkilediğini düşünüyor ve kendinizi hiç olmadığınız kadar sinirli hissediyorsanız, sıcak saatlerde dışarı çıkmamaya ve bulunduğunuz ortamın ısısını düşürmeye çalışın. Bulunduğunuz ortamda klima yoksa en azından vantilatör kullanmayı deneyebilirsiniz. Gün içerisinde daha rahat kıyafetleri tercih edin. Güne soğuk bir duşla başlamanız da en azından öğle saatlerine kadar, yoğun sıcakları bir nebze de olsa daha az hissetmenizi sağlayabilir. Aynı şekilde akşam saatlerinde de eve döndüğünüzde rahatlatıcı bir duş alabilirsiniz.


Tartışmalardan uzak durun


Özellikle bu dönemde, sevdiklerinizle tartışmalarınıza dikkat etmelisiniz. İstenmeyen sözler sarfedebilir, sonradan telafisi olmayacak kırılganlıklar yaşayabilirsiniz. Düşüncelerinizi tartarak, sakinleştikten sonra karşı tarafa aktarmayı denemelisiniz.


Mineral kayıplarının psikolojimiz üzerinde etkisi olabilir mi?


Yüksek sıcaklık değerleri, vücudumuzda önemli derecede mineral kaybına da neden olmakta. Farklı farklı minerallerin eksikliğinde vücudumuz farklı tepkiler veriyor. Ama çoğunda ortak olarak halsizlik, bitkinlik ve sinir bozukluğu görülüyor. Bu yüzden, aşırı sıcaklardaki yoğun mineral kayıpları da psikolojimiz üzerinde olumsuz etki yapabilir.
 

marcus_oredius

Üye
Üye
Katılım
Tem 11, 2012
Mesajlar
1,404
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
esasında harareti düşürmek için çay içmekte iyi olduğunu gözlemledim. soğuk içecekler belirli bir süre vücudun iç ısısını düşürür ama dışardan gelen sıçak etkisiyle rahatsızlıklara neden olur. sıçak veya oda sıcaklığındaki içecekler ıçsel ısı bakımdan dışarıyla eşitlenmeye daha yakınlaştırdığından daha iyi oluyor.
 
G

güz gülleri

Guest
doğru tesbit:)

çay gerçekten harareti alıyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst