Ata Sporumuz Güreş'in Yaygınlaşması ve İlk Türk Güreşçilerimiz

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
İlk mindere çıkan ve grekoromen güreşi yapan Koca Yusuf

koca-yusuf.jpg




Türklerin ata sporu olan güreş ilk çağlardan başlayarak şölenlerde, düğünlerde yer alan bir gelenek haline geldi. Türklerin Orta Asya'dan göç ettmeleriylede Batıya yayıldı.

Türk'lerin en eski güreş tarzı, rakibini tuşla yenme esasına dayanan ve güreşcilerin genellikle bir çayırda veya bir harman yerinde sert oyunlar uyguladıkları KARAKUCAK güreşidir.

Karakucak güreşi dışında Türk ler arasında en yaygın olan güreş , güreşçilerin beli ve paçası iple bağlı deri pantolonlar (kispet) giydikleri ve güreşten önce hem beden hemde kispetlerini zeytin yağıyla yağladıkları YAĞLI GÜREŞ türüdür.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde güreşe büyük önem verildi. İmparatorluğun çeşitli yerlerinde3 güreş okulu olarak nitelendirilebilecek bir çok pehlivan tekkesi açıldı. Bazı padişahların örneğin I Beyazıd, II Mehmet, I Selim, I Süleyman, I Murad , IV Mahmut , II Abdulaziz güreş sporuna özel ilgi göstermeleri nedeniyle bu spor iyice yaygınlaştı.

XIX. yüzyıl da Türk güreşi pehlivanlarının Avrupada ve Amerikada yaptıkları son derece başarılı güreşlerle bütün dünyada tanındı. Bu dönemde özellikle
Koca Yusuf, Kurtdereli Mehmet Dünya şampiyonu ünvanını kazanan ilk Türk güreşçisi Kara Ahmet 26 yıl boyunca Kırkpınar baş pehlivanlığını elinde tutan Kel Aliço, Adanalı Halil, Çolak Mümin, Molla, Sicimoğlu Halil ,Yörük Ali, Hergeleci İbrahim, Katrancı Halil, Filiz Nurullah, Şamdancı Kara İbo gibi güreşçiler yetişti.

KEL ALİÇO


kelalio.jpg

Batıda başarılı güreşler çıkaran Türk güreşçileri ,orada yaygın olan minder güreşini'de Türkiyeye getirdiler ve 1903 de Beşiktaş jimlastik kulübü minder güreşi ile ilgilenmeye başladı. Bu arada bir Fransızdan grekoromen güreşini öğrenen Mazhar Kazancı, Ahmet Fetgeri Aşeni, Kenan Bey gibi gençlerde minder güreşinin Türkiye deki temellerini attı.

1923 yılında Türkiye İdman Cemiyetleri İttifak'ına bağlı olarak Türkiye Güreş Federasyonu kuruldu ve ilk başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni oldu. Türk minder güreşçileri 1924 Paris Olimpiyatları'na katılarak yurt dışına açıldılar.

Balkan Güreş Şampiyonası'nda ilk başarı 1932 de İstanbul'da düzenlenen şampiyonada takımımızın birinci olmasıyla sağlandı.

1936 Berlin Olimpiyatları'nda grekoromende Yaşar Erkan 66 kiloda Türk güreşine ilk olimpiyat şampiyonluğunu kazandırırken, serbestte 79 kiloda Mersinli Ahmet Kireşçi üçüncülük aldı. Bu olimpiyatlar Türk güreşinde yükseliş döneminin başlangıcı oldu.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst