Ayakların kâbusu!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Giydiğiniz ayakkabı, yaptığınız spor korkulu rüyayı getirebilir!

Ayakların kâbusu!

Tırnak sağlığı kuşkusuz ayak sağlığının vazgeçilmez bir parçası. Sıkça görülen ve
ağrı veren bir rahatsızlık olan tırnak batıkları ise yaşam kalitesini doğrudan
etkiliyor. Uzun süre spor yapmak, çok dar ayakkabı giymek, diyabet, fazla kilo,
ayağın aşırı terlemesi gibi sebeplere bağlı olarak gelişen tırnak batıklarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında Dr. Figen Akın, önemli bilgiler verdi.

Tırnak batması, kişinin yürümesini ve iş görmesini engelleyen oldukça ağrılı bir tablo. Tırnak batmalarına eşlik eden enfeksiyonlar ise bu sıkıntıyı daha artırıp günlük yaşamı çok olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Tırnak batmasının en sık karşılaşılan nedeninin yanlış tırnak kesimi olduğunu belirten Dr. Figen Akın “Tırnağın serbest kenarlarının deri içerisine girmesiyle meydana gelen tırnak batmaları bu bölgede yabancı cisim reaksiyonu ve iltihaplanma meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle tırnak batıklarını önlemek için yapılması gereken ilk şey, ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesidir. Tırnak kenarlarını içeriye doğru çok kısa kesmek, en sık yapılan hatalardan biridir. Tırnak yan kısımları kısa kesildiğinde uzarken tırnağa batarak uzayacaktır.” dedi.

Tırnak batıklarının en sık görülen belirtileri aşırı ağrı, enfeksiyon, şişlik, kızarıklık ve akıntı olduğunu da belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Enfeksiyon durumlarında, yara yerinden bakteriyolojik sürüntü örneği alınması ve tırnak altındaki kemik dokuda bir enfeksiyon olup olmadığının araştırılması için radyolojik film çekilmesi uygundur.” diyerek sözlerine devam etti.

Tırnak batıklarının tedavisinden de bahseden Dr. Figen Akın “Tırnak batmalarında erken evrede sadece tırnağın yan kısımlarında ağrı vardır. Daha sonra bu ağrıya ikinci evrede kızarıklık eşlik eder. Üçüncü evrede ise tırnak kenarlarındaki şişlik artarak ağrılı bir kabarıklık (granülasyon dokusu) oluşur. İlk iki evrede tırnağın batık kısmının altına destek konulması, antiseptik solüsyonlar, kurutucu ayak banyoları ve tablo gerileyene kadar ayağın yukarı tutulması hastayı rahatlatabilmektedir“ dedi.

Üçüncü evrede ise mutlaka hastaya cerrahi tedavinin uygulanması gerektiğini belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Cerrahi tedavi seçenekleri, tırnak çekimi veya wedgerezeksiyon (matrisektomi) dediğimiz tırnağın batan kısmının tırnak kökü ile birlikte çıkarılarak, tırnağın bu bölümlerine dikiş atılması esasına dayanan cerrahi uygulamadır. Son dönemde tercih edilen bir diğer basit cerrahi yöntem ise, fenolle yapılan matrisektomi işlemidir. Bu yöntemde tırnak batan kısmı çıkarılıp bu bölüm fenol denilen alkali bir solüsyon ile koterize (kimyasal olarak yakma) edilir.” dedi.

KAYNAK
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Batık tırnaklar, tel yöntemi sayesinde artık kabus olmaktan çıkıyor.

Sağlık problemleri arasında birçok insanın ortak sorunu olan ve cerrahi operasyonla çekilen batık tırnaklar, tel yöntemi sayesinde artık kabus olmaktan çıkıyor.

Yanlış ayakkabı giyme, yanlış tırnak kesme ve tırnak deformasyonu ile gelişen tırnak batmaları sağlık problemleri arasında birçok insanın ortak sorunu haline geldi. Kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen batık tırnaklar, Podiatri Uzmanı Eczacı Reyyan Şalvarcı'nın uyguladığı tel yöntemi sayesinde artık cerrahi operasyona gerek kalmadan tedavi ediliyor.

"MÜMKÜN MERTEBE TIRNAK ÇEKTİRMEYİN"

Erkek hastalarda en çok mantar sıkıntısının görüldüğünü ifade eden Podiatri Uzmanı Eczacı Reyyan Şalvarcı, "Bir çoğu belki askerde giydiği botlardan bir kısmı da aileden kapıyorlar. Bazı tırnaklar da tırnaklara bağlı olarak gelişen batık acısı oluşuyor. Bunlara tel takarak tamamen temizlenmesini sağlıyoruz. Mantar haricinde erkek ve bayan hastalarımızda en çok görülen problem tırnak batması. Bu mantarla, yanlış kesimle ve tırnak deformasyonuyla gelişebilir. Yanlış giyilen ayakkabılardan gelişen problemler olabilir. Birçoğu bu tırnakları çektiriyor. Artık günümüzde yurt dışında ve ülkemizde de bu işlemi en aza indirerek çektirme işlemini daha medikal yöntemlerle kişilerin ayaklarındaki batıkları çözmeye çalışıyoruz. Artık insanlara da uyarımız bu oluyor. Mümkün mertebede tırnak çektirmesinler, bilinçlensinler. Çünkü anestezi, uyuşturucu, cerrahi müdahale gibi işlemler geride kaldı" diye konuştu.

"TEL YÖNTEMİYLE BATMA RİSKİ ORTADAN KALKIYOR"

Yurt dışında tırnak çekme revizyon, genel anestezi veya lokal anesteziyle bu tarz operasyonların bitmek üzere olduğunu vurgulayan Podiatri Uzmanı Reyyan Şalvarcı, "Artık medikal tedavilere gidilmektedir. Onlardan bir tanesi de tel yöntemidir. Telin buradaki amacı tırnak yatağında bozulmuş tırnak batmalarını ortadan kaldırmak. Çeşitli deformasyonlar ilaç kullanımlarına bağlı olarak tırnak yatağı içerisinde bozulma yapıyor. Biz bunu kenarlarından teli takarak yukarıya kaldırma işlemini yapıp tırnağın rahatlamasını ve yukarı doğru tırnak yatağında düzgün bir şekilde uzamasını sağlıyoruz. Arkadan gelen tırnağı da buna doğru alıştırdığımız için tekrar batma riski ortadan kalkıyor" dedi.

"AYAKLARIMDAN UTANIYORDUM"

Ayaklarında kat kat tırnak oluştuğunu ve yavaş yavaş düştüğünü kaydeden üniversite öğrencisi Kenan Bıkmaz (21), yaşadığı sıkıntıları şu şekilde dile getirdi:

"Ayaklarımdan çok utanıyordum. Hatta tatile gittiğim zaman yara bandı sarıp öyle gidiyordum. Tırnaklarımın gözükmesini istemiyordum. Ama şu anda sandalet giyip gezmeyi düşünüyorum. Ayaklarımda kat kat tırnak oluşuyordu. Yavaş yavaş düşüyordu. Benim arkadaşlarımın hepsi tırnaklarımı çektirmeyi önermişti. Ama ben istemiyordum çünkü çok zor olacağını tahmin etmiştim. Ve burayı duyduğum zaman çok mutlu olmuştum. Direk geldim ve şu anda çok rahatım tırnaklarımdan. İstediğim ayakkabıyı giyebiliyorum. Önceden çok fazla giyinemiyordum. Çok fazla batma oluyordu."

"TIRNAĞIM ÇEKİLİRKEN DERİ YATAĞINI DA ÇEKTİLER"

Futbol oynarken giydiği dar ayakkabı nedeniyle tırnağının tamamen yeriden çıktığını aktaran Avukat Memduh Bekaroğlu (52), "Devamında hastaneye gittim. Tırnağımı çektiler. Çekme işlemi yapılırken, tırnağımın deri yatağını da çekmişler. Ondan kaynaklanan bu şekilde mantarlı bir tırnak üremeye başladı. Yaklaşık 7-8 yıl biz bununla yaşadık. Ama zaman içerisinde gelen tırnaklar her sene bir önceki seneden daha kötü olmaya başlamıştı. Daha sonra tedavi sürecinde kötü çıkan tırnaklarımın yerini yenileri almaya başladı" şeklinde konuştu.

"BATIK NEDENİYLE YAZ KIŞ TERLİKLE DOLAŞIYORDUM"

Hamilelik döneminde ödemden dolayı ayaklarının aşırı derecede şiştiğini ve ayakkabı değişimine gitmediğini belirten ev hanımı Fatma Gürbüz (28), "Ayaklarımı zorladım aynı ayakkabıya girmesi için bu da batmaya sebep oldu. Doktora gittik, ortopedi doktoruna gideceğim söylendi bize. Kanal tedavisi denilen işlem uygulandı. Ondan sonra tekrar çıkarken olağanüstü iltihap ve kanama devam etti. Ve asla çorap giyemiyordum, sadece terlikle geçiriyordum zamanımı kışın bile terlik giymek zorundaydım. Tedavi şeklini öğrendik, ondan sonra da buraya geldik. İlk girdiğim günden itibaren bir rahatlama oldu. Yani küçücük bir kağıt parçası sıkıştırdı önce on günlük öyle bir bekleme süresi vardı. O bile çare oldu bütün acılarıma. Tel takıldıktan sonra çarpsam da vursam da hiçbir acı hissetmedim. Ve şu anda kapalı ayakkabı giyebiliyorum. Platform ayakkabıya bile geçiş yaptım diyebilirim" diye konuştu.

Klinikte üç yıldır el ve ayak bakımı yaptırdığını söyleyen Bankacı Kübra Kılıç da (28), "Ayak bakımı için geliyorum. Diğer kuaförlerde gördüğüm el ve ayak bakımından çok daha farklı, hem acı vermiyor olması hem işlemi kısa sürüyor olması ayrıca bir avantaj" diye konuştu.

İhlas Haber Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst