Astım Nöbeti

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Astım nöbeti bazen sıkıntı, bıkkınlık gibi ruhsal kökenli ,bulantı tiksinti gibi sindirim sistemi kökenli aksırık, öksürük, burun akması gibi solunum sistemi kökenli ön belirtilere rastlanır.

Sonra çoğunluklada geceleri,astım nöbeti başlar boğulma duygusu,havaya gereksinme ,soluk almada güçlük çekme gibi belirtilerle nitelenir. Solunum işlevleri artık yavaşlamıştır. Yatağında oturan hasta,göğüs kafesini şişiren havayı boşaltmak için savaşır. (Nöbet saatlerce sürebilir)

Bazen apansız ama çoğunlukla derece, derecenöbet geriler. Bu arada öksürük ve yapışkan beyaz gri balgam çıkarma başlar. Solunum sıkıntısı hafifler rahatlayan hasta uyur. Ama daha sonraki gecelerde ve gene aynı saatlerde astım nöbeti ortaya çıkabilir. Hatta haftalarca bu durum sürebilir.

Astım nöbeti sırasında hafif ateşte görülebilir. Nöbetler yılda birçok kez tekrarlayabilir. Nöbetler dışında kişinin sağlık durumu normaldir. Astım nöbeti kişide bir huzursuzluk yaratmasına karşın ,yaşamını tehlikeye sokmaz.

Hastalığın daha ciddi biçimlerinde iklim değişikliği, solunum sistemi rahatsızlığı, aşırı ilaç kullanımı astım nöbeti başlamasını kolaylaştırır. Nöbet sürekli ve şiddetli soluk kesilmesiyle ortaya çıkar. Göğüs nefes alma durumunda kalır solunum hızlı son derece yüzeysel ve çok az etkilidir. İvegen boğulma durumunda olan hasta solgundur, yüzü morarmış ve terle kaplıdır, ender olarak öksürür balgam çıkarmaz, nabzı hızlı atar.

Aralıksız dayanılmaz bir biçimde süren bu durum, hastanın yaşamını tehlikeye sokar ve çoğunlukla acil olarak hastaneye kaldırılması gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesi yıllarca sürer bazen kendiliğinden iyileşir yada uzun süreli geçici iyileşmeler gösterir. Ama genel olarak bir astım nöbeti döneminden sonra akciğer hava keseciklerinin genişlemesi sonucu akciğer dokusu biçim değiştirir ve solunum yetmezliğine yol açar. Bu tür hasar verici tablolar bir süre sonra kalpde belli başlı dolaşım bozukluklarınada sebebiyet verebilir.

TEDAVİ

Astım her zaman uzun bir tedavi gerektiren ve bazen hastanın cesaretini kıran karmaşık bir hastalıktır.

Hasta ve doktor arasında tam bir iş birliğive tedavi uygulamasınasabırla katlanılşması gerekir. Temel tedavi hastalığın ilerlemesine neden olan çeşitli öğelerlesavaşmaktır.

Hastalığın bir alerji yapısıbaşlatıyorsa, organizmayı bu etmene karşı daha az duyarlı kılmayı amaç alanözgül bir duyarsızlaştırma yöntemine başvurulur. Antibiyotiklerle yada yerel enfeksiyon odaklarının tedavisiyle enfeksiyon yaratan maddeye karşı savaşılır.

Ruhsal etmenler, ilaçlarla psikoterapiyleve hastayı rahatlatma yoluyla tedavi edilir.Ilıca tedavilerinin yanı sıra kuru ve güneşli bir iklimde dağda yada orta yükseklikteki yerlerde oturmakda etkilidir.Bazı hastalar deniz rüzgarlarınınalerji yapılarından arınmışolduğu deniz kıyılarında kendilerini çok daha rahat hissedebilirler.

Denetimli solunum hareketleri, nöbetlerin şiddetinin azalmasını sağlar. Genel sağlık koruma koşullarına uyulması ve ilaç kullanımında dikkatli davranılması, tedavinin önemli bir bölümünü oluşturur. Ve hastanın normal yaşam aile ortamı ve iş düzeyini sağlamasına yardımcı olur.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Astım Tanımı

Boğulma derecesinde ciddi soluk darlığı nöbetleriyle dikkat çeken hastalık türüdür.
Nöbetler bronşların apansız başlayan geçici daralmasına bağlıdır. Bu durum özellikle soluk verme sırasında havanın geçişini büyük ölçüde engeller.

Bronş daralmasına bir salgılama bozukluğuda eklenir. Her yaşta çoğunluklada çocuklarda görülen astım'a kentlerde özelliklede kırsal kesimlere göre çokdaha fazla yakalanılma riski vardır. Çoğunluklada allerjik kökenli olduğu saptanmış olan astım hayatı kabusa çevirebilen bir hastalık niteliğindedir.

Bu durumda hasta alerji yapıcı diye adlandırılan bir maddeye duyarlık kazanmıştır ve bu maddeyle, deri, solunum, ağaç buğdaygillerin çiçek tozları, polenler, tozlar,kıllar,tüyler ve küf gibi yada sindirim sistemiyle alakalı çilek,yumurta, süt. patates, balık vb.. gıdalarla ilişkilidir. Bunlarla birlikte hastalık belirtileri başlar. Aynı biçimde bazı mikroplara ve bazı ilaçlara da duyarlılığı gözlenebilir.

Ama astımın bronş yada akciğer enfeksiyonları, psikosomatik etkenler,iklim yada meslek değişikliği, hormon dengesizliği,kalıtım etmenleri gibi alerji dışı nedenleride bulunabilir.

Astım hastalarının kulak-burun-boğaz hekimleri tarafındanda incelenilmesi sonda sarkıtılarak burun boşluklarının incelenmesi ( rinoskopi) yoluyla nezle ve sinizüt araştırılmasıda tavsiye edilmektedir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Astım Kalıtsal Mıdır? Nasıl Tedavi Edilir?

ASTIM Nedir?

Solunum yollarının mikrobik olmayan iltihaplanma nedeniyle daralmasına “astım” denir. Bu daralma, solunum yolları daralmasındaki kasların kasılmasına, mukozanın şişmesine ve buradaki salgının artmasına bağlıdır.

Astımın belli başlı belirtileri nelerdir; belirtileri ortaya çıkaran nedir?
- Hırıltı
- Öksürük
- Nefes darlığı
- Göğüste sıkışma hissi

Bu belirtiler genellikle nöbetler halinde gelir, egzersiz veya gülmeyle, soğukalgınlığı sırasında veya çeşitli allerjilerle maruz kalma ile artar. Astım tedavi edilmeme veya yetersiz tedavi edilirse belirtiler sürekli hale gelebilir.

Astımı başlatıcı eteknlerin bazıları çok özgündür ve bazı kişileri etkileyip, bazılarını etkilemez. Bilinen başlatıcı etkenlerin arasında en sık görülen ev tozu akasları (Toz böcekleri), polenler r ve küf mantarları gibi allerjenlerdir. Bunun dışında sigara dumanı, bazı ilaçlar ,( aspirin, bazı tansiyon ialçalrı), öbazı yiyecekler de bulunan katkı maddeleri de astımı başlatabilir.

Astım kalıtsal mıdır?
Evet, ailesinde astım bulunanlarda, saman nezlesi yada egzama olanlarda daha sık görülür. Ancak astım ailede böyle bir hikaye yokken de ortaya çıkabilir.

Astımı başlatan etkenlerden nasıl kaçınılabilir?
Astımı başlatan etkenler tespit edildiğinde bunlardan kaçınmak için alınacak önlemler, yakınmaları ve ilaç gereksinimini azaltabilir. Özellikle ev tovn allerjisi olanlarda yatak odası temizliği önemlidir. Yatak takımlarının her hafta değiştirilerek, makinada yıknaması, yatak odasındaki halının kaldırılması, odanın havalandırılması, akar öldürücü ilaçların kullanılması yakınmaları azaltacaktır.

Sigara dumanına maruz kalmak (içici olmadan da), kalıtsal olarak astıma eğimli olan birimde astıma neden olabilir veya mevcut astımı dahada arttırabilir. Astımlı çocuk sahibi olma riskini arttırdığından hamilelik sırasında sigaradan kaçınılmalıdır.



Ben ya da çocuğum egzersizi bırakmalımıyız?
Astımlı insanların çoğunda egzersiz yaptıklarında belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak asıtmı iyi kontrol edilen, yeterli tedavi gören astımlar normal günlük aktivitelerini yapabildikleri gibi, çeşitli spor ve egzersizleri de yapabilirler. Öyleki astımlı olan olimpiyat şampiyonu

olmuş pek çok sporcu vardır.



Astım nasıl tedavi edilir?

Astımı tedavi etmekte kullanılan ilaçlar üç ayrı grupta toplanabilir.


1. Rahatlatıcılar : Astım belirtilerinin hemen giderilmesi sağlanır
2. Önleyiciler : Solunum yollarındaki duyarlılığı ortadan kaldıran, uzun süreli kullanımda hastalığı tedavi eden ilaçlar
3. Kurtarıcı ya da Acil ilaçlar: Kötüye giden astım tedavisinde ya da bir nöbet sırasında belirtileri acilen kontrol altına almak için kullanılan ilaçlar



Hasta ya da ebeveyn olarak sizin sorumluluklarınız ;
- İlaçları reçetede yazıldığı gibi düzenli alınız. Astımlı çocukların aileleri için bu, ilacın alınmasını denetleme ve doğru alınmasını sağlama anlamına gelir,
- Sigara dumanı dahil başlatıcı etkenlerden korunma,
- Astım kronik bir hastalık olduğundan, düzenli aralıklarla doktorunuza görünün, sizinle düzenli ilgilenen ve durumunuzu bilen aynı doktora görünmenizde önemlidir.
- Tedavi esnasında şikayetlerinizde astım olursa, doktorunuza planlanandan önce başvurunuz,
- Astım konusunda öğütleri, iyi niyetli arkadaşlarınız, yakınlarınız ya da komşularınızdan değil , doktorunuzdan alınız. Herkesin astımı farklıdır. Bir kişiye uygun olan öğüt diğerine uymayabilir.

Astım ilaçları güvenli midir?
Astım ilaçları genellikle tedavi edilmemiş ya da yetersiz tedavi edilmiş astımdan daha güvenlidir.

Doğal terapiler yardımcı olur mu?
Astım çoğu kez ilaçla kolayca kontrol edilmektedir. İnsanların çoğu ilaç almamayı tercih edip alternatif sağlık uygulamalarına başvurmak isteyebilir. Doğal terapilerin hiçbirisinin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Doktorunuz tarafından size öneriloen tedaviyi uygulamamanız veya kesmeniz tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst